Vinnarkultur

Lugi har länge haft en riktigt bra ungdomsverksamhet men man har inte kunnat förvalta denna så att man har fått fram seniorlag som kan bli svenska mästare. Ett enda ynka SM-guld är var klubben lyckats ro hem under alla år. 
 
En förklaring är att klubben saknar vinnarkultur. Framgångar föder framgångar men Lugi faller ofta på målsnöret så man hinner aldrig bygga upp ett självförtroende. Kanske ligger det även något i kulturen. Som spelare i Lugi betyder ofta handbollen inte allt. 
 
Så det är inte så konstigt att herrarna vek ner sig mot Ystad. Man klarade inte av att bära favoritskapet utan gick in i matchserien mot Ystad med en känsla av att ha allt att förlora. Nyckelspelarna Jeppsson och Jildenbäck underpresterade, varannan straff missades och målvakterna gjorde inga toppmatcher. Kort sagt man kom aldrig upp i nivå utan förlorade mot ett bättre Ystad.
 
Och nu är damerna på väg att göra samma resa mot H65. Laget avslutade helt handlingsförlamat i första bortamatchen och inledde på samma sätt i onsdags. Anfallsspelet i första halvlek var uselt. Det var nervöst, tamt och helt vilset. Det var tappade bollar, stegfel, skott långt utanför mål. Man kom tidigt i ett underläge som man inte kunde vända. När väl spelet började flyta i andra halvlek så storspelade Jessica Ryde och Cassandra Tollbring. 
 
Lugis tränare Dragan Brljevic må vara bra på att lära ut försvarsspel men någon större coach under matcherna är han inte. Det var sådan skillnad att se hans agerande under matchen jämfört med Ola Månssons. Ola investerar av sig själv och tillför energi. Han eldar på spelarna när Dragan står stilla och ibland klappar någon av sina spelare på huvudet. Coachmatchen vanns klart av Ola som är en betydligt slugare tränare som kan påverka en matchbild.
 
Det är inte ofta Lugi samtidigt har två lag som kan gå till en SM-final så det är tråkigt att man underpresterade när det gällde. Det kan ta lång tid innan man har samma chans igen. Till nästa säsong lär man ha sämre trupper. Men för damerna finns chansen fortfarande kvar. Vi får se om man tar den. 
 
Skuru lyckades märkligt nog kvittera i matchserien mot Sävehof, men jag har svårt att se att Sävehof kan missa finalen. 
 
På herrsidan inledde Ystad bra mot Kristianstad men Kristianstad är för tunga i längden. Finalen är given för de Kristianstad. Den andra semifinalserien mellan Alingsås och Sävehof är mer öppen. Men jag sätter en slant på Alingsås. Hemmaplansfördelen kan komma att avgöra. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0