Bandy vs Handboll

Och så kan man läsa i tidningarna att bandy gått förbi handboll som publiksport. Det är helt otroligt eftersom man inte ens kan se bollen i bandy. Experter hävdar att bandyn lyckats öka sina publiksiffror genom att bandy börjat visas mer i tv och för att man börjat bygga nya hallar.

Och här kan handbollen lära av bandyn. Hur länge ska handbollen behöva ha hallar som skolådan i Alingsås, Eriksdalshallen och Tumbas idrottshus? Lunds nya hall visar att moderna anläggningar ökar åskådarantalet.

Och sen gäller det att bl a bearbeta Albert Svanberg. När han var i Lund så motiverade han handbollens få sändingstimmar i SVT med att handbollen inte var någon större publiksport. Det resonemanget kan man ju köpa om man tycker att SVT strikt ska gå efter publiksiffror och på det viset konservera tittartalen. Men så gör ju inte alltid SVT. De har lyckats höja bandyns siffror genom att visa mer bandy än vad egentligen tittarsiffrorna motiverade och så skulle de också kunna göra för handbollen.

Handbollens koncept med tempo, tuffa tag och många mål borde ligga i tiden. Och borde definitivt vara mer attraktivt än bandy. Att handbollen inte ännu lyckats slå igenom mer kan bara bero på att handbollen är jäkligt dålig på att marknadsföra sig. Och det gäller hela kedjan från förbundet till de enskilda klubbarna.

Magnus Grahn tog förra veckan upp programmen på matcherna. Han tyckte att det var få klubbar som gjorde intressanta program och så är det ju. De flesta trycker upp ett tunt häfte med spelarna och så kör man lösa insticksblad under säsongen. Var är artiklarna? Intervjuerna? Varför inga temanummer? Det borde finnas många som skulle kunna hjälpa till. Man skulle t ex kunna gå till skolorna och be alla mediastudenter att skriva i programmen.

Och hur ser arrangemangen på matcherna ut? Är det verkligen så omöjligt att göra matcherna till en fest? Det räcker inte med att man t ex låter några barn dansa i pausen eller några ungdomslag spela en liten match eller ha någon slags tävling där publiken kan kasta bollar och försöka komma nära en kon eller något liknande. Låter det modernt? Och ändå är det sånt här som förekommer på matcherna.

Och att Lugi inte körde extra annonser i den avgörande kvartsfinalmatchen mot Guif när det fanns annat som riskerade att locka publik visar bara hur ointresserade man är av att marknadsföra sig. Och naturligtvis fick man en av de sämre åskådarsiffrorna under säsongen. Jag vet att Lugi när det gäller marknadsföring enbart ser det som en kostnad. Man räknar inte in att en kampanj också ger ökade intäkter. Och så här tror jag också att andra klubbar räknar.

Kommentarer
Postat av: Martin

Håller med om mycket av det du skriver. Nollans snack om programblad innehöll dock ett stort fel. Sävehofs matchblad är väl detsamma hela säsongen, med några få utbytbara sidor.



Handbollens tv-tid kommer att öka markant nästa säsong. Både SVT och TV4 ska sända, och dessutom kommer ännu fler matcher att webbsändas. Bandyn kan vi snart titta ner på, om dina siffror ens stämmer.

2009-04-27 @ 23:33:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0