Skandal

Vem hade trott att Lugi helt plötsligt skulle dras in i en offentlig pedofilskandal? Det trodde Lugis ledning antagligen inte heller när man sopade hela historien under mattan för många år sedan. 

Låt mig först tala om att jag tillhör dem som tror på historien och det som handbollsspelarna säger. Jag delar alltså inte författaren K A Bloms uppfattning att det är elakt förtal. Den som man haft trevligt tillsammans med under goda middagar vill man ju inte ska vara en pedofil, gåslevern får ju liksom en dålig bismak då.

För mig är det tveklöst så att den internationellt erkände handbollsprofilen utsatte spelarna för sexuellt ofredande. Och jag förstår att detta har satt sina spår i flera spelare. Historien är hemskt obehaglig på det viset handbollsledaren använde sin maktposition för att tillfredsställa sitt behov. Likaså gjorde Lugi fel som valde att tysta ner det hela och som inte gav någon hjälp till spelarna. Självklart så bör Lugi, och framförallt de ansvariga på den tiden, skämmas och den offentliga ursäkt som Lugi skrivit på sin hemsida är på sin plats. Det är bra att man bättre sent än aldrig erbjuder hjälp till de drabbade spelarna.

Men jag kan inte hjälpa att jag reagerar lite negativt på Sydsvenskan och övriga massmedias reaktion. Sydsvenskan säger att man vill publicera artiklarna för att få sportvärlden att inse att man inte ska tysta ner sådana här historier. Och det låter ju bra, problemet är att det här handlar om något som hände runt 20 år sedan plus/minus några år. Det går inte att applicera händelsen rakt av på dagens idrotts-Sverige. Det finns en annan medvetenhet idag. Lugi hade garanterat reagerat helt annorlunda om samma sak inträffat i dessa dagar. Och då känns det märkligt att Lugi sätts vid en skampåle och tvingas förklara sig, som t ex Lugis sportchef, Emme Adebo, tvingades göra i tv igår. Emme som faktiskt var en av dem som inte ville tysta ner affären då det begav sig. 

Det hade också varit klädsamt om Sydsvenskan också diskuterade sitt eget agerande då det begav sig. Varför har man inte skrivit dessa artiklar förrän nu? Varför skrev man dem inte då när det hände? Eller senare. Det som hände har knappast varit en hemlighet. Det har varit känt och öppet i Lugi och stora delar av handbolls-Sverige. Historien fanns där att ta tag i för en kritiskt granskande tidning. Men återigen, inte ens Sydsvenskan hade antagligen den medvetenheten då. Och frågan är om man ens hade skrivit om detta om inte Patrik Sjöberg hade fått uppmärksamhet. Jag blir lite kluven och kan inte släppa tanken att Sydsvenskans drivkraft inte bara är omtanke om barn och ungdomar, utan att det också handlar om att sälja tidningar.

Men ur perspektivet att klubbarna aldrig får slå sig till ro när det gäller att slå tillbaka mot pedofilerna så är det naturligtvis bra att det här debatteras. För kampen måste hela tiden pågå. Pedofilerna söker hela tiden sig till verksamheter där det finns barn och ungdomar. Det gäller alltså för klubbarna att aktivt och kontinuerligt jobba med att stoppa pedofilerna men jag är rädd att många klubbar är alldeles för naivia och underskattar risken eller saknar tillräcklig kompetens för att jobba med sådana här frågor.

Risken är stor att liknande historier inträffar just nu eller kommer att inträffa.

Som Lugi-fan är jag däremot säker på att Lugi är en av de klubbar som är bäst rustade för att undvika att något liknande inträffar igen. Det som hände då påverkar fortfarande verksamheten. Det finns en stark medvetenhet i dagens ungdomskommitté om problemet.


Kommentarer
Postat av: jocke i baren

Du har rätt att Sydsvenskan borde vara lite självkritiska. Som sagt, varför grävde de inte mer i saken 1995 när en polisanmälan gjordes. Hade de gjort detta då, så hade denna skandal varit över och flera hade kunna tala ut. Samtidigt som Staffan Holmkvist hade fått stå till svars.

2011-06-21 @ 22:42:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0