Hänt en del

Har inte hunnit blogga regelbundet senaste dagarna vilket känns lite synd när det trots allt har hänt en del senaste tiden.

Kan börja med Hamburg-Kiel igår. Vilken match! Återigen påminns man om hur långt efter vår inhemska handboll ligger. Lövgren och Axnér är ju inga direkta orakel precis, de brukar inte vara bättre på att tippa än vilken svensson som helst, och igår såg de länge ut att ha fel igen, men i slutsekunderna fick de rätt och Hamburg vann matchen med uddamålet. Men jag tycker att Kiel var det bättre laget, trots alla skadorna, men kanske var det just den smalare truppen som gjorde att Hamburg tilläts komma tillbaka i slutet. Trots att Axnér ifrågasatt Ahlm några gånger den senaste tiden i sin blogg så kan man inte bortse från att han hade platsat i VM-truppen. Men nog verkar han trots allt ha tappat en del framåt. Förutom Ahlm, herre Gud vilka spelare som sprang omkring på plan: Laskovic, Omeyer, Jicha, Fernandez m fl.

Sen Handbollsklubben efteråt. Ja, det är roligt att TV 4 visar handboll och att de till och med avsätter lite tid för avslutande diskussioner. Men tyvärr så tycker jag att programmet blir lite väl flåshurtigt. Det är för snabba ryck och för lite sakliga analyser. Det blir tyvärr en hel del struntsnack och lite väl mycket klubben för inbördes beundran.

Några exempel: Det går ju inte att säga att Sävehof står i särklass i Sverige. De är bra och kanske bäst just nu, men i särklass? Nej, det kan man väl inte säga. Damerna leder visserligen serien, men är inte obesegrade i år. Det är däremot Lugis damer. Och herrarna leder visserligen också, men har trots allt tappat några poäng. Och hur många SM-guld har herrarna plockat ihop de senaste säsongerna? Och hur nära var det inte att man förlorade finalen i förra året? Men det är helt rätt att Sverige ligger efter när det gäller seniorlag. Men inte när det gäller ungdomslag. Vi har inga problem att få fram talanger, men det är steget till seniorverksamheten som vi missar. Jag tycker att Axnér gör det lite lätt för sig när han säger att skälet till att vi tappat mot omvärlden är för att vi fortfarande tror att vi är bland de bästa, att det handlar om vår attityd. Visst inser vi att vi inte är så bra längre, men det finns nog en övertro i svensk handboll på att vi tränar rätt och att spelarnas inställning är fullt tillräcklig. Jag tror det handlar om att svensk handboll är för konservativ. Man vågar inte prova nyheter längre, utan trampar på i gamla fotspår. Hur mycket åker man ut i världen och lär sig av andra länder? Vi har garanterat en hel del att lära oss nu för tiden. Det är inte som förr när andra länder kom till oss för att lära. Och spelarna måste träna mer och bli mer professionella och satsa fullt ut på sin handboll för att bli bra som seniorer. 

Och vad var det för dumheter att tycka att Mikkel Hansen är bäst i världen? Han är riktigt bra just nu men man kan inte utse honom som världsstjärna efter några toppmatcher i danska ligan och en landskamp mot ett dåligt Vitryssland. När han är i form så har han ett av världens bästa skott, men han är fortfarande alldeles för ojämn för att vara en världsstjärna.

Och det kändes lite desperat när man tyckte att Sveriges enda chans i VM är vår hemmabana. Tror inte att det blir så många svenskar på läktarna. Man kanske skulle haft ett lägre biljettpris för att locka fler blågula supportrar. Skulle Sverige möta Danmark i Malmö så lär danskarna få störst stöd. Jag tror fortfarande att Sverige är tillräckligt bra för att gå till mellanrundan. Mer kan man inte begära.

Och så har vi det här med damernas EM-trupp. Man kan konstatera att chansen att komma med i EM underlättas om man spelar i västra Sverige. Enbart två skånskor fick plats, vilket känns som några för få. Jag hade t ex gärna sett att Petra Skogsberg eller Anna Olsson kom med. Och man tar med talangen Jamina Roberts istället för talangen Maria Adler. Några ord om Jamina Roberts. Jag har följt henne under alla hennes ungdomsår. Och hon är en talangfull spelare med otroligt speed och bra skott, men också en spelare som är riktigt otrevlig. Om jag tänker på all handboll jag sett, inkluderande ungdomshandboll och seniorhandboll både inom och utom Sverige, så tror jag faktiskt att hon platsar på topp-5 listan över ojusta spelare. Hon är som Christian Zeitz med skillnaden att han verkar göra sina dumheter omedvetet. Hårda ord visserligen, men hur många matcher har jag inte sett Sävehofs ungdomsspelare bänka Jamnina eftersom de inte vågat släppa ut henne på plan. Och nu får hon alltså en plats i EM-laget. Lite svider det allt. Jag hoppas verkligen att hon mognat som spelare.

Och vad är det för obehaglig symbios mellan Oscar och Per Carlén? Varför kan de inte gå olika vägar? När ska Oscar börja stå på egna ben? Och hur kan Hamburg göra samma val som Flensburg och låta Per träna laget bara för att få Oscar som spelare. Fast å andra sidan är Hamburgs nuvarande tränare ingen stjärna precis. 

AaB lägger alltså ner som förväntat. Återkommer någon av svenskarna med Larholm i spetsen till Sverige? Otroligt att man bara kan lägga ner en verksamhet så där bara rakt upp och ner.

H43 och Lindesberg gör kanske upp i morgon om vem som åker ur serien direkt. Tur för de blå att Milosevic är tillbaks. Jag tror att H43 vinner och därmed säkrar avståndet ner till Lindesberg.

Och alldeles strax så startar toppmatchen mellan Sävehof och Guif. Jag sätter en slant på Sävehof-vinst.




Kommentarer
Postat av: Martin

Om Adler varit en mycket bättre spelare än Roberts så skulle hon givetvis varit med. Nu är det istället så att spelarna är ganska likvärdiga i grunden. Förmodligen resonerar Per Johansson ungefär så här;



1) Internationell erfarenhet. Roberts har mött och prsterat mot några av världens bästa denna säsong. Adler har varit bra, men har inte spelat de stora matcherna.



2) En oinvigd landslagsspelare som kommer få sparsamt med speltid. Vem passar då bäst? Givetvis den spelare som spelar med den givna mittnian även i klubblaget. När dessutom Helleberg (som ska vara med före Skogsberg) finns på kanten så kan Sävehoftrion luta sig emot klubbsamarbetet.



3) Skåne eller väst. Skit samma.

2010-11-18 @ 14:41:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0