Ungdomsverksamhetens betydelse del III
avbytarbanken.bloggagratis.se har gjort en analys av om det ligger något i tesen att det finns ett samband mellan ungdomsverksamhetens storlek och klubbarnas publiksiffror och ekonomi. Jag är imponerad av hur snabbt avbytarbänken tog fram informationen. Här pratar vi om en person som har koll.
Och avbytarbänkens analys visar att det mycket väl kan finnas ett samband. Ystad IF och GUIF har stor ungdomsverksamhet och ligger i topp när det gäller publik och ekonomi. Medan Hammarby och RIK med liten ungdomsverksamhet ligger i botten.
Man kan konstatera att ungdomsverksamheten är en bra motor för klubbarnas ekonomi och är alltså inte enbart en kostnad för föreningarna.
Istället för att tro att man inte har råd med ungdomar så måste klubbarna inse att man inte har råd att klara sig utan dem. Högsta prioritet måste alltså vara att satsa än mer på ungdomsverksamheten. Förutom att både sponsorintäkter och publiksiffror ökar så får man också en ett tillskott av billiga spelare.
Jag har roat mig att ta fram ett grovt mått på hur bra klubbarna är på att förädla ungdomar genom att titta på avbytarbänkens siffror. Det är ett grovt mått eftersom antalet redovisade ungdomslag även inkluderar flicklag. Jag har därför halverat antalet ungdomslag. Med två undantag, Ystad IF och IFK Ystad, som är en "renodlade" killklubbar. (Drott är ett gränsfall som har misskött sin ungdomsverksamhet och har bara några lag 94 och uppåt.) Sen har jag dividerat antalet egna produkter med antalet ungdomslag. (Och definitionen av egna produkter är också naturligtvis svävande.) Resultatet blir följande:
Trelleborg 100%
IFK Ystad 64 %
Ystad IF 60 %
H43 50 %
Lindesberg 50 %
Skövde 50 %
Drott 40 %
Lugi 35 %
Tumba 35 %
GUIF 22 %
Alingsås 21 %
Sävehof 17 %
RIK 9 %
Hammarby 0 %
RIK och Hammarby har alltså liten ungdomsverksamhet och är dåliga på att ta hand om egna talanger. Här finns antagligen en av förklaringarna till deras dåliga ekonomi. En annan kan man kalla för hockeydöden. Och den ska jag be att få återkomma om.
Även detta intressanta siffror. Kul att man kan "förädla" varandras statistik.
En liten sak bara. Vill egentligen inte säga något negativt, men procenten förvillar lite. Vad du får fram är ju hur många spelare per ålderskull (i snitt) som blir a-lagsspelare. 100% på Trelleborg ger sken av att alla blir a-lagsspelare. Alternativt visar procentsatsen hur många av ungdomslagen som producerar en egen a-lagsspelare.
Lika inressant och tänkvärt i vilket fall.