Det närmar sig slutet

Så sakta närmar sig handbollen slutet på säsongen. Om man nu undantar matcherna i OS: 
 
I Sverige har herrarna nått semifinal. Önnered fortsätter att överraska. Det var starkt att vända ett underläge med två matcher mot Skövde och sen rivstartade man med att vinna enkelt mot Ystad borta. Men så blev det stopp igår mot Ystad hemma. Skåningarna lyckades kvittera i matchserien. Men det känns väldigt svårt att tippa vilket av laget som når final. Det kan mycket väl bli Önnered. Är det den inlånade portugisiske tränaren som lyft laget? Det visar i så fall på att det är bra att få in nya influenser utifrån. Vi är inte bäst på allt i Sverige.
 
I kväll tar Kristianstad mot Sävehof hemma. Ett Sävehof som fick storstryk i veckan mot Flensburg. Man skulle kunna säga att det säger en del om nivåskillnaden mellan svensk och tysk handboll, men det är nog att ta i. Sävehof slog ju Hannover tidigare så det var nog snarare så att Sävehof hade en mindre bra dag. Frågan är dock om den matchen sitter kvar i ben och huvud och därmed ger Kristianstad en chans att vinna. En vinst idag för orangea är ett måste annars blir det ingen final. Men det mesta pekar trots allt på Sävehof i final. 
 
Damernas kvartsfinaler har visat sig vara förvånansvärt jämna. Det står 2-1 i matcher i samtliga. Det var det väl ingen som trodde i förväg. Men jag tror ändå att det blir de fyra favoriterna som går till semifinal: H65, Önnered, Sävehof och Skuru. Starkt av Önnered att precis som Sävehof ha både herrar och damer i semifinal. Två välskötta klubbar som Lugi har en hel del att lära av.
 
Och båda landslagen ska spela i OS. Det ska bli riktigt kul att följa. Men jag tycker fortfarande att damerna inte riktigt är på topp så vi ska nog inte ha för stora förväntningar i OS. Förlusten mot Ungern i kvalet visar att man för tillfället har tappat en del i styrka. Undrar vad det kan bero på? Det kan inte bara bero på att Anna Lagerquist är borta. Eller så är det faktiskt just på det viset, vilket bevisar Annas skicklighet som försvarare. Men när jag tänker efter så var inte heller Jamina Roberts och Elin Hansson på topp i kvalet. Elin har faktiskt inte varit sig lik ett tag nu. Trivs hon inte som proffs? Sen förstod jag mig inte riktigt på Axnérs coachande i matchen mot Ungern. Kändes lite som förr i tiden i Lugi att han blev lite passiv. Men man kan ju ha en dålig dag på jobbet.
 
Det är tråkigt nog en del knäskador numera. Förutom Lagerquist så har vi Olivia Mellegård, Isabelle Andersson och Valter Chrintz. Och jag har säkert glömt några till. Så jäkla tråkigt, framförallt om man haft samma skador tidigare och precis kommit tillbaka. 
 
Till sist så säger Bella Gulldén i SVT att hon som sista uppdrag i Lugi ska se till att damerna går upp i högsta serien igen. Det kanske inte är omöjligt ändå. I USM så slog Lugi idag favoriterna Sävehof. Det finns trots allt talanger i klubben. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite av varje

Ännu ett uppehåll i bloggandet. Tappade sugen lite när båda Lugi-lagen åkte ner en division även om det var väntat. Damerna vaknade till liv för sent och herrarna envisades in i det sista med att tappa poäng i slutet. Undrar hur många matcher under säsongen som poängen försvann under de sista fem minuterna? Men degraderingarna sved oavsett. Nu spelade det kanske inte så stor roll att bli sist, åtmistone inte för herrarna. De hade kanske inte överlevt ett kval. Men det tror jag att damerna hade gjort. Frågan är när lagen återvänder till elitserierna. Det kan mycket väl dröja. Och hur gör man under tiden med sin slogan "Lunds stolthet". Den känns inte helt rätt längre.... Vi får hoppas att ett stärkt och engagerat Lugi kommer ut ur eländet. 
 
Herrarna är i full gång med både kval och slutspel. Det verkar som om Hallby och Karlskrona kommer att hålla sig kvar elitserien. Men det ser tufft ut för Aranäs. Kan Skånela äntligen lyckas i kvalet? Det blir väl tredje gången gillt i så fall. I slutspelet har det varit förvånande jämnt i många matcher. Skövde har lyckats vinna två matcher med uddamålet mot Önnered. Det lär räcka för att gå till semifinal. Dit går också Sävehof. Detsamma lär Ystad också göra, även om senaste matchen mot Alingsås kunde ha slutat hur som helst. Däremot är det helt öppet mellan Hammarby och Kristianstad. Jag blir inte förvånad om det blir Hammarby som går segrande ur mötena.
 
I damernas kval kanske Boden går upp. Många lag blir säkert inte så glada. Det kostar på för klubbar med skral ekonomi att resa till Norrbotten. Men jag hade tyckt att det hade varit roligt och faktiskt imponerande. Det är en häftig resa Boden gjort.
 
Och till semifinalerna går Skuru, Önnered, Sävehof och H65. Inga skrällar här.
 
Damlandslaget kvalar till OS till helgen. Det blir tufft och risken är stor att de inte lyckas. Japan och ett Ungern med hemmapublik är tuffa motståndare. Och jag tycker att damerna inte imponerande i EM-kvalmatcherna. Försvaret är sämre än tidigare. Men jag tror att de trots allt lyckas och det hade varit härligt med både herrarna och damerna i OS. 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0