Årets sista dag

Nyårsafton är en märklig dag. Det är dagen man gör bokslut och samtidigt tittar fram mot nästa år. 
 
Handbollsmässigt har 2022 varit ett ovanligt bra år. Det blev äntligen en guldmedalj i ett mästerskap. Med facit i hand så var det egentligen märkligt att det blev guld. Först ytterst nära att inte ens gå vidare från gruppspelet, sen ett hopplöst underläge mot Norge som man lyckades hämta in och sen två jämna finalmatcher som vanns med uddamålen. Jag har svårt att tänka mig att man kan ha samma flyt i år också. Men ett efterlängtat guld blev det! Och Gottfridssons berömda timeout blev otroligt bra reklam för handboll.
 
Damlandslaget har verkligen bevisat att man tillhör toppen men för att nå medaljer behövs en bredare trupp. 
 
Ystads herrguld gladde mig. Det var en riktig överraskning. Att Sävehof inte tog guldet kan bero på att man var slitna i finalspelet. Bl a för att Lugi tvingade fram fem matcher.
 
Vad kan vi vänta av 2023? SM för herrarna kommer att stå mellan Sävehof och Kristianstad. Och jag sätter en slant på Kristianstad. Hos damerna så vinner Sävehof. 
 
Varken herrlandslaget eller damlandslaget kommer att ta någon medalj i mästerskapen. 
 
Ett helt vanligt handbollsår med andra ord.
 
Jag läste en artikel där Brännberger försvarade sitt sätt att spela handboll. Han menade att handboll är en kontaktsport och att många spelar på gränsen och att det är svårt att veta när man går över denna gräns. Ett märkligt försvar egentligen. Det faller ändå tillbaka på honom. Nästan alla handbollsspelare klarar av att veta var gränsen går vilket Brännberger helt klart inte gör. Så det säger trots allt att det är något som är fel på hans omdöme.
 
Lugis herrar förlorade en jämn match mot Sävehof. Det var en match som Lugi borde ha vunnit men man vek ner sig i slutet. Det gäller att våga vinna, inte att vara rädd för att förlora. Så nu ligger man sist och min oro i början av säsongen riskerar tyvärr att besannas. Är Milosevic verkligen rätt tränare och saknas inte några spetsspelare? Risken att åka ur är stor. Undrar när herrarna inte spelade i högsta serien senast? Men med tanke på att man kanske tappar sina två bästa spelare till nästa säsong så kanske det trots allt är på sin plats att spela i allsvenskan istället för elitserien. 
 
Men det är något konstigt med Lugi. Jag tycker att man ofta fattar märkliga beslut. Man väljer bort spelare som sen växer i andra klubbar och till och med blir landslagsspelare. Man tar in tränare som inte håller måttet. Gör tveksamma värvningar. Det är som att klubben saknar en realistisk syn på saker och ting, inte är tillräckligt cyniska. Det verkar som om beslutsfattarna har för lite fokus just på handboll utan tar hänsyn till annat. Kanske är det för många som inte har handbollskompetens som bestämmer. Till och med hemmaarenan är en halvmesyr. Jag fattar fortfarande inte hur man överhuvudtaget lyckades bygga en så dålig och felplanerad arena. Det måste ha varit svårare att göra alla dessa fel än att göra rätt. Men sämst av alla är Lundaborna som inte orkar ta sig till arenan för att se den enda elitidrott som finns i staden. Det är fantastiskt med detta totala ointresse för idrott.
 
 

Så var det dags igen

Så har alltså Christoffer Brännberger varit i farten igen. En armbåge i ansiktet på motståndaren. Jag är förbluffad. Det är något som inte står rätt till med karln. Hoppas nu att han får en lång avstängning för illdåden börjar bli lite väl många. Det är verkligen så jäkla idiotiskt att han håller på med sånt här för han är ju trots allt en duktig försvarare som inte behöver ta till alla dessa dumheter.
 
Men han har gett perspektiv på saker och ting. Tidigare tyckte jag att Fredrik Teern var den mest ojusta jag sett på plan men inte nu längre. Fredrik är ju en korgosse i jämförelse.
 
Lugis herrar vann en viktig streckmatch mot Aranäs. Men det var på håret. Det var nästan en total genomklappning när Lundaborna tappade en åttamåls ledning. Men det var starkt att samla ihop sig och ändå vinna. Men det är ju fruktansvärt jämnt på nedre halvan. Det går inte att förutspå vilket lag som kommer att åka ut. Men nog verkar RIK, OV och Malmö ligga illa till.
 
Såg Flensburg skåpa ut Kiel för någon dag sedan. När Flensburg har alla spelare tillgängliga så är man verkligen bra. Men det är ju tyvärr sällan som det händer. Jag blev verkligen orolig när Gottfridsson låg och vred sig i plågor efter det att Pekeler dragit honom i ena benet. Vilken idiotgrej av Pekeler, helt i klass med Brännberger. Men det verkar som tur är inte vara någon större fara med Gottfridsson. 
 
Nu närmar sig äntligen Lundaspelen efter ett uppehåll på tre år. Jag gillar verkligen att besöka turneringen och se alla härliga talanger på plan. Och jag blir upplyft av alla känslor som visas på plan. Hoppas nu att Lugi slipat på allt det praktiska så att allt kommer att flyta på så att det blir den handbollsfest det brukar vara.
 
 
 
 
 
 

Oups

Ser att jag missade att skriva färdigt några ord om Andreas Nilsson. Han stängde som bekant dörren till landslaget när han nu inte kom med i VM-truppen. Jag förstår dock Solbergs tankar. Han vill ha spelare som kan spela både anfall och försvar och som är snabba i omställningarna. Andreas uppfyller inte dessa kriterier. Patrik Ekwall uttalade sig i Expressen om att Andreas borde ha tagits ut eftersom han är bättre framåt än de som kom med i truppen. Jag är inte lika säker. Jag hade hellre tagit ut Jesper Nielsen. Men det är tråkigt att vi kanske aldrig mer få se Stycket i landslaget. Han är en profil som alltid är kul att se på plan 
 
Kom att tänka på några spelare som inte har tagit sista steget mot världstoppen eller som har tagit ett steg tillbaka. Lukas NIlsson eller inte lika het längre. Vi var många som hoppades på honom när han slog igenom men han blev aldrig en världsstjärna. Simon Jeppsson skulle också kunnat bli en världsstjärna men han har inte lyckats ta sista steget. I hans fall beror det på det mentala. De fysiska förutsättningarna finns. Jag var ett tag orolig för Lagergren. Jag tyckte det gick sämre i Rhein Neckar Löwen än i Magdeburg men i år har han verkligen gjort en bra säsong. 
 
När jag tänker efter så finns det en del som oroar i VM-truppen. Hur är Bergendahls och Gottfridssons fysiska status? Den förste har inte spelat särskilt mycket i höst och den andra har haft några småskavanker och inte heller spelat fullt ut. Och när det gäller målvakterna så undrar jag hur bra Appelgren och Palicka är? Har de haft tillräckligt med speltid i klubblagen?
 
Sverige har ett bra lag men jag tror att man är lite för optimistisk om man räknar med en ny finalplats.

VM-trupp

Så tog Solberg ut sin trupp till VM. Det blev helt väntat och inga överraskningar. Känns som han helst tar ut sina favoriter och inte gärna vill prova något nytt. En bra trupp men jag hade hellre sett Jesper Nielsen i truppen på bekostnad av Fredric Pettersson. Är också lite tveksam till Mikael Appelgren. I sina bästa stunder är han en världsstjärna men hur är hans fysiska status? Kanske hade det varit säkrare att ta ut Peter Johannesson? Eller varför inte prova Olle Forsell Schefvert som utvecklats i Rhein Neckar Löven och är bra både i anfall och försvar. Det är en svår balansgång för en tränare att välja mellan det som man vet fungerar och något nytt som kan bli bättre men också riskera att bli sämre. Och så meddelade Stycket att han inte 
 
Ystad fortsätter att vinna i europaspelet. Riktigt kul att svenska klubbar kan hävda sig ute i Europa. Igår vann man en rätt rolig match mot Valur borta. Ett Valur som bestod av små killar men som spelade ett snabbt och varierat anfallsspel. Ett rätt annorlunda motstånd än vad Ystad är vana vid. Men det är väl det som är det utvecklande med att spela utomlands att man får chansen att möta ett annorlunda motstånd. En andraplats i gruppen känns alls inte omöjligt. 
 
Fredrik Olsson lämnar Lugi nästa säsong. Det gör mig orolig. Vem ska ersätta? Lugi har väl inga pengar att värva för? Det är tråkigt men det börjar se mörkt ut för Lugi. Nu ligger man bara två poäng från sistaplatsen i serien och risken att åka ur är inte helt liten. Och till det kan man alltså lägga att man tappar sin bästa spelare. Och så går det även rykten om att Casper Käll kanske också lämnar. Det börjar kännas som att Lugi inte har råd med två lag i högsta serierna. Framtiden får utvisa om jag har fel. 
 
 

RSS 2.0