Dragan

Jag har ju i flera år ifrågasatt varför Lugi år efter år valt att behålla Dragan Brljevic som damtränare. Det gick helt enkelt inte att förstå. Det har ju varit så tydligt att han inte klarat av att utveckla den ständiga rad av nya spelare som Lugi förvärvat. Det har varit en sällan skådad omsättning på spelare i Lugis damlag. Det har värvats många talangfulla spelare såväl som redan etablerade. Men man har ständigt samtidigt tappat spelare. Vissa har gått vidare utomlands men allt för många har helt och hållet slutat spela handboll eller bedömts inte platsa i Lugi. Vissa av Lugis kasserade spelare har sen nått framgångar i andra klubbar, vilket i sig borde ha varit en signal om att Dragan inte fungerat. Ett bra exempel är Jessica Ryde som nu spelar i landslaget och i Danmark. Det har varit ett sånt slöseri på talanger. Utöver detta har man ju kunnat lägga till att han visserligen varit bra på att lära ut ett bra försvarsspel men anfallsspelet har ju haltat. Och särskilt bra som matchcoach har han aldrig varit. 
 
Men nu helt plötsligt mitt under säsong så sparkas Dragan. Tidpunkten är ju ytterst märklig. Den officiella motiveringen sägs vara att Dragan och Lugi har olika uppfattning om man ska satsa på egna spelare eller värva. Allt kokar säkert ner i Lugis dåliga ekonomi. Man har inte längre råd att värva och då verkar till och med Lugi förstå att man kanske ska ha en tränare som är bra på att utveckla egna spelare. Men den dåliga ekonomin kan ju knappast komma som en överraskning nu utan den har man känt till ett bra tag. Så varför förlängde man avtalet med Dragan senast? Det är som alltid så att Lugi verkar sakna en långsiktig tydlig plan. Mycket verkar hända ad hoc. 
 
Nu går Lugis sportchef Kenneth Andersson in och jag är helt säker på att det kommer att bli bättre för a-laget.
 
Men det som oroar är att Lugi tappat unga damspelare som just var de som var tänkta att fylla på a-laget. Man säger sig nu ha ett glapp i några årskullar. Hur gick detta till? Det är ju just detta som Lugi säger sig vara så bra på, att få fram egna talanger. Om man nu inte har pengar att värva samtidigt som man inte har tillräckligt med egna talanger så ser framtiden onekligen mörk ut. Här har styrelsen helt klart misskött sig. Verkar som om man agerar alldeles för sent.  Det här blir en utmaning för Lugi. 
 
Överlag så ser framtiden för elitverksamheten mörk ut. Herrlaget går visserligen förvånansvärt bra i år men Lugi kan inte alltid räkna med att få fram tillräckligt med bra talanger. Under rådande ekonomi så får vi Lugifans räkna med blygsamma framgångar för båda elitlagen framöver. 
 
Nu något helt annat. Det verkar som IFK Kristianstad är på uppgång. Det var en snöplig förlust igår borta mot Alingsås. Men kommer IFK att gå till final i år? Det känns tveksamt. Och om det nu går två år utan guld, får Vranjes då vara kvar ytterligare en säsong? Det ska bli intressant att följa. 
 
Herrlandslagets matcher mot Island visade på klara brister försvarsmässigt. Det läckte bra utan Jesper Nielsen i försvaret. Och lite tunt kändes det på kanterna ändå. Kul dock att Pellas inte gjorde bort sig när han fick spela. Lite orolig blir jag allt för hemma-EM. 
 
Nu närmar sig damernas VM. Alltid kul när det drar ihop sig till mästerskap. Damerna har ju hamnat i en bra grupp och på den enklare halvan. Man slipper länder som Norge, Frankrike, Danmark, Nederländerna och Tyskland i gruppspelen så en semifinalplats känns inte omöjlig. Men Japan i gruppspelet kan säkert bli en obehaglig överraskning på deras egen hemmaplan. Två i gruppen bör dock damerna kunna bli. Tror det kommer att gå bra i år, även om Gulldén inte är i toppform. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0