Plötsligt händer det

Ibland är idrott som en Triss-lott. Plötsligt händer det! Vem hade trott att Ystad skulle kunna slå Flensburg i handboll? Och så inträffar det otänkbara! Fantastiskt! Verkligen starkt gjort av Ystad! Man var dessutom det bättre laget rakt igenom hela matchen så vinsten var dessutom välförtjänt.
 
Kraft i mål visade åter igen vilken skicklig målvakt han är. Han håller verkligen internationell klass. Och när han har dagen så brukar Ystad vinna. Kim Andersson sköt fler skott än vad jag sett honom göra på många år. Undrar hur axeln känns idag? Dahlin på kanten var säker i läget och hade ett övertag på Buric i Flensburgs mål. Och vilket lysande försvar det var rakt igenom matchen! Verkligen kul! Spelar Ystad så här så blir det ett nytt SM-guld!
 
Det är inte så långt mellan Ystad och Lund men där Ystad går i glädjens dagar så är det tyngre i Lund. Lugis båda seniorlag har en negativ trend och ligger nära botten. Det är visserligen ingen överraskning men det svider ändå. Damerna löper stor risk att åka ur. Det går inte att enbart göra två signaturvärvningar och tro att det ska räcka för framgång. Det behövs fler bra spelare. Framförallt inte när båda värvningarna inte håller förväntad klass. Herrarna lär väl inte åka ur men ett slutspel känns tveksamt. Jag vet inte om den nedåtgående kurvan beror på en tunnare trupp eller bytet av tränare eller både ock. Det är också troligt att Lugis ekonomi inte klarar av bredare trupper än så här. 
 
Men det är kul att herrarnas serie är jämn om man undantar Kristianstad. Det är inget lag som redan nu är en utpekad kandidat till att åka ur. Och vilka som går till slutspel går inte heller att gissa. Det kommer att bli flera spännande matcher vad det lider. 
 
Även om det är VM i fotboll just nu så börjar mina tankar gå mot handbollens VM på hemmaplan. Jag längtar men jag tror inte att vi ska ställa för höga förhoppningar på svenskarna. Det kommer att bli tufft att ta en ny medalj. Frankrike och Danmark ser svåra ut. Och Island har något intressant på gång. Men vi får väl se!
 
 
 

Bokslut

Vi var några som lite till mans trodde att Sverige skulle kunna ta sig till en semifinal och slåss om medaljerna i EM. Visserligen hamnade man på den svåraste halvan men samtidigt var det ett EM utan Ryssland och ett Norge i generationsskifte. Det fanns också ett antal frågetecken kring Nederländerna och Spanien. Förutsättningarna var alltså goda för Sverige att ta ett steg uppåt. Men så blev det alltså inte. Det blev återigen ett mästerskap utan medaljer. 
 
Tyvärr var det flera spelare som på det stora hela underpresterade. Jag hade förväntat mig mer av Elin Hansson, Nathalie Hagman, Jamina Roberts och Emma Lindqvist. Hansson som brukar vara säker i läget darrade i detta mästerskap flera gånger på manchetten. Kanske var hon inläst av motståndarna. Roberts och Hagman vek ner sig mot Danmark och Norge när de hade behövt gå i täten för laget. Det är inte helt ovanligt att Hagman viker ner sig men att Roberts också skulle vika ner sig var en överraskning. Och Lindqvist har varit blek under hela mästerskapet. 
 
Det positiva har varit Thorleifsdotters försvarsspel, att Ryde äntligen fick vara förstavalet i mål, Anna Lagerquists ständigt lysande försvarsspel och Tyra Axnérs inhopp mot Danmark. 
 
Bakåt har alltså laget varit helt ok medan man varit lite för dåliga framåt. Det har varit för många missade frilägen och straffar. För att inte tala om det obefintliga övertalsspelet. Så dåliga man har varit med en spelare mer. Och det känner jag igen från Lugi när Axnér var tränare. Han verkar ha svårt att coacha ett övertalsspel. 
 
På det stora hela så får laget ändå godkänt. Det är antagligen bara att inse att laget ännu inte tillhör toppskiktet utan att en femteplats speglar lagets styrka.
 
Och hur ska man nu kunna ta det där steget närmare världseliten? Det kommer inte att vara helt enkelt. För det första saknar laget en vinnarkultur. Det är bara att titta på vilken skillnad det är mellan Sverige och Norge när det verkligen gäller. Tyvärr är det svårt att lära sig en vinnarkultur. Den får man när man börjar vinna jämna matcher så först måste laget bli bättre.
 
Och för att bli bättre så behövs en bredare trupp med fler spelare som kan gå in och prestera. Laget behöver fler mittnior gärna med olika spelstil som man kan byta mellan och Jenny Carlson behöver lära sig att inte bara ha ett sätt att spela handboll, dvs man behöver inte alltid köra i full fart framåt. Det skadar inte att mellan varven gå ner i tempo och spela runt lite mer. Laget behöver skytte utifrån så att man inte alltid behöver stånga sig blodig mot motståndarförsvaret. Framförallt så behövs en renodlad högernia. Nu blev Dano oturligt nog skadad direkt men varken hon eller Kopang är några världsspelare. Fler kantspelare på hög nivå vore också önskvärt som kan avlasta Hansson och Hagman. Tänk om vi hade lika bra kanter som Danmark! Och så behöver vi en målvakt som kan spika igen i slutet av matcherna. Det verkar inte som om Ryde och Bundsen har den förmågan. Det  återstår alltså en hel del innan Sverige blir den toppnation som vi så innerligt längtar efter. Och jag har börjat bli tveksam. Jag är inte säker på om vi någonsin kommer dit. 
 
Jag blev överraskad över Norges stora seger mot Frankrike igår. Med tanke på att Norge inte är lika bra som förr så trodde jag före matchen på Frankrike. Men ännu en gång så knäckte Norge Frankrike. Fransyskorna såg helt handlingsförlamade ut på slutet. Rätt intressant att Frankrike alltid verkar ha svårt för Norge. Och det kanske också säger något om hur svår halva Sverige hamnade i. I finalen i morgon så tror jag på Danmark. Inte bara för att de slog Norge i gruppspelet utan för att de faktiskt verkar bäst. Tufft försvar, bra målvakt. lysande kanter och ett bra skytte från niometer. Det blir svårt för norskorna! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu gäller det

Då avgörs alltså möjligheten för Sverige att spela om medaljer idag. Förutsättningarna är givna. Vinst för Slovenien, Sverige och Norge är det enda som gäller. Alls inte omöjligt men det känns ändå väldigt ovisst. Jag är rädd att t ex Norge myckdet väl kan nöja sig med oavgjort idag mot Danmark. 
 
Och i ärlighetens namn så är det tveksamt om Sverige förtjänar att gå till semifinal, även om det hade varit roligt. Sverige har trots allt förlorat både mot Danmark och Norge, de lag som ligger före i tabellen.
 
Tyvärr kan man konstatera att Sverige ännu inte riktigt är uppe i världstoppen och det är tveksamt om vi kommer att nå dit. Vi har alldeles för tunn trupp och vi saknar också ett självförtroende och en taktisk kyla när det kommer till jämna matcher. Jag tittade extra på norskornas minspel och kroppsspråk i matchen mot Slovenien. De kändes aldrig pressade och var helt avslappnade trots att Slovenien pressade dem. Framgång föder självförtroende och på ett omvänt sätt har Sverige i takt med en rad förluster i avgörande matcher istället tappat tron på sig själv. Det är inget som är lätt att få tillbaka.
 
Frankrike har seglat upp som stora favoriter. Jag tycker att de ser otroligt bra ut. Starkt försvar och ett snabbt anfallsspel. Det var ett tag sen de såg så bra ut. Det är väl troligt att det blir Norge och Frankrike i final och väl där så sätter jag en slant på Frankrike. 
 
 
 
 
 
 

Avgörandet närmar sig

Ånnu en sur förlust i EM. Denna gång mot Norge. Men ett klart fall framåt. En svensk vinst var verkligen inte långt borta. Hade två straffar och ett otal frilägen förvaltats bättre så hade det blivit en svensk vinst. Jag tycker till skillnad från många bedömmare inte att Norge var så mycket bättre i andra halvlek. Sverige hade dessutom verkligen inte domarna på sin sida. De flesta av femti/femti-situationerna dömdes till Norges fördel. Men det brukar tyvärr alltid vara så i handboll att favoriten också har domarna på sin sida. Och visst känns det även så att Sverige inte klarar av att prestera när det verligen gäller. Detta var inte den första viktiga match som Sverige förlorar. Det beror säkert på bristande självförtroende men också på att truppen trots allt är tunn. Det finns inte så mycket att byta in när stjärnorna inte har sin dag. 
 
Denna gång kunde man konstatera att Jamina Roberts och Nathalie Hagman ännu en gång underpresterade. Så även Emma Lindqvist denna gång. Bäst i Sverige var Jenny Carlsson och Jessica Ryde. Undrar varför Tyra Axnër inte fick mer speltid?
 
Och tilllåt för Guds skull inte Nathalie Hagman att slå avgörande straffar! Både för hennes egen skull och lagets. Hon kommer att vika ner sig och missa, så även i denna match.
 
Kom på mig att sakna Robert Perlskog i EM. Hans och Claes Hellgrens samarbete går inte att ersätta. Men jag har fått en ny favorit. Jag gillar verkligen Martin Frändesjö som på sitt lite träiga och lågmälda sätt förmedlar kunskap och kärlek till handbollen. Men i ärlighetens namn stör det mig lite ändå att han aldrig kan säga ordet honom utan konstant säger han i alla lägen. Och så är jag glad att jag slipper Daniel Kristiansson som efter alla år som kommentator aldrig lärde sig ens de mest basala handbollsregler. 
 
Nu hänger Sveriges semifinalplats verkligen på en tunn tråd. Sverige måste vinna alla sina återstående matcher samtidigt som Norge också måste vinna sina samt att Slovenien slår Ungern. Ungern lär bli ett stort hinder för både Sverige och Slovenien så det här känns verkligen osäkert.men absolut inte omöjligt. Låt oss hålla tummarna!
 
 

Övertändning

Behövde en dag på mig för att smälta damlandslagets insats mot Danmark. Det sved! Snacka om att gå in i en match med helt fel anspänning. Axnér får ta på sig ansvaret för att laget var så övertända. Man inledde helt huvudlöst och spelade alldeles för fort och tog för snabba avslut i fel lägen. Det var en av de värsta mentala kollapser jag sett. Inte blev det bättre av att Roberts och Hagman vek ner sig och knappt vågade spela. Hagman har jag sett göra liknande plattmatcher men jag är förvånad att Roberts också underpresterade. Två svagheter i det svenska laget blev tydliga. Laget saknar skytte från nio meter och laget är för tunnt. När första uppställningen inte levererar så finns det knappt någon bakom att sätta in. 
 
Men det roliga var att det just fanns en där bakom som kunde leverera. Vilket genombrott Tyra Axnér gjorde! Helt otroligt. Och det var så tydligt att danskarna inte hade kartlagt henne. Toft i mål var helt chanslös och Tyra lyckades få henne utbytt och Toft som i första halvlek var helt omöjlig att göra mål på.
 
Nu är jag trots allt lite rädd att Tyra kommer att få det betydligt svårare i kommande matcher. Motståndarna kommer att vara pålästa och när ett försvar smäller på henne så kommer hon att få det tufft. Men hon verkar otroligt mentalt stark så kanske fixar hon det också. Oavsett vad så har vi här en spelare som kommer att bli något bra om hon får hålla sig skadefri. 
 
Nu väntar Norge på lördag. Ett Norge som inte är lika bra som tidigare men som ändå får hållas som favorit. Jag har svårt att tänka mig att Sverige rår på norskorna. Det hade kanske varit bättre att förlora med fler mål mot Danmark så att de hade vunnit gruppen. Då hade vi istället för Danmark fått möta Norge i sista omgången när de antagligen inte har något att spela för. Jag är rädd att damerna efter en förlust mot Norge kommer att missa semifinalen. Det är surt, när det ändå kändes så pass nära. Men skrällar har inträffat förr och vi ska väl inte ge upp hoppet än.
 
 
 
 

Nu gäller det

Viktig match i kväll för damerna i EM. Vinst mot Danmark och vägen till semifinal ser riktigt öppen ut. Och även om det känns tufft så känns en vinst i kväll inte alls omöjlig.
 
Hoppas Ryde får inleda i mål. Jag har aldrig förstått varför Bundsen av många rankas som en bättre målvakt än Ryde. Ryde är en betydligt stabilare målvakt som i längden alltid är bättre än Bundsen. Det är dags för Axnér att inse att Ryde bör vara förstamålvakt.
 
Sen var det hemskt för Dano att åka på skadan senast. Det såg riktigt läbbigt ut. Men för laget så tror jag inte att det gör så mycket. Jag hade alla dagar hellre spelat Emma Lindqvist på höger nio än Dano. Dano saknar den erfarenhet och klokhet som Lindqvist har. Dano är ett alldeles för stort riskmoment.
 
Såg Montenegro mot Tyskland igår och de kommer att bli farliga eller åtminstone jobbiga att möta för alla lag. Stöttade av en stor supporterskara var de otroligt jobbiga, de spelade tufft rent fysiskt samtidigt som de filmade konstant i alla situationer. Det är intressant att se hur Balkanlag lyfter sig på hemmaplan. 
 
Känns som om gruppvinnarna i övriga grupper kommer att bli Frankrike, Norge och Montenegro. Och de kan mycket väl bli tre av semifinallagen. Och sen får vi hoppas att Sverige vinner i kväll och blir det fjärde laget i semifinal. Det verkar enklare än på länge att gå till semifinal. Det är några lag som inte är lika bra som tidigare. Den stora missräkningen hittills är Spanien som inte går att känna igen. Det lär bli ett tränarbyte efter EM. Ungern har väl inte heller varit så bra hittills men det är mer väntat. Och Per Johanssons Nederländerna känns inte heller lika bra som tidigare år. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0