Gratismatch

I morgon bjuder Lugi på gratis inträde i matchen mot OV. Det var ett överraskande initiativ från de vinröda. De brukar inte vilja satsa på nya marknadsföringsgrepp. Men jag tror att det är en bra idé.

Men jag är inte lika förtjust i det egna systemet för biljettförsäljning. Det är säkert billigare än Nortic, men det fungerar betydligt sämre. I senaste matchen lyckades man sälja flera biljetter till samma platser. Det är ju inte så lysande. Likaså är det dåligt att man bara kan köpa biljett för en match i taget. Ett bra och välfungerande biljettsystem borde vara högprioriterat för en klubb, varför det känns lite dumsnålt att välja ett eget system. 

Och så kan man undra vad som hänt med Lugis damer. De går som tåget. Och det är dessutom konstigt att de fortsätter att spela lika bra även efter det att det blev känt att tränaren, Niklas Harris, inte får vara kvar nästa säsong.

Uppehåll

Och så har det varit två dagars uppehåll i denna blogg. Hoppas ni ursäktar. Har varit tvungen att jobba och umgås socialt.

Idag så bröts Guifs förlustfria svit. Starkt gjort av Malmö. Helt klart är Proppen mycket taktiskt driven.

Igår så gifte sig Lugis Zanotti. Vigselakten lär ha förrättats i Lunds stadspark. Undrar om det var festligt i leran och snöblasket. Varför måste Zanotti alltid utmärka sig? Undrar vad som driver honom att alltid försöka sticka ut? Undrar hur hans uppväxt har varit? Det lär ha varit flera spelare från Lugi i serveringspersonalen. Det är nog tur att det inte var match för Lugi idag.

Lite skvaller från H43:

Anton Månsson är klar för en tysk klubb. Jag vet vilken men har lovat att inte blogga om det. Men det är en klubb på undre halvan. Han lär ersättas av en ung linjespelare från Sävehof.

Roganovic funderar på det feta erbjudandet från HK Malmö, men verkar ha ett blått hjärta, som gör att han kanske stannar kvar, trots allt.

Men Hampus Svennel lär gå till HK Malmö. Och det är väl inte heller otänkbart att Johannes Sandgren också går dit.

Mattias Söder och Thomas Axnér lämnar klubben.

Och Pelle Käll försvinner ett år i förväg.

Det blir alltså en hel del förändringar i laget.

Och Alingsås undvek sista platsen i Champions League. Det borde vara bra för svensk handboll.

Och så kan vi notera att FC Köpenhamn antagligen försvinner som handbollsklubb. Herrarna går ev över till Kasi-Jespers blivande storlag, även om förhandlingarna ännu inte är avslutade, och damlaget lär läggas ner. Och Anja Andersen börjar redan nu leta efter ny klubb. Det stora frågan är framförallt var damlaget tar vägen, men även var alla herrspelare som inte är välkomna till AG Köpenhamn ska ta vägen.

Skillnaden mellan olika ligor blev tydlig igår när Kiel vann med 15 bollar över Kolding och Hamburg med 8 bollar över FCK. Och FCK lär väl tvåla till Alingsås rejält i sista omgången i Champions League.
Uppsummering

Har fått några kommentarer.

Är det Pavas byte från Hammarby till Guif som lyft Guif?

Ulf Sandgren i Lugi uttryckte stor irritation mot domarna efter matchen mot Sävehof igår. Och när jag dessutom får en kommentar från icke-Lugi håll där personen bland annat tycker att domarnas insats kan diskuteras och att de kanske var väl tuffa i sin bedömning så börjar jag undra om inte Lugi trots allt blev missgynnat av domarna igår.

Hade missat att Zanotti också tillhör tränarna som kritiserat Eliasson. Då är vi alltså uppe i fyra stycken. Jag blir inte förvånad om den skaran ökar i antal.

Och om någon undrar så kommer denna blogg att finnas kvar åtminstone säsongen ut.


Plus och minus

Först lite gnäll. Jag citerar från HEH: "En av Sveriges modernaste arenor, Färs och Frosta Sparbank Arena i Lund, har en undermålig IT-uppkoppling. Trots att detta varit känt under lång tid nochaleras problemet fullständigt av samtliga inblandade parter. Eländet har kommit i dagens såväl vid vanlig onlinerapportering, som vid webb-sändningar och när TV är på plats. Ingen data-teknik är i ordning!" och idag var det alltså problem igen.

Vad sysslar man med i Arenan? Det känns alltmer som ledningen inte är tillräckligt professionell. Det finns en påtaglig ovilja eller oförmåga att rätta till de brister som finns.

Om man inte börjar jobba lite mer offensivt så kommer man få svårt att konkurrera med andra anläggningar och om man dessutom lägger till vad jag tidigare skrivit om att Arenan har fel storlek. Att den kommer att få svårt att konkurrera ut Malmö Arena och den som byggs i Kristianstad, så förstår man att Arenan kommer att bli ett problembarn för Lunds kommun.

Mera gnäll. Jag klarar inte av TV4: s Daniel Kristiansson. Vi brukar ju håna Roger Blomqvist i olika bloggar, men Daniel K kan om möjligt ännu mindre om handboll. Och jag tycker det är så pinsamt när han låtsas förstå vad bisittarna säger eller kommer med egna slutsatser.

825 åskådare när H43 spelar derby mot HK Malmö. Förstår mig inte på H43 supportrarna. Vill man bara stötta när det går bra för laget. Finns det inte mer hjärta hos supportrarna?

Och nu lite mer positiva ord. Lugi spelade överraskande jämnt med Sävehof idag. Har trenden vänt? Och hur imponerande är det inte med Guif? Vad hände under EM-uppehållet? Håller formen i sig kan det mycket väl bli SM-final i år också.

Och så kan jag konstatera att Ystad får problem utan Seifert.

Vilka lag av dessa kommer att gå till slutspel? Känns fortfarande väldigt ovisst.

7. IFK Skövde 21 9 2 10 585 593 -8 20
8. Hammarby 20 8 3 9 566 556 10 19
9. Redbergslid 21 9 1 11 630 627 3 19
10. HK Malmö 20 9 1 10 540 557 -17 19
11. IFK Kristianstad 21 8 1 12 539 588 -49 17
12. H43 22 6 4 12 562 598 -36 16
13. LIF Lindesberg 20 7 1 12 548 572 -24 15Nere på jorden igen

Efter några dagars förbluffande läsarsiffror är antalet nere på sedvanlig nivå igen. Det verkar alltså som om jag inte lyckades locka några nya läsare. Lite surt, men det var ju roligt med några dagars uppmärksamhet. Men jag är mycket tacksam och glad över att jag trots allt verkar ha ett konstant antal trogna besökare från, som det verkar, hela Sverige.Eliasson igen

Avbytarbänken har observerat ett inlägg från IFK Kristianstadstränare på klubbens sajt. Snacka om att vara frustrerad över Eliassons beteende. Nu har vi minst tre tränare som gått ut och offentligt kritiserat Eliasson (Pelle Käll, Staffan Olsson och Kenneth Andersson). Har jag missat någon? Snart måste väl Handbollsförbundet inse att det börjar bli ett problem. Det är missriktad lojalitet med domarna att sopa detta under mattan.

Nu är Kenneth Anderssons inlägg naturligtvis bara den ena sidans syn på saken, men om det han skriver är sant så är det ett märkligt beteende från Eliasson. Det  handlar mer om att försöka uppfostra eller kuva tränare och spelare, än att försöka se till att döms rätt på handbollsplanen. Vilket är matchdelegatens uppdrag egentligen? Dessutom verkar Eliasson ovanligt osmidig. Det känns som om hans makt stigit honom över huvudet.
Ungdomsverksamhet

I gårdagens inlägg apropå SKD: s förslag om att slå samman elitklubbar skrev jag att ungdomsverksamhet är en motor för sponsor- och publikintäkter. Ungdomsverksamhet bidrar alltså inte bara med "billiga" spelare till elitlagen. Klubbar som inte anser sig att ha råd med ungdomar kommer förr eller senare att få ekonomiska problem. Det är bara att titta sig omkring och se hur det ekonomiska läget är för föreningar som inte har någon större ungdomsverksamhet. 

Men hur ska man då driva ungdomsverksamheten?

För det första finns det ju diskussioner ute i landet om man ska lägga den i en sidoförening, som jag t ex tror att IFK Kristianstad gjort. Det kan ha vissa ekonomiska fördelar, men jag tror att det som gör ungdomsverksamhet till en ekonomisk motor är identifikation. Man måste få en känsla för hela klubben och dess seniorlag. Det är drömmarna om gemensamma framgångar som är nyckeln. Ungdomsverksamheten måste alltså vara en del av samma förening som seniorverksamheten.

För det andra så finns det vissa principer som måste vara gällande i själva ungdomsverksamheten. Och det är dessa jag ska försöka ta upp här.

Man måste ha ett mål- och styrdokument framtaget. Dokumentet måste underhållas löpande. Och detta dokument måste dessutom vara förankrat i föreningen, så att alla står bakom det. Annars kommer det aldrig att följas ute i verksamheten, vilket är ett krav. Det finns alldeles för många ledare ute i landet som gör vad de själva vill. Och klubbarna låter dem ofta hållas eftersom det är ont om ledare. Men det är egentligen både skadligt för föreningen och ett resursslöseri. Det är skadligt för föreningen eftersom det finns ledare som tillåts bryta mot föreningens värderingar och mål. De skapar badwill för föreningarna. Det är ett resursslöser eftersom det finns ledare som inte är tillräckligt kompetenta. Det finns föreningar som alltså medvetet kasserar årskullar eftersom man låter dåliga ledare år och efter år fortsätta som ledare.

I mål- och styrdokumentet är det fyra huvudprinciper eller mål som måste finnas:

1. Utvecklingsmål
2. Etiska mål
3. Sociala mål
4. Upplevelsemål

De två sistnämnda tror jag inte att alla inser vikten av.

Principerna går in i varandra, många områden tangerar flera principer.

Utvecklingsmål:
Här anger man hur man ska få fram så bra handbollspelare som möjligt. Det handlar om vilka övningar man gör i
vilka åldrar, om man ska spela offensivt eller defensivt försvar, vilka cuper och turneringar man ska delta i, när och om man ska toppa lagen, det handlar också om hur man ska få fram intelligenta och självständiga spelare, hur man ska äta och ha en hälsosam livstil, vad föräldrar ska göra, hur man har föräldramöten, mm. 

Etiska mål:
Här kan man ta upp dopning och droger, regler för värvningar, klubbens värderingar, mm.

Sociala mål:
Här anger man hur man ska fungera i grupp, hur man ska trivas i en grupp, hur man hanterar mobbning, fördomar och rasism, även här kommer frågan om toppning in - målsättningen måste vara att alla ska få delta, hur man ska växa som människa intellektuellt och emotionellt, mm.

Upplevelsemål:
Det här handlar om vad man egentligen tar med sig från sin tid som ungdomsspelar ut i livet. Vad är det man minns? Målet med ungdomsverksamhet är ju inte bara att få fram elitspelare, utan ett nästan viktigare mål är att få fram ambassadörer för klubben. Människor som minns tiden som ungdomsspelare med glädje och är beredd att stötta klubben framöver. Stöttning kan ske som åskådare på matcher, som sponsor, genom att jobba i föreningen som ledare, funktionär, ledamot i kommittéer eller styrelser. Upplevelsemål är kopplat till framförallt de etiska och sociala målen. Bedriver man inte en etiskt eller socialt vettig verksamhet lär man inte få fram några ambassadörer, även om ev lyckas få fram några bra spelare. Men det finns också saker som enbart handlar om upplevelser. Det är viktigt med avslutningsresor, och att man inte bara spelar handboll om man är borta på en cup, utan också passar på att titta på sevärdheter eller att gå på nöjesfält. 

När jag tittar på hur ungdomsverksamhet bedrivs ute i landet så kan jag lätt konstatera att det inte är många klubbar som har med alla dessa parametrar.

Och då kan man börja inse att hur mycket mer det är att utveckla och få ut av ungdomsverksamheten i handbollsverige!


OV

Och så förlorade OV åter en viktig bottenmatch. Naturligtvis är det kört nu. Trist för Helsingborgarna att sejouren även denna gång blev kortvarig. Undrar hur det nu blir med danskimporterna, kommer man att behålla dem? Man kan också undra när OV kommer tillbaks. Jag tror det kommer att dröja.

Avbytarbänken brukar ha koll och skrev att ingen av importerna spelade igår, men av målprotokollet att döma så spelade i alla fall två.

Ska bli intressant att se om Kristianstad kommer att undvika kvalplats, helt omöjligt är det inte. Men blir det kval så tror jag inte de behöver vara så oroliga. De bör fixa det ganska lätt.

Det andra laget som är orangefärgat, Lindesberg, är i samma situation. De vill naturligtvis också undvika kval. Det blir en viktig streckmatch mot Skövde i veckan. Men även här så tror jag att Lindesberg fixar ett kval galant.

En annan streckmatch i veckan är Malmö mot H43. Det lär bli en tuff tillställning. Och det är svårt att gissa vem som kommer att vinna. Men även om H43 vinner så tror jag de får svårt att undvika kval.

Omgångens klara favoriter är Alingsås mot OV och Sävehof mot Lugi. Varken OV eller Lugi lär ha något att sätta emot. 

Ska också bli intressant att se om Guif fortsätter att ånga på. 
För många skånska klubbar?

Skånska Dagbladet har idag en tvåsidig artikel om att det finns för många elitklubbar i Skåne och det måste bli färre för att ett SM-guld ska kunna hamna någon skånsk klubb. SKD: s sportchef, Artur G Bliding vill gå så långt som att det bara ska finnas tre elitlag i Skåne. Förutom att man låter IFK Ystads ordförande uttala sin tveksamhet, så är man helt säker i artikeln om att detta är rätt väg att gå.

Den här åsikten dyker konstigt nog upp med jämna mellanrum. Jag hade hoppats att den var död och begraven för länge sedan. För jag tror inte att färre klubbar kommer att bli en succé. Jag skulle vilja att de som tror på förslaget visar upp ett enda exempel på när en sammanslagning av klubbar har varit en lyckad satsning på lång sikt. Jag skulle bli förvånad om de lyckas hitta ett sådant exempel.

Argumentationen i Skånskan artikel är lite manipulativ. Man pratar om förnuft kontra själ och hjärta, dvs att de som är för idén är klokare än de som är mot. Att de som är motsträviga inte tänker med hjärnan, utan med hjärtat. Det är rent trams. Vi som är motståndare resonerar i högsta grad sakligt. Jag skulle vilja påstå att förespråkarna istället mest tänker med hjärtat. Man vill så gärna nå framgångar att man väljer att bortse från fakta.

På kort sikt kan man antagligen nå framgångar genom att sätta ihop ett lag med de bästa spelarna från flera klubbar, men på lång sikt så blir det garanterat en tillbakagång.

Om vi tar Lund som exempel. Skulle H43 och Lugi samverka, antingen genom att klubbarna går ihop eller att man bildar ett gemensamt elitlag och låter klubbarna syssla med ungdomsverksamhet, så får det ett antal negativa konsekvenser:

1. Rivaliteten mellan klubbarna ökar intresset i staden. Det i sin tur ökar antalet sponsorer och antalet åskådare. Ett elitlag leder alltså till att mängden sponsor- eller publikintäkter kommer att minska.
2. Antalet ungdomslag kommer att blir färre. Vi vet att ungdomslag är en viktig faktor för att locka sponsorer och åskådare, alltså kommer även detta att leda till att den totala mängden sponsor- eller publikintäkter minskar.

En sammanslagning kommer alltså inte leda till att handbollen växer och blir starkare i Lund. Efter några år har man istället för två elitlag, ett enda som ligger på samma nivå ekonomiskt och framgångsmässigt som de två tidigare.

Vad handbollen istället måste göra att är att bli mer professionella. Man måste driva klubbarna på ett helt annat sätt. Det är alldeles för många glada amatörer som jobbar. En väg att gå kan vara att bolagisera. Man måste börja våga tänka nytt och våga satsa. Idag är klubbarna nästan förlamade, delvis beror det naturligtvis på den ekonomiska situationen men det beror också på många i klubbarna är konservativa och idélösa samt saknar visioner eller mål att jobba mot. 

Man måste också bli betydligt bättre på att sälja sin produkt. Jag har tjatat mig blå i den här bloggen över att det provas alldeles för lite nytt när det gäller marknadsföring och matcharrangemang. "Slaget i Malmö" var ett behövligt nytänk som visade att det går att nå framgångar om man bara våga.

De klubbar lyckas bli mer professionella kommer att växa och nå framgångar och det i sin tur leder till att de konkurrerar ut klubbar som jobbar kvar i det gamla. Då har man alltså nått dit Skånskan vill, en situation med färre elitlag, men man har nått dit via en annan väg. En väg som innebär helt andra ekonomisk förutsättningar för framtida framgångar.


 


Märklig match

Lugi började lika vilset och passivt idag mot Skövde, som senast mot Malmö, och Skövde ryckte tidigt åt sig en stor ledning. Vi var nog flera i publiken som trodde att det var kört. Men så kom kämpen Kim Johansson in och helt plötsligt tände det till både hos Lugis spelare och publiken. Lugi kämpade sig tillbaka och lyckades ta en ledning som man höll matchen ut. Idag visade Lugi den glöd som man totalt saknat i förlustmatcherna. Men det är något som inte stämmer i anfallsspelet. Även idag så körde man fast alldeles för ofta. Det vill till att man hittar spelet igen om det ska gå bra i det slutspel som känns rätt säkert efter dagens vinst.

Fick en kommentar idag att hade Lars Friis Hansen, som tränar Saudiarabien, varit kvar i Lugi så hade Lugi haft någon SM-titel mer. Det tror jag också. Jag tycker att han är den bästa tränare Lugi haft de senaste åren. Men han var alldeles för professionell för Lugi och ställde för många krav på organisationen. 

Idag ska jag inte klaga på Kim Ekdahl. Han var antagligen lite småkrasslig. Men det fanns gäster i Glasmästarens loge som högljutt klagade på Kim. Jäkligt dålig stil att sitta där i glasburen och klanka på spelare som man egentligen borde stötta.

Men det fanns mer som retade mig. Matchen var trots allt viktig. Det gällde ju att slippa dras in i striden om slutspelsplatsen. Och var fanns då Lugiklacken någonstans idag? Räckte det med tre förlustmatcher för att man skulle vika ner sig? Och var fanns alla sponsorer? Sponsorläktaren var ännu mer gles än vad den brukade vara. Och hur många från Lugis styrelse var på plats? Jag såg bara en.

Nu när jag tillfälligtvis har fler läsare än vanligt, så kanske någon från Lugis ledning läser bloggen. Tänkte därför passa på att återigen ta upp att speakern inte håller måttet. Ett grundläggande krav på en speaker borde vara att publiken kan höra vad speakern säger. Och det kravet uppfyller nuvarande speaker överhuvudtaget inte. Finns det någon som kan höra vad han säger?

Tänkte avsluta lite positivt. Förutom Kim Johansson så var Oscar Jenssen lysande i målet idag. Han var också en bidragande orsak till vinsten. Och publiken var också ovanligt mycket med på noterna. Stundtals var det rätt bra tryck i hallen.


Iran

I ett inlägg för någon dag sedan så skrev jag att Iran mycket väl kan dyka upp i VM inom kort. Men det blir inte i Malmö. De torskade mot Saudiarabien och Japan i mellanrundan under Asiatiska mästerskapen och missade chansen. Iran hamnade på plats 7. Från Asien kommer nu istället Sydkorea, Bahrain och vinnaren mellan Japan och Saudiarabien. De sistnämnda slog Japan i mellanrundan och får väl räknas som favorit. På HEH kan ni läsa om upplösningen i Bahrains semifinal.

Värt att notera är att Kuwait inte deltog i mästerskapet. Jag vet inte varför, men kan det ha att göra med skandalmatchen mot Sydkorea för något år sedan?


Nu börjar det bli som väntat

Jag hade före seriestarten tippat Lugi som 7:a och Guif som 4:a. Halvvägs så verkade det som om jag skulle ha tippat helt galet, men nu börjar det bli mer rätt. Lugi ligger 6:a och Guif 5:a. Fast å andra sidan så går Drott betydligt bättre än vad jag trodde.

Ikväll spelar Lugi än viktig match mot Skövde, förlust och man riskerar att bli indragen i kampen om att gå till slutspel. I matchen efter möter man Sävehof borta och den matchen vinner inte Lugi. Jag tror att Skövde vinner ikväll, de har visat bättre form än Lugi efter EM, men mitt hjärta hoppas på vinröd vinst.

Igår vann Sävehof väntat över Alingsås. Det verkar ha varit en hård men välspelad match. Även om Sävehof är i en bra form, så har något hänt med Alingsås. Förr förlorade man inte en jämn match hemma. Om inte förr så tog man då fram fighterviljan. Ja, egentligen så förlorade man aldrig hemma, men nu har man alltså fyra hemmaförluster. Beror den lite svagare formen på att man spelat internationellt? Eller är man inte lika sugna på guld i år eftersom man vann förra året?


Observationer

Fick en kommentar från en person som besökte H43: s extra årsmöte. Enligt den tog mötet 15 minuter och det saknades både info och debatt. Var inte det lite konstigt om man tänker efter? En ekonomi i kris och en styrelse som misskött sig och så är det tyst på mötet.

Kristianstad har helt klart många aktiva fans. De är flitiga bloggläsare och kommenterar gärna. Ett tecken på deras aktivitet är den pågående omröstningen som Avbytarbänken har just nu om vilket lag som blir vårens komet. Kristianstad toppar den omröstningen och det speglar ju inte precis hur laget går i serien.

När det gäller Kristianstad så hoppas jag att de vänder trenden. Det känns lite som om de börjar mattas av. Kanske är truppen för tunn. Men de kommer säkert att klara av kontraktet, även om det kan bli tal om kvalmatcher. Jag gillar Kristianstad sätt att spela handboll. Vem kan inte förtjusas över deras inställning, deras fightervilja och rätt snabba handboll? Det är också imponerande hur mycket de får ut av materialet. Men vill man tillhöra toppen i elitserien så behövs det nog några nyförvärv till nästa år.

Det var ju inte helt förvånande att det började gå sämre för OV efter nyförvärven. Men det är ändå märkligt hur ett lag fungerar. Det går inte att bara sätta dit några duktiga spelare, kollektivet är ändå viktigare än individerna. Även om det naturligtvis tar tid att spela in nya spelare så finns det en risk att övriga spelare i laget tror att nykomlingarna ska fixa allt och själva slutar kämpa.

Nu möts ju OV och Kristianstad snart. Det är antagligen OV: s sista chans att undvika nedflyttning.

Jag var ju positiv till arrangemanget "Slaget i Malmö", men när förtjustningen lagt sig så inser jag att det fanns en sak som inte fungerade på Malmö Arena. Serveringen i kioskerna var inte bra. Långa köer, långsam personal som jobbade ineffektivt. Och hur många fick inte beskedet att korvarna eller hamburgarna antingen var slut eller inte färdiga? Så kan det inte fungera när det är dags för VM.Förlust i seriefinalen

Damlaget Boden Handboll som jag följer i div 2 Norra förlorade seriefinalen mot Lillpite igår med 17-20. En jämn match där Lillpite trots allt hade greppet hela matchen. Matchen fick en del uppmärksamhet i lokalpressen och det var tydligen ovanligt mycket folk på läktarna. Hoppas att det innebär att handbollsintresset ökat.

Nu gäller det att ladda om till derbyt mot Boden HK.

 


Några kommentarer

Postat av: En i publiken på Guif-Lugi

Vad det gäller Kim Ekdahl så var han jätteblek mot Guif, mållös och var inte ens nära att göra någon balja överhuvudtaget. Han satsade hela tiden men hans steg i sättning kom ingenstans och han var inte till jättestor nytta för sina lagkamrater offensivt heller. Han var okej bakåt ska dock tilläggas. Känns konstigt att Uffe Sandgren går ut och hyllar Kims insats och att han skapade lägen för sina lagkamrater och att Lugi var på väg ur den dåliga trenden. Det märkte inte jag i alla fall.

Ja, vad är det som hänt med Kim? Jag håller med Axnér som skrev att Kim var bättre när han var skadad. Det hela är ett mysterium. Mannen skulle kunna snitta 7-8 mål per match, men just nu fungerar varken han individuellt eller i samspelet med laget.

Det känns inte riktigt ärligt när Sandgren går ut och säger att storförlusten mot Guif var ett steg framåt.

Postat av: vinröd

lugiklacken tackar för berömet. undra bara hur länge vi orkar fortsätta, många kommentarer om att det blir till att flytta till sittplats och vara tysta resten av säsongen om inte laget visar lite mer hjärta. måste ändå säga att matchen mot guif känns som ett steg i rätt riktning och sist man hade tre raka torskar vände man ju på steken ganska rejält. hoppet är det sista ...


Hoppas verkligen inte att ni lägger ner i klacken. Ni har inneburit ett lyft när man går på match i Arenan. Jag hoppas istället att ni växer er ännu starkare och man ska ju inte ge upp bara för att laget går dåligt. Det är ju då laget behöver stödet som mest.

5-1

Fem positiva och en negativ kommentar om den här bloggen. Det var ju överraskande bra och de fem positiva kommentarerna värmde verkligen. Jag är tacksam.

H43 vann inte igår som jag trodde. Så Axnér fick inte uppleva hur det känns att vinna borta mot RIK. Efter en bra RIK start så var det jämnt efter 47 minuter, men sen lyckades ändå RIK gå ifrån till vinst. Kanske börjar H43: s hårda matchning av några få spelare återigen börja märkas. Sakta men säkert så slits dessa spelare ner.

Och Drott vann ohotat mot Hammarby. Drott kan mycket väl bli farliga i ett slutspel. Vilket kanonjobb Sivertsson gjort i klubben!

Idag möts Alingsås och Sävehof. Ska Sävehof rycka loss i serieledningen eller kan Alingsås vända sin trend? Vinst för Sävehof och man leder serien med 3 poäng med en match mindre spelad. Jag börjar tro att man fixar en serieseger.


Tråkig blogg

Som kom den första negativa kommentaren som ett brev på posten. Signaturen "Christer" skriver "Hur rolig var din blogg.... Finns det "minus getingar".

Tja, jag antar att Christer är sån typ som gillar Alex Schulman.

Målet med den här bloggen är inte att vara rolig.

Jag är inte ute efter att väcka uppmärksamhet genom påhopp eller genom häftiga formuleringar. Sådant är ofta mer yta än innehåll.

Ett exempel: Axnér skriver om Philip Nilssons "Dr Shepheard frilla". Det är ju en rolig formulering men vad är vitsen? På vilket sätt utvecklar formuleringen handbollen?

Och framförallt är jag antagligen egoistisk. Jag skriver inte med målet att locka läsare, utan jag skriver det jag för stunden känner för att skriva, även om jag tråkar ut läsarna.


Nya lag

HEH uppmärksammar att det pågår både asiatiska och afrikanska mästerskap. Det finns några länder som är på uppgång, som t ex överraskningen Iran. De missade att kvalificera sig till förra VM med ett uddamål och deras U21-lag blev 10: a i senaste VM. Jag blir inte förvånad om de dyker upp i senior-VM inom kort.

Och så har vi Holland som också verkar på gång.

Handbollen behöver trots allt spridas internationellt. Det är ju inte bra att ett EM är svårare att vinna än ett VM. Det har diskuterats att blåbärsnationerna inte ska vara med i VM, men jag tycker det är bra att de får vara med. Hur ska man annars kunna få handbollen att växa internationellt?
Uppmärksamhet

Ja, jäklar. Måste tacka Marcus Haglund för intervjun på HEH och den gratisreklam den inneburit. Vilken explosion av läsare det blev! Men det återstår ju att se hur många som kommer tillbaks.

Nu vet jag inte vilka andra bloggar som Marcus tänker uppmärksamma, men för egen del läser jag gärna Avbytarbänkens. Han och jag har olika profil. Avbytarbänken är faktaintriktad med t ex statistik och regeldiskussioner och har ofta verkligen på fötterna. Min blandar fakta och känslor och skenar ibland iväg.

Det känns som om antalet handbollsbloggar växer. Det samma gäller uppmärksamheten som bloggarna skapar. Det säger något om det växande handbollsintresset i Sverige.

Handbollen med sitt fysiska spel och ibland höga tempo känns verkligen ligga rätt i tiden. Men det gäller som sagt också att sälja in produkten.

H43

Så fick H43 en ny interimsstyrelse igår. Uddenäs går återigen in som en räddande ängel. Och exit Roland Ekström som ordförande. Ekström har annars varit en vitamininjektion i föreningen och fått H43 att avancera på flera områden, synd bara att han varit ekonomiskt lättsinnig. H43 har gått i samma fälla som Lugi gjorde för några år sedan. Det kommer att ta lång tid innan man är i ekonomisk balans igen. Jag tror inte att man kommer att ha råd med både Nemanja och Zoran. Minst en kommer att få lämna klubben. Jag är också tveksam till hur man ska ha råd med ett damlag i elitserien, även om H43 hävdar att damlaget har ekonomiska garantier. Vi ska nog räkna bort H43 som ett topplag de närmaste säsongerna, även om man har duktiga juniorer att fylla på med.

Två ovissa matcher idag.

Vem är starkast av RIK och H43? RIK har gått sämre ett tag medan H43 har ångat på stärkta av de interna problemen. Det kan gå hur som helst, men H43 brukar ha svårt borta mot RIK. Jag tror dock att H43 vinner.

Vem vinner av Drott och Hammarby? Drott har gått bättre på slutet än Hammarby. Jag tror alltså att Drott vinner.

Lugi rasar

Förlusten mot Guif idag visar att Lugi helt klart är på väg nedåt. Om inte trenden vänds så kan den tidigare så säkra slutspelsplatsen vara hotad. Matchen på fredag mot Skövde har helt plötsligt blivit riktigt viktig.

Undrar vad det är som hänt? Det kan inte bara vara skadan på "Gummi" som är avgörande. De två senaste derbyförlusterna visade på dålig vilja. Det känns som om Lugi blivit för självsäkra och tappat glöden.


Tappat en läsare

Det verkar som om jag tappat en läsare. Signaturen "!" tackar för sig emed motiveringen att det är osäkert med anonymiteten på nätet när man kommenterar. Alltid trist att tappa en läsare och jag hoppas att personen kommer tillbaka. För egen del så inser jag att min egen anonymitet kommer att upphöra någon gång under året. Det är för jobbigt att skydda identiteten.

Jag har idag blivit intervjuad som bloggare och det har inneburit att jag funderat över ett antal företeelser i handbollsvärlden. Två av dessa är:

1. Handbollens slutenhet och konservativa inställning. Ibland känns svensk handboll som klubben för inbördes beundran. Man bevakar sina positioner och har svårt att ta emot kritik och nya idéer utifrån. För att utveckla handbollen måste det till en ökad öppenhet och tolerans från HEH, Handbollsförbundet och klubbarna. Man måste börja inse att man inte sitter på all kompetens själv.

2. Internationell handboll mår inte bra. Vi har en korrumperad världspresident. Vi har domare som tar emot mutor. Vi har rättsinstanser som är för fega. Det börjar bli en väldigt stor skillnad mellan några få världslag och resten. Och dessa världslag som redan har börjat samarbeta kommer att sätta käppar i hjulen för landslag och internationella mästerskap. Det riskerar att bli som i hockey-VM där de bästa spelarna inte deltar.

Sen fick jag en kommentar som fick mig att fundera på vad det är som gör att man uppfattas som en stjärna i elitserien eller ej. Jag tänker återkomma i ämnet.

Till sist kan jag konstatera att skurken Löke bytt klubb igen. Undrar om han skrivit på fler än TuS N.-Lübbecke denna gång?

Och ikväll vinner Guif och Sävehof. Sävehof marschar fram mot serieseger och Guif är på väg att säkra slutspelsplatsen.Diverse

Jag får ju då och då på tafsen att jag drar slutsatser för snabbt. Som senast när Avbytarbänken menar att jag inte ska döma ut Markus Enström efter en enda match med några få missar. Ja, jag var kanske lite väl snabb, men kan ändå inte släppa känslan att han kändes lite lättviktig. Fast jag lovar att vara lika snabb med att höja honom till skyarna när han gör en kanonmatch internationellt. Och jag tycker att han är en av våra största talanger och tror att han kommer att bli en stjärna.

Apropå stjärna, så fick jag en kommentar från Ystadhåll om att man bara har två stjärnor: Seifert och Ekberg. Det förvånar mig att man som Ystadsupporter inte tycker att laget är bättre. För visst har man fler spelare än så av högsta elitserieklass.

Har fortfarande svårt att smälta att Zanotti tyckte det var viktigare att snusa än att ta time-out i lördagens match. Hade jag varit Sandgren så hade jag fått hjärnblödning.

Men Lugiklacken var i alla fall den bästa klacken i lördags. Inget av de andra lagen var i närheten tifo-mässigt.

En annan kommentar tar upp en sak som jag också tidigare nämnt i denna blogg. Att Kim Ekdahl mycket väl kan tänka sig att sluta snabbare än vad man kan tro. Det går många rykten om Kim. Vissa säger att han inte gillar handboll, utan bara är intresserad av styrketräning. Andra säger att han vill bli proffs så fort som möjligt. Medan andra hävdar att han tappat intresset och vill sluta. Det är svårt att veta vad man ska tro på, men frågan är om Kim själv vet vad han vill. Jag kan i alla fall konstatera att han fortfarande är alldeles för ojämn.

Bloggare

Jag har haft några tankar sista dagarna om att det hade varit trevligt och rent av kanske nyttigt med ett nätverk för handbollsbloggare. Man skulle kunna informera varandra och tipsa om nyheter. Eller helt enkelt utbyta idéer och tankar på ett annat sätt än att bara läsa varandras bloggar. 
 
Det hade också varit trevligt att träffas någon gång, t ex under SM-finalerna. Men så har vi ju det här problemet med att vissa vill vara anonyma ;-).


Några ord om Alingsås

Med tanke på senaste tidens bristande form så var jag ju orolig att Alingsås skulle förnedras i Ciudad Real. Men så blev det inte alls. Tycker att Alingsås stod upp bra mot världslaget. Men hade kanske lite väl många tekniska fel, fast det berodde väl på att min ville slå tillbaka mot Ciudads överlägsna fysik genom att ha högt tempo.

Vi är några som tyckt att Markus Enström är värd en plats i landslaget men igår så märktes det trots allt att han har en bit kvar internationellt. Hombrados hade ett hyfsat övertag.

Kappelin och Aggefors visade att Sverige har en uppsjö av bra målvakter. Jag blir förvånad om Kappelin inte kommer att få ett bra proffserbjudande.

Dags att vakna

Det börjar kännas som om Lugis spelare efter en lång svit utan förluster har börjat tro att de kan vinna matcher även om de går på halvfart. Men handbollsspelare bör veta att man inte vinner några matcher om man inte har rätta viljan och om Lugi efter de två senaste derbyförlusterna (som nu är tre raka) inte börjar inser detta så lär det inte bli någon SM-final, något som de vinröda verkar börja hoppas på. Dagens inledning mot HK Malmö var nästan pinsam. Lugi var lika blekt som färgen på bortastället.

Men  det var inte bara spelarna som hade dåligt fokus. Redan efter några få minuter var det tydligt för alla Lugifans i Malmö Arena att Lugi inte var på plats rent mentalt. Men Zanotti och Sandgren återföll i gamla synder och väntade alldeles för länge med ta time-out. Det var rätt sympomatiskt att Zanotti tog fram time-out korten efter runt 10 minuter men valde att lägga ner det för att istället ta fram snusdosan och sen dröjde det ytterligare några minuter och ytterligare några mål i baken innan kortet kom fram. Och då var matchen redan körd. Det är rätt märkligt att man inte inser att man faktiskt kan ta time-out när det börjar gå dåligt, man behöver inte vänta tills katastrofen är fullbordad. Med en tidigare time-out från Lugi kunde det ha blivit en match. För efter time-outen så blev resten av matchen jämn.

Och vad Kim Ekdahl höll på med är ett mysterium. Han sprang omkring och skrattade och snackade med motståndare och lagkamrater, men gjorde inte mycket rätt spelmässigt. Han sköt från fel lägen och när han hade bra lägen så passade han till lagkamrater eller så försökte få frikast genom att fastna i motståndarförsvaret. Jag har tidigare skrivit att det som hindrar Kim från att bli en storstjärna är hans psyke och Kims insats idag visade att det är något som inte stämmer mentalt. Han blev också mycket riktigt bänkad stora delar av matchen.

I slaget i Malmö fick Lund torsk. Förutom Lugi så förlorade även H43, men de försökte verkligen vinna, till skillnad från Lugi. De spelade helt jämnt med Ystad men förlorade när Uddevalladomarna visade ut Roganovic i slutminuterna. Utvisningen var helt klart mycket hårt dömd och det var märkligt att den togs av måldomaren som inte kan ha sett situationen. Plandomaren däremot reagerade inte. Jag förstår Pelle Käll att han skällde ut domarna efter matchslut. Det är alltid tråkigt när domarna avgör matchutgången. Måste säga något om Daniel Lindqvist. Det snackas mycket om Roganovic men Daniel är lika viktig för H43. Han kanske är en doldis för många men jag tycker att han är en av elitseriens bästa spelare.

Jag kan inte låta bli att nämna att det fortfarande är konstigt att Ystad inte får ut mer av sina stjärnor. Inget av lagen idag kändes som några SM-finalister.

Sammantaget tycker jag att arrangemanget var lyckat. Det var kul att se så många handbollsfans på ett och samma ställe. Och Malmö Arena är Sveriges snyggaste på insidan, sen kan Stockholmare och Göteborgare tycka vad de vill. Men det var synd att man inte lyckades sätta svenskt åskådarrekord i elitseriehandboll. 
Bottenstriden avgjord

H43 verkar på gång. Det är märkligt att nu när laget är drabbat av skador och ekonomiska problem (något som H43:arna själva inte verkar tycka är så märkligt, vilket antagligen beror på att man är van att inte alltid få sin lön utbetald i tid), så börjar man vinna. Dagens vinst mot Lindesberg verkar ge ett betryggande avstånd till OV och
H43 lär därmed undvika en nedflyttning. Axnér skriver i sin blogg att han medvetet lyfte OV som favorit i bottenstriden för att lätta den psykologiska bördan för H43, men det känns rätt mycket som en efterkonstruktion. I verkligheten tror jag han trodde att OV skulle kunna passera H43. Men så blir det antagligen inte. Lindesberg däremot känns på dekis. Slutspelet känns kört för Västmanlänningarna. H43 kan kanske klara ett slutspel om de fortsätter spela som de gjort efter EM-uppehållet. 

Kräftgång

Först kan man konstatera att OV: s värvningar inte varit någon succé. Tre klara förluster i rad med stjärnorna visar att det inte är så enkelt att köpa ihop ett lag. Det verkar som om spelet till och med blivit sämre sen nyförvärven kom. Handboll är trots allt en lagsport och enstaka individualister lyfter inte ett kollektiv.

Sen kan man konstatera att Alingsås verkar ha osäker form. Kanske har man tränat så hårt under EM-uppehållet att formtoppen dröjer eller finns det någon annan förklaring till varför SM-favoriterna förlorar två matcher i rad?

Det är nog inte bara Guif som kommer att klättra i tabellen. Detsamma gäller nog även Drott och Skövde.

HK Malmö är garanterat glada över poängen idag. Och Ystad fortsätter att spela lika ojämnt. Märkligt!

Sen kan man undra om IFK Kristianstad lekt rommen av sig. Det känns lite som att östskåningarna tappat kraft. Likaså verkar Lindesberg dala i seriesystemet. H43 har nog goda chanser att vinna morgonadagens möte.

Lugi dam

Lugi har offentliggjort att man till nästa säsong ersätter nuvarande tränare Niklas Harris med IFK Trelleborgs förre herrtränare Dragan Brljevic. Det har ju varit väntat sen man tog in Dragan som tränare för Lugis U-lag på tjejsidan. Men Niklas verkar falla med flaggan i topp eftersom damlaget just nu går som tåget. Frågan är dock om nyheten gör att laget tappar i fokus.

Dragan ska även fortsatt hålla i U-laget.

Lugi fortsätter alltså sin tuffare elitsatsning på tjejsidan. Jag har ju i tidigare inlägg varit skeptisk till om det är rätt väg att gå, framförallt när man inför en tuffare elitsatsning i ännu yngre år än tidigare. Jag är rädd att man kommer att förlora bredd och därmed även publik samt sponsorer. Vi får hoppas att ökade framgångar för damlaget motverkar det man förlorar.


Lillebrorskomplex

Det är roligt med H43:are. Nog är det så att man har någon form av lillebrorskomplex. Jag kan inte låta bli att le över vissa kommentarer som kommer från de blå supportrarna. Som det jag skrev i veckan om kommentarna om att nu har H43 gått förbi Lugi och är framgångsrikast, så fort något del av verksamheten för tillfället är bättre än Lugis. Man vill aldrig se till helheten.

Igår så hörde man kommentaren från flera att det var den lättaste segern i år. Så var det kanske, men det beror antagligen mest på att man inte har så många segrar att jämföra med. Inte på att man var överlägnsa i går. För det var man inte.

Men som sagt, segern var fullt rättvis.


Vilja slår det mest

Många tycker kanske att jag ibland är ute och cyklar i den här bloggen, men ibland har jag trots allt rätt. Jag varnade för att H43 skulle göra ett bra motstånd mot Lugi och jag kände på mig att Guif skulle slå Alingsås.

I dagens derby så var H43 det taggade laget medan Lugi kändes ofokuserade. Lugi fick aldrig stopp på H43 i anfallet. Den gedigna försvarsinsatsen mot Hammarby var borta. Matchen avgjordes i slutet av första när H43 med en man mindre vann utvisningen med två bollar. Det rycket kom aldrig Lugi ikapp trots att man ett tag i andra bara var en boll efter. Segern var rättvis. Lugi ledde bara vid ett tillfälle, 6-5. Lugi ska dock ha heder av att man inte gav upp utan försökte komma tillbaka i matchen, med undantag av de två sista minuterna. Men H43 visade inte bara bättre vilja, utan spelet var dessutom riktigt bra. Jag har inte sett dem så bra i år. Och man orkade dessutom hela matchen, trots att man gick runt på färre spelare än Lugi.

I ärlighetens namn så hade H43 ett visst flyt, både med bollar som studsar rätt och med domarna. Det var några likartade situationer i matchen där domarna dömde till de blås fördel. Men sådant flyt brukar man förtjäna genom att vilja mest i en match.

Men segern idag innebär inte att H43 kommer att vinna matcherna i nästa vecka. Det kan mycket väl komma en reaktion på kraftansträngningen idag.

Men mycket pekar på att bottenstriden också avgjordes idag. Som Lundabo är jag glad. Lund behöver två lag i elitserien och två årliga derbyn.

Ett minus idag var när mediefavoriten Axnér gav fingret till Hallberg i Lugi. Det kändes lite väl barnsligt av en vuxen och rutinerad man. Men naturligtvis såg inte domarna Axnérs finger. Inte heller reagerade man på när Axnér härmade Hallberg genom att slänga sig överdrivet på plan. Det lönade sig antagligen för Axnér att lägga om armen på Krister Andersson mitt under spelet i andra halvlek. Det såg riktigt körleksfullt ut.

Ett plus för Lugi var att Stoffe var tillbaka som speaker. Men tråkigt nog var det väl bara ett tillfälligt gästspel.

Och så kan vi notera ytterligare en storseger idag. Vad har Guif gjort under EM-uppehållet?

Några funderingar

Har det inte varit ovanligt stora segrar i matcherna efter EM? Vad kan det bero på? Är vissa lag hårt tränade och fortfarande lite sega. Eller kan man tro att Skövde, Drott, Sävehof och Guif kommer att lyfta i serien.

Av min andra hundralapp återstår 65 kronor. Jag satsar en 10: a idag på att Guif skräller mot Alingsås.

Och nu är det dags för DERBY! Undrar hur många blå som vågar sig till hallen.

Lugi dam

Det är inte bara H43: s damer som går bra just nu. Lugis damer verkar ha hittat storformen och har nu sju raka matcher utan förlust. Igår tog man en imponerande seger mot suveränen Skövde. Och det var dessutom en seger med marginal. Hoppas att formen håller i sig över slutspelet. Då kan det bli en överraskande finalplats i Malmö Arena.

Kan det bli två Lugilag i final? Inte omöjligt, men ändå inte särskilt troligt.

En hund begraven

Det är något som inte stämmer i historien kring H43: s värvning av Ljubomir Pavlovic. Ord står mot ord. H43 hävdar att serben höjt sina krav medan Pavlovic själv säger att det inte är så. Någon ljuger alltså och jag börjar tro att det är H43: s ledning.

Jag kan då se två alternativ.

1. När man gick in i affären så trodde man att H43: s ekonomi skulle klara värvningen framförallt när Glasmästarn står för kostnaden. Men sen brakade ekonomin samman och man behövde helt plötsligt pengarna för att klara sina akuta likvida problem. Och då fanns det inte längre några slantar kvar till serben. Kanske är det det som Glasmästaren också insett när han ilsket kräver tillbaka sina pengar.

2. Man har använt den ev värvningen av Ljubomir Pavlovic som ett sätt att plocka pengar av Glasmästaren. Det fanns aldrig någon avsikt att värva. Man ville bara få loss pengar.

Skulle något av alternativen vara sant så visar det inte på någon större moral från ledningens sida.

Nu kanske jag är elak eller tangerar förtal men hur är det egentligen med ordföranden? Har han eller har han inte tidigare under sitt yrkesliv gått i konkurs med något bolag? Jag är inte säker på svaret.

Enligt Sydsvenskan så är det tydligen klart att HK Malmö förhandlar med Roganovic och att Lugi ev också är intresserade. Men jag tror fortfarande inte att Lugi har råd med Roganovic och kommer därför inte att värva honom. Nu verkar det inte enbart vara Roganovic som är på glid. Spelarna får enligt ryktet inte ut sina löner, så då vill man säkert hitta en ny arbetsgivare. Tappar H43 spelare så lär man inte klara kontraktet. Frågan är också hur motiverade spelarna är att kämpa så länge de är kvar i H43, även om matchen mot Alingsås visade att H43 ännu inte har gett upp.  

Situationen känns otroligt olustigt. Det känns som om H43: s ledning vetat att det skulle gå så här men valt att
mörka. Hur har man kunnat budgetera för publiksiffror som ligger skyhögt över de som man i verkligheten har? Jäkligt ansvarslöst.

Och fortfarande är jag förbannad på alla blå supportrar som stannade hemma i onsdags. Brinner man inte mer än så för sin förening?

Nu står hoppet till Uddenäs. Är han beredd att pumpa in tillräckligt med pengar?

I Sydsvenskan uttalar sig förresten H43: s damansvarige om att damlaget inte är hotat. Men det är tomma ord. Om klubben har slut med pengar så är naturligtvis även damlaget hotat. Ett alternativ skulle ju visserligen kunna vara att man lägger ner herrlaget och satsar på damerna, men det kommer aldrig att ske.  
Att räkna med

Nu har jag sett två elitseriematcher efter EM, H43-Alingsås och Hammarby-Lugi. Snacka om att tvingas ställa om sig. Det är trots allt gigantisk skillnad i tempo och fysik. Och inte minst passningsskicklighet. Hur många tekniska fel var det inte i gårdagens tv-sända match? Jag fick nästan krupp av allt slarv. Och Lugi var väl det lag som slarvade mest. Men visade ändå styrka. Helt klart är man just nu bättre än Hammarby och blir nog att räkna med under våren. Laget börjar kännas gediget och man klarar av att gå runt på många spelare utan att tappa i slagkraft. Det kommer man ha nytta av under våren. Framförallt känns försvaret stabilt. Igår tyckte jag att Björn Nordmark var bäst i laget.

Men Kim Ekdahl gjorde ingen höjdarmatch precis. Efter två mål i början av första försvann han helt resten av matchen. Jag fattar inte hur han fortfarande kan vara så blek? Det måste vara något som inte fungerar mentalt. Nu är han ju i princip helt återställd fysiskt. Det är ju bara att kötta på. Varför kan ingen få in i skallen på honom att om han bara satsar så är det ingen försvarare i elitserien som kan stå emot.

Förhoppningsvis innebär derbyt att Kim tänder till och visar vad han kan. Men Lugi ska nog inte räkna med en promenadseger på söndag. Det kan bli jämnare än vad man skulle kunna tro. Hammarbys offensiva försvar igår visade att Lugi får problem. Och ett H43 som är piskat att vinna och som också spelar offensivt kan nog ställa till det för Lugi.

Hoppas nu att det blir många åskådare och en handbollsfest.


Diverse

Ett H43 som har det tufft just nu gjorde en hyfsad match mot Alingsås. Men det kändes som om Alingsås inte gick för fullt eller så var de kanske lite ringrostiga. Segern var aldrig hotad.

En sak gör mig riktigt förbannad. När ens klubb har ekonomiska problem, när laget kämpar för att hålla sig kvar i elitserien, när man verkligen behöver stöd från sina fans, varför ställer man då inte upp? All heder åt de som kom till matchen, men var fan fanns alla andra supporters? Ni borde skämmas! Läktarna gapade tomma och det var nog ingen slump att åskådarsiffran inte nämndes.

Men samma sak gäller Lugis fans. Det är bara en liten klick som verkligen stöttar laget i vått och torrt. Majoriteten kommer bara när det går bra för laget. Jag har så svårt att förstå ett sådant beteende. En sak är säker, de som bara vill stötta när det går bra för laget är inga riktiga supporters.

OV lyfte inte idag med sina nyförvärv. Skövde fick en promenadseger. Det visar att det inte är så lätt att värva sig till framgång. Men det tar kanske tid innan de nya spelarna vuxit in i laget.

Överhuvudtaget var det förvånande stora vinster för Sävehof, Guif, Skövde och Ystad. Det kanske är en fingervisning om vilka lag som det kommer att gå bra för under våren.

Malmö och RIK delade poängen. Undrar om inte Malmö är rätt nöjda med poängen ändå. Med tanke på skadorna på Sjödin och Pecikoza så var man nog lite oroliga för hur man skulle kunna prestera under dagens match.

Till sist måste jag säga något om experterna i Handbollskanalen, Mårtensson och Rudenström, och deras diskussioner. Jag tycker de är lite för politisk korrekta. De har svårt att sätta ned foten och säga vad de egentligen tycker. Det blir alldeles för mycket av "Å ena sidan.... och å andra sidan.....". Jag vet inte om det handlar om ett missriktat försök att vara objektiva eller om man rent av inte vågar stöta sig med någon. I senaste diskussion var det också nästan lite komiskt att höra att varje ämne var en svår nöt att knäcka. Då lyssnar jag hellre på Axnér som visserligen inte alltid har rätt men som vågar säga vad han verkligen tycker.

Under diskussionen i Handbollskanalen om det är för många skånska lag i elitserien så nämndes att Lund inte kommer att kunna ha två elitserielag i framtiden och att det bara borde finnas ett elitserielag i Lund om man vill nå framgångar. Nu kan det ju visserligen bli så att vi bara har ett elitserielag nästa år, men annars tror jag att det just är rivaliteten mellan Lugi och H43 som är motorn för handbollen i Lund. Skulle H43 och Lugi slås ihop så tror jag inte att det skulle innebära större framgångar. Däremot så tror jag att antalet ungdomsspelare och sponsorpengar skulle minska. Resultatet skulle alltså bara bli en enda klubb som ligger på samma nivå som dagens två. Så jag hoppas aldrig att det blir en sammanslagning.
Känsliga tår

Marcus Haglund var tydligen inte så ilsken på mig. Jag har kanske för känsliga tår. Men det var ju bra att det blev några inlägg i blogg-Sverige om handbollsarrangemang. Det behöver uppmärksammas.

Det har blivit värsta H43 debatten i Axnérs blogg. Hans inlägg känns lite märkligt eftersom han är part i målet som spelare i H43. Vad jag vet så väger hans ord tungt i föreningen och han kan därför inte skylla allt på styrelsen.

Men något står helt klart inte helt rätt till i föreningen. Ekonomin verkar ha rasat samman. Men det verkar också vara en hel del internt gruff. Vi får se vad som kommer ut av det extra styrelsemötet 16/2.

Då och då så hör man H43:are som numera på fullt allvar menar att man har passerat Lugi som bästa klubb i stan. När H43: s herrar råkade komma före Lugi för någon säsong sedan så var man bäst. Och då glömde man bort att Lugi hade alla ungdomslagen i steg-5 samt ett damlag i elitserien. Nu när det går dåligt för herrarna är man ändå bäst eftersom man råkar ha två juniorlag i steg-5 och ett damlag på väg upp i elitserien. Men trots dessa framgångar så har Lugi faktiskt fler ungdomslag i steg-5 och ett damlag i elitserietoppen. Även den mest inbitne blåe måste inse att Lugi fortfarande är nummer ett.

MEN H43 har visat sig på väg uppåt på ungdomssidan. I de yngsta åldersklasserna är man kanske till och med större än Lugi. Och juniorerna är riktigt vassa.

Och damlaget klättrar hela tiden uppåt, men för mig är damerna mest Lundagård fortfarande.

Det har känts som om H43 har fattat nytt mod efter några passiva år. Då är det naturligtvis trist om allt rasar samman pga dåligt skött ekonomi.

Lugi har fått skit från många sympatisörer för att man varit försiktig med värvningar. Men fokus har hela tiden varit att få koll på ekonomin. Jag är säker på att detta kommer att visa sig vara rätt prioritering inför framtiden.

Boden Handboll

Det var ett tag sedan jag skrev något om damlaget i norr som jag följer. Man leder fortfarande div 2 norra och har en spelare i skytteligaledning, Emmy Nordmark med 73 mål.

Men serien är fortfarande jämn. Seriesegern verkar stå mellan Boden Handboll, Lillpite och Strömnäs. Skulle gissa att värsta hotet mot Boden Handboll är Lillpite och 17 februari möts de båda. Boden Handboll har hemmamatch. Kanske avgörs serien då.


Scenario

I den utmärkta handbollstidningen Skånska Dagbladet skriver sportchefen Artur G Bliding om ett eventuellt scenario. Han tror att H43 åker ur och att Roganovic i så fall ersätter Forsmoo i Lugi. Han hoppas också på en helskånsk SM-final mellan Ystad och Lugi.

Ja, risken är ju stor att H43 åker ur. Jag håller med Bliding om att det antagligen var en stor miss att ta i Pelle Käll. Det skrev jag redan under våren förra året. Det var visserligen turbulent inom laget redan när Ola Månsson fick gå, men det är knappast mindre turbulent nu. Men antagligen är det samma gruppering inom H43 som tog in Käll som fortfarande bestämmer, annars hade H43 antagligen gjort något med Käll med tanke på att det börjar blåsa runt laget. Men jag är ändå inte helt övertygad om att H43 åker ur, trots OV: s värvningar. H43 har alltid kunnat fajtas och det kan räcka för att undvika nedflyttning.

Men frågan är hur ekonomin är i H43? Har man verkligen råd med ett damlag i elitserien eller blir det nedläggning som förra gången man hade ett bra damlag? Och hur ska man kunna slussa in de duktiga herrjuniorerna i herrlaget? Här vill säkert ordföranden ha ett finger med i spelet. Han vill säkert det bästa för sin son.

Jag är inte heller säker på att Lugi vill ta in Roganovic. Man har antagligen inte råd. Och jag tror man gärna fortsätter på det ungdomliga spåret.

Och det bör inte heller bli någon helskånsk SM-final. Har svårt att tänka mig att t ex både Sävehof och Alingsås skulle missa. Men antagligen har Lugi chans i år. Med både Forsmoo på plats och Kim Ekdahl frisk så blir man farliga.

Idag tänker jag se H43 möta Alingsås.  Undrar om jag får se Avbytarbänken då?

Och det ska som sagt bli kul att få uppleva handbollsfest och Rock and Roll.
(Ja, jag vet att det inte lär bli något av det.)


Lugi

Och Niklas Forsmoo lämnar Lugi nästa säsong. Snacka om avbräck. Han har verkligen inneburit ett lyft för Lugi. I stunder när Kim Ekdahl varit skadad så har han hållit ställningarna.

Nu är det väl inte helt omöjligt att det kan försvinna fler spelare till nästa år. Så det gäller kanske för Lugi att lyckas i år. Nästa år kan det bli tuffare igen.

Nu närmar sig derbyt mot H43. Och med tanke på allt snack om arrangemang, så ska det naturligtvis bli intressant att se vilka nyheter Lugi passar på att erbjuda publiken. Men mycket folk bör det bli, framförallt om Lugi vinner mot Hammarby i veckan. Och det är inte omöjligt om Kim Ekdahl fortsätter att skjuta.

 


H43

Apropå arrangemang.

H43 lovar i annonserna inför matchen mot Alingsås att det blir både handbollsfest och Rock ´n Roll. Det borde innebära några nya grepp i arrangemanget. Det ska bli intressant att se vad det är för nyheter.

Men annars verkar H43 ha problem. Det blev inget med det serbiska nyförvärvet. Han visade sig bli för dyr. Och sponsorn glasmästaren vill ha tillbaka de pengar han satsat för att det skulle bli ett nyförvärv.

Samtidigt går det rykten om turbulens och oenighet i styrelsen. Ryktena säger dessutom att Daniel Cederros och Kristian Olesen vill bryta sina kontrakt.

Antagligen blir inte de blå lugnare av OV: s nya värvningar. Det är tur att man kan glädjas åt framgångar på juniorsidan i SM och ett damlag på väg upp elitserien. 

Marcus Haglund är heligt förbannad

Avbytarbänken har gjort mig uppmärksam på att Marcus Haglund på HK Malmös sajt skriver att han inte gillar personer som bara gnäller och spyr galla och som inte kommer med några konstruktiva förslag när det gäller handboll i allmänhet och matcharrangemang i synnerhet. Nu vet jag inte om Marcus har läst denna blogg, men jag gissar att han även skjuter in sig på mig eftersom jag precis som många andra gnällt en hel del över bristfälliga arrangemang.

Tycker att Marcus tar i lite väl mycket, men Marcus kanske har ett ovanligt dåligt humör, vad vet jag. För visst borde det finnas annat som är mer motiverat att göra honom heligt förbannad.

För även om vi gnäller så bryr vi oss, vi är engagerade. Att inte bry sig eller att vara oengagerad är något som känns mer motiverat att bemötas med ilska.

Det är verkligen att begära mycket att kräva att man alltid ska ha lösningen på det man kritiserar. Jag tycker t ex att orättvisor i samhället är fel. Ska jag inte kunna skriva det, även om jag inte har lösningen på problemet? Naturligtvis ska man inte behöva hålla tyst om ett problem bara för att man inte vet hur det ska lösas.

Dessutom missar Marcus grundproblemet. Med lite självkritik kan ingen inom svensk handboll tycka att matcharrangemangen är bra. I många matcher finns det ju inte ens någon form av arrangemang att tala om. Jag begär mer än en speaker och lite musik. Händer inget så kommer handbollen för eller senare att självdö.

Nu förstår även en gnällspik som jag att klubbarna inte har det så lätt. Ekonomin är inte den bästa och pausen mellan första och andra halvlek är för kort för att göra något meningsfullt med den. Och det är ont om folk som vill engagera sig och jobba ideellt. Och arrangemangskompetensen finns ofta inte heller på plats. Som exempel vet jag ett tillfälle när Lugi tog in ett proffs från reklamradiovärlden. Det tog inte många möten innan personen gav upp eftersom det inte fanns någon som förstod hans idéer. Det som gör mig irriterad (men inte heligt förbannad) är att klubbarna inte verkar vilja jobba mer med arrangemangen. Hur många nya grepp dyker upp under en säsong? Framförallt begär jag mer från t ex Lugi och H43 som fått en sprillans ny arrena som gör det möjligt att prova nya grepp och så händer ingenting. Snacka om att missa chansen att marknadsföra sin produkt. 

Hur kreativ är då Marcus själv? I sin artikel lägger han fram ett enda förslag, men inte vilket förslag som helst, det förslag som löser alla problem. Jag citerar: "Förutom att vinna matcherna finns det bara en enda lösning på att få mer folk på matcherna och det är en kall öl. Det måste bli möjligt att kunna gå till matcherna och ramla in en timme innan. Beställa en pytt i panna med vändstekt ägg, en kall öl och bara njuta av livet inför en rafflande match.". Ja, då var det ju fixat. Varför då klaga på oss som inte är konstruktiva när det enbart finns en enda lösning? 

Men jag håller faktiskt med Marcus. Det måste gå att göra en fest av arrangemangen. Matcherna ska bara vara en del av ett underhållningspaket. Så istället för att klämma in underhållning i pausen så inled istället arrangemangen en god stund före match. Erbjud mat, underhållning och dryck. Varför inte sälja biljetter till dessa paket?

Allt behöver inte heller kosta skjortan. I Lund har vi otroligt kreativa ungdomar i gymnasieskolorna. Det är ingen slump att Amanda Jenssen, Måns Zemmerlöw, Idol-Ola kommit fram. Varför inte erbjuda dessa ungdomar möjligheten att uppträda före match?

Men allt handlar inte om själva arrangemangen. Klubbarna måste också bli bättre på att göra reklam för matcherna. Det räcker inte med några affischer på stan och någon liten annons i tidningen. Några förslag:

Snyggare och mer aktiva hemsidor, varför t ex inte ha "klubb-tv" som visar intervjuer, matcher, information mm?
Aktiviteter på köpcentra eller på stan. Varför inte låta spelarna träffa allmänheten? Varför inte underhållning (musik, stå-uppare, uppvisningsmatcher) där man samtidigt marknadsför klubben.
Flygblad
Möjligheten att själv skriva ut matchaffischer så att var och en t ex kan marknadsföra matchen på sin arbetsplats eller skola.
Aktivt försöka uppmärksammas på olika radiokanaler.

Dåliga förslag kanske. Men de som är proffs inom området borde kunna komma på många, många fler. Men det gäller ju att ta in dessa proffs. Det gäller att våga att ta in dem även om man inte fattar vad det är de vill genomföra. 


OV vs H43

OV: s tunga värvningar Grubanov, Wahlström och Fog hotar helt klart ett H43 som dessutom just nu är extra skadedrabbat. Även om Ian Marko Fog har passerat bäst-före datum så bör han hålla hyfsad elitserienivå. Innebär värvningarna att OV klarar sig undan direktnedflyttningen? Jag är inte helt säker. Mycket beror på hur nykomlingarna kommer in i laget.

När det gäller H43 så är det nog viktigt att få sitt serbiska nyförvärv på plats. Nedflyttningsrisken är stor. Och börjar oron för nedflyttning sätta sig i huvudet så riskerar spelet att bli än sämre. Frågan är om Pelle Käll är kvar nästa säsong även om kontraktet säkras. Även om han har starkt stöd från vissa i klubben så undrar jag om han är kvar. En kommande konflikt är ju att ordförandens son tillhör de duktiga juniorerna. Vad händer om han inte ges plats i A-laget?

Men en sak är säker. Nu börjar det som vi väntat på, flyttströmmen av spelare från Sverige till Danmark börjar antagligen vända eller åtminstone avta. I takt med de ekonomiska problemen i Danmark så blir Sverige mer intressant. I t ex GOG finns ju tre svenskar: Olof Ask, Fredrik Petersen och Kristian Meijer. Kommer någon av dessa att hamna i Sverige?

 

RSS 2.0