C'est fini

Så var VM för damer slut för denna gång. Och ack så nära det var med en svensk medalj. Chansen fanns där verkligen denna gång. Spanien och Nederländerna var inte i topp och Ryssland fick inte vara med. Och i bronsmatchen var inte de danska målvakterna övermänskliga. Men Sverige tog inte chansen. Det blev en sur förlust. En riggad turnering ledde ändå inte till en medalj.
 
Ännu en gång inledde Sverige krampaktigt och kom ännu en gång i underläge. Efter sju minuter så låg Sverige under med 5-1 och då hjälper det inte att man vinner sista 53 minuterna med tre bollar. När ska laget starta avslappnade och med mod? Hoppas att man lär sig inför framtiden.
 
Jag har nästan raljerat när det gäller Tyra Axner. Men ikväll var hon bra. Hon kommer att bli en viktig spelare i landslaget. Och jag förstår varför pappa Axner försökte få igång henne under turneringen. Men hon gjorde inte samma lysande insats mot Danmark som i EM. Men bra var hon. Men det räckte tyvärr inte hela vägen.
 
Förlusten beror beror nog snarare på Tomas Axner som inte bänkade Jasmina Roberts förrän det återstod tre minuter. Det är tråkigt att Janina underpresterade när det behövdes som mest i både semifinalen och bronsmatchen. Kanske hade hon matchats för hårt under mästerskapet? Varför fick hon så mycket speltid i finalen? Det är obegripligt att hon inte bänkades tidigare och framförallt att Axner efter matchen hävdade att Jamina hade varit viktig för laget. Hur blind kan man vara för hon var verkligen inte bra. Hon hade flest tekniska fel och missade flera avslut. Hon kan ha kostat laget bronsmedaljen. Det tror jag att hon själv kan hålla med om. Det får Tomas Axner ta på sig. 
 
Nu får vi se när chansen till medalj kommer nästa gång. Det kan dröja tyvärr 
 
Vilken bra final! Vilka fantastiska lag! Finalen vanns fullt rättvist av Frankrike. En imponerande taktisk triumf. Vilka ska slå dem i OS på hemmaplan? 
 
I övrigt vill jag bara tillägga att det gör ont att se den korrumperade Hassan Mustafa överlämna pokalen till vinnarna. Hur länge till måste vi se denna halvfigur sola sig i glansen? Nu tyckte jag visserligen att han börjar se riktigt gammal ut. Så det är väl en tidsfråga innan han måste stiga ner från tronen. Men tyvärr lär väl nästa ordförande i IHF också bli en som genom gåvor får stöd från alla smånationer. Inte lär handbollen som sport gå stärkta ur nästa ordförandeval. Det är sorgligt men sån är väl tidsandan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen efter

Några av gårdagens frågetecken rätades ut efter hand. De flesta svaren handlade om Axnérs taktiska genidrag. Frankrike skulle besegra genom skytte från distans. Det var därför Dano bänkades.
 
Och Axnérs dotter bänkades i andra halvlek på grund av en skada.
 
Men någonstans har Axnér gått vilse i taktiken. Det är mycket möjligt att skyttekraft är lösningen för att slå Frankrike men då måste man ha denna i laget. Men Sverige har inga bra skyttar, knappast någon skytt alls. Tyra Axnér, Nina Koppang och Kristin Thorleifsdottir som väl är de enda skyttarna är inte tillräckligt bra. Det gör ju att det känns fullständigt meningslöst att ta fram en taktisk plan när man inte har några spelare som kan följa den. Om skytte är enda möjligheten att slå Frankrike så kan Sverige lika gärna lämna w-o med nuvarande spelare. Det visade matchen med all tydlighet igår. Skyttet var pinsamt dåligt. Antingen får man ta ut andra spelare eller så får man faktiskt försöka hitta på något annat. Men förlusten berodde inte enbart på taktiken. Det var många som också underpresterade, kanske tagna av stundens allvar.
 
I en radiointervju idag så presenterades Tyra Axnér som den som brukar rädda laget när det kärvar. Ett rätt märkligt uttalande. Hon har gjort ett lysande inhopp. Det mot Danmark i EM förra året. Men jag vågar påstå att det var en engångshändelse. Det kommer inte hända igen. Jag tror däremot att hon har alla förutsättningar att bli en bärande spelare i Sverige på sikt men hon är ingen frälsare idag. Men någonstans i mitt bakhuvud skaver misstanken om att även pappa Tomas ser henne som en frälsare, att han också tror att allt löser sig om hon kommer in på plan. Det är alltid svårt att vara objektiv och analytisk när det kommer till ens egna kött och blod.
 
Nu får vi se hur det går mot Danmark. Men jag har svårt att tänka mig att det ska bli en svensk vinst. Det skulle i så fall bero på att Danmark fortfarande är helt förstörda över den missade finalchansen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Magplask

Vilken utskåpning det blev mot Frankrike. Matchen var närmast slut efter fyra anfall och helt körd efter 15 minuter. Sverige gjorde inte mycket rätt under hela matchen. Målvakterna fick inte träff, Jasmina Roberts var blek hela matchen, en uppsjö av idiotavslut, försvaret läckte, kanterna missade sina avslut. Det var plågsamt att se. Och vad gjorde Axner? Varför spelade inte Dano? Varför fick inte dottern Tyra spela i andra halvlek? Hon var var för en gångs skull bra och bäst i laget i första halvlek.Vilken uppladdning har laget haft? Var laget mentalt på plats? Sanningen är nog att Sverige visserligen var i semifinal men matchen avslöjade att steget till Danmark, Norge och Frankrike fortfarande är väldigt stort. Risken är väl stor att det blir en ny utskåpning mot Danmark. Sanningen är nog också att Sverige inte var bra mot Tyskland utan att det var tyskarna som var dåliga. De var nog lika dåligt på plats som Sverige var idag. 
 
I den andra semin visade Norge att man vinner för att man brukar vinna. Trots stort underläge verkade man aldrig oroliga. Men det måste svida i Danmark att vara så nära. Norges vinstmål kom två tiondelar före slutet i andra förlängningen. Vet inte vilket som är värst, storstryk eller uddamåls förlust? 
 
Finalen känns öppen. Men jag sätter en slant på Norge.
 
 
 
 

Semifinaler

Några ord om kvartsfinalerna.
 
Matchen mellan Norge och Nederländerna var ju en märklig match. Snacka om högt tempo men ack så många tekniska fel, framförallt från Nederländernas sida. Helt klart var att båda lagen spelade i ett tempo de inte behärskade men mitt bestående minne från matchen är annars Nora Mörks fula filmning. Det är så ovärdigt! Förstår inte varför en av världens bästa spelare som spelar i världens bästa landslag ändå tycker att man behöver fuska. Men det kanske säger något om norsk kultur. Sander Sagosen filmar också gärna. Vem vet om inte de norska längdskidåkarna också fuskar? I vilket fall som helst så bör utvisningar för filmning bli vanligare i handboll.
 
Frankrike hade som väntat inga problem med Tjeckien. Men det var bra gjort av tjeckiskorna att gå till kvartsfinal. Hoppas de är nöjda ändå.
 
Danmark fick det jobbigare än väntat mot Montenegro. Jag blir inte klok på danskorna. De har verkligen inte övertygat i matcherna mot Serbien, Japan, Tyskland och nu Montenegro. Har de maskerat formen eller är de inte lika bra som förväntat? Hade Montenegro haft domarna på sin sida eller om Sandra Toft inte storspelat i mål så hade det nog kunnat bli en förlust för danskorna. Ikväll blir det upp till bevis mot Norge. 
 
Och svenskorna överraskade trots allt mot Tyskland. Det blev en på det stora hela enkel resa men lika enkel hade den inte blivit om inte Bundsen hade stortspelat ännu en gång. Svenska anfallsspelet är inte lysande. Det är alldeles för många tekniska fel. Men det känns ändå som om anfallsspelet blir bättre och bättre hela tiden. Vi får hoppas att det sitter som ett smäck i kväll mot Frankrike. Försvars- och målvaktsspelet är jag dock inte orolig för. Även om nu Sverige presterat bättre än vad jag trodde före VM så känns det nästan övermäktigt att ta medalj. Det blir tufft att vinna en match mot någon ur trion Frankrike, Norge och Danmark. Men omöjligt är det inte.
 
Ska vi gissa på en final mellan Norge och Frankrike?
 
Och på hemmaplan kan jag notera en sur förlust för Lugis herrar. Det var nära att det blev minst en poäng mot serieledarna Skövde. Bra jobbat av de vinröda dock.
 
 
 
 

Dagen efter

Passade på att se Sveriges match mot Montenegro på plats i går. Det blev till sist en klar vinst även om det hann bli spännande ett tag i mitten av andra halvlek. Men frågan är hur det hade gått om inte Bundsen hade storspelat i första halvlek för Montenegro är ett obehagligt lag när de får vittring. Men nu fick Sverige ett så pass stort försprång som gjorde att Montenegro aldrig kom i kapp.
 
Domarna gillade verkligen inte de montenegrinska spelarnas filmningar. Det är skönt att finns domare som verkligen vill stoppa ofoget. Filmningar är ett av de problem som hotar handbollen. Men domarna borde ha visat ut för tröjdragningar också. Det var flera tydliga tröjdragningar som blev utan påföljd. 
 
Jag har rätt ofta varit kritisk mot Bundsen men i det här mästerskapet har hon varit bra. Jag kan äntligen börja förstå pratet om henne som det solklara förstavalet. 
 
Carin Strömberg fick chansen till spel och jag tyckte hon skötte sig utmärkt. Det märktes inte att hon varit borta från truppen ett tag. Det blev till ett antal snygga passningar. 
 
Så där i skuggan av Natalie Hagman så måste jag säga att Mathilda Lundström gör det alldeles utmärkt. Bra i försvaret och säker i läget. 
 
Och visst är det förvånande men roligt att Nina Dano har visat sig så bra i försvaret. 
 
Det som skaver är fortfarande att Tyra Axnér inte levererar och att Thorleifsdottir i andra fas missar alldeles för mycket. Men nu gjorde båda mål igår så kanske det vänder.
 
På det stora hela känns svenskorna numera som ett stabilt lag. Dipparna är inte längre lika djupa. Det känns som om laget börjar samla på sig ett betydelsefullt självförtroende. Nu vet jag inte hur återväxten är men det känns som om laget kommer att tillhöra världstoppen ett bra tag till.
 
Matchen före den svenska var Kroatien mot Ungern. Det blev en märklig tillställning. Allt pekade på en klar kroatisk vinst men så vände Ungern i slutet och vann med uddamålet. Men det mest ögonfallande var inte vändningen utan domarinsatsen. Domarna blåste sönder matchen och det kändes som om de inte hade koll på vad som hände. Det blev närmast ett världsrekord i utdömda straffar. Jag förstår inte beslutet att tillsätta ett domarpar från Argentina i match där både kvartsfinal och OS-kvalplats låg i potten. Ytterligare ett exempel på när IHF säljer ut det sportsliga. 
 
Och så saknar jag Robert Perlskog som kommentator. Ingen av de nya kommentatorskonstellationerna kommer upp i samma nivå som Perskog och Hellgren. Hellgren är kvar och håller fanan högt och jag måste erkänna att jag även gillar Frändesjö. Han har visserligen lite svårt att hitta orden men hans kärlek till handboll smittar av sig.
 
Ikväll ska det bli intressant att se Nederländerna mot Norge. Det kan mycket väl bli en ny förlust för Norge. 
 
Och i morgon väntar Tyskland. Det lär bli tufft men det känns helt klart som en stor chans för svenskorna att bli topp fyra och kanske rent av ta en medalj. Det trodde jag inte före VM men förhoppningsvis orkar förstauppställningen några matcher till.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoppsan

Gårdagen bjöd verkligen på två överraskningar. Först Japans vinst mot Danmark. Alltid kul med skrällar om inte det är Sverige som torskar förstås. Extra kul var det dessutom när Japan i slutsekunderna tystade den stora och osportsliga danska publiken. Handbollsfesten var inte lika kul längre. Det kändes gott att publiken tystnade efter att konsekvent busvisslat och buat åt japanskorna. Jäklig dålig stil av danskarna. Efter förlusten uppstod väl en viss oro i det svenska lägret. Ingen vill ju möta Danmark i en kvartsfinal. Men jag tror att Danmark fortfarande vinner gruppen så om Sverige vinner sin så slipper vi Danmark i kvarten. 
 
Den andra överraskningen var att Tyra Axner blev utsedd till matchens lirare. Fullkomligt obegripligt. Tydligen räckte förvandlingen från usel till ok för att bli hyllad. Irma Schultz eller Natalie Hagman hade varit ett vettigare val. 
 
Nu börjar VM på riktigt. Nu väntar enbart tuffa matcher och det ska bli riktigt härligt!
 
 

Gruppspelet

Så var gruppspelet avklarat i damernas VM. Före VM så var jag tveksam till om landslaget verkligen är i form. Och inte har oron minskat under gruppspelet. Så länge förstauppställningen spelar så ser det väl bra ut men så fort man börjar byta ut spelare så fungerar inget längre. Sverige verkar ha svårt att göra mål men försvarsspelet verkar sitta och med det så kan man ändå komma långt. Men en medalj verkar väldigt avlägset om inte landslaget höjer sig. Det kommer att behövas en klar förbättring mot Ungern och Montenegro.
 
Några ord om Axnér som av kvällspressen blivit utsedd till något av både livsnjutare och filosof. Det räcker tydligen att samla på vin och möbler samt läsa en roman i veckan för att bli något av en mytologisk figur. Men helt klart är att Axnér inte är en dumskalle utan snarare smartare än de flesta. Och modig. Jag gillar att han bytte in Evelina Eriksson i matchen mot Kroatien. Det visade sig vara ett genidrag och Evelina räddade oss troligen i den matchen. Han skapar respekt genom att våga fatta oväntade beslut. Men på ett område verkar han dock inte vara objektiv eller klarsynt. Han sa före VM att han hade tagit ut de spelare i truppen som just nu är i form. Men det kan knappast gälla hans dotter Tyra som i träningsmatcherna och nu under VM verkligen underpresterat. Att coacha sin dotter kräver att man verkligen försöker vara objektiv för att inte få kritik riktad mot sig men här känns det trots allt som om blodet vägt tyngst.  
 
Hittills i VM så känns det som att de fyra semifinallagen blir Danmark, Norge, Nederländerna och Frankrike. Apropå Nederländerna där Per Johannson verkar göra ett bra jobb så uttalade han sig om att VM är en riggad tävling. Och han har helt rätt. Handbollsförbunden, framförallt det internationella, säljer gärna ut det sportsliga. Allt är krattat för att arrangörsländerna ska kunna göra en bra turnering. Det gör att åtminstone jag får en dålig smak i munnen. Per Johanssons slutkläm var att undra om det verkligen känns bra att vinna på fusk. Ja, det kan man undra. 
 
När det gäller herrarna så kan man konstatera att det går bra för Felix Claar. Förutom att göra en massa mål och assist så har han nu blivit utsedd till månadens spelare. Imponerande. Och så kan man undra vad det är med Kiel? Snacka om att vara ojämna. Det är inte bara så att man skiftar i kvalitet från match till match, man skiftar också i nivå under matcherna. Det är något som inte stämmer i år. Samma problem verkar också gälla GOG i Danmark. När man som mest undrade om de inte skulle ta ett steg framåt och börja lyckas internationellt så går man istället tillbaka. 
 
 

RSS 2.0