Lathet

I senaste blogginlägget så diskuterar Axnér det uttalande som Johan Pettersson gått ut med där han hävdar att dagens elitseriespelare är sämre tränade än förr. Frågan är intressant. Jag vet inte om man är bättre tränade nu än förr, men man är definitivt inte lika bra tränade som spelare i de utländska ligorna.

Axnér menar att det inte är rättvisande att jämföra testresultat. Elitseriespelarna idag är yngre och de har därmed inte hunnit bli lika bra tränade. Så kan det mycket väl vara, men han kommer också in på några andra förklaringar som delvis motsäger hans teori om var man befinner sig i utvecklingsfasen.

Axnér menar att spelarna inte är mer lata nu än förr, men att de istället är mer bekväma. (Jag vet inte riktigt vad skillnaden är mellan lat och bekväm. Är inte det väldigt snarlika begrepp?) Men bekvämheten beror enligt Axnér på att dagens elitspelare inte vill satsa fullt ut på handbollen. Det finns för mycket annat som lockar och man vill inte satsa om det innebär att man måste offra något. Och så är det antagligen. Det är roligare roligare att festa, träffa kompisar, umgås med flickvännen, resa utomlands än att träna. Axner tror att det är unikt för Sverige men det tror inte jag. Samma tendens finns säkert i de stora ligornas länder. Vi har det för bra i väst-Europa för att vilja lägga ner så mycket tid på handboll. Däremot finns det andra länder där handbollen lockar mer som en väg att få det bättre ställt. Axnér skriver att det blir fler spelare utländska ligorna som har namn som slutar på vic och färre som slutar på son.

På sikt kommer detta naturligtvis märkas i VM- och EM. Vi kommer att få allt svårare att få fram storspelare, samtidigt som konkurrensen kommer att öka från andra länder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0