Ipred-domen

Tänkte skriva någon om Ipred-domen också. Ett upprörande domslut. Det är märkligt att se hur svensk rättsskippning viker sig för utländska ekonomiska intressen.

För det första är straffet oproportionerlig hårt. Om man likställer det de har gjort med bedrägeri så undrar jag hur många bedragare som dömts till 30 miljoner i skadestånd i Sverige?! Och 1 års fängelse, var det inte det som de unga mördarna i Malmö fick nyligen?

Men framförallt är det irriterande att man inte skiljer på upphovsmannarätt och distribution. Jag tror att de allra flesta i Sverige är beredda att betala till upphovsmännen (musiker, författare, skådespelare mm) och dessutom betala bra till dem. Det man däremot inte tycker är lika nödvändigt är att göda distributionsbolagen och detaljhandeln. Det är svårsmält att tänka att av t ex priset för en musikcd så går bara en bråkdel till upphovsmannen. Det mesta handlar hos stormrika affärsmän på multinationella skivbolag. Och det är ju också dessa som främst driver kampanjen mot fildelning.

Lösningen är att hitta alternativa distributionssätt där upphovsmännen får pengarna men inte mellanhänder av olika slag. Då skulle också fildelningen upphöra till stor del. De flesta konsumenter vill trots allt göra rätt för sig.

Att som nu straffa vissa personer hårt kommer inte att leda till fildelningen försvinner. Det kommer istället att uppfinnas nya sätt att fildela där man kan vara anononym och inte heller gå att spåra.  

Nu är sista ordet som tur inte sagt. Det är väl inte omöjligt att det här kommer att vandra hela vägen upp till Högsta domstolen.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med helt och hållet!

2009-05-12 @ 15:05:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0