Fest

Var på "fotbollsfest" idag. Och blev återigen påmind om hur mycket bättre handboll är än fotboll. Vad håller fotbollssupportrar på med egentligen? Helt ofattbart att kasta ner smällare och rusa fram till motståndarmålvakten när man i samma ögonblick vet att detta gör att mitt lag förlorar matchen samt att laget kommer att drabbas av kraftiga böter. Kanske ligger det något i att de som gillar handboll är intelligentare än fotbollsälskare.

Riktig fest var det istället i Köpenhamn i lördags. Fantastiskt publikrekord för handboll, med 36 651 skötsamma i publiken. Det är verkligen imponerande det som Kasi-Jesper har åstadkommit med AG Köpenhamn. Och detta i en stad som är lika blasé på idrott som vilken svensk stad som helst. Det tidigare topplaget från Köpenhamn lockade runt 500 åskådare på sina matcher och nu lockar AG istället 6500 på matcherna. Kasi-Jesper har bevisat att det går att göra det omöjliga. Vad är då hemligheten? Finns det något som vi kan ta efter i Sverige? Jag är helt övertygad om att samma sak skulle gå att genomföra i Sverige, men det kräver nya krafter i klubbarna. Många klubbar är förtjusta i att ta in personer som har eller har haft ledande befattningar i privata företag. Man hoppas på det sättet knyta ett stort kontaktnät till klubben. Men problemet är att svenska affärsmän numera saknar kompetens att skapa något, att bygga nytt eller utveckla en verksamhet. De kan bara maximera vinster på kort sikt. Och det är inte alltid detta som klubbarna behöver, det är antagligen bättre att ta in hungriga entreprenörer som Kasi-Jesper, som tänker i nya banor och som har en stark drivkraft att få verksamheten att växa.

Sydsvenskan hade i söndags en tvåsidig artikel om AG och Kasi-Jesper och jag kan inte låta bli att citera några rader från artikeln som jag tycker säger en hel del om vilken väg svenska klubbar måste gå. Kasi-Jesper säger: "Det handlar om att ha en bra produkt, det vill säga laget. På matcherna ger jag publiken en jäkla show med några av världens bästa handbollsspelare, fest, musik och allt möjligt du kan tänka dig.". Undrar när vi får se samma inställning inom svensk handboll. Han säger vidare: "Kan man så ska man", "Man måste våga chansa", "Möjligheter är till för att utnyttjas", "Det krävs fler affärshjärnor i sportvärlden. Personer som förstår att det krävs investeringar för att saker ska lyckas". Det sista citat tycker jag är extra viktigt. Handbollen är inne i en nedåtgående spiral. Det krävs satsningar, investeringar, för att bryta trenden. Det gäller att våga chansa. Men det är förstås enklare sagt än gjort med tanke på att svenska klubbar balanserar ekonomiskt på en slak lina. Men när man läser vad Kasi-Jesper tycker: "Jag gör inte det här bara för att det är kul. Jag gör det för att tjäna pengar", så inser man att klubbarna inte har något val. Om klubbarna inte vågar satsa så kommer handbollen sakta att självdö.

Och tänk att Niklas Ekberg får uppleva den här resan. Jag tycker att han har blandat och gett under året i den danska ligan, men vad vet jag? Han har slagit igenom rejält i Danmark. Uttagen i All star team och förlängt kontrakt är inte dåligt under ett premiärår.

Måste passa på att gratulera Lugis damer till värvningen av Therese Wallter. Lugis trupp ser allt vassare ut. Man har lyckats förbättra laget på flera positioner. Det som saknas är väl en lång högernia, även om Hagman är van att spela på den positionen. Inte kan väl Dragan misslyckas nästa år eller?

Och fortfarande inget nytt om Kim Ekdahl. Är det verkligen bara jag som tycker att det är konstigt att det går vecka efter vecka utan att något besked kommer?

Och när ska den här bloggen egentligen läggas ner?

Kommentarer
Postat av: Enslingen

Trycket på Dragan kommer att vara hårt, mycket hårt...

2011-05-25 @ 18:48:22
Postat av: Wilmer

Ej att förglömma, det krävs en jävla massa pengar, och den varan har Kasi-Jesper gott om.

2011-05-25 @ 21:45:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0