Två kvalmatcher

Efter två intensiva kvalmatcher mellan Lugi och Ystad i helgen så stod till sist Ystad som vinnare. Ett stort grattis till di vide! Lagen hade var sin match där man bäst. Men av tre jämna så vann Ystad två och det avgjorde.

Matcherna mellan Lugi och Ystad kallas lokalt för el clasico. Och det är något speciellt med dessa matcher. Det är en kamp mellan stad och landsbygd, mellan akademiker och bönder, mellan bildade och outbildade. Det är tydligt att det finns en kulturskillnad. Ystads klack skrek "Hata Lugi" i fem matcher medan Lugis inte en enda gång hatade sina motståndare. Ystads spelare hade sämre humör (grät och tappade humöret oftare), var elakare och filmade betydligt mer. Men det kanske är en förklaring till varför Lugis så sällan när ända fram. Man är kanske för snälla och justa. Och Ystadborna stöttar sitt lag betydligt bättre än vad man gör i Lund. Det är tyvärr inte riktigt fint att heja i akademiska Lund.

Nu är jag vinröd och partisk (även om många Lugister tycker att jag är en förrädare som har kritiserat Lugi för mycket), men jag måste ställa mig frågan hur Patrick Håkansson och Maths Nilsson kunde få förtroendet att döma en avgörande kvartsfinalmatch. De utsågs visserligen till årets domare 2010, men håller inte längre måttet. Jag kan acceptera att domare gör misstag och dömer fel, men jag har svårt att acceptera när de avgör matcher. Och de avgjorde tyvärr matchen åt Ystad idag. När Ystad gjorde en rivstart i början av matchen så fick de helt klart en hjälpande hand av Maths Nilsson. Hans första utvisning av Nemanja Milosevic var ett hårresande misstag. Med tanke på att händelsen skedde bakom hans rygg och att han troligen inte har några ögon i nacken så fattar jag inte hur han hade mage att visa ut Nemanja. Mannen borde skämmas!! Den andra tidiga utvisningen på Nemanja var också mycket billig. Rakt igenom matchen så kom det flera misstag från domarparet. I ärlighetens namn så drabbade det båda lagen men mest Lugi. Svagt av ett så pass rutinerat domarpar att inte kunna stå emot publiktrycket. Hårresande var också två domslut i slutet av matchen när Lugi nästan hade komma ikapp Ystad. Först dras Anders Hallberg i armen när han kommer fri med målvakten utan att få straff och sedan får Ystad straff när Hammarstrand springer in i Gudmundsson som står närmare metern utanför sexmeterslinjen. Hur Håkansson kunde få detta till straff när det var en solklar stürmerfoul är ett mysterium. Med ett större mod från domarnas sida så hade Lugi alltså kunnat nå en förlängning. Det är verkligen tråkigt att matchserien inte fick avgöras av spelarna själva och det gör att allt slutade med att jag fick en rätt dålig smak i munnen.

Jag har i ett tidigare inlägg tagit upp det ökade filmandet inom handbollen. Handbollen har ju till skillnad sluppit mycket av detta ofog men filmandet har ökat allt mer. Det gör det inte lättare att vara handbollsdomare. Jim Gottfridsson må vara en stor talang men hans ständiga filmande är upprörande. Det är patetiskt att se. Jag hoppas det beror på att killen är omogen och att han med åren växer som människa.  

Det var en hel del snack om Sebastian Seifert före matchen. Hade hansatt en medveten armbåge i huvudet på Anders Hallberg eller inte? Och om det nu var sant så är det ju inte första gången som Seifert går över gränsen. Men den stora skandalen är att Svenska Handbollsförbundet inte ens orkade behandla ärendet mellan två matcher. Man skyllde på att man inte har jourtider, men borde man inte ha det i ett slutspel? Handbollen har tyvärr ett märkligt förbund som regelbundet agerar amatörmässigt. Genom att inte behandla ärendet så gynnade man faktiskt Ystad. Även ett icke-agerande är ibland ett ställningstagande.

Ett Lugi som varit blekt och håglöst många gånger under året genomgick en härlig förvandling under matcherna. Man vek aldrig ner sig utan kom ständigt tillbaka. Måtte den känslan och viljan finnas kvar i laget under nästa säsong.

Nu väntar Sävehof mot Ystad och Guif mot Kristianstad. Det lutar alltså åt en sedvanlig final mellan Sävehof och Guif. För inte kan väl Kristianstad skrälla?

Och Hammarby och H43 hänger verkligen löst i kvalserien. Det måste kännas konstigt att först lyckas skramla ihop pengar för att klara licensen för att sedan ändå åka ur. Men det hade varit riktigt roligt med tre nya lag i elitserien. Det hade visat att skillnaden mellan elitserien och allsvenskan inte längre är så stor. Ett slags trendbrott som jag tror handbollen tjänar på.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0