15 sekunder

Sverige var 15 sekunder från en finalplats i EM. Men missade. Det blev i stället en fruktansvärd sur förlust. Det måste vara den värsta förlusten sen VM-finalen i Paris 2001 och mot samma lag igen. Det gör ont. Det var mycket som gick Frankrikes väg i slutet. Först ett franskt mål som kunde ha blåsts av för stürmerfoul, sen ett svenskt mål som inte godkändes för stegfel och till sist ett franskt mål när tiden var slut som gick ribba in. Hade skottet gått lite högre hade den tagit i ribban och studsat ut, lite lägre så hade antagligen Palicka tagit skottet, lite mer till höger så hade det gått i stolpen och lite mer till vänster så hade Palicka också antagligen räddat men det gick in precis där det kunde gå in. Ett häftigt skott men med en jäkla massa flyt. Och till råga på allt så borde målet inte godkänts för fotfel. Det gör som sagt ont. 
 
För det var en häftig vändning Sverige gjorde i matchen. Från underläge med sex bollar efter första halvlek till ledning i andra halvlek. Vi var väl många som trodde att matchen var körd när Sverige missade anfall efter anfall i första halvlek. Lagergren hade en nattsvart inledning. Men laget kom tillbaka och det gjorde även Lagergren. Frankrike som antagligen också trodde att matchen var avgjorde i halvtidspausen bytte ut Dika Mem och inledde nonchalant och bjöd in Sverige i matchen samtidigt som Palicka började storspela. I slutet av andra halvlek så dominerade Sverige och Frankrike såg helt handlingsförlamade ut. Och när Sverige ledde med två bollar när det var mindre än en minut kvar så trodde jag för en stund att det här vinner Sverige. Men icke.
 
Det var mycket prat efter matchen om att domarna gjorde fel som drabbade Sverige. Och visst, så var det. Det kändes som om de gynnade Frankrike matchen igenom. Sju straffar till Frankrike och ingen till Sverige sticker i ögonen. Och så har vi de sista domsluten i matchen. Men jag tycker också att det är dåligt att Sverige ändå inte kan hålla undan i 15 sekunder. Det måste man kunna göra. Frankrike hade aldrig släppt ett sådant läge. Kunde inte Solberg avvaktat någon sekund till innan han tog time-out? Var Gottfridsson tvungen att gå på avslut? Sverige darrar lite väl ofta på manchetterna när matcher ska avgöras. I förra EM var Frankrike också nära att kvittera i slutsekunderna när Palicka gjorde sin "rumpräddning". I finalen så kom spanjorerna i kapp i slutet efter en stor svensk ledning. Men då klantade spanjorerna till det och bjöd Sverige på en straff i slutet. Lite mer kyla i slutet av matcherna behövs. Under Bengans tid så förlorade Sverige i princip aldrig om man ledde med två bollar i slutet.
 
I den andra semifinalen så vann Danmark programenligt men ändå med visst problem. Det tog sin tid innan de gick upp i ledning men i slutet av matchen var de klart bäst. Matchvinnare var Emil Nielsen som ett tag hade 70 % i räddningar. Frågan är om han inte gått förbi Niklas Landin som Danmarks bästa målvakt. I EM har han i alla fall varit betydlig bättre. Intressant förresten att se att de danska målvakterna har helt olika målvaktsstilar och att de fungerar lika bra. 
 
Känns som om det kan bli en jämn final men jag tror ändå att Danmark vinner. Och för Sveriges del blir det en tuff bronsmatch. Orkar man ladda om mentalt? För det lär behövas mot ett Tyskland med ett massivt publikstöd och med Wolf i mål. Men Sverige är bättre och bör trots allt vinna. Tyskland har förresten något spännande på gång. Det var länge sedan man hade så många unga talanger. EM kom antagligen för tidigt i deras utveckling, för om något år kan de mycket väl bli guldkandidater. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0