Konsten att ta timeout

I morse  tänkte jag att det skulle bli en Lugivinst och en Lugiförlust. Och det blev precis på det viset, men ärligt talat så var det inte Lugis damer som jag trodde skulle vinna. Men glädjande nog så spräckte man fullt rättvist Sävehofs förlustnolla. Det var en riktigt bra dammatch idag och en rätt bra publiksiffra. Det är riktigt härligt att se hur damhandbollen fortsätter att utvecklas i Sverige. En sån här bra match hade man aldrig kunnat se för några år sedan. Jag har varit kritisk mot Lugis damer tidigare under säsongen men nu börjar det arta sig. Och det känns extra bra att Lugi kunde visa för landslagsledningen att det faktisk finns spelare som borde finnas med i landslagstruppen. Jag tänker på Maria Adler 11 mål, Sabina Jacobsen 7 mål och Nathalie Hagman 6 mål. Tänk om Maria Adler alltid kunde spela så här. Och ändå så var kanske matchvinnaren målvakten Sanna Åstrand som äntligen är tillbaka i målet. Och med henne i målet så kan Lugi trots allt bli en utmanare till SM-guldet.

Men om dammatchen var en glädjande överraskning så blev derbyt mot H43 en överraskande besvikelse. Jag trodde faktist att H43 skulle vara helt chanslösa. Och så kändes det också i början av matchen där Lugi verkade taggade och helt överlägsna samtidigt som H43 inte verkade tro på möjligheten att vinna. Men när Lugi gick upp i ledning med fem bollar i första halvlek och H43 verkade vika ner sig, så tog helt plötsligt Zanotti och Axnér timeout. Det var fullständigt obegripligt och onödigt. Det måste vara en av de märkligaste timeouterna i Lugis historia. Genom timeouten så lyckades H43 samla ihop sig och lyckades komma tillbaka i matchen. Jag fattar inte vad ledarduon tänkte på och vad man ville uppnå med timeouten. Den andra matchavgörande sekvensen var när Lugi i ledning med någon boll fick chansen att spela 6-4 under nästan två minuter och lyckades förlora perioden med en boll. H43 fick till och med applåder från Lugi fansen för prestationen. Efter detta så var det bara ett lag på plan och H43 ryckte loss till vinst. Matchens lirare var H43:s målvakt Espen Christensen men han gick naturligtvis inte att rösta på till matchens lirare. Viktigt inhopp gjorde också Måns Gerdtsson som inte hade några större problem att göra mål på Lugi. Såg nästan lustigt ut när han i slowmotion stegade sig igenom Lugis försvar. Bäst i Lugi var Nemanja Milosevic som verkligen ville göra mål på sina gamla lagkamrater. Före säsongen var jag kritisk till att Lugi värvat en föredetting men Nemanja har verkligen varit bra i Lugi i år. En som också var bra och som kommer att bli ännu bättre är Anton Roth som mitt 9:a. Vilket spelsinne och vilka temposkiften! Lugi lyckades också ta timeouten vid fel tillfälle i andra halvlek. Här skulle man antagligen tagit den lite tidigare och inte vänta tills att H43 ledde med tre bollar. Men man var väl bränd efter misstaget med den första timeouten. Det är nog troligt att dubbelt ledarskap innebär att riskerar att ta timeout vid fel tillfällen.

Frågan är om inte H43 kommer att gå stärkt ur de ekonomiska problemen. Från att vara nästan uträknad som förening så kan mycket väl komma tillbaka med ett större engagemang från supportrar och sponsorer. Publikmatchen vann man också idag. Tror aldrig att jag hört H43:are stötta sitt lag så konsekvent genom en hel match.

Det var verkligen en sur förlust för Lugi. Nu väntar Sävehof, Alingsås, Guif och Skövde. Risken är stor att det blir noll poäng på de matcherna. Förlusten idag kan kosta slutspelsplatsen. För H43 så lever däremot hoppet fortfarande om att slippa kvalspel.