Att sätta mål

Martin Luther King höll ett berömt tal en gång på 60-talet. Han sa: "Jag har en dröm, att en vacker dag skall nationen resa sig och förstå... att alla människor är skapade lika... Jag har en dröm om att en dag skall mina fyra små barn leva i en nation där de inte skall bli bedömda av sin hudfärg, utan enligt innehåll av sin karaktär." Ett verkligen lysande exempel på att sätta mål.

Jag tror på vikten av att sätta mål. Det gör att det mentala får ännu större påverkan på det man sysslar med. Och även om man inte når sina mål så har man garanterat kommit längre än om man inte hade satt något. Och jag tycker att svenska handbollsklubbar i allmänhet är rätt dåliga på att sätta utmanande mål. Det är kanske något som inte riktigt ligger i vår kultur.

Därför är det intressant att följa HK Malmö som har ett av de mest uttalade målen av de svenska elitklubbarna. Här är deras vision 2013:

  • Vi vill gå till SM-final 2013, en SM-final som vi hoppas kommer att spelas i Malmö Arena.
  • Vi vill utveckla vår ekonomi till svensk handbolls stabilaste och mest välskötta.
  • Vi vill att vår nyligen uppstartade damverksamhet skall ha fått en positiv utveckling, och att laget är ”bäst i stan”.
  • Vi vill ha en bred ungdomsverksamhet med 20-25 lag i seriespel, och vi vill att lagen som spelar om ungdoms SM varje år avancerar till minst steg 4.
  • Vi vill att ungdomarna i vår verksamhet för funktionshindrad ungdom (BOUF) fortsätter att känna glädje och stimulans genom sin idrott.
  • Vi vill år 2013 vara en ansedd och respekterad föreningen inom svensk handboll, avseende såväl elit som ungdomsverksamhet, och vi vill också vara en förening som tar ett stort och betydelsefullt socialt ansvar.

Och även om jag inte tror att tiden räcker riktigt till, så har man hittills visat att man år efter år närmar sig målet. Förutom att laget placerar sig högre och högre så har man nu också lyckat öka publiksiffrorna i en stad som har väldigt svårflörtad publik. Det imponerar. Enligt Uffe Mohlin Fagerström som nu jobbar för klubben så har man infört en egen HK Malmö-meny hos Pölsemannen och köper man den så får man en biljett. Och åker man med Taxi Kurir så får man också en biljett. Deras 180 bilar har haft en dekal i bakrutan en hel månad inför premiären. Man har lyckats skriva stora sponsoravtal med Kvällsposten och SDS. Det innebär hel och halvsidor i KvP och tre olika format i SDS beroende på match. Man har snart också trailers i TV4 Öresund. Kraftig mailbearbetning av företag med ett mail om dagen 10 dagar innan premiären. Daglig statusuppdatering på Facebook. Bytt och uppdaterat hemsida. Genomfort streethandboll på olika ställen i Malmö med biljetter till de som testat. Och snart har man dessutom en egen Klubb-TV. På kort tid har man alltså genomfört ett antal nya grepp. Lundalagen känns i jämförelse väldigt trötta.

Ett annat lag som också har spänt bågen är mitt favoritdamlag Boden Handboll IF. En klubb som verkligen verkar sjuda av vilja och entusiasm. Innan ishockeyn utarmade andra sporter så var handbollen relativt stark i norr. Och nu har Boden Handboll bestämt sig för att återta en plats i eliten. Och jag hoppas man lyckas. Det är inte bra för handbollen att de starkaste fästen finns i väster och söder.  Man är onekligen på god väg att lyckas. Nu ligger laget i allsvenskan och jag tror inte att man gör bort sig där. Boden har inlett med förlust borta mot Hellton och en vinst hemma mot Rimbo. Elitserien verkar inte helt omöjlig att nå. Frågan är dock hur lång tid det tar. 



 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0