Kristianstad

Lyckades trots allt ta mig till Kristianstads arena igår. Än en gång slog Kristianstad fast att man numera är handbollens huvudstad i Sverige. För det är en upplevelse att vara på plats i det orangea havet. Vilken skillnad från matcher i landets övriga hallar, Lund inräknat.
 
Jämfört med Lunds är den större, snyggare, proffsigare och mer påkostad med jumbotron, finare toaletter, bättre serveringar etc. Och man lyckas också fylla den med en publik som verkligen stöttar sitt lag. Det handlar om en verklig handbollsfest! Ingen annan klubb kan komma i närheten av den stämning som finns i arenan. Det närmaste som man kan jämföra med är väl Kiel.
 
Det är bara tråkigt att publiken också är bland de mest osportsliga i Sverige. Jag är antagligen för gammal men jag tycker att man som publik ska stötta sig lag genom att heja istället för att håna och bua åt motståndarna. Men det gäller inte i Kristianstad. Här lägger man mer kraft på motståndarlaget. Och jag vill dela ut en kollektiv dumstrut åt publikens behandling av Anders Hallberg igår. Jag tycker att man skämmer ut sig totalt när man buar hela matchen åt en spelare som tredje matchen i rad blir nedslagen av en Kristianstadspelare. Denna gång blev Anders dock inte sydd, men att tycka att han är osportslig eller mes för att han ligger ner efter att fått en knytnäve i huvudet är direkt osportsligt. Där säljer publiken bort en hel del av den respekt man annars hade kunnat förtjäna. Kristianstadborna borde skämmas! På gott och ont så är antagligen publiken i Lund mer utbildad och troligen också mer intelligent för samma sak hade inte hänt där. Det är verkligen synd att jag dagen efter sitter här med en dålig smak i munnen efter att ha upplevt Kristianstadpubliken istället för att känna glädje över gårdagens handbollsfest.
 
När det gäller matchen så vann Kristianstad rättvist och även om det blev jämnt på slutet så var segern aldrig hotad. Det kändes som om de orangea hade koll på matchen hela vägen.
 
Men det var ett blekt Lugi igår. Man inledde i samma tempo som man avslutade med mot Aranäs. Det var lååååångsamt och statiskt. Och både Tingsvall och Ernstsson spelade hellre i sidled än gick på avsluts. Jag tror Tingsvall sköt tre skott på hela matchen varav enbart ett träffade målet. Vilket underbetyg för en landslagsspelare. Antagligen vek de ner sig i publiktrycket. Men det är inte första gången som Lugi blir fega på bortaplan mot taggade motståndare. Samma sak hände mot HK Malmö. Och det var inte många utspel till kanten. Vid flera tillfällen så var Kristian Meijer fri men ingen vågade slå en passning ut mot kanten. Och till råga på allt så slarvade Lugi otroligt mycket: missade straffar, bollar över sidlinjen, bollar som tappades, missade passningar. Bäst i Lugi var målvakten Joakim Svensson och Johannes Hippe. Och frågan är om inte Joakim Svensson borde ha börjat i mål. Det avgjorde kanske matchen. Han verkar vara i bättre form än Espen Christensen.  
 
Kristianstad var mycket mer taggade än vad man var borta i Lund. Kan man bli annat av publiken? Försvarsspelet var lysande i första halvlek. Men det är bara på hemmaplan som man kommer undan med alla tröjdragningar. Det var flera Lugitröjor som var sönder efter matchen. Och framåt var framförallt Markus Olsson på hugget. Vilket jäkla klipp grabben har. Tror fortfarande att han kan bli något stort.
 
När serien är färdigspelad så tror jag ändå att Lugi ligger före Kristianstad. Lugi är det bättre laget. Kristianstad vinner trots allt bara med två bollar på hemmaplan stöttade av sin publik mot ett Lugi som underpresterar. Men även om Kristianstad fortfarande har lite sämre spelare så kommer det inte att förbli så. Den stora hemmapubliken ger intäkter. Både från sålda biljetter och från sponsorer. Om Kristianstad använder pengarna rätt så kommer man att kunna värva ihop ett riktigt bra lag och då kommer Sävehofs dominans att brytas. De andra klubbarna får se upp. De riskerar verkligen att bli omsprungna av Kristianstad.
 
Till sist en undran. Från min position så kunde jag se att det satt Lugifans på två olika ställen i arenan. Varför hade inte Lugi samlat alla på ett ställe? Det stödet hade Lugispelarna behövt.
 
Nu väntar HK Malmö hemma för Lugi på måndag. Jag vill se ett mer taggat och modigt Lugi som vågar gå framåt istället för att bara passa i sidled. Och så är det dags att sluta att ha sån onödig respekt för Oscar Jensen i Malmös mål som man hade senast.
.

 

 

 

Kommentarer
Postat av: haugur

Att störa motståndarna ingår i jobbet på läktarna, tittar man utanför Sveriges gränser så ser man att det är vardag i alla sporter att sätta motståndarelagets stjärna ur baland

2012-11-08 @ 22:53:14
Postat av: Janne

Vilken jäkla tomte! Mer utbildade och mer intelligenta var det dummaste jag hört. I Lund kan man ju inte ens prata rent!

2012-11-09 @ 07:43:11
Postat av: Boi

"Jag är antagligen för gammal men jag tycker att man som publik ska stötta sig lag genom att heja istället för att håna och bua åt motståndarna."

Eller också inte tillräckligt gammal. Buande åt domare och/eller spelare i motståndarlaget har förekommit i Kristianstad så länge jag minns (d.v.s. drygt 40 år). I den s.k. "Korridoren" där man spelade på 30-talet ska det till och med ha hänt att publiken lade krokben för motståndarspelare som kom för nära sidlinjen.

Så den som vill ha en publik som snällt och försynt ropar uppmuntrande ord åt spelarna i båda lagen ska man nog inte besöka IFK:s hemmamatcher.

2012-11-09 @ 17:38:45
Postat av: ´Bosse

Någon i LUGI borde också ha fått rött kort. Anton Lindskog fick nämligen själv ett slag i huvudet och var groggy när situationen uppstod som han fick sitt röda kort för. Domarna såg tydligen inte detta. Han kommer troligen inte att kunna spela nästa match på grund av hjärnskakning. Publikens buande åt Anders Hallberg berodde på att denne spelade döende svanen och sedan var hur pigg som helst. Hade han verkligen varit allvarligt skadad hade publiken inte reagerat på detta viset. Även LUGI:s målvakt Espen Christensen skulle ha fått rött kort när han sparkade upp en stol på läktaren. Så beter man sig inte som elitspelare. Det var synnerligen dåligt av domarna som missade detta.

2012-11-09 @ 18:54:22
Postat av: Woop

Välkommen till Kristianstad!
Det finns en anledning att Hallberg blev utbuad, inte att han blev "nerslagen". Utan att han får en smäll och sen ligger och gråter i 10 minuter, sen ställer sig upp och hånler och spelar vidare som inget har hänt. Sen kan du hälsa Espen att man inte sparkar stolar på barn.

2012-11-11 @ 12:31:03
Postat av: Kristianstad norra

Ja du har nog blivit för gammal,kom in i matchen.kan tycka att du gör nog bäst i att var i Lund och titta på handboll...vi är framtiden i Kristianstad.

2012-11-11 @ 19:18:04
Postat av: Fredrik

Du är ju bra korkad! Hade han blivit skadad på riktigt är de sin sak, då ska man inte bua. MEN nu reste hallberg sig efter en stund när anton fått de röda kortet och hånlog mot publiken. Är de sportsligt? Hur kommer det sig att du inte skriver något om Espens uppträdande när han sparkar upp en stol på läktaren på ett barn och en gammal kvinna? är de sportsligt kanske? Och du har rätt i de att de aldrig skulle hänt i lund för ni är inte där för att stötta erat lag ni är där för att titta på handboll sen råkar de vara ett lag från lund som spelar, liknar mest ett religöst möte där nere, man kan höra en knappnål falla, riktigt dåligt!! Sen kan jag tillägga att under matchen idag mot aranäs skadade sig deras h6 och fick ledas ut av två personer. Han fick mer applåder än vad era spelare får på hemmaplan vid vinst! Han ställde inte sig upp hånlog och spelade vidare. Pinsamma Lugi"supporter"

2012-11-11 @ 20:24:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0