Stolthet och lojalitet

Lugis ordförande har publicerat Lugis reaktion på Nathalie Hagmans uttalande. Jag blir inte särskilt förvånad över budskapet. Det har samma innehåll som man hör från de flesta håll i samhället när det kommer till frågan om stolthet för och lojalitet till en organisation. De flesta verkar inte förstå hur man gör för att uppnå detta.
 
Axnér twittrade något i stil med att prova att säg att din arbetsgivare pissar på dig så får du se hur länge du får vara kvar. Det är säkert sant men det innebär varken att det är rätt av arbetsgivare eller ens smart.
 
För det första så tror jag på öppenhet både internt och externt i en organisation. Det måste vara högt i tak. Man är naiv om man tror att man löser alla problem genom att sätta munkavle på organisationen. Att kritisera är inte detsamma som att vara illojal eller att man inte bryr sig om sin organisation. Det kan faktiskt vara precis tvärtom. Ofta bryr man sig mer om organisationen än de som tycker att man ska vara tyst.
 
För det andra kan man inte beordra en personer i en organisation att vara stolta över att tillhöra organisationen eller att vara lojala. Det brukar bara leda till det precis motsatta. Stolhet och lojalitet är mycket enklare än så att uppnå. Det räcker att behandla personerna på rätt sätt så får man stolhet och lojalitet helt av sig själv. Så enkelt är det. Och då behöver man inte heller vara rädd för att personer går ut och kritiserar organisationen offentligt.
 
Hade Lugis ledning satsat mer på damlaget och antagligen haft en bättre dialog med spelarna så hade Nathalie Hagman troligen varit stolt och lojal.
 
Istället så får jag jäkligt dåliga vibbar av Lugis uttalanden. Jag kan bara ana vilken press Nathalie har haft på sig efter uttalandena i Sydsvenskan.
 
Här kommer uttalandet:
"Med bestörtning läste vi intervjun med Nathalie Hagman i lördagens SDS. Väldigt många, både medlemmar och icke medlemmar i LUGI HF, har reagerat väldigt starkt på både språk och påståenden gjorda av Nathalie i artikeln.Vi har hanterat den uppkomna situationen med yttersta allvar. Vi har avhållit två extra styrelsemöten, ett antal damseniorkommittemöten och åtskilliga samtal med olika intressenter i föreningen. Fler möten kommer inom de närmsta dagarna att genomföras. Vår grundsyn på föreningen är att alla delar i föreningen är lika viktiga dvs dam, herr och ungdom. Vi menar allvar med LUGIs föreningside att vara en förening för hela familjen som förenar elit och bredd. Det är korrekt att damlaget har en tunnare trupp i år än ifjol. Detta beror dock inte på ett ointresse för damsidan utan speglar enbart de ekonomiska realititer som klubben lever med. Sanningen är att klubben har fördelat mer pengar till damsidan än tidigare år men att ett antal specialsponsorer för damsidan har minskat sin sponsring jämfört med ifjol. Detta tillsammans med skador mm har gjort att truppen är tunn. (Därmed inte sagt att den är dålig. En tredje plats i serien talar ett tydligt språk!) Inför nästa år kommer tilldelningen från klubben att öka ytterligare till damerna. Många har framfört krav på bestraffning t ex avstängning av Nathalie för hennes uttalanden. Nathalie har själv på olika sätt efter att artikeln publicerats gjort "avbön". Hon har bett både sina lagkamrater och klubben om ursäkt. För den oinvigde kanske det är överaskande att Nathalie är både stolt över sitt lag och LUGI som klubb. Den markering som klubben nu gör är att vi väljer att tills vidare skjuta upp kontaktsförhandlingarna inför nästa säsong med Nathalie.Vi som klubb inser också att vi har ett arbete framför oss att ständigt sprida våra värderingar mm. Återigen; LUGI HF tar starkt avstånd från språk och uttalanden i artikeln. Men! Nu gäller det att se framåt också. Nu sluter vi leden och gör det absolut bästa vi kan i slutspelen. För alla läsares info har jag låtit Nathalie läsa o godkänna artikeln"
 
Spontant blir jag förvånad över att man haft två! extra styrelsemöten, ett antal damseniorkommittemöten och åtskilliga samtal med olika intressenter i föreningen. Var det verkligen ett så upprörande uttalande? Gjorde det verkligen en sådan skada? Står inte Lugi starkare än så? Jag är förbluffad!
 
Det stämmer inte heller att alla delar i föreningen är lika viktiga. Det är ju bara att jämföra hur mycket pengar som går till herrarna, damerna och ungdomarna. Inte sker fördelningen på lika villkor. Självklart sker det en prioritering av herrlaget i det krassa ekonomiska läget.
 
Men det som upprör mig är pratet om att Nathalie borde straffas. Och att hon har gjort avbön och bett lagkamrater samt klubben om ursäkt. Känns verkligen som att bli förflyttad till en diktatur där dissidenter efter påtryckningar av olika slag tvingas göra avbön. Jag tycker uppriktigt synd om Nathalie. Hon kritiserade faktiskt inte Lugi utan Lugis ledning. Det är inte riktigt samma sak, men det är ju lätt för en ledning att drabbas av hybris och tro att ledningen är klubben.
 
Och det är tydligt att ordet "pissa" har upprört, precis som jag misstänkte. Lugis ledning har antagligen inte tillräckligt med kontakt med den yngre generationen. Denna läser faktiskt in en helt annan innebörd i ordet.
 
Jag noterar också att trots att man säger att Lugi sluter leden och ser framåt ändå väljer att skjuta upp kontraktsförhandlingarna med Nathalie. Se där. Det blev ett straff ändå.
 
Antar att spelare i Lugi kommer att akta sig för att säga vad man tycker i framtiden. Kan inte låta bli att undra på vilket sätt det kommer att gynna Lugi att spelarna hukar i korridorerna?
 
Lugi brukar ofta lyfta fram att man är stolt över sina värderingar och att man försöker leva efter dem i alla lägen. Den här händelsen visar att det inte är helt enkelt att göra så.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Marcus

Då får man hoppas att han är så smart att han har en överenskommelse att han får halva p-boten på sitt egna konto.

2013-03-15 @ 11:09:01
Postat av: Kalle

Med tanke på kommentarerna är det inte konstigt att FOF arena kallas "biblioteket".
Man ska sitta tyst och se till att man betalar parkeringen.

2013-03-15 @ 19:51:08
Postat av: Nisse

Tar man bort kommentarer så blir det tyst också! Tydligen får man bara kritisera LUGI i den här bloggen!

2013-03-19 @ 09:33:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0