Genrep

Så nu närmar sig dam-VM. Alltid kul när det drar ihop sig till mästerskap även om jag envisas med att tycka att man spelar dessa alldeles för tätt. Jag tycker att mästerskapen skulle gå vart fjärde år istället för vartannat som det är nu. Skillnaden skulle inte bli så stor. Om man räknar in OS skulle det bli tre mästerskap på fyra år, dvs enbart ett år utan ett mästerskap. Idag är det ett mästerskap varje år och två mästerskap när det är OS. Nåväl, nu är det som det är och det är roligt när det drar ihop sig till VM och EM. 
 
Damerna har genrepat två gånger mot Tyskland och helt ärligt så har det inte sett så lysande ut. Första matchen i Ystad var nästan usel. Gårdagens i Lund var ett steg åt rätt håll men det var inte heller imponerande. Det blir svårt att ta någon medalj i detta mästerskap också. Truppen är för tunn. Så fort Axnér börjar byta ut spelare från förstauppställningen så rasar spelet. Det håller naturligtvis inte i längden. Men det fanns ljuspunkter igår. Målvakterna Bundsen och Eriksson var duktiga och frågan är om inte dessa är det givna målvaktsparet. Irma Schjött som ersatt Jessica Ryde gjorde däremot en blekare insats. Undrar fortfarande om det var rätt val av Axnér. Förstauppställningen med Roberts, Lindqvist, Hagman, Blohm, Carlsson och Hansson visade att de håller en hög nivå. Försvarsmässigt så tyckte jag även att Thorleifsdòttir och Hvenfelt var duktiga. Ja, så skötte sig naturligtvis Lagerquist. Vad var annars att vänta? Men jag hoppas verkligen att övriga höjer sig. Det lär Sverige behöva.
 
Kul igår var också publiksiffran. 2600 en kall söndagkväll är inte dåligt. Det var inte bara genrep för handbollsspelarna utan även organisationen. Det mesta flöt på bra men det var lite förvånande att Eric Johansson och Karl Wallinius presenterades som spelare på bänken. 
 
Nu laddar vi för VM och håller tummarna för damerna!

Handbollsvecka

Denna vecka har jag roat mig med att se fyra matcher på tv. Först ut var Lugi hemma mot Karlskrona. Och snacka om ras! Lugis andra halvlek var häpnadsväckande dålig. Men det är väl sådant som händer för lag med unga spelare. Det är ingen som tar tag i situationen när det kärvar. Men det var ju en sur förlust eftersom det var mot en annan nedflyttningskandidat. Tråkigt också att det kom efter det att Lugis damer äntligen hade vunnit en match. Man får inte vara glad länge som Lugisupporter. Jag är fortfarande orolig för att det värsta kan hända, att både herrarna och damerna åker ur. 
 
Sen såg jag Montpellier krossa Porto hemma. Sebastian Karlsson hade en lyckad dag med 10 mål på vad jag tror 12 avslut. Han verkar verkligen ha slagit igenom. Han har också tagit rollen som lagets straffskytt. Kul att när han blev värvad på "ålderns höst" också lyckas. Jag unnar honom det även om jag har retat mig på honom många gånger, framförallt i unga år i Lundaspelen. Lukas Pellas gjorde inte heller bort sig och gjorde väl fem mål. Det går bra för de svenska kantspelarna.
 
Sen igår följde två dansk-tyska möten. Först gjorde Kiel ännu en dålig match mot Ålborg och fick storstryk. Det är värst vad Kiel blandar och ger i år. Undrar hur länge Filip Jicha får behålla jobbet? Det är bara att konstatera att det varken kommer bli en tysk serieseger eller en plats i final four för laget i år. Laget är inte i balans och saknaden efter Niklas Landin är stor. Han var denna gång som en vägg i Ålborg och knäckte sina före detta lagkamrater. Niclas Ekberg kom dock från matchen med godkänt betyg. Och jag noterade att Eric Johansson fortfarande verkar ha tappat självförtroendet. Det känns ju inte så bra inför EM.
 
Ett tag såg det dessutom som att även GOG skulle slå Magdeburg men danskarna råkade ut för ett ras i nästan Lugiklass i slutet av andra halvlek så Magdeburg vann trots allt komfortabelt till sist. Lite avundsjuk blir jag på att Danmark har två lag som är med och fightas i europatoppen. Det lär väl aldrig hända igen att vi har ett svenskt lag som spelar jämnt med de bästa. Det saknas både pengar och intresse i Sverige men jag såg att Kristianstad ändå spelade jämnt med Nantes i veckan. Det är starkt gjort så, vem vet, kanske har jag fel i min profetia. 
 
 
 
 

Söndag

Det har varit en del diskussioner om Axnérs laguttagning till VM. Det mesta handlade om att Jessica Ryde som varit den bästa målvakten de senaste mästerskapen inte blev uttagen. Jag gillar att Axnér inte tar ut laget på slentrian utan att han försöker ta ut de som är bäst för tillfället. Men just i detta fall undrar jag om han gjort rätt. Nu ska jag i ärlighetens namn erkänna att jag inte vet hur Jessica spelat den senaste tiden men jag tycker att hon under en längre tid varit en bättre målvakt än Johanna Bundsen. Jag har aldrig förstått varför Axnér tycker att Johanna är förstavalet som målvakt. 
 
Om jag tittar fram mot själva mästerskapet så tror jag inte att det blir några medaljer den här gången heller. Det saknas både lite spets och bredd för att gå hela vägen tyvärr men det är ändå roligt att damerna numera är ett stabilt lag som tillhör de bästa i världen. Lägstanivån har höjts betydligt.
 
Och tufft tror jag också att det blir för herrarna i EM. Men förutsättningarna är ändå bättre än för damerna. Det ska bli kul att se om Felix Claar får sitt stora genombrott landslaget. Och helt oväntat dök "Stycket" Nilsson upp i truppen. Det kändes lite förvånande att nu när han inte är fullt lika bra längre fick chansen av Solberg. Men annars kan man undra om något lag kan stoppa Danmark? Det skulle i så fall vara Spanien som väl är det enda lag som kan sätta käppar i hjulet på de rödvita. Spanien verkar ha klarat av sin generationsväxling bättre än förväntat. Laget har nu många unga talangfulla spelare. 
 
Sen vet jag inte om ni sett att det går att streama en serie på SVT Play som utspelar sig runt omkring en handbollsklubb. Det hör verkligen inte till det vanliga att en tv-serie har sin grund i handboll även om serien mest handlar om trasiga relationer.  "Coachen" heter den isländska serien som verkligen är sevärd.
 
Och till min stora glädje verkar Lugi äntligen börja få ordning på både ekonomi och klubbstruktur. Genom både stora och små bidrag så har man dragit ett antal miljoner. Och så har man bantat personalstyrkan som jag måste säga verkar ha varit onödigt stor tidigare. Det känns som om det skenade iväg under några år, vilket egentligen svårt att förstå. Hur tänkte man? Men nu bör i alla fall licensen inte längre vara hotad. Samtidigt så bygger man nya strukturer administrativt. På det hela känns Lugi som pånyttfött. Det gör att jag börjar tro på en vinröd framtid. 

RSS 2.0