Idrott och alkohol

Sverker Olofsson startade ett "krig" i veckan mot alkohol och idrott. Jag tycker att sådan debatt ofta blir riktigt märklig. Alkohol är ett ytterst känsligt ämne i Sverige. Nästan tabubelagt. Det finns ingen som vågar säga
något annat än att alkohol och idrott inte hör ihop. Annars är man körd i den offentliga debatten. Men vad menar man egentligen? Problemet är att man klumpar ihop allt till en enda fråga. Men man måste se till de olika delarna: träning, utövande, publik, fritid mm.

Det finns ju ingen vettig idrottsman som använder alkohol under träningsperioder eller utövande. Men om man nu är mot idrott och alkohol menar man då också att alla idrottsmän måste vara absolutister? Får en idrottsman aldrig använda alkohol på sin lediga tid? Självklart måste det få vara upp till och var och en idrottsutövare. Allt annat är rent förmynderi.

Det finns säkert fler som tycker att det är ok att ta sig ett glas vin eller en öl i samband med ett teaterbesök eller en konsert. Och om man också ser idrott som underhållning så är det inget konstigt att publiken vid ett idrottsarrangemang också tar sig ett glas. Jag förstår faktiskt inte det moraliskt tveksamma i detta. Läktarproblem och alkohol en helt annan sak. Men det är inte detta Sverkers krig handlar om. Utan i hans fall handlar det mer om etik och moral. Men att förbjuda alkohol vid arrangemang kommer inte att gynna idrotten. Idag handlar det inte bara om att se en match eller tävling. Publiken vill ha ett nöjespaket där själva idrottsutövandet bara är en del. Det är naturligt att det ingår mat och dryck i paketet. Ska man kunna locka publik i framtiden så måste det erbjudas alkohol. Det är den vägen man måste gå oavsett vad man tycker om alkohol och idrott.


Kommentarer
Postat av: Bigge

Det var verkligen pessimism. Kan man inte locka publiken i Lund med handboll så tror jag inte att alkohol hjälper till.

var kommer kraven om alkohol på matcherna ifrån?

I baren på matcherna i arenan är det i stort sett tomt. Kanske det är för dyrt?

Du tycker kanske att man skall erbjuda billig alkohol?

Nej, låt oss värna idrotten som en så alkoholfri zon

som möjligt det finns tillräckligt med alkohol i samhället.

Det är lite märkligt att man skall bli betraktad som förmyndare om man vill ha idrotten där många av våra barn får en del av sin fostran så alkolholfri som möjligt.



2012-01-09 @ 19:49:58
Postat av: Sigge

Håller med Bigge. Tror inte alkohol på matcherna lockar mer publik, inte fler än vad som skräms iväg av onyktra åskådare. Väldigt många verkar tro att bara man kan servera (billig) alkohol så kommer publiken att vallfärda till arenorna. Idrottsföreningarna verkar däremot inte tro på sin egen produkt längre.

Tror inte att man löser publikkrisen i svensk idrott med alkoholservering, för vill man gå ut och ta sig ett glas ligger det mycket närmare till hands att gå till puben. Alkoholfria zoner behövs.

2012-01-11 @ 10:14:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0