Spännande in i det sista

Så blev det Malmö och Skövde som tog de två sista slutspelsplatserna. Även om jag varit orolig hela säsongen att Lugi skulle missa slutspelet så tändes ett hopp inför sista omgången men det släcktes snabbt i slutet av första halvlek. Det var samma visa igen, mängder av tekniska fel och märkliga beslut. Lugi ska nog vara glada att de lyckades skrapa ihop så många poäng som de gjorde i höstas så att de slapp ett kvalspel. För som de spelar idag så hade de riskerat att åka ur serien.

Det blev som sagt spännande in i det sista, skulle RIK eller Malmö ta sista slutspelsplatsen? Starkt av RIK att ta en poäng mot Alingsås. Men det räckte eftersom Malmö vann. Ett stort grattis till Malmö. Bra gjort som nykomling att gå till slutspel.

Varför gick det nu så här för Lugi? Ja, den som det visste. Två år i rad gör Lugi en dålig vår. Det kan tyda på att tränarna har något fel i sitt träningsupplägg. Forsmoos byte verkar ha påverkat, efter det blev känt att han ska gå till Skövde så har han spelat sämre. Kim Ekdahl har varit en skugga efter EM, om han inte redan nu går till en idrottspsykolog så är det hög tid att låta honom göra det. Det är så frustrerande att se honom underprestera match efter match och veta att orsaken sitter i huvudet. Kim var märkligt nog bättre när han inte kunde skjuta i höstas. Tränarnas dubbelkommando fungerar inte alltid på match, man tar t ex time-out vid felaktiga tillfällen (oftast alldeles för sent) och man matchar också spelarna lite märkligt. Kanske är det även problem under träningarna med ett dubbelkommando? Men mest tydligt är att man är dåliga på att motivera spelarna och vända nedåtgående trender. Man är inga ledare som bygger självförtroende precis.

Jag är inte den som tycker att man ska byta tränare så fort det börjar gå dåligt. Tränarna måste ges tid för någon form av kontinuitet. Sandgren uttalade sig efter matchen att han inte tror att årets fiasko påverkar om han och Zanotti ska vara kvar eftersom de jobbar långsiktigt. Men jag undrar ändå om det inte är på sin plats att byta ut den ene eller båda tränarna. De har under två år inte visat upp något som pekar på att de är på väg åt rätt håll. Laget spelar lika dåligt som när de tillträdde. Vad är det som säger att det ska gå bättre nästa år med denna duo vid kommandot? Jag kan inte komma på något. 

Det ska bli intressant att se vad Lugi bestämmer sig för. Nu är säsongen över och det innebär ett ekonomiskt avbräck som säkert känns i en förening som behöver alla slantar man kan dra in. Men vad jag också börjar bli orolig för är att vi fans börjar tappa tålamodet. Och samma sak kanske även gäller sponsorerna. Vi börjar bli trötta på att Lugi så sällan är ett topplag. Det är riktigt dåligt av klubben att år efter år misslyckas när man har så mycket förspänt: fin arena, bra ungdomsverksamhet och ett stort publikintresse (i alla fall när det går bra). Vi får hoppas att Lugi kompletterar sin tunna styrelse med lite handbolls- och marknadsföringskompetens. Idag så är detta en bristvara i styrelsen (nu blir säkert någon i Lugi förbannad, men jag tycker inte att jag är orättvis).

Det är tur att Lugis damer mycket väl kan gå till SM-final så att det finns något att glädjas åt som Lugist.



 


Kommentarer
Postat av: http://stockholmshandbollen.bloggagratis.se

Förbaskat illa tycker vi faktiskt. Måste ligga något bakom detta? Dålig ekonomi kanske?

2010-03-18 @ 09:04:13
URL: http://stockholmshandbollen.bloggagratis.se
Postat av: Mitt6

Ja haja, då var det roliga slut för den här säsongen. Fast jag är inte direkt förvånad, man kunde snabbt konstatera att efter EM-uppehållet stod Lugi inte att känna igen. Vad hände under speluppehållet? Tränades tillräckligt eller kanske för mycket. Hur är stämnigen sinsemellan i truppen? Är tränarna tillräckliga? Är styrelsen eller herrkommittén tillräckliga? Är föreningen tillräcklig? Varför får Lugi inte tillräckligt med egna produkter som kan spela i Elitserien, med den enligt Lugi så duktiga ungdomsverksamhet? Ja, frågorna är fler än svaren.



Jag tror att Lugi måste omorganiseras och förnyas. Styrelsen måste bli mer aktiv eller anställa en riktig sportchef för elitlagen. Det måste vara en person som kan och förstår handboll, och inte behöver vara kompis med alla. Man bör nog också anställa en tränare med riktig erfarenhet av professionell handboll som även kan och vill styra upp verksamheten. Någon som vågar spela med de egna unga talangerna, för att ge dem självförtroende och mod för att satsa fullt ut.

Ungdomsverksamheten måste också förändras. Det måste fokuseras på handboll mycket tidigare. Tillsätt bästa ledaren i handbollsskolorna (Det som sägs tidigt blir lag, det som sägs för sent, skits det fullständigt i). Som det är idag lallas det för mycket i de yngre åldrarna istället för att fokusera på kärnverksamheten. För att ge ett exempel: Om man som 8 åring får berättat för sig att:

1. I handboll ska man inte släppa in någon innanför 9 meterslinjen

2. I handboll måste man kunna hoppa högt

3. I handboll tränar man på att skjuta varje dag, minst 100 skott mot en vägg

4. I handboll får man inte vara feg

5. I handboll går det inte att fuska

Man bör även nivåanpassa träningarna så att det blir enklare för både tränare och spelare. Lika barn leka bäst. Gör man detta så behåller man spelarna längre och man skapar en bättre gruppdynamik.



Det går inte som idag att ha 5-6 duktiga och rutinerade tränare i ett och samma lag och sedan låta glada men orutinerade föräldrar ta hand om de yngsta. Man ska ha nivåtränare som följer en av klubben utstakad träningslinje, på så sätt slipper man uppfinna hjulet igen efter det att barnen blir äldre.



Man bör också lägga mindre kraft och energi på USM och satsa rejält på JSM. I ärlighetens namn, hur många av topplagen i RMB når steg 5 i JSM, ja, jag vet: Det finns undantag. Idag är det viktigare för ungdomstränarna att gå långt i USM än att utbilda duktiga handbollsspelare, som kan ta steget upp i A-laget.



Till slut vill jag även påtala bristen av styrketräning och målvaktsträning. Börjar man tidigt med styrketräning, med egna kroppen som belastning, så kommer man att förebygga en massa onödiga skador på lång sikt. Angående målvaktsträningen, varför inte införa ett pass i månaden för alla målvakter - både flickor och pojkar - med en riktig målvaktstränare. Denna skulle då kunna ge målvakterna de nycklar de behöver för att kunna utveckla sig själva.

2010-03-18 @ 11:00:45
Postat av: Lugist

Bra blogg, för det första. Kul att någon skriver som är så intresserad av just Lugi.



Men, jag tycker det är tråkigt att det är så fokuserat på herrarnas prestationer (fiasko) och så lite på damernas (Lugi och H43/Lundagård) framgångar.. Det finns mer att skriva än en rad då och då när damsidan blomstrar just nu :)



Tack ändå för en rolig blogg. :)

2010-03-18 @ 16:24:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0