En tappad poäng

Ja, detta swinging Lugi. Ledning med åtta bollar i slutsekunderna av första halvlek och så tappar man ledningen till oavgjort i andra halvlek. Vi som är Lugifans är tyvärr vana vid att man aldrig kan vara säker på en Lugivinst hur mycket än Lugi leder i en match. Men det säger också något om handboll. Finns det någon sport där matchbilden kan ändra sig så kapitalt? 

Lugi inledde som sagt riktigt bra. Försvaret var helgjutet och Alingsåsspelarna kom ingenstans. Jag har för mig att Alingsås bara lyckades göra fem mål på 25 minuter. Och samtidigt var Alingsås försvar blekt och tamt. Men i andra halvlek var det ett helt annat Alingsås. Man var heltaggade i försvaret och då lyckades man också göra enkla kontringsmål framåt. Men det var ju ändå ytterst nära att det blivit två Lugipoäng. Alingsås kvitterade inte förrän det återstod 2-3 sekunder. Och frågan är om det inte hade blivit två poäng till Lugi om inte Alingsås hade haft med sig en röststark klack. De hjälpte helt klart Alingsås till en poäng och utklassade totalt Lugipubliken. Man kan undra hur många poäng Lundalagen tappar på en säsong för att man saknar en publik som kan stötta sina lag. Jag fattar inte hur det kan vara så tyst i Lunds arena. Det jäkligt tråkigt att det inte finns någon läktarkultur. Det borde inte vara så att några 10-tal Alingsås fans kan höras mer än mer än 1000 lundabor.

Kampen om de sista slutspelsplatserna skärptes ikväll när Skövde förlorade mot RIK. Det drar ihop sig. Poängförlusten för Lugi innebar trots allt inte att man tappade mark i striden om slutspelet. Det får man trots allt vara nöjd med. Och det var helt klart ett fall framåt jämfört med derbyförlusten mot H43.

Sävehof visade att man blir svår att ta guldet ifrån genom att lätt vinna över Ystad borta. Och Malmö fortsätter med sin rekordsvit i vinster. Nu missar inte Malmö ett slutspel.  


Tre matcher

Jag såg tre matcher under helgen. Det blev först en bra match mellan Lugis damer och Skuru. Det blev ju en jämn första halvlek där jag blev imponerad av Skuru. Jag hann få en känsla av att det här kan bli tufft för Lugi. Men så skärpte Lugi sitt försvarsspel i andra halvlek och det blev till sist ändå en säker seger för de vinröda. Det var ju tråkigt att Maria Adler inte fick chansen att visa upp sig i tv, men istället fick favoriten Anna Lagerquist mer uppmärksamhet. Hon är en otroligt intressant spelare. Hon verkar snäll och försynt men Anna är en fantastiskt bra försvarsspelare och i första halvlek var hon dessutom riktigt vass framåt. Det finns många spelare som borde lära sig av hennes fotarbete. Det borde t ex Sabina Jacobsen göra. Det är Sabinas största svaghet. Hon är lite för långsam i försvaret och trippar ofta på gränsen till stegfel i anfallen. Det är synd för annars är hon spelare med internationellt snitt. En annan i Lugi som uppmärksammades var Nathalie Hagman, men denna gång som niometersspelare. Hon var klart bäst i Lugi under andra halvlek. Jag fattar fortfarande inte att hon inte togs med i VM. Lugi kan mycket väl nå final i år nu när Sanna Åstrand står i målet och kan man även få med kantspelarna i spelet så kan man mycket väl utmana Sävehof. Och återigen gavs ett exempel på sedvanlig svensk flathet när det gäller att ta timeout. Skuru gjorde sitt första mål efter mer än 13 minuter i andra halvlek. Då vinner man inga matcher. Och det är fullständigt obegripligt att Larholm väntade så länge med timeouten när spelet havererade. Jag efterlyser fortfarande ett mer aktivt användande av timeout-kortet.

Men även om matchen mellan Lugi och Skuru var kul så var behållningen i helgen matchen mellan AG Köpenhamn och Kiel. Jag får erkänna att jag valde att först se denna match innan jag i efterhand tittade på Sävehof mot Barcelona. Och det var ju en vettig prioritering eftersom det visade sig att Barcelona höll lekstuga mot Sävehof. Men AG är verkligen imponerande. Det är bara att konstatera att AG Köpenhamn nu är ett europeiskt topplag. I förra matchen slog man Montpellier borta och nu var man ett skott i insidan av stolpen i slutsekunderna från att besegra Kiel. Det var verkligen en mäktig tillställning där AG nästan spelade i överkant tufft. Men det behövs ju för att kunna skaka tyskarna. Men man är också vassa framåt med Mikkel Hansen, Olafur Stefansson, Gudjon Sigurdsson och Niclas Ekberg. Jag tror man kommer att klara av att gå till Final Four. Det är alltså inget dåligt lag som Kim Andersson kommer till vad det lider. För lyssnar man på AG: s boss Kasi-Jesper så verkar det helt klart att Kim hamnar där när kontraktet i Kiel går ut.

Sävehof mot Barcelona vill jag inte skriva så mycket om. Det var alldeles för stor klasskillnad. Men det är ju positivt att Fredrik Larsson är i form. Det var länge sedan han var så bra som han är nu.

Efter att lyssnat på andra handbollsexperter i SVT och TV10, så tycker jag fortfarande att Axnér är i särklass.


Sex raka

Malmö har kanske äntligen hittat formen. Sex raka segrar börjar ju likna något. Men det har ju tagit tid om man säger så. Det är visserligen oroande att Sebastian Geissler är borta resten av säsongen och att man avslutar med tre svåra matcher på slutet: Sävehof (b), Alingsås (h), Guif (b). Men jag tror man kommer att landa på 35 poäng och det räcker garanterat till slutspel.

Men vad ska man säga om Drott, Lugi och Kristianstad? Tre lag som slåss om två resterande slutspelsplatser och som har det tungt just nu. Jag tror att det blir något av dessa tre lag som får svartepetter och missar slutspelet eftersom jag räknar med att Skövde går till slutspel.

Kristianstad gick ju som tåget före uppehållet men vad har hänt sen? När inte ens ett fantastiskt publikrekord på 4.943 åskådare räcker för att besegra Aranäs hemma, så är det något som är riktigt fel. Jag tror ändå att man har goda chanser att gå till slutspel och med tanke på den otroliga hemmapubliken så hoppas jag att man fixar det. Det skulle trots allt göra slutspelet betydligt häftigare. Kanske avgörs en ev slutspelsplats redan nu i de kommande matcherna mot Drott borta och Malmö hemma. Vinst i någon av de matcherna så fixar man nog en plats och når 34 poäng.

Efter Sivertssons första år i Drott så har man ju väntat på Drotts stora lyft. Men det har ju uteblivit. Och det går fortfarande tungt både resultatmässigt och ekonomiskt. Det är trist att de båda giganterna i svensk handboll, RIK och Drott, har fortsatta ekonomiska problem. Drott har en tuff avslutning med matcher mot Sävehof, Alingsås,  Guif och Skövde. Så därför tror jag inte att man klarar av att nå slutspelet, även om det kommer att bli jämnt mellan Lugi och Drott. Men jag tror att Lugi kommer att få 1-2 poäng mer än Drott. Förlusten mot Lugi kan komma att kosta både resultatmässigt och ekonomiskt för Drott.

Lugi har ju som vana att tappa formen efter uppehållen av någon märklig anledning, så jag är ju inte förvånad att det går tungt. Det måste vara något som man missat att göra annorlunda under uppehållet. Eller så är det kanske det kommande tränarskiftet som Aftonbladet spekulerar om som är orsaken i år. Jag vet inte om det är sant att Zanotti lämnar över huvudansvaret till Axnér för att istället jobba mer med juniorer. Men Zanotti är märkbart mindre engagerad under matcherna, så det känns som om ansvaret redan nu glidit över till Axnér.

Jag har ju hela tiden varit tveksam till Zanotti som av många sågs som en frälsare när han tog över ansvaret för Lugi. Men jag var och är fortfarande övertygad om att denna förtjusning mer berodde på hans person och utstrålning än på hans handbollsmässiga kunnande. Med facit i hand så borde alla kunna enas om att det inte blev det där lyftet för Lugi som de flesta förväntade sig. Men ansvaret faller också till stor del på Lugis ansvariga som inte klarar av att förse tränarna med tillräckligt bra spelare. Och lite orolig blir jag att Axnér ska ta över. Han är trots allt oprövad i rollen. Och jag kan också tänka mig att Axnér kommer att upplevas som lite väl tuff av spelarna, som av tradition ju är vana att få bestämma en hel del själva.  


Spel i Europa

Guif, Sävehof och Lugi spelade ute i Europa i helgen med blandat resultat.

Guif förlorade visserligen båda matcherna mot Rhein Neckar Löwen men ska ändå ha heder för sin insats. Man lyckades spela helt jämnt med tyskarna i båda matcherna. Starkt gjort med tanke på att man spelat betydligt sämre hemma de senaste matcherna.

Att Sävehof gick vidare till åttondelen i Champions League är verklige bra gjort och välbehövligt för svensk klubbhandboll. Vem vet? Sävehof har kanske tur i lottningen och klarar av att gå till kvartsfinal.  

Men vad höll Lugi på med borta i Vitryssland? Även om man spelade runt på alla spelarna när man insåg att det var kört så håller det inte att förlora med 18 bollar i första matchen. Det ser rätt illa ut.

Sävehof får ursäkta men jag passade på att se en riktigt bra handbollsmatch igår, Montpellier mot AG Köpenhamn. Danskarna gjorde en imponerande insats och vann, trots publiktrycket. Niklas Ekberg fick bra kritik. De danska kommentatorerna sa att han var kylig som en svensk höst. Även Magnus Anderson fick mycket beröm. Han var däremot kall som en svensk vinter och man lyfte fram att han inte lät sig stressas upp utan behöll omdömet. Men jag kan inte låta bli förundrad över Mikkel Hansen. Så fort danskarna fick problem så sköt han iväg en projektil och så var det mål. Det ser så lätt ut. Det känns inte längre som en omöjlighet att danskarna når Final Four. Vilken resa man har gjort i så fall. Från danska andra divisionen till europeisk toppklubb på tre säsonger.

I Sydsvenskan så fanns det en artikel för någon dag sedan som handlade om 70 miljoner. Den summan är vad det medelmåttiga ishockeylaget Malmö Redhawks drar in i sponsorintäkter. Hur mycket sponsorpengar lägger inte då hockeyn bslag på i Sverige? Jag fattar inte varför ishockeyn är så attraktiv óch har så lätt att få pengar? Ishockeyn är ju internationellt sett en liten idrott där det bara är fåtal länder som håller någon hög nivå. Skillnaden från bandyn är inte så jäkla stor. Och så roliga är inte heller alla hockeymatcher. Det känns surt att tänka på vilka framgångar andra idrotter skulle nå om man fick tillgång till hockeypengarna. Vi kunde haft ett antal storlag i fotboll eller varför inte i handboll. Det är berättigat att prata om hockeydöden. För hockeyn tar död på många sporter i Sverige.

Konsten att ta timeout

I morse  tänkte jag att det skulle bli en Lugivinst och en Lugiförlust. Och det blev precis på det viset, men ärligt talat så var det inte Lugis damer som jag trodde skulle vinna. Men glädjande nog så spräckte man fullt rättvist Sävehofs förlustnolla. Det var en riktigt bra dammatch idag och en rätt bra publiksiffra. Det är riktigt härligt att se hur damhandbollen fortsätter att utvecklas i Sverige. En sån här bra match hade man aldrig kunnat se för några år sedan. Jag har varit kritisk mot Lugis damer tidigare under säsongen men nu börjar det arta sig. Och det känns extra bra att Lugi kunde visa för landslagsledningen att det faktisk finns spelare som borde finnas med i landslagstruppen. Jag tänker på Maria Adler 11 mål, Sabina Jacobsen 7 mål och Nathalie Hagman 6 mål. Tänk om Maria Adler alltid kunde spela så här. Och ändå så var kanske matchvinnaren målvakten Sanna Åstrand som äntligen är tillbaka i målet. Och med henne i målet så kan Lugi trots allt bli en utmanare till SM-guldet.

Men om dammatchen var en glädjande överraskning så blev derbyt mot H43 en överraskande besvikelse. Jag trodde faktist att H43 skulle vara helt chanslösa. Och så kändes det också i början av matchen där Lugi verkade taggade och helt överlägsna samtidigt som H43 inte verkade tro på möjligheten att vinna. Men när Lugi gick upp i ledning med fem bollar i första halvlek och H43 verkade vika ner sig, så tog helt plötsligt Zanotti och Axnér timeout. Det var fullständigt obegripligt och onödigt. Det måste vara en av de märkligaste timeouterna i Lugis historia. Genom timeouten så lyckades H43 samla ihop sig och lyckades komma tillbaka i matchen. Jag fattar inte vad ledarduon tänkte på och vad man ville uppnå med timeouten. Den andra matchavgörande sekvensen var när Lugi i ledning med någon boll fick chansen att spela 6-4 under nästan två minuter och lyckades förlora perioden med en boll. H43 fick till och med applåder från Lugi fansen för prestationen. Efter detta så var det bara ett lag på plan och H43 ryckte loss till vinst. Matchens lirare var H43:s målvakt Espen Christensen men han gick naturligtvis inte att rösta på till matchens lirare. Viktigt inhopp gjorde också Måns Gerdtsson som inte hade några större problem att göra mål på Lugi. Såg nästan lustigt ut när han i slowmotion stegade sig igenom Lugis försvar. Bäst i Lugi var Nemanja Milosevic som verkligen ville göra mål på sina gamla lagkamrater. Före säsongen var jag kritisk till att Lugi värvat en föredetting men Nemanja har verkligen varit bra i Lugi i år. En som också var bra och som kommer att bli ännu bättre är Anton Roth som mitt 9:a. Vilket spelsinne och vilka temposkiften! Lugi lyckades också ta timeouten vid fel tillfälle i andra halvlek. Här skulle man antagligen tagit den lite tidigare och inte vänta tills att H43 ledde med tre bollar. Men man var väl bränd efter misstaget med den första timeouten. Det är nog troligt att dubbelt ledarskap innebär att riskerar att ta timeout vid fel tillfällen.

Frågan är om inte H43 kommer att gå stärkt ur de ekonomiska problemen. Från att vara nästan uträknad som förening så kan mycket väl komma tillbaka med ett större engagemang från supportrar och sponsorer. Publikmatchen vann man också idag. Tror aldrig att jag hört H43:are stötta sitt lag så konsekvent genom en hel match.

Det var verkligen en sur förlust för Lugi. Nu väntar Sävehof, Alingsås, Guif och Skövde. Risken är stor att det blir noll poäng på de matcherna. Förlusten idag kan kosta slutspelsplatsen. För H43 så lever däremot hoppet fortfarande om att slippa kvalspel.

Märkligheter

Handboll är en märklig sport. Finns det någon annan lagidrott där det kan svänga så under matcherna eller mellan matcher?

Hur kan Skövde slå Sävehof stort för att sedan bara någon dag senare förlora lika stort mot Alingsås? Och hur kunde Lugi slå Kristianstad i lejonets kula? Det sistnämnda förvånade mig verkligen men det känns ju gött att äntligen ha plockat poäng i den nya arenan. Enligt uppgift så tystnade den normalt högljudda hemmapubliken.

Jag blir inte riktigt klok på Lugi. Försvarsspelet har varit bra hela säsongen och det är kul att den gigantiske doldisen Wickman-Modig har blivit en bjässe i försvaret både bildligt och bokstavligt. Likaså har Nemanja Milosevic visat att han trots allt var en bra värvning och jag som i min idioti tyckte att det var bortkastade pengar. Men anfallspelet är då och då riktigt uddlöst och utan struktur. Men det bör räcka till slutspel i år. Och går man inte dit så har man är det ett underbetyg till tränarna.

Och det var nästan lika förvånande att Sävehofs damer bara förlorade med en enda ynka boll mot Viborg i helgen. Det var bra gjort och chansen att gå vidare finns alltså glädjande nog kvar i returen. Även om jag har svårt att tänka mig att Sävehof kan vinna borta.

Undrar förresten om Caperiotumba inte slår H43 ikväll? Har satsat en slant på bortaseger. Det skulle verkligen spetsa till bottenstriden. Det skulle vara surt för de blå om man åker ur fast man fixade pengarna. Men jag tror fortfarande inte att det kommer att ske. Hammarby riskerar däremot att hamna på nedflyttningsplatsen.

Och jag tror att Drott slår Aranäs, även om det brukar vara Aranäs som är det hetaste laget i lokalderbyna.

Galna tränare II

Kvällspostens löpsedel känns ännu mer märklig efter matchen mot Malmö idag. Inte lyckades de "galna" tränarna att få Lugi att lyfta mot Malmö. Men i ärlighetens namn så är det knappast tränarnas fel. Ansvaret ligger hos Lugis styrelse som inte kunde förse laget med mer än en enda skytt på nio meter inför säsongen. Och när denne ende skytt, Albin Tingsvall, inte kan spela så blir Lugis anfallsspel väldigt uddlöst. Det är synd att man inte värvade fler nio meters spelare eftersom chanserna till medalj försvann i samma ögonblick.

Vill lyfta fram Anton Roth i Lugi. En mogen spelare trots de unga åren. Vad månde bliva som man säger. Han har redan mycket som är bra: speluppfattning, temposkiften och ett mod att sticka in trynet.

Bäst på plan var Oscar Jensen. Jag kan inte låta bli att småle över att Oscar fortsätter att göra stormatcher mot Lugi. Vet inte om det var Lugis smartaste beslut att inte förlänga Oscars kontrakt. Undrar vem som kom på den idén?

Men Malmö i övrigt imponerar fortfarande inte. Fattar inte att man får ut så lite av så många bra spelare. Laget känns tungt och trögt. När kommer lyftet? Proppen är väl inte tillräckligt galen. 

Vill passa på att berömma Lugi för att man faktiskt börjat försöka utveckla matcharrangemangen. Idag så var det både cheerleaders och en dodgeball-match i pausen. Det går framåt. Publiksiffran var däremot inte särskilt bra. Kanske var det för kallt ute. Det verkade i alla fall som om publiken var stela av kölden för det var väldigt tyst på läktarna. 

I tvmatchen fick Guif storstryk för andra matchen i rad. Kanske är man hårt tränade för att nå toppformen i slutet av säsongen, men laget kändes ändå märkligt handlingsförlamade. Det var verkligen ett blekt Guif. Hade inte målvakten Richard Larsson storspelat så kunde det blivit en riktigt svårsmält förlust. Alingsås var det bättre laget rakt igenom hela matchen. Alingsås har ju precis som Malmö varvat toppmatcher med bottennapp. Men om man klarar av att hålla nivån hela våren så kan man bli en obehaglig överraskning i slutspelet.  

Galna tränare

På Kvällspostens löpsedel kan man läsa "De "galna" tränarna som lyfter Lugi" och så finns det foto på Axnér och Zanotti. Vad är det för trams? Vilket lyft tänker man på då? En sjundeplats med 11 segrar, 1 oavgjord och 10 förluster pekar ju inte direkt på ett lyft. Och vad då galna, visserligen inom citattecken, men ändå? Det är två mycket seriösa handbollstränare och knappast några galningar. Att de vågar gå sina egna vägar och är frispråkiga tyder ju inte heller på att de är galna. Snarare att de är kloka. Det är märkligt att ryktet att den dynamiska duon är så cool och häftig fortfarande verkar vara spridd. Men det är ju ett rykte som Lugi har nytta av. Handbollen behöver profiler. Sen att den inte är sann är en helt annan sak.

Jag spelade på sjuling (om man nu kan säga så) i förra omgången. De första sex matcherna gick ju in, men så sprack jag i den sjunde när Lugi vann borta mot Drott. Men sådana missar är helt ok. Jag vill ha Lugi i ett slutspel. Förhoppningsvis har Lugi klarat av behålla formen under speluppehållet i år. Vi får se hur det går idag mot Malmö,  som  också verkar ha hittat formen. Lugi har förresten kanske Daniel Lindqvist från H43 i truppen inom kort. Det är en spelare som har mycket inneboende men som alltid inte har psyket med sig. Men jag tror att han kan bli ett bra komplement i Lugi.

H43 forlorade lite snöpligt mot Skövde senast i "comebacken". Men det går inte att bränna så många chanser som man gjorde de sista fem minuterna. Men det var väl tröttheten som gjorde sig gällande.

Och det var väl inte så förvånande att Sävehof krossade Guif. Det kan man mycket väl göra i den kommande seriefinalen också. Ett utvilat Sävehof är nog fortfarande bäst i Sverige.
Efter EM

Har fortfarande inte kommit över mössorna som Serbien hade på sig efter finalen. De måste vara de töntigaste som burits i en handbollsarena. Och lite dålig smak var det att bära militärliknande mössor när det inte gått så många år sedan inbördeskriget.

Jag är relativt nöjd med att jag precis lyckades tippa bättre än Svenska spel. Landslagshandboll är ju ganska enkelt eller åtminstone inte helt omöjligt att tippa men det är ändå anmärkningsvärt att vi kunde missa så grovt när det gällde Frankrike och Makedonien.

Det spekuleras en del i Danmark om vilken bonus de danska spelarna får för guldet. Det talas om en bonus i storleksordningen 200 - 300 000 danska kronor. Det är ju inte så dåligt.

Och så har Operation övertalning startat för att få Ulrik Wilbek att fortsätta efter 2014. Men jag tror inte att man kommer att lyckas. Efter EM i Danmark så kommer han eventuellt att jobba som sportchef i Dansk Håndbold Forbund (DHF) och det är ju en maktposition som jag tror lockar honom mest. Här kan han ju lägga grunden för dansk elithandboll. Men jag kan också tänka mig att det inte är alla som gillar att Ulrik får mer makt.


Grattis H43 (och handbollen)

Jäkligt kul att H43 lyckades undvika att degraderas pga ekonomin. Och det är även en seger för handbollen. Det hade inte sänt rätt signaler att svensk handboll har sådana problem att ett lag måste dra sig ur elitserien. För att inte tala om att den sportsliga rättvisan sätts ur spel om ett lag tvingas dra sig ur.

Att H43lyckats klarar kraven för elitlicens genom att på kort tid dra in 692.000 kronor i bidrag, fått 182 personer att köpa årskort för nästa säsong och lyckats få in anmälningar från 69 personer som är beredda till ideellt arbete kommande spelår visar att det trots allt finns ett handbollsintresse i Lund. Synd bara att det måste till ett nödrop innan det händer något. Tänk om man kunde stötta och engagera sig hela tiden. Men det kanske mest handlar om att lundaborna är slöa eller rent av snåla.

Nu återstår att se om H43 klarar av att klara kontraktet spelmässigt. Men man har trots allt fem poäng ner till nedflyttning så sistaplatsen tror jag man kan klara av att undvika. Och hittills har man väl bara tappat en spelare, Johan Brännberg som gått till Hästö, så man har lyckats undvika värsta spelarflykten. Nu väntas Skövde ikväll och i förra mötet borta så lyckades ju H43 klara oavgjort så det kan kanske gå bra ikväll också.

Den kommande omgången har följande matcher:

  2012-02-01 23 19:00 HK Malmö Caperiotumba Baltiska Hallen
  2012-02-01 23 19:00 IFK Kristianstad Redbergslids IK Kristianstad Arena
  2012-02-01 23 19:00 HK Aranäs Ystads IF Kungsbacka Ishall
  2012-02-01 23 19:00 Hammarby Alingsås HK Eriksdalshallen
  2012-02-01 23 19:00 H43 Lund IFK Skövde Fofsparbankarena
  2012-02-01 23 19:00 IK Sävehof Eskilstuna Guif Partillebohallen
  2012-02-02 23 19:00 Drott Halmstad Lugi HF Halmstad Arena

Vinnare blir antagligen Malmö, Kristianstad, Ystad, Alingsås, Skövde, Sävehof och Drott.

Ska bli intressant att se om Kristianstads form håller i sig, man avslutade ju snyggt före uppehållet. Likaså så undrar jag om Sävehof har lyckats ladda batterierna. Det sliter att spela ute i Europa. Och jag undrar också om Lugi har tappat formen helt under uppehållet. Det har ju hänt förr om man säger så.RSS 2.0