Oväntad start

Visst har herrarnas elitserie börjat rätt överraskande? Att Sävehof ligger i topp är ju ingen överraskning men att Alingsås efter fyra matcher ligger näst sist får man väl ändå beteckna som en skräll. Förlusten igår mot just Sävehof var däremot väntad. Att Drott och Ystad också ligger på undre halvan känns också överraskande.

Om inte Sävehof kroknar rejält i Champions League spelet så kommer de att rycka loss i en solklar ledning. Men därefter verkar det bli otroligt jämnt. Jag tror serien fortsätter som den har börjat med att lagen kommer att blanda vinster med förluster.

De kommande matcherna:

H43-Drott hemma. Bör bli Drott vinst. De stunder Drotts spel fungerade mot Lugi så visade man att man borde ligga i toppen även i år.

Lugi-Kristianstad. Känns helt öppet. Fortsätter Lugi sin resa uppåt i tabellen? Spelet verkar vara på uppåtgående. Men Kristianstad är ett riktigt fighter-lag, så jag är rädd att det blir en orange seger.

Ystad-Aranäs. Borde Ystad vinna. Kanske ett måste om man vill ligga i toppen i år.

Lindesberg-Guif. Blir antagligen en ny förlust för Lindesberg. Undrar när man tar sin första vinst i år?


Champions League

Som bekant spelades första omgången i helgen. Att notera är att Barcelona förlorade hemma mot Rhein Neckar Löwen. Det får man ändå kalla en överraskning. Undrar om tränarbytet var orsaken.

Båda CL-dominanterna Kiel och Ciudad Real vann sina matcher övertygande. Likaså vann Hamburg den svåra bortamatchen mot Montpellier.

Den europeiska klubbhandbollen känns alltmer uppdelad. På sikt är det ju inte så kul att det alltid är Kiel och Ciudad Real i finalspelet. Det är inte så lätt för andra klubbar att slå sig in i toppen. Men det finns lag som försöker och jag tycker det ska bli spännande att följa Hamburg (äntligen dags för final?), Zagreb, Vezprem, Montpellier m fl?  


Lugi dam

Jag skrev i ett tidigare inlägg att Lugis damer var känsliga för skador och att man därför skulle hamna efter Eslöv i serien. Just nu är laget skadedrabbat med både Roxå och Radermacher borta, tunt på 9-meter alltså. Att man ändå idag kunde besegra Skövde hemma är riktigt starkt. Det bådar gott för framtiden.

På rätt väg

Nog verkar Lugi vara på rätt väg. Vinst med uddamålet borta mot Drott. Det syntes visserligen att det var två lag som ännu inte riktigt fått spelet att fungera, men det kändes som om Lugi är mer på uppgång. Drott hade större problem att få spelet att flyta och slarvade betydligt mer.

Stephen Nielsen är alltid stabil i mål, men idag hade Niklas Gudmundsson övertaget. Linus Persson skötte sig bra i Lugis mål, nu när Joakim Svensson inte kunde spela. Bäst i Drott tyckte jag Magnus Persson var. Sen tycker jag att David Löfgren alltid är duktig på kanten, så också idag.

Joakim Bååk är nog den spelare som gått fram mest i Lugi jämfört med förra säsongen. Jag kan tänka mig att hans spelstil passar bra i det bygge som Zanotti och Axnér håller på med. Däremot hoppas jag fortfarande att Kim Ekdahl vill ta för sig mer. Det var när Lugi bänkade Kim i mitten av andra halvlek som Lugi gjorde det ryck som räckte till vinst. Det gladde mig också att Hallberg också är på uppåtgång. Idag var han riktigt duktig.

Några vinster till för Lugi så får jag antagligen göra en offentlig avbön. Det har jag inget emot. Det viktiga är att Lugi vinner.

Och Hammarby vann klart mot Lindesberg idag. Det förvånade mig lite grann. Nu är jag rädd att Lindesberg kommer att få det svårt.

Måndagstankar

Vilken munsbit Sävehof blev för Kolding igår. Andra halvlek var närmast förnedrande för Partillekillarna. Återigen fick vi se skillnaden i standard mellan den svenska och danska elitserien. Sävehof som troligen kommer att dominera totalt i elitserien möter ett danskt lag ur form och är ändå totalt chanslösa. Det är verkligen tråkigt att Svenska staten inte tillåter att vi åtminstone ur ett skatteperspektiv kan konkurrera på lika villkor med danskarna.

H43 visade med förlusten igår antagligen sin verkliga standard. Man är kanske bättre än vad vi trodde före säsongen, det verkar som om vi glömt bort att Pelle Käll inte är kvar, men antagligen inte så bra som man kunde tro efter de två första matcherna.

Det tog alltså Alingsås tre matcher innan man bestämde sig för att sparka tränaren Fredrik Simonsson. Det var inget större tålamod precis. Nu går Robert Wedberg in igen. Men jag kan tänka mig att han gör det motvilligt. Nu får vi se om bytet ger någon effekt.

Ikväll spelar Drott mot Lugi. Drott som fått tillbaka Diego Perez Marne får väl hållas som favoriter. Men skulle Lugi vinna så har Zanotti och Axnér troligen börjat få ordning på laget. Jag håller tummarna.

Det tidiga bottenmötet mellan Hammarby och Lindesberg är riktigt intressant. Vilket lag kommer redan nu att sladda efter. Jag tror Lindesberg vinner.

Jag ser också fram emot morgondagens match mellan Malmö och Ystad. En match som känns helt öppen.

Bruttotruppen inför EM-kvalet blev klar idag.

Målvakter

Dan Beutler, Flensburg
Mattias Andersson, Grosswallstadt
Per Sandström, Hamburg
Andreas Palicka, THW Kiel
Johan Sjöstrand, Barcelona

Utespelare

Jonas Källman, Ciudad Real
Fredrik Petersen, Bjerringbro-Silkeborg
Robert Johansson, Sävehof
Mattias Gustafsson, Lübbecke
Tobias Karlsson, Flensburg
Andreas Nilsson, IFK Skövde
Nicklas Grundsten, Granollers
Niclas Ekberg, AG Köpenhamn
Jan Lennartsson, Aalborg
Mattias Zachrisson, Guif
Viktor Fridén, Sävehof
Jonas Larholm, Aalborg
Kim Ekdahl Du Rietz, Lugi
Jonathan Stenbäcken, Sävehof
Rikard Lönn, Redbergslid
Dalibor Doder, GWD Minden
Lukas Karlsson, Kolding
Fredrik Larsson, CAI Bálonmáno Áragon
Patrik Fahlgren, Flensburg-Handewitt
Robin Andersson, Guif
Oscar Carlén, Flensburg
Johan Jakobsson, Sävehof
Kristian Svensson, Lübbecke

Det var väl inga direkta överraskningar. Kul att Rikard Lönn ges chansen. Är dock lite frågande till Sävehofs kantbidrag, så jäkla bra var de t ex inte mot Kolding igår. Frågan är om de håller internationellt.
Söndagstankar

I Sydsvenskan i går så fanns en artikel om Lugis ledartrojka (Zanotti, Axnér och Lundbäck). Jag brukar som bekant regelbundet kritisera Lugis marknadsförningsförmåga, men i valet av dessa ledare så har man lyckats skapa ett intresse från media. På ett bräde så fick man in tre av handbolls-Sveriges största profiler och favoriter i media. Det skapar naturligtvis intresse. Men det återstår att se om det också sportsligt blir till en succé.

Starkt förresten av Axnér och Lundbäck att samarbeta efter förra årets sammandrabbning i debatten på HEH, som jag tyckte att Axnér vann klart. Imponerande av de båda att kunna skilja på sak och person.

Men det fanns tre saker i artikeln som jag reagerade på.

Zanotti tror att det är många som njuter av att det går dåligt för Lugi. Men så är det naturligtvis inte. De som kritiserar eller blir oroliga när det går dåligt drivs troligen mest av omsorg om Lugi. Man älskar Lugi och vill bara att det ska gå så bra som möjligt. Men efter flera magra år på rad så börjar troligen tålamodet och hoppet naggas i kanten. Frustrationen börjar ge sig till känna. Men någon njutning är det verkligen inte.

Axnér från sin sida tycker att målsättningar är förlegat och något som journalister hittar på. Det förstår jag inte alls. Utan målsättning lär man inte heller nå någonstans. Elitverksamhet kräver både målsättningar och styrning. Men nu tror jag inte att Lugis tränare inte har satt upp några mål. Axnér var antagligen ute för att provocera journalisterna.

Den röda tråden i artikeln är vad tränarna vill uppnå. Man kan säga att det handlar om ett experiment. Och det lockar mig eftersom det alltid är intressant att följa nya idéer men jag blir också orolig (utan att för den skull njuta), eftersom experiment faktiskt också kan misslyckas. Det är själva grunden i ett experiment att man inte på förhand vet utfallet.

De ser uppdraget i Lugi som en chans att förverkliga en idé som de tydligen inte tidigare kunnat eller fått lov att förverkliga. Man ska bygga något som ska vara länge, som bygger på att varje spelare ska veta sin uppgift, att man inte ska gömma sig bakom någon annan, man ska helt enkelt göra sitt jobb som spelare. Det handlar om individuellt baserat spel som bygger på temposkiften istället för intränade system. Jag förstår att chansen att genomdriva sin idé fullt ut lockar som ledare. Och det är ur ett handbollsperspektiv intressant att de ges chansen i Lugi. Det kan ju vara så att man är helt rätt ute och att Lugi kommer att lyfta någon gång i framtiden. Det är också modigt av Lugi att ta det här steget eftersom det på kort sikt kan innebära att det går dåligt. Men ofta får man ju tyvärr inte ett sådant förtroende från klubbarnas ledning, de vill ofta ha alltför kortsiktiga framgångar. Och det lär väl även bli så i Lugi. Lugi kommer inte att vänta hur länge som helst på att det nya ska slå igenom. Frågan är hur länge Lugi vill vänta. Vad händer om det blir ett missat slutspel även i år? En känsla jag får efter att ha läst artikeln är att ledartrojkan mer triggas av sin egen utveckling än av att nå framgångar med laget. Hoppas verkligen inte det är så. I så fall kan man säga att Lugi blivit förda bakom ljuset.

Nu något helt annat. H43 har ju överraskat de flesta. Det ska bli intressant att se hur de hanterar Aranäs borta.

Nästa omgångs mest intressanta match är annars Hammarby mot Lindesberg. Ett tidigt bottenmöte. Vilket av lagen är starkast? Vilket kommer att få det svårast i serien? Hammarby kan mycket väl åka ur i år. Och det känns ju inte så bra för handbollen som helhet.

Kasi-Jesper

Nog verkar Kasi-Jesper tycka illa om svenskar. Först sparkade han Magnus Andersson och flera spelare när FCK gick in i AG Köpenhamn. Och då var ändå FCK ett topplag i danska ligan. Och nu sparkar han Ola Lindgren och Kent-Harry Andersson i Rhein Neckar Löwen, trots en hyfsad start av säsongen.

Återstår att se om han gör rätt. Än så länge dominerar i alla fall inte AG Köpenhamn i Danmark.

Undrar nu var Ola och Kent-Harry hamnar? För mig får de gärna ta landslaget.
Damerna igen

Som vanligt startade damerna uselt mot Rumänien igår, men till skillnad från Norgematchen så gnetade man sig ikapp. Och borde ha vunnit om nu inte Linnea Torstensson hade slarvat bort det ena anfallet efter det andra på slutet. På näthinnan har jag bl a när hon stillastående passade en rumänska som stod en halv meter bort. Otroligt! Men Linnea var inte den enda syndaren. Det passades fel och tappades bollar av fler.

Överlag är det märkligt hur laget kan missa så mycket. Det är inte bara alla dessa tekniska fel. Hur många frilägen brände man inte? Hur många stolpar träffade man inte under matchen? Jag kan inte hjälpa det, jag blir så jäkla frustrerad. Jag fattar det inte. Det måste vara något mentalt. Eller ren och skär oskicklighet.

Och det är synd. För får damerna bara till anfallsspelet så kommer man att bli ett topplag. Förutom att minska alla tekniska fel så tycker jag att laget behöver lite mer skytte utifrån och ett lite bättre mitt6-spel offensivt. 


Publik

Sydsvenskans Max Wiman frågar idag vad handbollen gjort för fel som så tydligt missat att marknadsföra sig, åtminstone i södra Sverige: 3 000 färre i Slaget i Malmö än senast och färre än 1000 både i Lugis match och i H43: s derby mot HK Malmö.

Jag hackade lite på Lugi i gårdagens inlägg, men H43 är inte mycket bättre de heller. Även om jag tycker att H43 i alla fall provat lite fler nya grepp än Lugi, med lite bättre annonsering och t ex fritt inträde då och då.

Jag har regelbundet gått och sett handboll i mer än ett decennium och arrangemangen har knappt förändrats. Det är märkligt att Lundaklubbarna inte fått ut mer av den nya Arenan. Marknadsföringen är inte heller särskilt annorlunda. Det enda man fortfarande ser är en och annan affisch på stan eller små annonser i tidningarna som dessutom allt för ofta är felaktiga.

Det handlar inte bara om pengabrist. Hoppas jag verkligen i alla fall, för de sparade slantarna på sämre marknadsföring och arrangemang kostar mer i andra ändan i minskade intäkter.

Det handlar delvis om att man inte har tillräckligt med personal för att göra bättre arrangemang. Och det kan ibland kanske handla om ointresse eller bristande vilja. 

Men det viktigaste skälet tror jag är att klubbarna saknar kompetens. Man vet inte vad man ska göra för att locka fler till matcherna. Men det är något man borde kunna råda bot på. Det borde inte vara så svårt att hitta personer utanför klubbarna som skulle kunna komma med nya fräscha idéer.

H43 överraskar

Kul med H43.  Här är man totalt sågade av expertisen och nederlagstippade. Och så går man och spöar både Ystad och Malmö. Och rätt så klart dessutom. Handboll är en märklig sport när spelarnas skicklighet inte alltid avgör, utan viljan, inställning och lagandan är ofta det viktigaste. Men än är det väl för tidigt att utse H43 som ett topplag. För eller senare som kommer lagets kämpaglöd att minska och först då får vi veta vad laget går för.


Sävehof

Nog fan verkar Sävehof ruggigt starka i år. Jag blir inte förvånad om man rycker loss rejält i toppen. Enda orosmomentet är spelet i Champions League. Hur mycket kommer det att slita på laget? Hur många skador kommer man att dra på sig?


Derbydags

Idag så är det ett nytt derby i Lunds Arena. H43 möter HK Malmö. Frågan är om H43 kan mobilisera samma glöd som senast mot Ystad. Jag är tveksam och tror att Malmö vinner. Men vinner H43 så kanske man är bättre än vad vi trodde före säsongen. Nyförvärven verkar ha kompletterat H43 på ett bra sätt.

Och frågan är också om Malmö kommer att ta det steg uppåt i tabellen som också många har trott. Jag är fortfarande tveksam. Tycker att Malmös trupp fortfarande saknar viss spetskompetens och har istället sin styrka i bredden. Men Rasmus Skram på vänster kant är verkligen en kanonvärvning. Vilket klipp Malmö har gjort där!

Kvällens match blir intressant att följa.


Lugis H9

Jag har som bekant försökt få svar från Zanotti om matchningen på H9 i Lugi. Och jag har faktiskt fått svar från Johan. Det hedrar honom. Men han ville inte förklara hur han och laget resonerar. Och det hedrar också honom. Han ska naturligtvis inte hänga ut spelare i laget.

Men att Lugi har problem på positionen är tydligt. Igår fick Wahlström mer speltid än Söndergaard men det gick ju inte bättre för Lugi för det. Det är något som inte stämmer. Jag misstänker att Wahlström inte riktigt passar in i Lugis nya sätt att spela i anfallet, med mindre förutbestämda system och mer individuella temposkiftningar. Wahlström är kanske mer en skytt som ska sättas i lägen. Och Söndergaard saknar antagligen tillräckligt med tempo för att lyckas. Jag tror lösningen är att fortsätta att satsa på Wahlström, för eller senare så kommer han in i spelet, skulle jag tro. Under de första minuterna mot Malmö så var han riktigt duktig.


Utskåpning

Damlandslaget blev totalt utskåpade mot Norge igår. Det var stundtals pinsamt att se skillnaden mellan lagen. Och det visade hur långt Sverige trots allt är ifrån världstoppen. Anfallsspelet håller inte. Förstår inte att man inte kunnat utveckla det offensiva spelet bättre utan är lika ojämna år efter år. Linnea Torstensson är ett fortsatt mysterium. Det är vår enda skytt från 9-meter, men samtidigt så urkass på allt annat. Igår fanns inte många glädjeämnen. Målvakterna skötte sig väl rätt bra, trots allt. Det är ju inte så lätt att gång på gång stå framför frispelade norska spelare. Och Wallén skötte sig rätt bra offensivt. Och Flognman gjorde några snygga kontringsmål på slutet. Och Wiberg är stabil i försvaret. Men i övrigt var det mörker.

Och idag lär det bli storstryk mot Rumänien.

Äntligen

Jag undrade under dagen igår om Lugi skulle täppa till truten på mig. Och delvis så gjorde man väl det igår. För äntligen var det vissa saker som såg bättre ut.

Zanotti hade vaknat till och visade äntligen glöd och vilja från bänken. Det var det jag som jag har efterlyst och inte Tivoli som Axnér trodde i sin blogg. Och hela laget visade både vilja och kämpaglöd. Kim Ekdahl ville äntligen ta för sig och gick på avslut. Återigen visade han att han att han skulle kunna göra hur många mål som helst i elitseriematcherna. Bara han ville och den viljan saknas tyvärr alldeles för ofta. Bäst i laget var annars Joakim Svensson i mål. Vilken kanonmatch han gör! Förutom Kim och Joakim så gjorde Johan Fohlin också en bra match med bl a ett otal boldstölder. Och äntligen fick även kantspelarna några bollar att jobba med.

Lugi köpte sig lite arbetsro genom segern. Det kan göra susen framöver.

Men nog haltar spelet fortfarande, framförallt framåt. Lugi vann främst pga målvaktsspelet, där Joakim Svensson framförallt räddade Lugi i början av första halvlek. Men Lugi vann också pga att Aranäs anfallsspel totalhavererade i andra halvlek. Det var nästan som att se damlandslaget. Det var länge sedan jag såg så många bortkastade bollar i en elitseriematch. Fast i ärlighetens namn så berodde säkert Aranäs problem delvis på att Lugis försvar var på tårna hela matchen. Aranäs var en besvikelse. Jag hade förväntat mig mer av Atterhäll och Linders. Framförallt Atterhäll var blek och överglänstes av Lugis kantspelare. Och Aranäs målvakter var precis så dåliga som alla experter trott före säsongsstart. Det spelet håller inte i Elitserien.

Lugis klubbdirektör/sportchef Emme Adebrukar säga att Arenan gör det möjligt att förvandla matcherna till fester. Och återigen måste jag fråga mig när ska man då börja med festligheterna? Precis som jag trodde så kom mindre än 1000 åskådare till matchen. Om jag som vanlig dödlig förstår att det inte lär komma så många till matchen, varför inser inte Lugis ansvariga detta? Varför ansträngde man sig inte för att få fler åskådare till matchen? Kan det vara så att Lugis marknadsexpert i styrelsen har fullt upp med att bevaka sin dotters karriär i damlaget? Enligt uppgift så tror jag inte att damlagets tränare Brljevic har så stort utrymme att misslyckas precis. Nu utgör visserligen biljettintäkterna bara en mindre del av klubbens intäkter, men jag tror inte att sponsorer är helt okänsliga för hur intressant Lugi som produkt är för allmänheten. Med låga publiksiffror blir det inte precis lättare att jaga sponsorer.

Och inte är det särskilt professionellt att före matchen spela upp förra årets vinjett och presentera förra årets lag med bl a Forsmoo och Jensen som inte längre finns kvar i klubben. Jag fattar inte hur man kan ta inramningen runt matcherna med sådan klackspark. 

Och det var kul att se att man ändrade priserna för den dödfödda idén om att messa in matchens lirare. Första mathen vill jag minnas att det kostade 3 kronor, i början av matchen igår så hade priset sjunkit till 1,50 kronor för att sedan under matchen dala ner till en 1 krona. Och när matchen var slut så fick man helt plötsligt veta att man kunde ha vunnit en halsduk om man röstat. Ända skälet till att delta i omröstningen är att man kan vinna något, så det är ju rätt tänkt. Men jag fattar ändå inte vitsen med det upplägget. Undrar hur många röster man får in? 

Speaker var klubbdirektören Emme Adébo. Jag kan bara notera att han skötte sig bättre än ordinarie speaker. När tar Lugi in en riktig duktig speaker?

Nästa hemmamatch blir mot Kristianstad. Det vore tjänstefel om man inte kan locka fler än 1600 besökare till den matchen. Ska bli intressant att se om man försöker göra derbyt till en fest.

 
Spel

På HEH så tipsar man om att Skövde är ett bra spel om man vill tjäna en slant. Tydligen brukar Sävehof förlora elitseriematcher som spelas före Champions League-premiären.

Andra bra spel borde vara Kristianstad hemma mot Drott. Kristianstad hemma är alltid bra och kan kanske skaka ett Drott som började knackigt mot Aranäs.

Eller varför inte Aranäs mot ett Lugi som också inlett skakigt.

Sen har vi Malmö borta mot H43. Kan tänka mig att H43 lekte av sig rommen i lördags mot Ystad.


Damlandslaget

Damerna träningsspelar som bekant i Danmark just nu. Igår spöade de lite överraskande Ryssland med uddamålet. Jag såg matchen på tv, kul att TV4 trots allt visar en hel del handboll. Som vanligt pendlar damerna mellan helvete och himmel. Finns det något landslag som pendlar så i spelkvalitet? Anfallsspelet är stundtals urdåligt för att då och då blixtra till. Det är tur att försvarsspelet är så bra som det är. Det håller nästan högsta världsklass. Kul att se att Sabina Jacobsen har utvecklats. Så länge hon var pigg så såg man att hennes fotarbete har blivit mycket bättre. Överhuvudtaget så ser hon numera riktigt vältränad ut. Fortsätter utvecklingskurvan så blir hon en stjärna.

Men vad kan man säga om Linnea Torstensson? Visst, hon är en bra skytt, men Gud så många tekniska fel hon gör! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Antagligen är hon varken särskilt teknisk eller intelligent.

Hellgren var lyrisk över Jessica Helleberg på kanten igår. Och ja, jag gillar också henne. Hon verkar ha tuffheten för att klara sig internationellt. Bloggarkollegan Wiel Fredén var också bra. En annan som också gjorde en bra insats var Anna-Maria Johansson i handra halvlek med några riktigt snygga stegisättningar.

Målvakterna skötte sig också, även om jag undrar varför svenska målvakter envisas med att göra sig så smala som möjligt genom att vända sidan till vid kantavsluten.

Nu väntar Norge och Rumänien. Tuffa motståndare. Men det är kul att Sverige får vara med i det här sällskapet. Att vi numera räknas som en svår motståndare.

Upp till bevis

I morgon så är det upp till bevis för Lugi. Nykomlingarna Aranäs kommer på besök i Arenan. Lugi har enligt uppgift kört hårt på träningarna efter fiaskot i lördags. Det vore fan om man inte visar vilja och jädraranamma i morgon. Men det tror jag att man kommer att göra och det kan räcka till vinst även om spelet fortfarande inte fungerar. Jag tror alltså på Lugi även denna gång.  

Hoppas nu att Lugifansen slutar upp och stöttar sitt lag. Jag kommer i alla fall att vara på plats och heja.

Har förresten mailat Zanotti och frågat varför nyförvärvet Wahlström får så lite speltid i förhållande till Söndergaard. Men tråkigt nog har jag inte fått något svar. Men det handlar antagligen inte om någon ovilja. Skulle gissa att tajmingen inte var den bästa. Zanotti har naturligvis inte tid just nu att svara på mail från en enkel bloggare.

Ska bli kul att se Aranäs med bl a Pelle Linders och Atterhäll i morgon. Atterhäll har jag fortfarande inte förlåtit inte efter hans rasistiska påhopp på Lugis Mommi Flemister för några år sedan. Men det går inte att bortse ifrån att han är en skicklig kantspelare. Det kommer att gå undan på kanterna i morgon. 

Skakigt

Det är inte bara Lugi som inlett skakigt i årets serie. Alingsås, av många tippade som topplag, har inlett med två förluster och en uddamålsvinst. Det är ju lite märkligt. Undrar vad som är problemet? Enligt hemsidan så var det håglöst och hängande huvuden igår. Undrar också Bliznac är skadad? Han har i alla fall inte gjort mål de två senaste matcherna. Skulle dessutom gissa att saknaden efter Kappelin är stor. Och i nästa match väntar Sävehof, så det är väl dags för ytterligare en förlust.

Sävehof har börjat precis så bra som man kunde förvänta av storfavoriterna.

Efter Sävehof som mycket väl kan glida ifrån i toppen så verkar det bli minst lika jämnt som förra säsongen.

Från Danmark

Anrika FIF, de rikas stolthet i Köpenhamn, har gått i konkurs. FIF övertog FCK: s elitlicens när AG Köpenhamn bildades och man försökte ha elitlag både för damer och herrar. Men man hade alltså inte tillräckligt med pengar för att bedriva elitverksamheten. Nu gick man i konkurs med över 4 miljoner DKR i skulder och efter att inte ha betalt ut spelarlöner på flera månader. Nu ska man försöka fortsätta i elitserierna med amatörlag under tiden som klubben försöker rekonstruera sin ekonomi. Men olika falla ödets lotter, samtidigt som FIF gick i konkurs så gick BSV ut i media och berättade att man de senaste sju åren gått med vinst, varav en halv miljon DKR senaste året. BSV vann förresten dagens match mot Kolding. Båda lagen har börjat lite knackigt och Koldings förlust idag innebär att man ligger på en 12: e plats. Jag kan inte minnas när Kolding senast låg så lågt placerad. Håller det på så där så lär Ingemar Linnell sitta löst. Nordsjälland och faktiskt FIF har å andra sidan börjat förvånansvärt bra. Båda ligger topp 3.


Snålblåst

Det blåste kalla höstvindar utanför Malmös Arena idag och frågan är om det inte redan också har börjat blåsa kallt runt Lugis tränarduo.

Jag har ju tidigare i den här bloggen ifrågasatt valet av Zanotti och Axnér som tränare. Vilket gjorde mig riktigt impopulär bland Lugifansen. Jag trodde dock inte att det skulle börja lika dåligt som det har gjort i år. Matchen idag var ett riktigt magplask, snacka om förvirrat virrvarr i Lugis spel. Det märks verkligen att man satsat på individuellt spel på bekostnad av intränade system, för det finns ingen som helst struktur i spel eller matchning. Fortfarande är det fullkomligt obegripligt att Söndergaard matchas mycket flitigare än Wahlström. Det enda skälet som jag kan tänka mig är att Wahlström är skadad. Får väl kolla med Zanotti om det är skälet. Hallberg har börjat säsongen helt utan tajming, men fick ändå mycket speltid idag. I båda förlustmatcherna har motståndarna ryckt iväg när Hallberg styrt upp spelet. Kim Ekdahl är fortfarande otroligt blek. Ska jag verkligen få rätt när jag skrev att Kim inte kommer att utvecklas något mer i år? Det är tydligt att vissa uppställningar funkar bättre än andra, men ändå så verkar det som om Zanotti inte hittat vilka spelare han ska matcha. Det byts spelare, som det verkar, helt utan tanke.

Nu är det visserligen för tidigt att säga vad var det jag sa. Det är många omgångar kvar. Men jag börjar redan bli uppriktigt orolig. Får inte Lugi till spelet snart så är risken stor att man kan dras in i nedflyttningsstriden.

Det är tydligt att Zanotti inte riktigt trivs just nu. Han är inte sig lik på bänken. En av hans bästa egenskaper är hans förmåga att tillföra energi till laget, men det gör han inte just nu. Han verkar mest gå omkring och tycka att det är jobbigt att vara tränare.

Men det slog mig att jag inte ska vara irriterad på Zanotti eller Axnér. De gör ju så gott de kan. Ansvaret ligger hos Lugis ledning. De är de som ska kritiseras om det skulle gå åt pipan i år. 

Oscar Jensen fick inte riktigt förtroende i Lugi förra året. Men idag så visade han att han är en betydligt bättre målvakt än de som Lugi valt att satsa på. Undrar när Lugis ledning inser vikten av att värva en rutinerad och stabil målvakt. Målvaktsspelet är ett av skälen till varför försvaret i Lugi inte fungerar just nu. Men det är inte hela förklaringen. Före säsongen så gick bl a Kim Ekdahl ut och sa att Lugi skulle bli jobbiga att möta eftersom man tränat mycket på ett nytt försvarsspel. Men så särskilt jobbiga att möta verkar man inte just nu. Försvaret läcker nästan som ett såll.

Nu är det upp till bevis mot Aranäs på onsdag. En förlust mot nykomlingarna och en eventuell kris kryper närmare. Undrar vilken publiksiffra Lugi får på onsdag? Blir det färre än 1000?

Jag hade tippat vinster för Ystad och Lugi. Inte en siffra rätt alltså. Ystad förlorade för att man inte var mentalt på plats i första halvlek. Kan tänka mig att man underskattade H43. H43 spelade bättre än vad jag trodde på förhand, men Ystad skulle ändå ha vunnit. Men missar man två raka straffar och en drös frilägen så vinner man inga matcher. Men det var kul att se H43: s energi. De kämpade och firade som om de spelade en SM-final. Det var kanske fel av mig att döma ut dem före säsongen. Men jag tror fortfarande att Ystad kommer att hålla till i toppen. Truppen håller hög klass och är bred. Med lite mer jäklar anamma i kommande matcher så kommer man att ta fler segrar. Men Ystad har två brister. Det känns verkligen tunt på mitt 6. Nyförvärvet håller inte riktigt högsta elitserieklass. Hade jag suttit i Ystads ledning så hade jag börjat leta efter en ny mitt 6: a. Den andra bristen är Pelle Käll. Ystad hade behövt en bättre tränare.

Slaget i Malmö kändes inte lika kul idag. Det var betydligt färre på läktarna och jag som hade efterlyst några Tifos blev grymt besviken. Det var ofta tyst som i graven i Arenan. Varför är det så svårt att få ett publiktryck i handboll? Lugi hade en kille med trumma som råkade hamna bland fler Malmö fans än Lugi fans. Så han gav upp i första halvlek. Överhuvudtaget var det nog minst antal fans från Lugi. Ystadborna var som vanligt många. Och det satt några högljudda H43:are utanför en loge. Och Malmöfansen började heja först när det var solklart att Malmö skulle vinna.

Malmös speaker fick mig att fundera på vilket lag i Elitserien som egentligen har den sämsta speakern? Malmös och Lugis är i alla fall klara kanditater till att vara sämst i Sverige.

Inför Slaget i Malmö

Som jag skrev häromdagen så gillar jag initiativet till Slaget i Malmö. Helt klart ett sätt att marknadsföra handbollen i södra Sverige. Förra årets publiksiffra på runt 8500 personer blir kanske svårt att slå, men det gör inget. Det lär bli tillräckligt mycket folk ändå för att det ska kunna bli en handbollsfest. Vågar jag hoppas på lite bättre Tifos denna gång? Lugis klack gjorde ett bra jobb, synd bara att Lugi gjorde ett av de största bottennappen. Men övriga lag hade inte mycket till Tifon den gången. Och rätt märkligt var det också förra gången att stora delar av Ystadfansen inte satt kvar och såg nästa match utan åkte hem. Så mycket gillar man alltså själva handbollen i Ystad.

Det enda jag hade önskat är att matchen hade spelats lite tidigare på dagen. Vi som gillar att roa oss med mer än handboll på lördagskvällarna får lite svårt att hinna med något annat.

Och mitt tips kvarstår: Ystad vinner mot H43 och Lugi slår Malmö.

På plus

Vad hände egentligen mellan RIK och Alingsås igår? Snacka om utskåpning av ett lag som av många är tippade topp-3. Har vi återigen missbedömt RIK: s chanser? När även Skövde tappade en poäng borta mot Lindesberg så åkte mina tripplar all världens väg. Nu slutade jag ändå på plus eftersom jag även satsade på vinster för Ystad och Sävehof. Guif torskade också med överraskande stora siffror hemma mot Sävehof. Ska Guif börja även denna säsong lika uselt som förra? Eller har Sävehof lyft sig rejält efter tränarbytet?

Premiäromgången har visat sig vara riktigt rolig med flera överraskande resultat. Antagligen blir säsongen lika jämn i år också.

Ser att Svensk Elithandboll söker administrativ chef. Undrar vem som får det jobbet? Och var kommer kansliet att ligga, i Vårgårdatrakten månne?

Nu laddar jag inför Slaget i Malmö. Det verkar inte bli lika många sålda biljetter denna gång, men jag gillar arrangemanget. Det är kul när så många handbollsfans samlas på ett och samma ställe. Det ska bli kul att se var H43 står någonstans. Har dock svårt att tänka mig att de kan rubba Ystad. Malmö och Lugi lär nog bli en jämnare och mer oviss match.

Axnér

Är faktiskt lite stolt över att Axnér läser min blogg. Det känns som om jag trots allt har ett berättigande i bloggvärlden. Jag för min del läser alltid och nästan bara Axnérs blogg. Jag tycker att han ofta träffar helt rätt i sina analyser. Som i dagens inlägg när han skriver att Elitserien borde starta tidigare. Denna vecka är helt fel när hockeyn startar, fotbollsallsvenskan är i slutspurt och Champions League-spelet startar. Snacka om usel timing.

Hade serien börjat tidigare så hade inte heller programmet blivit så packat.

Men det är med detta som med mycket annat i handbolls-Sverige. Förbundet är sannerligen rätt trögt och obenäget till förändringar.

Axnér undrade också vad jag hade förväntat mig på bänken. Jo, jag hade förväntat mig lite mer engagemang från bänken. Nog sjutton får Axnér och Zanotti hålla med om att de inte riktigt var sig lika. Men rubriken Antiklimax gällde också lagets insats. Det fanns en del förväntningar om att Lugis lag skulle visa mer glöd nu med den nya ledarduon. Framförallt när man jobbat med det individuella i laget. Och ändå så var det mesta sig likt från förra året.

En läsare från fd Lugiklacken gillade inte att jag inte tyckte om att det fanns några som buade på Palle Hansen i Ystadlaget. Så här är det: Jag gillar publiktryck, jag gillar klackar och jag gillar när man som igår försökte få igång publiken. Jag gillar däremot inte när man är mer intresserade av att dissa motståndarlaget än att heja på sina egna. Men jag är inte Guds bästa barn. Det händer att jag också buar åt motståndare eller domare. Men då ska motståndarna först betett sig riktigt illa och domarna ska vara ovanligt partiska.  Men som igår att bua mot en motspelare bara för att han är duktig har jag svårt att acceptera. Även om syftet är att få spelaren ur balans.

Såg förresten Hannover mot Hamburg igår också. Vilken skillnad det var i tempo mot matchen i Lunds Arena. Elitserien ligger långt efter Bundesligan.IFK Trelleborg

Så går tydligen IFK Trelleborgs seniorverksamhet i graven. Alla spelarna är välkomna att lämna klubben om de nya klubbarna går in och betalar föreningens skulder till spelarna. Lindesberg har redan tagit emot två stycken spelare. Det är sorgligt. Jag retar mig fortfarande på kommunen som inte vill stötta utan istället väljer att kräva in 90 000 kronor när klubben håller på att rasa samman. Det är obegripligt att man väljer bort ett elitlag i handboll, så många ambassadörer för kommunen har man inte. Nog borde man vara mer intresserat av att marknadsföra sig. De ansvariga i Trelleborg borde skämmas.

Antiklimax

Vi var flera som hade förväntat oss en upplevelse av de båda tränarprofilerna Zanotti och Axnér under dagens match. Vilket tryck skulle det inte bli när två personer som alltid velat sticka ut skulle få fria händer! Men vad hände? Axnér satt tyst på bänken hela matchen och Zanotti har aldrig varit lugnare vid sidan av plan. Var det premiärnerverna som spökade? Eller var de tyngda av insikten av att de själva hade det fulla ansvaret?

Matchen vanns av Ystad precis som jag trodde. Men Lugi var inte dåliga och matchen var jämn, förutom under Lugis usla inledning. Det är möjligt att Lugi har förbättrat sin självkänsla och mentalitet, men mycket var sig likt i spelet. Jag såg någonstans att Zanotti vill att spelet ska bygga på individuell skicklighet. Varje spelare ska vinna sin match, varje spelare ska vara individuellt skickligare än sin motståndare. Och det är väl det som är Lugis svaghet. I matcher där man möter spelare som också är individuellt duktiga så går spelet i baklås. Då vore det ju bra att ha ett grundspel att falla tillbaka på. Lugi skulle få ut mer av Kim Ekdahl om man kunde sätta honom i lägen istället för att han själv alltid ska försöka skapa sina lägen själv. Kim Ekdahl var sig också lik. Inte ett skott utifrån, utan istället ständiga försök till genombrott eller spel i sidled. Hur länge ska axeln egentligen spöka? Men Lugi är bättre med Kim på plan. Det blir ett helt annat tryck mot motståndarna. Så därför är det ju totalt obegripligt att Zanotti valde att börja matchen utan Kim. Han kom inte in förrän Lugi tog time-out vid ställningen 1-6. Likaså var det märkligt att nyförvärvet Fredrik Wahlström fick så lite speltid och att man istället valde Mikael Söndergaard. Nyförvärvet i mål Linus Persson hade ingen lyckad dag. Bättre gick det för Joakim Svensson som var skälet till att Lugi lyckades komma tillbaka efter den dåliga starten. Förutom Joakim så skötte sig Gudmundsson och Bååk. Men varför fick Lindell inte några passningar?

Men Lugi kommer igen. Det fanns ändå ett tempo och en vilja som kommer att räcka långt i serien. Men jag är rädd för att det mycket väl kan bli en förlust även i nästa match. Det blir tufft att möta HK Malmö borta på lördag.

Lugis klack försvann tydligen i slutet av förra säsongen. Det är synd för klacken var bland de bästa i Sverige. Enligt uppgift gav man upp när Lugi inte ville uppfylla alla löften man hade lovat klacken. Men några av klackens mindre begåvade personer fanns ändå på plats. Av någon anledning valde man att håna Ystads nyförvärv Palle Hansen. Antagligen bara för att han var dansk. Det kändes rätt osmakligt. Har svårt att gilla personer som hellre hånar motståndarna än att heja på sina egna. Men Palle gav svar på tal och blev bästa målgörare. Han kommer antagligen att tillhöra de bästa målskyttarna i elitserien, trots en rätt märklig rörelse med skottarmen.

Några ord om Ystad. Ola Netterheim var som väntat inte lika bra som Hasse Karlsson, framförallt framåt. Men han visade i alla fall kämpaglöd. Nyförvärvet i mål, Jürgen Müller, kommer att bli viktig för laget. Tillsammans med Leo Larsson är de ett högklassigt par. Palle Hansen var också en positiv överraskning. Däremot tyckte jag att Sebastian Seifert var lite blek. Hammarstrand var lika säker som alltid som straffskytt. Ystad känns stabila. 

Publikmatchen vanns förresten också av Ystad. De tillresta supportrarna hördes mer än hemmapubliken. Och det är jäkligt pinsamt. Jag blir fortfarande lika förvånad över att Lundaborna har så svårt att heja på sina egna.

Lugi hade förresten bytt bilder och musik till inspringet. Och det var till det bättre. Det var rätt fräckt med krigarna med spjut och svärd samt förbrytarbilderna på Lugikillarna. Nu gäller det bara att leva upp till bilderna. 

Men vilket trams att publiken kan sms: a in matchens lirare. Vem vill betala 3 spänn för chansen att påverka valet? Hur tänkte man där? Undrar hur många som verkligen skickade ett mess?

Och så kan jag bara notera att det var runt 200 personer fler igår på damderbyt än på dagens herrderby. Damhandbollen växer sig starkare.

Och nog kändes domarparet Per-Ola Björk och Krister Andersson lite ringrostiga.

Hur det går?

Flera tyckte förra året att det var dödfött att jag la ut mina tips i bloggen. Men kan ändå inte låta bli att tippa hur det kommer att gå ikväll och imorgon.

 
2010-09-14 1 19:00 Lugi HF Ystads IF Fofsparbankarena
2010-09-15 1 19:00 IFK Kristianstad HK Malmö Kristianstads Idrottshall
2010-09-15 1 19:00 Eskilstuna Guif IK Sävehof Eskilstuna Sporthall
2010-09-15 1 19:00 Redbergslids IK Alingsås HK Lisebergshallen
2010-09-15 1 19:00 LIF Lindesberg IFK Skövde Lindesberg Arena

Jag tror att Ystad, Malmö, Sävehof, Alingsås och Skövde vinner, dvs enbart bortasegrar. Osäkrast känns Kristianstad mot Malmö. Satsar därför på tripplar där jag inte tagit med matchen mellan Kristianstad och Malmö. Ger 2,96 ggr pengarna om allt går in.

Har dessutom satsat på singlar med Ystadvinst och Sävehofvinst, ger 2,4 resp 1,95 ggr pengarna.

Allt på Svenskaspel.

Avbytarbänkens tips

Som ni kanske har sett så har Avbytarbänken hört av sig och i en kommentar för någon dag sedan gett sitt tips om hur det går i herrarnas serie. Tänkte därför lägga ut hans tips så att det blir mer tydligt. Jag saknar verkligen fortfarande Avbytarbänkens inlägg. Nå väl, så här tror han att det kommer att gå:

Sävehof
Alingsås
Drott
Guif
Ystad
Malmö
Skövde
Lugi
--
Kristianstad
Redbergslid
--
Aranäs
Hammarby
H 43
--
Lindesberg


Värdemätare

Ikväll är det dags igen för derby i Lunds Arena. Lugis herrar tar emot Ystad IF. Det blir en bra värdemätare på var laget står. Jag har ju ställt frågetecken kring båda lagens tränare. Har faktiskt väldigt svårt att se hur Ystad ska kunna utvecklas under Pelle Käll. Men jag tror ändå att Ystad vinner ikväll. Även om jag tror att Zanotti/Axnér har träffat helt rätt i sin analys om varför det gick snett förra året. Man har fokuserat på lagets mentala inställning och det var säkert huvudskälet till varför det gick som det gick under förra säsongen. Jag har sällan sett ett lag utstråla sådan brist på engagemang som man visade under andra halvan.

Men även om man lyckas rätta till inställningen i laget så ser jag ändå vissa brister i Lugi. Jag tror inte att Kim Ekdahl tar ytterligare ett steg i utvecklingen. Trots att operationen av hans axel gick bra så har han ändå ont. Kan det vara så att smärtan enbart sitter i huvudet? Kan det vara så att psyket inte är lika starkt som hans fysik? Kapten Hallberg är tydligen förstavalet nu, kommer Joakim Bååk acceptera att stå tillbaka ännu en säsong? Jag saknar fortfarande en målvakt av högsta klass. Bakom första uppställningen är det lite tunt på alla positioner, vilket gör att laget är känsligt för skador. Men som sagt. Förra årets största brist, viljan, vilket är den brist som brukar prägla Lugis herrar är kanske tillrättad, så det kanske kommer att gå bättre för Lugi än vad jag trodde när jag tippade dem som 8:a. Jag håller i alla fall tummarna.

Hoppas nu att det blir välfyllt på läktarna även idag.

Skräll

Kusinen från landet, Aranäs, gick minsann och spöade förra årets SM-finalister Drott. Det var det nog inte många som hade räknat med. Visserligen brukar nykomlingarna börja bra, men det var ändå sensationellt igår. Även om man inte ska dra för stora växlar på första matchen, så tror jag ändå att Aranäs kommer att plocka poäng från fler lag och det bör räcka till att behålla elitserieplatsen.

Klasskillnad

Igår spelades den i Lund länge efterlängtade premiärmatchen mellan H43/Lundagårds och Lugis damer. Härligt att det kom närmare 1900 till Arenan. Nytt publikrekord för damhandboll i Lund. Men spänningen tog slut efter några få minuter. Som jag misstänkte så vägde de blå tjejerna alldeles för lätt. Lugi var fullkomligt överlägsna och kunde ha vunnit med mycket mer. Så en sak kan man vara säker på, H43/Lundagårds seriesegersvit kommer att brytas. Men jag tror fortfarande att de kommer att klara sig kvar. Laget är samspelt och det finns några spelare som håller elitserieklass. Igår visade Ebba Engdahl att hon både har en fysik och spelsinne som håller i högsta serien. Emma Friberg i mål gjorde också en fullt godkänd insats. Och Vanessa Tellenmark kommer att göra fler mål mot lag som inte är lika fysiskt starka i försvaret. Men mot Lugi vägde hon alldeles för lätt.

Lugi å andra sidan visade att de trots allt har en rätt smal spetskompetens, framförallt på 9-meter. När Anna Roxå och Petra Skogsberg blev skadade samtidigt som Sabina Jacobsen blev punktmarkerad så fick man genast problem, när Maria Radermacher samtidigt inte fick någon speltid. Utan dessa fyra spelare så spelade H43/Lundagård jämnt med Lugi.

Vilket klipp Lugi har gjort som värvat Petra Skogsberg. Vilken spelare! Hon kommer att bli viktig för Lugi. Som hon spelade igår förstår jag inte att hon inte längre platsar i landslaget. Det enda negativa med Petra var att skillnaden i kvalitet mellan kantspelarna blev så otroligt pinsamt uppenbar, Jonna Linnéll håller inte riktigt måttet.

Lugi matchade flitigt sina ungdomar. Jag blev imponerad av 93: an Anna Lagerquist, som trots rätt blygsam kroppsstorlek visade att hennes spelintelligens och bra fotarbete håller i Elitserien.

Efter derbymatchen så spelade Eslövs damer mot Skuru. Även här fanns en hemvändare i Johanna Wiberg. Men hon gjorde inte samma genomslag som Petra. Det kändes nästan som att operationen lyckades men patienten dog. Det var precis som övriga i försvaret förväntade sig att Johanna skulle fixa allt själv. Så försvaret läckte mer än förväntat. Hade inte Therese Brorson gjort en bra match så hade Skuru vunnit. Nu lyckades Eslöv trots allt bärga en poäng. Försvarsspelat lär Eslöv säkert få injusterat till kommande matcher, men jag blev mer betänksam över att anfallsspelet verkade svagt. Man kan inte förvänta sig att Anna Olsson ska göra allt. Det kändes som om Eslöv hade behövt något anfallsspelare till som komplement till Anna Olsson.

Vílken vecka

Vilken start på årets handboll! Lundaderby i morgon i damernas Elitserie, och sedan derby igen på tisdag mellan Lugi och Ystad IF sen på lördag slaget om Malmö. Så otroligt härligt!

Nu börjar säsongen äntligen!

Det drar ihop sig - del 3

Nu har herrtränarna och Axnér lämnat sina tips inför säsongen. Alla verkar övertygade om att Sävehof kommer att vinna. Men jag är inte lika säker. Alingsås var ett bra exempel förra året på att ett deltagande i Champions League sliter på truppen. Det kommer säkert Sävehof också märka.

Mitt tips är att Drott vinner serien. De kommer att vara ännu bättre i år. Ulf Sivertsson är kanske Sveriges bästa tränare.

Ystad IF verkar starka i år. Men som ni vet är jag är jag inte alltför imponerad av Pelle Käll. Frågan är om han kan lotsa laget hela vägen till toppen.

Jag tror att Alingsås och Guif kommer att hänga med i toppen.

Så dessa är alltså mina topp-5 lag: Drott, Sävehof, Ystad IF, Alingsås och Guif.

Sen kommer det antal lag som är svåra att rangordna. Här har vi Lugi, Skövde, RIK, HK Malmö, Aranäs och IFK Kristianstad. Lugi lär inte bli ett topplag i år heller. Jag tror fortfarande att lagets dynamiska ledarduo (eller snarare ledartrojka eftersom Rustan Lundbäck har ett finger med i spelet) inte är det optimala tränarparet. Och Kim Ekdahl du Rietz kommer inte att bli frälsaren i år heller. HK Malmö är en dark-horse. Laget har förstärkts och tar i år ett steg uppåt i tabellen. Aranäs känns svårtippade. Truppen är inte alls dålig, men att vara nykomling är aldrig lätt. Frågan är om IFK Kristianstad växer med den nya hallen. Det är inte omöjligt, så jag tror att de slipper riskera nedflyttning i år.

Till sist har vi bottenlagen: Lindesberg, H43, Hammarby. Något av dessa lag åker ur. Snacka om kräftgång för Hammarby. Man kan inte bara skylla på att Stockholm saknar något större handbollsintresse. Visst verkar det som om man kunde ha gjort ett bättre jobb i styrelsen. För handbollens bästa så är det bra om Hammarby inte åker ur. Det behövs ett Elitserielag i huvudstaden. Och Lindesberg som äntligen har fått sin nya hall. Vilken antiklimax det vore om laget åkte ur. Men risken är trots allt stor, truppen känns alldeles för tunn. Det känns hugget som stucket om det är Lindesberg eller H43 som blir jumbo. Men jag tror att Lindesbergs hemmastöd fäller avgörandet och räddar kvar Lindesberg. 

Så hur tror jag alltså att det kommer att gå i serien? En serie som jag fortfarande tycker förstörs av poolspelet. Jag tycker att fundamentet i all idrott är sportslighet. Börjar man tumma på det så kan man lika gärna lägga ner tävlandet. Och poolindelning och matcherna i poolerna är osportsligt eftersom alla inte möter alla lika många gånger. 

1. Drott
2. Sävehof
3. Alingsås
4. Ystad IF
5. Guif
6. Skövde
7. HK Malmö
8. Lugi
9. RIK
10. IFK Kristianstad
11. Aranäs
12. Hammarby
13. Lindesberg
14. H43


Det drar ihop sig - del 2

Några ord om de tre skånska damlagen i Elitserien: Eslöv, Lugi och H43/Lundagård.

Vilket lag blir det bästa? Jag tror lagen hamnar i ovanstående ordning. Jag tror att Eslöv fortsätter på förra årets framgångsvåg. Laget känns mer harmoniskt än Lugi. Och jag tycker att Ola Månsson är en betydligt bättre tränare än vad H43: s herrar med Axnér i spetsen verkade tycka. Jag tror inte att Lugis tränarbyte från Harris till Brljevic kommer att bli den framgång Lugis ledning hoppas på. Alla i laget gillar inte Dragans ledarstil. Jag tror dessutom att Lugis målsättning att slussa in 92:orna i A-laget inte kommer att gå helt friktionsfritt. H43/Lundagård kommer att klara sig kvar, men bör inte hamna på övre halvan. Laget känns lite tunt fysikt men lagets otroligt samspelade kollektiv kommer att överraska i många matcher.


Det drar ihop sig del 1

Nu äntligen närmar sig både damernas och herrarnas Elitseriestart.

Tänkte börja med att skriva något om damernas Elitserie som i år präglas av de hemvändande danskproffsen. De utgör en hel rad av duktiga spelare: Annika Wiel Fredén, Fatima Malic, Therese Walter, Frida Toveby, Matilda Boson, Johanna Wiberg och Petra Skogsberg. Alla har det gemensam att de är stora spelare med svenska mått mätt, men rätt så obetydliga med danska mått. Men i vilket fall som helst så kommer de att höja standarden på den svenska Elitserien. Men frågan är om inte hemvändandet samtidigt sänker standarden på det svenska landslaget. Några av spelarna är aktuella för spel i landslaget, men inte utvecklas de precis av att spela i Sverige. Framförallt om man samtidigt tänker på att hemvändandet beror på att man vill satsa på sina civila karriärer. Det känns inte som några positiva signaler. Det är synd eftersom en OS-plats hägrar. En sjunde eller åttondeplats i EM innebär att OS-platsen är klar. Det svenska damlandslaget har haft en uppåtgående kurva, men nu är jag som sagt orolig för att flykten från Danmark innebär att landslaget försvagas.


AG Köpenhamn

AG är onekligen ett intressant projekt. Undrar vilket svenskt lag som blir det första som vågar starta upp något liknande. Läste i Ekstrabladet lite om målsättningen, vilken är inte mindre än handboll i världsklass, familjeunderhållning i särklass och hela Danmarks handbollslag.

För att nå dit så satsar man på ett lag som består av många de danska storstjärnorna eftersom man vet att de egna stjärnorna lockar publik. Matcherna ska vara av toppklass både sportsligt och showmässigt. Man har skaffat en Arena som tar över 8000 åskådare. I premiären kom mer än 6000 personer. Man ska ha Skandinaviens största ljusshow. Man ska "sexa" till laget bl a genom de nya tuffa tröjorna utan ärmar. Man tänker även på barnen, det ska t ex även finnas en hoppborg. Man har anlitat proffs för att skriva en klubbsång. Och man satsar rejält på sponsorerna. Just nu har man 175 sponsorer men målet är 1000 stycken! Och vad kostar nu allt det här? Budgeten i år är på 30 miljoner DKR, vilket är runt 40 miljoner SEK. Hälften går till spelarna och hälften till organisationen. Tänk att Niclas Ekberg får vara med om allt det här!

Men som sagt. Vilket svenskt lag blir det första att matcha samma koncept? För att bryta sig in i massmedias totala fixering av fotboll och hockey så måste något lag klara av att genomföra ett projekt som AG: s. Annars kommer handbollen fortsätta att bli styvmoderligt behandlat. Snillena i TV4 trodde under förra säsongen att det kan bli HK Malmö som kommer att leda utvecklingen i Sverige. Ja, förutsättningarna finns kanske, men finns kompetensen och viljan?

Sur gubbe

Ibland känner jag mig verkligen som en sur gubbe. Lunds Arena publicerade i dagarna en "reklamtidning". Jag reagerade på några uttalanden. Uffe Mohlin i H43 berömde klubbens damlag. Bortglömt var tydligen samarbetet med Lundagård och att stommen i damlaget faktiskt inte är från H43 utan från Lundagård. Men det är väl bara en tidsfråga innan H43 äter upp Lundagård helt och hållet. Det är synd att Lundagård frivilligt verkar vilja lägga ner sin verksamhet.

Och Lugis sportdirektör Emme Adebo hyllar Arenan helt okritiskt och ger den en 5:a i betyg av 5 möjliga. Allt tidigare teknikstrul var tydligen bortglömt. Och likaså alla andra brister som t ex de värdelösa storbildsdukarna i taket. Adebo säger dessutom att med Arenan så kan man göra varje match till en fest. Och då undrar jag varför man då inte tar chansen? När ska man börja göra elitseriematcherna till en fest?

Har tänkt lite på IFK Trelleborgs situation. Tänk att Trelleborgs kommun låser IFK ute för en skuld på 90 000. Man har tydligen glömt bort all PR som klubben gör för kommunen. Jag kan tänka mig att kommunen är beredd att lägga ut mycket mer pengar än 90 000 för att marknadsföra Trelleborg, varför då inte efterskänka skulden till klubben? Men det kanske inte är förenligt med kommunallagen, vad vet jag.

Historisk

Danska elitserien för herrar rivstartade idag med matchen mellan förra årets mästare AaB och det nya storlaget AG Köpenhamn. Och vem gjorde första målet någonsin i högsta serien för AG, om inte Niclas Ekberg. Kul att en svensk skrev in sig i de danska historieböckerna. AG Köpenhamns försvarsspel med Boldsen och Jörgensen framför målvakterna Hvidt och Ege imponerade. Hade inte AaB: s stora målvaktstalang Jannick Green storspelat så hade AG avgjort matchen redan i första halvlek, nu dröjde det en bit in i andra innan matchen var körd för de danska mästarna AaB. Men AaB är inte lika bra i år. Truppen är för smal och avsaknaden av de spelare som lämnat klubben i sommar är stor. Idag fick t ex Larholm rycka in och spela på vänsterkanten. Niclas Ekberg gjorde en riktigt bra match och överglänste kantkollegan i AaB Jan Lennartsson som inte gjorde någon särskilt lyckad match. I försvaret var han ute och cyklade många gånger och framåt gick det inte heller särskilt bra. Att notera var att AG spelade i tröjor som saknade ärmar. Det var rätt coolt men jag vet inte om det var så snyggt att se alla dessa svettiga armar. AG kommer att gå till slutspel, det kan man vara helt säker på. Skulle gissa att övriga topp-4 lag blir Kolding, BSV och kanske AaB trots allt.

Regeländringar

Synd att Avbytarbänken inte bloggar längre. Han hade garanterat uttalat sig om årets regeländringar som enligt förbundet är till för att gynna mer fart, mer "fair play" och mer attraktiv handboll. Om ni vill så kan ni läsa om förändringarna på: http://www.handboll.info/ImageVault/Images/id_2339/ImageVaultHandler.aspx . Hör gärna av er om vad ni tycker om ändringarna. Själv är jag lite tveksam. Jag vet inte, men känns inte reglerna lite som att man vill "mesa" till handbollen? Och fortfarande inbjuder regeländringarna till stort tolkningsutrymme för domarna. Det kommer fortsatt att dömas väldigt olika av olika domare.

IFK Trelleborg

Undrar hur länge IFK Trelleborg överlever som en förening? Tydligen har man skulder på runt 1,5 miljoner varav en halv miljon som skatteskuld. Kommunen har nu stängt seniorlaget ute från kommunens hallar eftersom man inte betalt kommunen de 90 tusen man är skyldig. Spelarna har inte fått ut sina löner på några månader och spelarna vägrade därför delta i en träningsturnering förra helgen. Det känns verkligen som en klubb i ruiner. Kommer man att klara sig ur situationen? Jag är tveksam.

Boden Handboll

Några ord om mitt favoritlag i norr. Förra säsongen gick ju bra även om den slutade lite snöpligt. Seriesegern var nära. I år så har man gjort en hel del nyförvärv. Nya spelare i laget är:

Johanna S Hedberg (comeback), Carin Bergdahl (norska Gövik), Josefina Schmidt (comeback), Helena Sellin (Bodens BK), Elin Wikman (Skånela IF), Pernilla Wikstén (Bodens BK), Pernilla Fahlgren Viklund (Lillpite IF) samt Linnea Ryngmark (Skånela IF). Man har alltså fått två spelare från lokalkonkurrenten Bodens BK. Det ger kanske lite extra glöd i de kommande derbyna. I år kanske det kommer att gå hela vägen. Serien startar 1 oktober och första hemmamatchen är den 17 oktober.

Entusiasmen i den unga föreningen verkar alltså vara minst lika stor i år. Det här är en klubb som vill bli bättre. Målsättningen är att etablera ett lag i damallsvenskan och skapa förutsättningar för att tjejer som vill satsa på handboll skall kunna stanna i Norbotten. Jag hoppas de lyckas. Handbollen måste återta det man förlorat i norr. Det håller inte i längden att handboll bara spelas på elitnivå i väst och söder.

Jag ska försöka skriva om laget med jämna mellanrum.

Johanna S Hedberg  comback, Carin Bergdahl från Norska elitserielaget Gövik , Josefina Schmidt comback, Helena Sellin Bodens BK, Elin Wikman Skånela IF, Pernilla Wikstén Bodens BK, Pernilla Fahlgren Viklund Lillpite IF samt Linnea Ryngmark Skånela IFJohanna S Hedberg  comback, Carin Bergdahl från Norska elitserielaget Gövik , Josefina Schmidt comback, Helena Sellin Bodens BK, Elin Wikman Skånela IF, Pernilla Wikstén Bodens BK, Pernilla Fahlgren Viklund Lillpite IF samt Linnea Ryngmark Skånela IF


TV stjärnor

Det var kul att se handbollslaget med Wislander i spetsen vinna Fångarna på fortet. Nog sjutton kunde man ana att en hel del av teamkänslan från Bengans tid fanns kvar. Gamlingarna kan fortfarande leverera.

Men jag skrattade mest idag när jag upptäckte en gammal H43-bekantskap i ett dating-program på danska TV2. Kristian Olesen H43:s hårdföre försvarsspelare förra säsongen, mannen med långa vita knästrumpor och ett svårtyglat humör lyckades charma åtminstone en av de kvinnliga deltagarna. Den som vill se mer kan gå in på: http://programmer.tv2.dk/dagensmand/video/index.php/nodeId-33226933.html

Från dansk horisont kan jag annars rapportera att det danska landslagens självförtroende inte längre är lika starkt. Damerna har haft några jobbiga mästerskap i rad. Och herrarna är nu på väg in i ett generationsskifte och dessutom verkar laget i dagsläget vara påverkat av skador. Hans Lindberg, Anders Eggert, Mikkel Hansen och det nya stjärnskottet Nikolaj Markussen är alla mer eller mindre skadade. Kan tänka mig att Ulrik Wilbek hade önskat sig en bättre start på säsongen.

Till sist kan jag rapportera att Flensburg överraskande förlorade i hemmapremiären mot Magdeburg. Kanske har Carléns flyt upphört. Jag var faktiskt överraskad av förra säsongens lyckade resultat men nu kanske verkligheten har kommit ikapp honom.

RSS 2.0