Mörker

Inför gårdagens matcher kunde Sverige gå vidare till mellanrundan med 4, 3, 2 eller 1 poäng. Det blev olyckligt nog det sämsta utfallet. Och där rök den semifinalplatsen!

Det var en lite märklig match mot Tyskland igår. Matchen var väl jämn i 50 minuter men förlorades under de första 10 minuterna. Under den första  halvleken hade tyskarna inga som helst problem att göra mål. Det svenska försvaret var totalt ihåligt under de första 15-20 minuterna. Men samtidigt så hade inte heller Sverige särskilt stora problem att göra mål. I andra halvlek så fungerade försvaret men då blev naturligtvis det svenska anfallsspelet sämre. Och ändå hade Sverige chansen att komma ikapp. Laget borde t ex ha varit bättre på att utnyttja de tyska utvisningarna i slutet av matchen. Men då slarvade svenskarna samtidigt som den tyske målvakten började ta ett antal bollar.

Efter matchen så menade Ola Lindgren att matchen förlorades på det dåliga försvarsspelet i början på mathen. Men jag skulle vilja påstå att matchen istället förlorades på alla tekniska fel i anfallet. För de var många! Det märkliga är att Sverige i ett läge där man har chansen att vinna gruppen och gå vidare med minst 3 poäng inte riktigt var på plats under matchen. Tyskarna kändes mer heta och fick också den turen som man brukar få då. Var det nerverna som spökade eller trodde svenskarna att man inte behövde anstränga sig för att vinna?

Bäst bland svenskarna var äntligen Kim Ekdahl du Rietz som vågade ta för sig. Men han gjorde också några olyckliga tekniska fel. Högerkanten med Kim Andersson och Nicklas Ekberg var däremot riktigt anonyma. Vilken skillnad från matchen mot Tjeckien. Mattias Andersson gjorde också en bra insats i mål.

En sak som jag inte riktigt förstår är varför Ola och Staffan inte använde fler spelare. Varför fick inte Dalibor Doder chansen? Det syntes tydligt att Kim Andersson var trött.

I den andra gruppen förlorade Danmark ännu en match. Det blev till en uddamålsförlust mot Polen och jag kan tänka mig skriverierna i de danska tidningarna idag. Nu blir det en mellanrundegrupp med Serbien och Tyskland på 4 poäng, Polen på 2, Sverige och överraskningen Makedonien på 1 och sist Danmark på 0 poäng. Vem hade trott att Danmark skulle gå in i mellanrundan med 0 poäng? Nu tror jag visserligen att Danmark kommer att slå både Sverige och Tyskland men frågan är om det räcker till en semifinalplats. Det ska bli intressant att se hur den andra gruppens lag kommer att klara av Makedonien. Bara tänk på matchen mellan Serbien och Makedonien! Det blir tufft för domarna. Och risken för bråk på läktarna måste vara stor. Finns det beredskap för en sådan situation?