Lunds Arena åter igen

Jag har ofta helt fel i den här bloggen, men ibland så har jag faktiskt rätt, hur otroligt det än kan låta. Redan när jag började blogga för snart två år sedan så skrev jag att Lunds Arena kommer att få problem med lönsamheten. Och så har det också blivit. Lunds kommun pumpar i år in 4 750 000 i bidrag. Förra året så gav man 5 mille exakt.

Grundproblemet är som jag flera gånger nämnt att man:

1. Byggt en arena i fel format. Den är för stor för elitseriehandboll och för liten för landskamper och större evenemang. Det felaktiga formatet innebär ett klart handicap i konkurrensen med Malmö, Halmstad och Kristianstads större och snyggare arenor.
2. Småsnålat och valt att bygga en arena som har en rad brister: t ex för trångt mellan bänkraderna och en projektor/skärmlösning istället för jumbotron.
3. Tillsatt en ledning för Arenan som inte har erfarenhet av driva arenaverksamhet
4. Varit sena med att färdigställa området runt om: parkeringshus och tillfartsvägar borde varit klara tidigare och närområdet är fortfarande en enda stor grusplan. 

Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att det här kommer att leda till problem. De ansvariga för bygget borde också haft den här insikten. Men troligen har vissa faktiskt förstått men valt att hålla tyst. Behovet av en ny arena var så stort att man inte ville säga sanningen. Hellre en bristfällig arena än ingen alls.

Men i dagens Sydsvenska så pekar journalisten Jan Samuelsson ut handbollen som orsaken till arenans problem och får stöd av arenachefen Berne Nilsson. Det är samma journalist som i en artikel i helgen hävdade att VM i handboll kostat Lunds kommun 900 000 och som av illvilja eller ren och skär dumhet glömde bort att VM också gett intäkter till kommunen. Artikeln tog bara upp de kostnader som kommunen haft, vilket minst sagt är korkat. Det finns ingen verksamhet som skulle ha ett existensberättigande om man bara tittade på kostnaderna. Inte ens det mest vinstgivande företag skulle klara en kritisk granskning om man glömde bort intäkterna.

Även denna gång är Jan Samuelsson ute och cyklar. Grundtanken är alltså att handbollen inte ger lika mycket intäkter som konserter och andra arrangemang. Och att man därför behöver slänga ut handbollen från Arenan. Resonemanget hade haft substans om man kunde ersätta handbollen med annan verksamhet som kunde ge större intäkter. Men vilka arrangemang har arenan tvingats tacka nej till pga handbollen? Överhuvudtaget inga alls vill jag hävda. Så om man slänger ut handbollen så är alternativet istället att arenan står tom. Tror inte att någon tycker att det är ett vettigt alternativ. Åter igen så ser Jan Samuelsson bara den ena sidan av frågan. Det märkliga är att han får stöd av arenachefen, men Berne Nilsson vill väl bara rädda sitt eget skinn genom att peka ut en syndabock. Att handbollen inte skulle finansiera arenan är ingen nyhet. Det visste man när arenan byggdes. Finansieringen skulle komma från konferensverksamhet och arrangemang som konserter mm. Den verkliga syndabocken är alltså ledningen för arenan som inte klarat av att locka tillräckligt många arrangemang till arenan och de ansvariga som byggde fel arena. 

Dagens utspel gör mig orolig. Jag blir inte förvånad om kommunen vill att handbollsklubbarna ska betala mer för utnyttjandet av arenan. Det finns alltså all anledning till oro i klubbarna nu när en journalist siktat in sig på handbollen. För det finns inga möjligheter för klubbarna att betala mer till arenabolaget, utan att skära ner på verksamheten. Kommer det här kravet så lär handbollsverksamheten krympa och klubbarna lär få svårt att nå några framgångar. På sikt blir alltså handbollen hotad i Lund. Och då får man kanske som journalisten vill: en arena utan handboll som står tom större delen av året. 

Jag ser istället bara tre lösningar på problemet. 1. Att kommunen fortsätter att ge driftbidrag till arenan. 2. Att man bygger om Arenan. Rättar till bristerna och ökar publik-kapaciteten. 3. Tillsätter en ledning för arenan som är bättre på att sälja in arenan för konferenser och konserter. 
 
Skulle gissa att det blir alternativ 1 som kommer att gälla.

Kommentarer
Postat av: Martin

Ett mycket bra och konkret inlägg. Har du kontaktat journalisten och frågat varför hans rapportering är så ensidig och handbollsfientlig? Det svaret hade varit intressant att läsa i nästa inlägg.

2011-02-09 @ 19:42:13
Postat av: jocke i baren

Tyvärr är det ett par andra missar som har gjorts när man byggde arenan.

1. Det finns ett antal sittplatser varifrån man inte kan se ett av målen.

2. Första bänkraden är i jämnhöjd med golvet.

Knappet någon vill sitta där. Slöseri med bänkplatser.

2011-02-09 @ 20:18:22
Postat av: /MA

Här i Boden har vi också en nybyggd arena som kostar kommunen stora pengar. Boden Arena är en fotbollsanläggning med en vidbyggd sporthall. Kan se stora likheter med hur man skött driften och hur kommunen täcker förluster och betalar "garantihyror" till arenabolaget. Förresten så blev kommunalrådets son VD för arenabolaget. Dom som verkligen tjänat på den nya arenan är dom som byggt den och sen slipper ta ansvar för resten.

2011-02-10 @ 00:09:57
Postat av: Sigge

Flera av synpunkterna är förstås riktiga men lönsamhetsproblem är inte unikt för Lund. Ingen av arenorna du nämner klarar sej utan kommunala bidrag, förutom kanske Malmö. Övriga kommuner betalar mer än Lund. Sen var deltagande VM-lag som spelade i Lund mycket nöjda så det finns mer än en sida av saken.

2011-02-11 @ 11:41:01
Postat av: Lundabo

Berne har väl knappast menat att handbollen skall kastas ut? Utan Berne hade Arenan inte blivit av och den info jag har är att Berne är nöjd med att ha handbollen som största hyresgäst. Tänk om handbollen skulle lämna Arenan - så många andra föreningar som får lämna plats i de andra hallarna. Gynnar knappast idrotten/ungdomen i Lund.

2011-02-12 @ 09:37:13
Postat av: Andy

kom ihåg att länka till artikeln nästa gång. -- http://www.sydsvenskan.se/lund/article1378899/Arenan-behover-skattemiljoner.html

2011-02-14 @ 23:48:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0