Summering

Sverige avslutade med tre raka förluster och det blev till sist en försmädlig fjärdeplats. Före VM hade vi säkert varit glada med en fjärdeplats men nu så känns det ändå bittert. Det var ju så nära en medalj.

Och för min del så tyckte jag att matchen igår avgjordes av domarna som definititv inte stod på svenskarnas sida. Inte konstigt att de blev utbuade efter matchen. Jag kan inte låta bli att undra vad spanjorerna fick betala domarparet för medaljerna. Men kanske är det bara som det brukar att lagen med mest stjärnor får domarna med sig. Sverige gynnades på Bengans tid. Det gäller att bli en stormakt i handboll sedan dömer domarna mer till lagets fördel. Men det är konstigt ändå att Sverige inte gynnades mer som hemmanation i VM. Sverige blev väl det mest utvisade laget och så mycket tuffare spelar man inte jämfört med andra lag.

Men Sverige ska ha all heder av sin insats. Man har kämpat väl och aldrig vikit ner sig. Frågan är om det var en tillfällig topp eller om Sverige är tillbaka i finrummet igen? Jag tror på det sistnämnda. Vi blev varken utspelade av Frankrike eller Spanien. När hände det senast? Men laget har ändå sina brister. Truppen är lite tunn trots allt. Medaljen försvann när Kim A och Oscar blev skadade. Det behövs ett lyft på flera positioner. Vi har inget större hot på M6. Men vad finns det för unga talanger på den positionen? Jag vill gärna se ett nytt komplement till Niklas Ekberg, varför inte Enström eller Zachrisson? Och vi måste på sikt hitta ett alternativ på M9. Jag hade gärna sett en tyngre spelare som komplement till flugviktarna Dalibor och Lukas. Men inte Fredrik Larsson. 

Det svenska landslaget är ungt och lovande. Tänk om 10 år när de är lika gamla som de franska spelarna, hur bra är man inte då?

Tyskland, Polen och Österrike var besvikelser i år. Undrar vilka konsekvenser det blir av det tyska fiaskot både för damerna och herrarna? Kommer man att begränsa antalet utländska spelare i ligorna? Blir det tränarbyten i landslagen? Tappar handbollen i intresse i Tyskland? Blir det fler lag som går i konkurs nu?

Man kan också konstatera att Island är på nedgång. Men man lyckades i alla fall fixa en OS-kvalplats.

Sverige, Danmark och Argentina var överraskningar. Nu är det säkert flera som protesterar mot att jag nämner Danmark, men jag trodde inte att Danmark skulle vara så nära ett VM-guld. Jag trodde avsaknaden av Jörgensen och Hvidt skulle vara för stor och försvarspelet var inte bra ända fram till VM och så helt plötsligt satt det. Men det märks att laget har mästerskapsrutin och Wilbek är en slug coach. Undrar om inte det missade guldet ändå svider mer i Danmark än vad de missade bronsmedaljerna svider i Sverige.

Men vilken bra final det blev igår. Starkt av Danmark att komma tillbaka och tvinga Frankrike till förlängning. Och Danmark kunde lika gärna ha vunnit. Två bortslängda bollar i förlängningen blev dyrt. Vilken målvakt Danmark har i Landin. Han kommer att bära laget till fortsatta framgångar i framtiden. Och så har de Mikkel Hansen.

All star team blev lite märkligt.

V6: Håvard Tvedten
H6: Vedran Zrnic
M6: Bertrand Gille
V9: Mikkel Hansen
M9: Dalibor Doder
H9: Alexander Petersson
Målvakt: Thierry Omeyer
Mest värdefulla spelare: Nikola Karabatic

Att ingen dansk kantspelare kom med är konstigt. Och inte var Dalibor den bästa M9 inte. Och var verkligen Omeyer den bästa målvakten i turneringen? I statistiken ligger han 10:a och Sjöstrand ligger t ex 2:a. Och Alexander Petersson?

Förutom strulet med semifinalerna så verkar VM ha varit lyckat organisatoriskt. All heder till alla som jobbat. Kunde dock inte låta bli att småle när jag två gånger i Malmö fick se handbollsgubbar berömma och tacka andra gubbar. Var var kvinnorna? I år sändes VM i inte mindre än 160 länder, nytt rekord. Inte dåligt alls. Synd bara att TV4 tyckte Let´s dance var viktigare än att visa Sveriges semifinal på bästa sändningstid för alla dessa länder. Snacka om att missa en chans att göra PR för Sverige.

Och inte blev det någon VM-fest i Lund. Glest på läktarna och inte såg jag till några utländska gäster på stan. Det blev som en vanlig handbollsvardag i Lund. Men något annat var ju inte att vänta. Det är verkligen tur att Lund inte blev kulturhuvudstad i Europa. Nu slipper vi uppleva ett nytt kostsamt fiasko.

Nu är det dags för elitserielunken. Känns inte precis så lockande. Men snart är VM glömt och då börjar vi se fram emot SM-finalerna. Det ska bli kul det också.





Kommentarer
Postat av: fp

Var är kvinnorna? Den frågan har jag också ställt mig ibland när man har kikat in i vip-rummen på olika arenor. Väldigt få kvinnor, och de man ser brukar ofta bära på en termos.



En annan grupp som inte är så välrepresenterad i hallarna är invandrarna. Med tanke på att Sverige under ganska lång tid har haft en hög invandring från regioner med stor handbollskultur - Balkan, men även andra - så är det lite förvånansvärt att personer med invandrarbakgrund fortfarande är ett nästan lika pittoreskt inslag i den svenska handbollen som det var för 20 år sedan.

Jämför med det franska landslaget. Eller den svenska klubbfotbollen.

Att den sistnämnda lockar fler invandrare beror nog inte bara på Zlatan och att sporten i sig är populärare, utan också på att många ungdomsklubbar aktivt har arbetat mot och i invandrartäta områden. Inom handbollen är nog detta mindre vanligt, med undantag för Wasaiterna och några till.



Jag tror inte på tvångskvotering - varken av kön eller etnicitet - men däremot tror jag att många klubbar, för sitt eget bästa, borde fundera lite över hur världen ser ut, tänka lite större och förnya sig. Om inte annat så för att inte tappa för många eventuella talanger till fotbollen.



Att VM har varit lyckat kan man bara instämma i (skulle kanske rentav våga använda ordet succé, om det inte varit för en tidigare diskussion om superlativer...).

Misstänker att biljettförsäljningen har slagit alla kalkyler. Och man har dessutom fått ett kvitto på att intresset för landslaget fortfarande lever.

En medalj hade varit tacknämligt, men det får väl bli nästa gång.

2011-01-31 @ 12:36:16
Postat av: Sturmerfoul

Ja, det har blivit en ekonomisk succé och även inneburit ett visst genomslag i tv-rutan hemma.



Man lär ha kalkylerat med 60 miljoner i intäkter och det blev runt 90. Undrar hur mycket som skurken Hassan Moustafa stoppar i egen ficka. Men har för mig att 1/3 åtminstone går till det svenska förbundet. Pengar som verkligen behövs.



Måste dessutom instämma i invandrarna är underrepresenterade i svensk handboll. Hur många talanger missar man inte här.

2011-01-31 @ 13:11:51
Postat av: !

Ja, visst var VM en succé och sista dagens matcher drog verkligen ut det sista man hade kvar i kroppen. Tack till vårt fantastiskt kämpande landslag!



Sen för att ta vid diskussionen. Några saker kunde gjorts "bättre". TV4 tycker jag underpresterar gång på gång och soffan inför matcherna kommer ju inte igång förrän det är reklam och Lövet är faktiskt ganska trist. Att flytta på en VM-match för ett kalkonprogram som Lets dance är oförlåtligt, men visar vad TV4 står för.



Sen måste jag erkänna att Göteborg, som annars i handbollssammanhang är känt för dåliga publiksiffror och trist publik/dåliga elitseriearrangemang var 1000 ggr bättre på att stötta hemmalaget än Malmö. Att sen schemalägga Sverige i Malmö när det var snudd på 100 % säkert att ett danskmöte stod på schemat var inte så lyckat. Gbg är vana vid stora arrangemang och borde stått som Sverigevärd hela resan. Lund var stendött (som vanligt) och matchen Danmark-Sverige var den största utskåpning en på läktarplats jag varit med om. Som urskåning så var det bara att imponeras av bröderna på andra sidan sundets, men så synd det var om våra spelare som inte fick ngt stöd.



Kul med VM! Nu Elitserien!

2011-01-31 @ 16:45:23
Postat av: Enslingen

Eftersom det är dödgrävarna i Svenska Handboll(obs inget "s")förbundet som ska skörda frukterna av ett bra mästerskap så blir det väl som vanligt...

2011-01-31 @ 19:11:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0