Festen som försvann

Sällan har jag upplevt en sådan hajp inför ett handbollsmästerskap som i år. Det var verkligen bäddat för fest. Det pratades om att Sverige aldrig haft ett så bra landslag, att vi gick för guld och att läktarna skulle fyllas! Men så kom två tråkiga men väntade förluster och allt rann ut i sanden. Blev det en fest? Nja, det kan man väl inte direkt påstå. 
 
De allt för höga biljettpriserna gjorde så att läktarna inte fylldes. VM-generalen hävdar fortfarande att det var en vettig prismodell och att han räknar med en rejäl vinst.Grattis men i min bok är det lite väl kortsiktigt tänkt. De hade varit bättre om vinsten hade varit lite lägre men att istället högre publiksiffor hade skapat ett större intresse för handbollen. Det hade förbundet vunnit på i längden. 
 
Och allt snack om att Sverige aldrig haft ett bättre landslag verkar ingen kännas vid längre. Nu pratas det istället om att vi är en bit efter de tre giganterna: Spanien, Frankrike och Danmark. Det är i alla fall vad Solberg säger. Men dessa är lag som man före VM sa att man mycket väl kunde besegra. Det verkar som om Solberg inte vill kännas vid att laget inte har varit lika bra som förra året. 
 
För försvaret har blivit mycket sämre. 39 insläppta mål mot Spanien, som normalt sett inte gör så många, mål talar sitt tydliga språk. Och jag undrar återigen om det kan bero på att Boquist inte är kvar? Varken Solberg eller Apelgren är väl några försvarsspecialister. Och när försvarsspelet inte är på plats så fungerar varken målvaktsspel eller anfall. Det blir inga kontringar eller snabba anfall. 
 
Enligt förbundet var det nödvändigt att sparka Boquist för att laget skulle ta ett steg till. Är förbundet nöjt nu? Har laget gått framåt?
 
En helt annan sak är att man som förbundskapten ska få välja sin assistent. Det ska man naturligtvis ha rätt i att göra. Solberg gjode inget fel som ville byta ut Boquist. Men bespara mig fåniga efterkonstruktioner om vad som var skälet. Förbundet borde ha sagt som det var. 
 
Jag är ledsen men jag börjar undra om Solberg är lite för halsstarrig? Han verkar veta bäst och verkar inte alltid ta in råd från andra. Efter matchen igår så fick han frågan om varför Bergendahl inte fick mer speltid. Han svarade då att han tyckte att Darj hade varit bättre i försvaret än Bergendahl. Hur är detta möjligt? Var är objektiviteten? Darj har ju varit sämre både framåt och bakåt. Är detta ännu ett exempel på att Solberg inte kan se svagheter hos sina favoriter? Efter gårdagsförlusten har det pratats om alternativa försvar för Sverige men även detta är Solberg emot. Sverige ska för evigt enbart spela 6-0. Och varför ville han inte ha Gottfridsson på bänken? Han hade ju inte tagit in en ersättare för honom och bytte inte särskilt många spelare i de två sista matcherna så vad är problemet? Det kändes enbart som en fånig principfråga från Solbergs sida. Och varför dröjde första time-outen i andra halvlek? Det var uppenbart redan efter 30 sekunder att Sverige skulle få problem med Spaniens offensiva försvar och att svenskarna blev passiva. Jag tror det krävs en dos ödmjukhet och öppenhet från Solbergs sida och framgångarna ska fortsätta. Annars är jag rädd att landslaget redan haft sin tid. 
 
Och så kan jag inte låta bli att tycka att handbollen är farligt ute. Det börjar bli mycket som känns osportsligt. Domare som misstänks för fuffens, riggade turneringar där vissa lag gynnas och andra missgynnas, spelare som konsekvent tar för många steg, spelare som ständigt filmar och kantspelare som alltid står i målområdet när de avslutar. Det är en utveckling som oroar. Framförallt filmningar är ett oskick. I en sport som går så fort och som har så många kroppskontakter blir det så otroligt svårt att döma rätt om spelarna filmar. I detta VM har några spelare visats ut för filmningar men jag börjar tycka att borde fundera på hårdare straff. Varför inte rött kort för uppenbara filmningar?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så gick det inte längre

Så gick drömmen om guld i kras. Förlust mot Frankrike i semifinalen. Det var mycket prat efteråt om hur bra Frankrike hade varit. De flesta ville lyfta fram Frankrike men sanningen är väl den att Sverige inte var tillräckligt bra, inte att Frankrike var lysande. 
 
För Sverige har inte varit särskilt övertygande någon gång under VM. Palicka har räddad laget flera gånger men igår kunde inte ens han rädda Sverige. Varken anfalls- eller försvarsspelet har varit sig likt. Sverige har kontrat mindre, missat mer och spelat ut på kanterna alldeles för lite. Och så har man läckt bakåt. Det är något som behöver rättas till om det ska bli nya framgångar. 
 
Det är bara att konstatera att flera spelare inte varit lika bra i VM som i EM förra året. Darj, Claar,  Wanne, Ekberg, Lagergren och även Gottfridsson har alla presterat under sin högsta förmåga. Framförallt så har Lagergrens insatser i kvarts- och semifinal varit en katastrof. Den ende som lyft sig är Eric Johansson. Varför spelarna inte lyckats beror säkert på olika faktorer. Det kan röra sig om ålder, byte av klubb, skador eller helt enkelt av att vara ur form. 
 
Solberg fick frågan igår vilket som väger tyngst för att komma med i laget. Spelskicklighet eller personlighet. Svaret var tydligt. Personligheten väger tyngst. Men jag är rädd att han inte enbart menar vem som smälter bäst in i gänget utan att det mycket väl kan var så enkelt att han bara tar med spelare som han gillar. Och det är inte samma sak. En spelare som han inte tycker om kan mycket väl fungera i gruppen. Om min misstanke är rätt så är Solberg ute på en farlig väg. Ibland kan även spelskicklighet behövas. 
 
Jag tycker att Sverige är för tunna på mittsex. Det finns betydligt bättre svenska mittsexor framåt än Darj. Jag kan köpa att Andreas Nilsson inte tas ut eftersom han är för svag i försvaret men att inte ta ut Jesper Nielsen går däremot inte att förstå. Vad är det med honom som Solberg inte gillar?
 
Det är lite som när Bengan Johansson inte tog ut Axnér trots att han troligen var Sveriges bästa högersexa. Axnér kom inte med enbart för att Bengan inte tyckte om hans personlighet. 
 
Måste än en gång lyfta fram Spanien. De är så taktiskt skickliga. De kom hopplöst efter mot Danmark men gnetade sig nästan i kapp. Hade domarna inte fattat några mycket tveksamma beslut till Danmarks fördel och hade inte Landin storspelat så hade Spanien ännu en gång slagit ut Danmark. 
 
Nu blev det alltså de väntade lagen i final och vilket lag som ska bli världsmästare känns helt öppet. Men jag sätter en slant på Danmark. Landin kommer att vinna målvaktskampen och det blir det som avgör. Och bronspengen tar tyvärr Spanien. 
 
Vi får trösta oss med att vi är i världstoppen för att stanna något år till i alla fall. 
 
Och till sist måste jag säga att nästa gång Sverige arrangerar ett mästerskap så får man sansa sig och ha vettiga biljettpriser. Förbundet såg inget problem i att man behövde sänka priserna för att fylla arenorna men för mig är det ett misslyckande. Visst det är bra att försöka dra in så många slantar som möjligt till förbundet men det gäller också att skapa ett handbollsintresse så sporten kan överleva på sikt. Då gäller det att locka dit personer som idag inte är så intresserade av handboll och då måste man ha biljettpriser som inte skrämmer bort de som är tveksamma. Som det blev nu så var det väl enbart redan handbollsintresserade som kom. Högmod går före fall som det heter. 
 
 
 
 
 

Attans

Så gick Sverige trots allt till semifinal. Annat hade varit en besvikelse eftersom allt var krattat för att det skulle gå bra för Sverige. Men det blev en dyrköpt seger igår. Gottfridssons skada kom verkligen olämpligt. Och vilken skitskada sen! Fastna med fingret i en motståndartröja!
 
Jag har varit tveksam hela tiden till om det ska bli en medalj. Och nu blir det ju ännu tuffare utan Gottfridsson. Vi får hoppas att målvakterna storspelar och att Claar lyckas som mittnia. Men jag ska inte deppa ihop i förväg. Sverige har fortfarande chansen eftersom Frankrike inte är i bästa slag. De hade problem med Tyskland igår och hade inte den inhoppande franske målvakten storspelat med en räddningsprocent runt 50 % så hade de förlorat. Vi får hoppas att det var en engångshändelse att Frankrike hade en målvakt som spelade bra. 
 
Men jag tycker fortfarande att Sveriges anfall inte flyter på lika bra som tidigare. Och vad höll Lagergren på med igår? Det håller inte att missa så många frilägen. Värst var väl lobben över målvakten som inte ens orkade över mållinjen. Men han var inte den ende som höll på med lite för mycket duttande i avsluten. Varför hålla på med lobbar och tumskruvar i en kvartsfinal? Sätt dit bolluslingen i stället! Wanne missade ännu en straff. Han är verkligen inte lika säker som tidigare år. Och hans avslut i slutsekunderna i första halvlek blev visserligen ett snyggt mål men egentligen ska han inte ens ta det avslutet. 
 
Nu var jag inte på plats i Stockholm men i tv kändes det som om det inte var samma tryck som i Göteborg. Det hjälper inte att det är fler på läktarna om de ändå inte hejar.
 
Och är det inte konstigt att domare från lag som fortfarande är kvar i mästerskapet får döma kvartsfinaler? De skulle i teorin kunna välja vilka lag som de vill ska gå vidare. 
 
Spanien snålspelade sig till ännu en semifinal. Kan inte låta bli att bli imponerad av den taktiska kyla som laget besitter. De var riktigt illa ute mot Norge igår men vann som vanligt ändå. Det måste svida i Norge att ännu en gång missa en semifinal genom att förlora i kvarten med ett mål i slutet. 
 
Nu är det exakt samma semifinaler som i EM. Det är som vanligt de fyra bästa lagen i världen som är i semifinal. Och med det kan man konstatera att Sverige har etablerat sig i toppen och det känns jäkligt skönt.
 
Men i år så tror jag inte att Spanien kan besegra Danmark. Det mesta lutar åt en final mellan Danmark och Frankrike. 
 
 

Nu gäller det

Efter en lång transportsträcka, där endast matchen mot Island hade någon form av spänning, är vi äntligen framme vid finalspelet. Nu börjar VM på riktigt! Och det kommer att bli en tuff resa mot eventuella medaljer. Det mest troliga är att Sverige tvingas besegra i ordning Egypten, Frankrike och Danmark för att vinna guld. Det känns nästan övermäktigt. Och jag tror fortfarande att det kan bli för tufft. Men det trodde jag å andra sidan också i EM förra året. Låt oss hoppas på det bästa! Och vi kan också konstatera att Sverige absolut inte är chanslösa. 
 
Jag var på plats i Scandinavium i fredags. Det var en riktigt trevlig handbollsfest. Kul att se så många islänningar på plats. Och det var verkligen imponerande att höra publiken både sjunga med i "Stad i ljus" och att sjunga "Du gamla du fria" utan musik. Jag har sett handboll i många år och jag kan konstatera att publiken bara blir bättre och bättre på att sjunga med i nationalsången. För 20 år sen var det alls inte lika många som sjöng och många kunde inte ens texten. Men nu så sitter det som en smäck! 
 
Tycker lite synd om islänningarna som hade ett bra lag i år. Och så går man ändå inte vidare. Tio usla minuter mot Ungern räckte för att förstöra VM. Men det är bara för Island att bita ihop och komma igen. 
 
Handboll är inget undantag. Det är också en sport med en massa mygel. Kan inte låta bli att tycka att det är märkligt att domare som misstänks för ta emot pengar får döma i VM. Och hela upplägget med att gynna arrangörslandet är tveksamt. Sverige har verkligen haft en enkel resa med fler vilodagar till kvartsfinalen. Det är verkligen inte sportsligt. Och så det här tramset med att ifrågasätta klister som den helt klart vänskapskorrumperade Anna Rapp inte såg något problem med när hon blev intervjuad. 
 
Och visst börjar det bli vanligare med filmningar. Tycker det är stötande när stjärnor som t ex Sagossen hela tiden förstärker situationer. Han har verkligen blivit duktig på att kasta sig bakåt. Men det är en farlig utveckling. När domarna inte ens hänger med när spelarna inte filmar, hur ska det då bli när de börjar filma? Det kommer att bli fullständigt ohanterbart. Det finns en risk att intresset för handboll minskar när alla domslut blir slumpmässiga. 
 
Ett annat hot mot handbollen är tempot. Det börjar nästan gå för fort på plan. Domarna hinner inte se alla stegfel. Det händer att fyra, fem eller rent av sex steg godkänns. 
 
Och så har vi diskussionen om det är bra eller dåligt att det är så många blåbärsnationer med i VM. Jag tycker det är ok att sämre lag är med. Det är trots allt ett sätt att öka intresset i fler länder. Men man måste göra om formatet på mästerskapet. Det blev fel när så många dåliga lag gick vidare till mellanrundan. IHF måste ta sig en funderare.
 
Undrar förresten hur många stockholmare som kommer att ta sig till Tele2-arena? Staden är inte direkt känd som ett handbollsfäste. Finns en risk att förbundet gjorde en taktisk miss där. 
 
Men som sagt nu börjar VM på riktigt! Vilka härliga matcher vi har framför oss de närmaste dagarna! Och så hejar vi på Sverige av hela vårt hjärta!
 
 
 
 
 
 
 

Högmod går före fall

Ni får ursäkta men den bästa matchen igår var inte Sveriges mot Kap Verde utan Island mot Ungern. Island hade kommandot större delen av matchen och såg att gå mot en relativt enkel seger när helt plötsligt allt tvärdog för islänningarna. Ungern vinner sista minuterna med 5-0 och går segrasnde från matchen med två bollar.
 
Jag måste erkänna att jag tyckte det kändes rätt bra. För nu har jag sett Island spela två matcher i årets VM och de har lyckats reta upp mig. Det var ett tag sedan jag såg ett lag som var så påtagligt stöddiga och så gnälliga. De klagar på varje domslut, filmar och går omkring och bråkar med motståndarna. Vad är det som hänt? Jag känner inte igen laget. Det känns som om de fått storhetsvansinne och tror att de ska vinna varje match lätt och när det då inte går som tänkt så börjar de gnälla. Det kommer nog gå bättre för laget om de tonar ner sina förväntningar och blir mer ödmjuka. De har helt klart ett bra lag och chansen till medaljer finns där, men truppen är också rätt tunn så de borde tagga ner lite. 
 
Sverige vann enkelt mot Kap Verde men spelet är fortfarande inte stabilt. Andra halvlek igår var inte bra. Sverige hade helt klart problem när Kap Verde började spela sju mot sex i anfall och fem-ett i försvar. Gissa om våra kommande motståndare noterade detta!
 
Och sen måste jag säga att jag verkligen saknar Robert Perlskog. Varför i hela friden sparkade VIaplay honom för att ersätta med dessa tråkmånsar? Och Viaplays dumheter stannar inte där. Varför i hela friden måste Sverige bussas 300 meter bara för att Viaplay vill ha bilder när spelarna lämnar bussen? I tider med klimatförändringar så är det helt idiotisk att i onödan köra en buss. Det hade väl inte sett så dumt ut tv-mässigt om man filmade spelarna när de kom gående till Scandinavium? Hål i huvudet!
 
Nu när jag ändå håller på att klaga så kan jag nämna att inte heller gillar Johanna Ahlm som expert. Hon är alldeles för beskäftig! Lite besserwisser-light. Och så ofta har inte heller rätt. Däremot gillar jag Martin Frändesjö och Ola Lindgren. Båda har lite problem med språket men deras kärlek till handboll smittar av sig. Och de till skillnad från Ahlm så har de koll. 
 
 

Så var det igång

Så var VM igång och vi är redan inne på tredje speldagen. Och än så länge inga sensationer. 
 
Sverige vann visserligen mot Brasilien men det var inte särskilt övertygande. Flinck på Aftonbladet skrev att laget hade handbromsen åtdragen men det är väl inte riktigt rätt liknelse. Jag tyckte snarare att man spelade alldeles för snabbt och slarvigt. Det var en uppsjö av tekniska fel i början och hade inte Palicka storspelat i andra halvlek så hade det kunnat bli en rysare och det mot ett lag som inte håller samma nivå som tidigare. Det bådar inte gott. Det krävs att laget lyfter sig om det ska bli medalj. Men försvarsspelet var i alla fall bättre än mot Serbien. Fast det kan ju ha med motståndet att göra.  
 
Jag gillade förresten Boquists kommentar om att Sverige borde vinna guld eftersom förbundet hade sagt att skälet till att han fick kicken var att laget skulle bli bättre. Det var ju rent skitsnack från förbundet eftersom det enbart handlade om att Solberg inte gillade Boquist.
 
Island mot Portugal var en hetsig match. Två lag som tydligt var irriterade på varandra och på domarna. Island vann men det satt rätt hårt inne. Kul också att se så många islänningar på läktarna i Kristianstad. 
 
Ikväll ser jag fram emot matchen mellan Egypten och Kroatien. Egypten hade oflyt i hemma VM och borde ha gått till semifinal. Det ska bli intressant att se om de är lika bra nu som då. Och det ska bli intressant att se om Kroatien har börjat marchen mot toppen igen. 
 
 
 
 
 
 

Genrep

Nu är VM nära. Sverige har spelat sina två träningsmatcher före mästerskapet och ärligt talat så gick det väl inte särskilt övertygande. Även om Serbien är ett bra lag så kändes det ändå som om det fanns mycket som behövde bli bättre hos de blågula. Medaljerna känns helt plötsligt avlägsna. 
 
Försvaret läcker. Det tidigare stabila försvaret är för tillfället ihåligt. Kan det vara en konsekvens av att Martin Boquist inte längre är assisterande? Varken Solberg eller Apelgren har väl sin styrka i försvarsspel?
 
Men inte heller anfallspelet övertygar. Det var inte särskilt många kontringar i träningsmatcherna och det uppstyrda spelet var inte heller särskilt bra. Och Erik Johannson gör mig frustrerad. Han har varit fullständigt lysande i Kiel men i landslaget så funkar han inte riktigt. Tycker han gör det ena felbeslutet efter det andra. Det är synd eftersom han är det enda skyttehotet från nio meter. 
 
Inför mästerskapet så är det en sällsynt hype kring landslaget. Det var år sedan jag kände ett sådant intresse från media och allmänheten. En ny framgång på hemmaplan hade varit guld värd för handbollen men nu är jag rädd att det kommer att bli en anti-klimax. Men vi får se. Sverige inledde riktigt knackigt i EM och det blev ändå en guld. Vi får hoppas att Sverige nu bara blir bättre och bättre. Men redan i första matchen så kommer det att bli tufft. Brasilien är verkligen inte enkla att slå. 
 
Frankrike och Danmark känns som troliga finallag. Men jag tror att Island kan överraska. De har en ny gyllene generation. De kan mycket väl gå hela vägen om de undviker skador. Och är det kanske Norges tur denna gång? Det känns som om VM står mellan dessa fyra lag. 
 
Villket fall som helst så ska det bli kul att se VM-handboll igen. Jag tycker visserligen att det är vansinne att köra mästerskapen varje år (man borde ha samma intervall som fotboll och då hade det ändå blivit tre mästerskap på fyra år) men det är också kul att veta att det finns bra handboll att titta på varje vinter. 
 
 

RSS 2.0