Handbollshallar

Det har ju äntligen börjat komma en hel del nya hallar till handbollen. Lugi och H43 fick sina 2008, Drott sin 2009, Kristianstad och Lindesberg får sina 2010.

Alla dessa hallar kommer att vara en injektion för handbollen i Sverige och innebär en betydlig modernisering av själva handbollskonceptet eller rättare sagt en möjlighet att modernisera handbollskonceptet. Men det gäller att verkligen både att inse och kunna utnyttja de nya möjligheterna. Det är jag inte helt säker på att de svenska klubbarna kan. Det är lite för många glada amatörer som jobbar i de olika klubbarna. Lugi och H43 har t ex varit riktigt dåliga på att utnyttja de nya möjligheterna, utan genomför arrangemangen i princip enligt samma mall som man har använt de senaste 10 åren. Vi får se om alla andra klubbar också gör samma misstag. Ekonomisk vinnare blir den som fattar först.

Jag hoppas också att alla andra klubbar också får chansen till nya arenor. Det är t ex hög tid att Hammarby flyttar in i en modernare hall.

Jag har ju då och då klagat på Lunds Arena. Visst den är fin och har inneburit ett lyft för handbollen i Lund men det stör mig fortfarande att man inte satsade några 10-tals miljoner till. Men tyvärr så valde Lund återigen att vara dumsnåla, precis som man har valt att vara när det gäller ombyggnaden av stadens simanläggning. För hade man investerat ytterligare 10 % så hade man inte ökat nyttan med hallen med 10 % utan betydligt mer. Man hade fått fler sittplatser och mer funktionalitet. Det är inget annat än ett resursslöseri att vara dumsnål. För visst är det irriterande att det är så trångt mellan bänkraderna, att det saknas en jumbotron (nu har man istället små och ljussvaga projektorer vilket gör att det som visas inte syns), att det inte finns två likadana resultattavlor på kortsidorna (den ena saknar möjlighet att visa utvisningsminuter), att man valt kranar utan fotoceller mm. Och om man tittar utanför hallen inser man att Lund inte klarar av att jobba ända fram till mållinjen: det retar mig att cykelställen inte räcker till, att man ännu inte byggt ett nytt parkeringshus till Arenan, att det inte röjs upp i det övergivna koloniområdet fullt med brandhärjade kolonistugor, att man inte lyckats göra en snygg gångväg till Arenan från Stadsparkenhållet (det är mörkt, lerigt, trångt och knappast vettigt att man ska behöva passera en obevakad järnvägsövergång för att komma till Arenan), att "torget" utanför Arenan fortfarande är en öde och lerig grusplan.

Men framförallt kommer Lund att få problem med att konkurrera med arenorna i Malmö, Halmstad och Kristianstad. Lunds arena kommer att vara för liten för att dra till sig de stora arrangemangen och för stor för enbart elitseriehandboll. Jag har svårt att tänka mig att man kommer att kunna få lönsamhet i Arenan i framtiden. Antingen kommer Lunds kommun tvingas att subventionera Arenabolaget eller så måste man bygga ut Arenan. Och varför kunde man inte inse detta när man byggde. Det ska verkligen bli intressant att se hur Lund kommer att hantera problemet med Arenabolagets lönsamhet. Inte blir det bättre av att bolagets företrädare inte heller verkar vara klippta och skurna för uppdraget.

I dagens Skånska Dagbladet kan man läsa om den nya hallen i Kristianstad. Jag kan bara gratulera Kristiandsfansen. Vilken höjdararena man verkar få! För runt 20 miljoner mer så får man t ex ytterligare ca 1000 åskådarplatser. Jag skulle gissa att de här ytterligare 20 miljonerna kommer innebära att man får en helt annan lönsamhet än i Lund och då har man ändå bara en elitklubb.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0