Svenska mästare

Skåne - Västsverige 2-0. Som skåning känns det naturligtvis skönt men det är  inte så bra för handbollen att de bästa lagen finns i sydvästra Sverige. Fler bra klubbar över hela landet hade ökat intresset. Det var visserligen ovanligt fint väder igår men att det inte ens kom 10 000 till herrfinalen är dåligt. 
 
I finalerna igår var Simic och Ryde de bästa målvakterna. Kunde inte låta bli att fundera på hur Lugi resonerar när de värvar spelare. Båda dessa målvakter ratades av Lugi för att de inte höll måttet. Med facit i hand så var det ju ovanligt korkat. Vad värre är att det inte heller första gången som Lugi gör liknande missar. 
 
H65: s seger gladde mig verkligen. Kul att en liten ort kan få fram ett så bra handbollslag. Men det är ju en ovanligt välskött klubb som är bra på att förvalta talanger och skapa en laganda. Vilken kämpainsats H65 gjorde igår! Men det som imponerade mest på mig igår var disciplinen i anfallsspelet. Under större delen av matchen så lyckades man att hålla sig till den uppgjorda planen att inte bjuda Sävehof på kontringar. Vinsten var fullständigt rättvis. Man var bättre än Sävehof på det mesta igår. Och så skönt att Sävehofs segersvit äntligen bröts. Häftigt att H65 nu ska spela i Champions League, om de nu har råd. 
 
Apropå pengar så är det otidsenligt att herrlagen får tre gånger så mycket i premie för att nå finalerna. Det borde naturligtvis vara samma summa för herrar och damer. Helt otroligt att det kan inträffa i dagens samhälle. Genzels motivering att premierna speglar publikintresset, att fler vill se herrar och att herrarna därför ska få en större premie, är inget annat än trams. Precis på samma sätt resonerade tennisvärlden på 70-talet men idag har damer och herrar samma prispengar. Handbollen ligger alltså 40 år efter sin tid. Det räcker att herrlagen drar mer publik- och sponsorintäkter. De behöver inte få mer pengar i en SM-final också. Pengar som dessutom för herrlagen är en piss i Missisippi. 
 
Herrfinalen gick ju som väntat till Kristianstad. Alingsås ska dock ha en eloge för att man inte gav upp efter den dåliga inledningen. Och en stor eloge till Alingsås klack. Finns det bättre supportrar i Sverige? 
 
SM-finalerna är nu hotade. Det finns de som vill att man återgår till att finalerna avgörs i en matchserie. Jag är tveksam för visst är det ovanligt festligt med en finaldag! Det blir sådan nerv och känsla när allt avgörs i en enda match. Och jag tror inte att man kan vara säker på att det ens är ekonomiskt försvarbart att ha flera matcher istället för en. Igår var det ca 6000 på damfinalen. Hur många finalmatcher måste man spela för att komma upp i samma siffra?
 
Det var rätt väntade uttagningar till All star teamen. Det som sticker ut är kanske att Dragan Brljevic blev uttagen. För mig är det helt obegripligt. Jag ser som ni vet inte hans storhet. Jag tror att Lugi hade mått bra av att skaffa en ny tränare för damerna. För hur många talanger har inte valsat in och ut ur laget. Visst borde man ha nått fler framgångar!
 
Till sist något om Lugi. Det spelar ingen roll att båda lagen blev tvåa i serien när man underpresterar i slutspelet när allt ska avgöras. Betyget kan inte bli godkänt. Jag håller Jasmin Zuta som inte heller var nöjd med det egna laget efter förlusten mot Sävehof. Vinnarkulturen eller glöden att vinna finns inte riktigt i föreningen. Sydsvenskan var inne på samma spår och trodde att det berodde på att Lugi inte spelar internationell handboll. Det tror jag inte så mycket på. Det handlar inte om vana att spela internationell handboll. Det handlar mer om värdegrunder internt. Däremot så är det ju viktigt med erfarenheter för att utveckla spelare och ur det perspektivet är det ju bra att Lugi bestämt sig för att även spela handboll utomlands. 
 
Men nu är som sagt denna säsong avslutad. Nu tar vi nya tag inför nästa. Jag tror det blir en ovanligt jämn damserie. IFK kommer att dominera herrarnas. Kan inte se att något annat lag har chansen att utmana. 
 
Vi hörs då!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0