Dagens matcher

Matchen mellan Malmö och Kristianstad blev tydligen lika jämn som de brukar bli. Denna gång drog Malmö längsta strået. Och matchen lockade strax över 1000 åskådare. Jag säger inte mer.

Och Skövde ångar på.

Märkliga odds förresten som Svenskaspel satte. Hur Ystad och Hammarby kunde favoriter förstår jag inte. Lika lite som att Malmö kunde vara storfavoriter mot Kristianstad.

Två svenska vinster och två förluster i dagens spel mot utländska lag var inte så dåligt ändå. Undrar om inte Guifs sätt att spela handboll funkar bra mot utländsk motstånd.

Nu har jag läst inlägget på Guifs hemsida som Avbytarbänken tipsade om. Snacka om frustration från Andrés Kristjánssons sida. För att sammanfatta hans inlägg så menar han att Guifs spelare är disciplinerade, han ifrågasätter rekryteringspolicyn hos domarkommittén, kompetensen hos domarna, samt att domarkommittén tar för lätt på vikten av social kompetens hos domarna. Och till sist så menar han att spelarnas, ledarnas och föreningarnas ord väger för lätt i förhållande till domarnas. Och så får Sävehof en känga, de dominerar inte lika mycket som de borde i serien.

För det första så är det ju inte första gången som Guifs spelare är i hetluften. De har brustit i omdöme ett antal gånger både på och vid sidan av planen. Att helt glömma bort detta är rätt märkligt i ett debattinlägg. Det tyder på att det inte bara är spelarna som brister i omdöme. Och han verkar rätt avundsjuk på Sävehof. Och det finns det ingen anledning till. Sävehof har jobbat sig fram till den position man har i svensk handboll.

Men han är å andra sidan inte heller helt ute och cyklar. Jag tycker också att domarna rätt ofta brister i social kompetens. Handboll är en svårdömd sport. Man måste reagera snabbt och ofta tolka situationerna mer än att verkligen analysera vad som händer. Och då är det inte konstigt att det kan bli fel. Men det tror jag att de flesta inblandade accepterar bara "felbedömningarna" fördelas rättvist. Och framförallt om man har en dialog med spelarna och ledarna. Men många domare vill inte erkänna sina misstag och vill hellre försöka få respekt från spelarna och ledarna än en öppen dialog och avspänd stämning under matcherna. Andrés nämnar domarparet Åström/Widell och jag måste fråga: när hände det att de dömde en match utan att det blir en irriterad stämning från båda lagen?

Och kanske har han rätt när menar att föreningarnas, spelarnas och ledarnas rättigheter väger för lätt i förhållande till domarnas. Man kan kanske inte alltid utgå från att domarna är helt objektiva och opartiska. Och förbundet borde någon gång kunna besluta mot domarnas ord.

Men grundproblemet är väl rekryteringen till domarkåren. Det är alldeles för få som vill bli domare och är urvalet litet så får man inte heller fram tillräckligt många bra domarpar. Vad ska förbundet göra för att få fram fler domare? Jag hoppas verkligen att den frågan diskuteras i förbundet.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0