Läktarkultur

Sydsvenskan tog upp handbollens läktarkultur i veckan. Och visst är den rätt erbarmligt dålig. Varför finns det så få handbollsklackar och varför är de inte större? Och varför är det ingen som anstränger sig att skapa stämning. I bästa fall så hörs några enstaka ropa lagnamnet plus några handklappningar, t ex hör man i Lund: Lugi klapp klapp klapp eller Blåa klapp klapp klapp. Inte särskilt orginellt eller nyskapande.
 
Jag vågar nästan inte tänka på fotbollens tifon för då skäms jag nästan för att jag utgör en del av handbollspubliken. Det är bara de gånger som Hammarby är på besök som vi i Lund får en liten inblick i hur det skulle kunna låta i en handbollsarena. Kristianstad har visserligen ett rätt  bra tryck hemma men även där skulle det kunna bli bättre. Klubbarna borde satsa mer på att bygga upp en läktarkultur. Tror det behövs lite stöttning i början med pengar, uppskattning, prylar mm innan man har byggt upp en klack som överlever av egen kraft.  
 
Lite ironiskt att ta upp ämnet när det var en liten publikskandal igår. Några mindre smarta och antagligen alkoholpåverkade Sävehof-fans detonerade en rökbomb i Kristianstads arena igår för att sedan hamna i slagsmål utanför. Att detta är ovanligt inom handbollen är väl det enda positiva med den mossiga läktarkultur som råder i handbolls-Sverige. Men jag köper att en och annan går över gränsen bara det blir ett större tryck på läktarna. 
 
Starkt av Lugis damer att vinna hemma mot Skuru. Men Skuru är fortfarande favoriter. Natalie Hagman visade att hon är på väg uppåt. Frågan är om hon inte egentligen borde spela som mittnia? Det är nog tur för Lugi att de som ville att hon skulle stängas av för att hon sa vad hon tyckte inte fick sin vilja igenom.
 
Jag tyckte också att det var intressant att se intervjun med H65: s tränare Niklas Harris i lördags. Som läsare av denna blogg vet så tycker jag att det var skandalartat att Lugi kickade Harris (sen finns det de som säger att han inte blev sparkad utan att Lugi valde att inte förlänga, men det är bara en lek med ord). Tycker fortfarande att man inte behandlar en Lugieldsjäl på det viset, framförallt när han inte ens hade misslyckats. Vad kan man mer begära än att ta upp ett lag från andra divisionen till en tredjeplats i elitserien? Ofattbart att några spelare och deras mammor i en seriös elitserieklubb kunde ha makten att avsätta en tränare. Vet inte ens om det var smart av Lugi att istället ta in Brljevic. Vi får väl se.
 
Starkt också av Kristianstad att vinna hemma. Nu fick man revansch för den uteblivna straffen i slutsekunderna senast. Kul att se det orangea havet! Det spekulerades igår under tv-sändningen om Kristianstad som en kommande dominant inom handbollen. Det är mycket möjligt. Klubben drar med svenska mått mätt in en drös med pengar. Men pengar är inte allt. Man måste också ha kompetens knuten till klubben för att nå framgångar. Men det verkar ju Kristianstad också ha. Det är bara att se på arenan, arrangemanget och värvningarna. Risken är betydande att alla andra klubbar hamnar långt efter i kölvattnet. Men det är bara att släppa på prestigen och istället lära sig av Kristianstad.
 

Kommentarer
Postat av: NP

Apropå publikdebatten. Det är många som har åsikter hur publiken ska engagera. Vissa som har åsikter hur publiken ska uppträda går inte ens på matcher. Men det är väl så det ska vara?

2013-04-23 @ 21:28:47
Postat av: oj!

HARRIS fick inte sparken! Hans kontrakt gick ut, förlängdes inte vilket är fullt normalt!!

2013-04-23 @ 22:48:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0