Gynnade lag

Avbytarbänken publicerade för några dagar sedan statistik från signaturen "Fortfarande_aktiv" som visar hur hemmalagen bestraffas i förhållande till sina gäster. Jag vet inte hur ofta jag tyckt att Sävehof och Hammarby haft domsluten på sin sida, att de alldeles för ofta får med sig 50/50 situationer, när de spelat i Lund. Då är det intressant att se statistik som verifierar den egna magkänslan.

Ystad undantaget så är det anmärkningsvärt att de fyra lag som missgynnas mest av domarna kommer från Skåne. Är det dialekten som retar upp domarna?

Men varför är det så att vissa lag får med sig domsluten oftare än andra? Det finns naturligtvis olika anledningar. Några kan vara:
 
1. Hur länge en klubb spelat i elitserien. Ju fler år desto mer accepterad blir man.
2. Hur många framgångar man haft. Ju fler desto tyngre blir man som förening.
3. Vem man har som ledare. Lugis Johan Zanotti och Kristianstads Kenneth Anderson som verkligen sticker ut som ledare, deras utspel gör nog domarna mer irriterade än att man får över domarna på sin sida. Då är det säker mer effektivt att gnälla och tråka ut domarna som Rustan och Winther gör. Att ha kontakter in i handbollsförbundet är säkert också en fördel. Staffan Olssons krig mot Kjell Eliasson borde innebära att Hammarby kommer att bli mer missgynnat.
4. Trycket i hemmahallen borde ha en positiv effekt och då är det märkligt att Kristianstad är mest missgynnat. Men de är väl undantaget som bekräftar regeln.


Kommentarer
Postat av: Skåne

Att Kristianstad och H43 spelar ovårdat och fult försvarsspel gör nog också sitt...

2010-01-26 @ 07:39:48
Postat av: Avbytarbänken

Dessvärre räcker inte listan över "hemmafördel" särskilt långt. Statistiken måste brytas ner i ännu mindre beståndsdelar för att man ska kunna komma till några klara slutsatser.

2010-01-26 @ 13:26:13
URL: http://www.avbytarbanken.bloggagratis.se
Postat av: Sidled

Sidled tror nog att även lagkaptenerna spelar en stor roll. Laget med en lagkapten med god kontakt med domarduon, gynnas nog mer (medvetet eller omedvetet)än ett lag utan en god lagkapten.



Är lagkaptenen saklig, relevant och kunnig finns det nog större möjlighet för att domarna ska lyssna på dom...



/Sidledsbloggen

2010-01-26 @ 15:07:22
URL: http://sidled.wordpress.com/
Postat av: Kapten

Elitserien skulle vara "spännande" om några av följande var kaptener: Berggren, Fritzon, Dokka Haug, "Zlatan", Glenn, Pilfalk, "Bulten", Tholin, Anto...

2010-01-27 @ 13:04:05
Postat av: fp

Fritzon har tidigare varit lagkapten i Sävehof under flera säsonger. Och om man ska tro ovanstående så verkar han ju ha gjort ett gott jobb.

2010-01-29 @ 00:07:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0