Blåsväder

Sydsvenskans journalist Jan Samuelsson har helt plötsligt skjutit in sig på handbollen i Lund. Jag kan inte minnas att han skrivit om handboll någon gång tidigare. Men av någon anledning så intresserar han sig nu för handbollsverksamheten och har på kort tid skrivit om VM i handboll, Arenan i Lund och nu H43: s marknadschef Uffe Mohlin Fagerström. Efter två märkligt ensidiga artiklar så träffar Jan denna gång mer rätt, även om det inte heller denna gång är en fullträff.

Det som har hänt är att Uffe Mohlin i sin privata Facebook med anledning att rapparen Swingfly deltagit i svenska melodifestivalen skrivit att: "Dags att emigrera. En svullen neger som inte pratar svenska". Och journalisten tycker med rätta att detta står i kontrast till H43: s uttalade värdegrund: "alla människor är lika mycket värda, oavsett kön, religion, etniskt ursprung, ålder ....". Men journalisten verkar uppröras över att Uffe Mohlin bär på åsikter som tangerar de rasistiska. Men där är Uffe Mohlin inte särskilt unik. Hans åsikter delas säkert av många i Sverige, inte minst inom handbollen. Men det som är mer upprörande är att han som marknadschef, med ansvar att locka sponsorer och publik, inte förstår bättre än att inte försöka leva efter H43:s värdegrund. Det är anmärkningsvärt att Uffe Mohlin i intervjun med Jan Samuelsson säger att han inte gjort något fel. Han menar att han får tycka vad han vill privat. Men det är faktiskt obegripligt att en person som är anställd att dra in slantar till föreningen, privat gör uttalande som exkluderar stora delar av allmänheten. Det är inte särskilt professionellt, men det är inte första gången Uffe Mohlin gör misstag som anställd i H43 . Han lämnade ju klubben för några år sedan efter att orsakat klubben ett antal poängavdrag.

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Uffe Mohlin. Han har ett blått hjärta, han brinner för handboll och har även gjort mycket bra för handbollen. Och så gör han sådana här misstag. Undrar om han kommer att ta upp det här i sin blogg. 

H43: s kanslichef Sten Norin säger att Uffes uttalande strider mot H43: s värdegrund och att man ska leva efter denna om man ska jobba i klubben. Han säger även att man inte kan tycka vad man vill om man jobbar för H43. Så vad ska H43 göra nu? Han begär ju inte att Uffe Mohlin ska hålla tyst med sina åsikter, utan han begär faktiskt att man inte får tycka vad man vill. H43 vill bara ha personer som i hjärtat står bakom värdegrunden. Och här har man alltså en person som inte tycker som H43 och som inte ens tycker att det är fel. Räcker det då att ta ett samtal med Uffe Mohlin som Sten Norin säger att han ska göra?

Jag har från och till haft bra insyn i båda Lugiklubbarna. Det finns personer i båda klubbarna som har rasistiska och sexistiska åsikter. Men jag har känslan att det är vanligare i det blå laget. Men det är varken unikt jämfört med andra klubbar eller samhället i övrigt. Och de klubbar som går ut med uttalande vettiga värdegrunder ska ha all heder. Men det gäller ju att leva som man lär, annars blir det bara tomma ord. Uffe Mohlin har försatt både sig själv och klubben i en besvärlig sits. Men Lugi ska inte vara för skadeglada. Själva håller man på att sälja ut sina Vinröda principer. Man håller på att lägga ner den tidigare stolta synen på ungdomshandboll, att det ska finnas plats för både bredd och spets. Verksamheten har mer och mer fokus på elit. Toppning och utslagning breder ut sig med styrelsens goda minne. Jag tror det kommer att kosta mer än vad det smakar.





 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0