Lunds arena II

Lund har haft många smeknamn. För att nämna några: Idéernas stad, den lilla storstaden, en akademisk bondhåla (har för mig att det var Strindbergs syn på Lund). Det sistnämnda är rätt träffande. För Lunds kommun känns alldeles ofta som en sömning småstad ute på landet.

Arenachefen har nu slagit larm om att man behöver mer pengar för att garantera driften. I år får man i närheten av fyra miljoner men man behöver nu ytterligare sju. Men kommunalrådet Mats Helmfrid låter hälsa att det inte möjligt eftersom Lunds kommun har dåliga finanser. Men för det första så finns det alltid pengar. T ex när det gällde tramset att försöka bli Europas kulturhuvudstad. Då kunde man gladeligen bränna ett antal 10-tals miljoner. Eller när det gäller att bygga ett nytt kommunhus. För det andra så brukar det kosta att ha en arena. Säg mig vilken svensk arena som går med vinst? Kristianstads arena får 28 miljoner om året och Helsingborgs stad satsar 25 miljoner kronor. Lund tror sig fortfarande kunna ha en arena som går med vinst om två år. Blir man trött eller blir man trött?

Mats Helmfrid säger dessutom att: "Det var inte de förutsättningarna när vi byggde Arenan. Tvärt om skulle det gå att klara verksamheten på de här premisserna". Ett uttalande som stör mig. Det antyder att Mats en gång i tiden köpte bygget utan att tänka kritiskt. Hur kunde han tro på premisserna? Tänker man inte självständigt som ett kommunalråd? Och uttalandet bortser helt från grundproblemet. Nu har man en arena som går med förlust, vare sig han vill det eller ej. Och oavsett vilka förutsättningar som fanns från början. Och det är det problemet som man måste hantera. Det går ju inte att säga att en situation med förlust aldrig skulle kunna uppstå. Det är dags att vakna! Situationen har uppstått! 

Antingen pytsar man in fler pengar eller så får man väl bygga om arenan till kontor för sina anställda. Då slipper man kanske bygga ett nytt kommunhus och då sparar man ju oändligt mycket mer pengar än ett driftbidrag.

Ett alternativ är också att man bygger om så att arenan blir större och med fler finesser. Så att man verkligen försöker utmana de andra arenorna i närheten. Men ett sådant initiativ händer aldrig i en akademisk bondhåla. 

Jag kan inte släppa känslan att arenan, som vi Lundabor så länge väntat på, blev som en dialog mellan Tödde och Mödde. Det kan ni googla om ni vill.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0