Katastrof

Jag gick som bekant länge och hade dåliga vibbar inför VM-kvalet. Det kändes som om det kunde gå åt helvete. Och naturligtvis så gick det precis så dåligt som jag trodde. Det svider verkligen. Det var precis som om platsen i VM kom i skymundan sen herrarna kvalade in till OS. Fokus i laget verkade ligga i London och inte i Spanien. Och det är bara att konstatera att Sverige fortfarande inte tillhör världstoppen och att de inte fixar att vinna matcher på halvfart.

Staffan Olsson sa i tv att man skulle analysera vad som gick fel. Och det kan inte vara så svårt. Anfallsspelet havererade i båda matcherna. Att Sverige blir utslagna trots att försvars- och målvaktsspel fungerade säger allt. Jag har sällan sett ett så slarvigt och ineffektiv anfallsspel. Det var stundtals riktigt pinsamt. Magnus Grahn pratar om praktfiasko och det är inga överord. Och även om jag tycker att det måste finnas kontinuitet i landslaget så tycker jag det är dags att ställa frågan om landslaget har rätt förbundskaptener? Är verkligen Staffan Olsson rätt person för jobbet? Men antagligen så är det inte hos tränarna det brister. Sanningen är tyvärr den att vi inte längre har tillräckligt bra spelare i landslaget. Utan Kim Andersson är det verkligen tunnt på nio meter. Och vi har ingen bra tvåvägsspelare som mitt sexa. Vi har mörka år framför oss.

Jag är rädd att det inte blir ett roligt OS för handbollsspelarna. Damerna som visat gott gry i träningsmatcherna mot Norge kommer inte att klara av den svåra gruppen medan herrarna som fick en drömlottning kommer att underprestera. Och vi som var så glada när båda landslagen kvalificerade sig till OS.

  

Ris och ros

Först det positiva. Vilken hjälte Kim Andersson är som ställer upp i den svåra borta matchen mot Montenegro. All heder åt Kim! Han tar verkligen sitt ansvar. Det är annat än egoisten Marcus Ahlm. Och jag som förr om året var så irritierad på Kim för att han i mitt tycke underpresterade i landslaget. Och så har han på gamla dagar gått och blivit den som Sverige står och faller med.

En tanke från förra matchen mot Montenegro. Det var tur att det inte var Sveriges nationalsång som arrangörerna hade slarvat bort. Det svenska landslaget hade absolut inte klarat av att sjunga nationalsången a cappella lika bra som spelarna i Montenegro gjorde.

Sen lite kritik åt Lugi som i dagarna värvat tre stycken 16-åringar från H65. Jag gillar inte att man plockar unga talanger från grannklubbarna på det här sättet. För det första utarmar det handbollen i Skåne och frågan är faktiskt om inte dessa tre hade mått bäst av att fortsätta sin utveckling i H65 istället för att riskera att bli utslagna i Lugi. Men de har kanske blivit förblindade av Dragan Brljevic snack om att de är supertalanger som ska träna med A-laget. Det finns andra spelare som har fått samma epitet av Dragan och som sen efter en kort tid inte längre bedöms platsa i A-laget.

Men framförallt så utarmar det den egna verksamheten. Hur motiverar man de egna ungdomarna att satsa på handbollen när man istället väljer att plocka in spelare som ännu inte är färdiga utifrån? Lugi har verkligen slagit in på en farlig väg när det gäller damerna. Jag vet att det är många av de yngre som tappat lusten till handbollen sen Lugi gjorde sin kursändring i damverksamheten. Jag är uppriktigt orolig att man i sin strävan att nå framgångar på kort sikt riskerar sin damverksamhet på lång sikt.

Och det som svider mest är att Lugi inte verkar ha några problem med att sälja ut de vinröda principer som man annars säger sig vara så stolt över.


Mörker

Det gick tyvärr precis så illa idag som jag den senaste tiden misstänkt. Med det spel som svenskarna visade idag så räcker definitivt inte det ynka måls försprång som man bärgade i slutsekunderna. VM-platsen kan mycket väl ha försvunnit. Att bara vinna med ett mål när Mattias Andersson slutade på 45 i räddningsprocent är uselt. Det var minst sagt frustrerande att se hur svenskarna slarvade bort varje möjlighet man hade att rycka loss i ledningen. Avsaknaden av Kim Andersson var stor idag och det gör att jag ser mörkt på landslagets framtid. Hur ska det gå när Kim inte längre vill representera Sverige?

Det var inte mycket som fungerade framåt idag. Det kändes som om spelarna mer tänkte på sommarledigheten än möjligheten att spela i VM. Det var verkligen slött och slarvigt. Ekberg var väl bäst framåt och gjorde nio mål, men han sumpade också många lägen. Jag hade gärna gett Lukas Karlsson chansen för Dalibor Doder gjorde inte många rätt. Och Andreas Nilsson må vara en stor talang men ännu håller han inte internationellt. Han ger inte mycket stöd till de andra spelarna. Jag hade bytt ut honom mot Mattias Gustafsson. Kim Ekdahl du Rietz var verkligen inte heller lyckad. Han lufsade omkring utan någon som helst känsla för tajming och sina lagkamrater. Och Larholm var som vanligt ojämn. Han varvade bra saker med idiotiska. Ja, hur ska detta gå i returen?  

Men den allra största skandalen stod inte landslaget för utan det klarade arrangörerna av. Hur fasiken kan man spela fel nationalsång? Hur svårt kan det vara att veta vilket lag som ska spela och vilken nationalsång det laget har? Men Hovet har kanske bara nationalsånger från hockeyländer.

I skuggan av

I skuggan av fotbolls-EM spelar Sveriges herrar en viktig match om en VM-plats i morgon mot Montenegro. Snacka om skillnad i uppmärksamhet i media. Man kan undra hur många som kommer för att se matchen live. Känns så där att förlägga matchen i Stockholm. Men jag kan inte låta bli att känna en viss oro. Det kan gå riktigt illa borta så det behövs en seger hemma med en hel del mål för att det ska kännas bra. Vi får hålla tummarna att det går vägen. Hade ju varit surt att missa ett VM nu när det börjar gå bättre och bättre för herrarna.

Övriga play-off matcher är: Litauen-Polen, Ryssland-Tjeckien, Slovenien-Portugal, Slovakien-Vitryssland, Makedonien-Österrike, Ungern-Norge, Island-Holland och Tyskland-Bosnien Hersegovina. Det är nog inte omöjligt att Ryssland och Norge missar VM.

Och Stenbäcken går alltså till Melsungen som börjar bli en slutstation för svenska spelare som inte platsar i något av de bästa tyska lagen. Hoppas nu att han får speltid och utvecklar den talang som han trots allt har. Tänk att det mentala ska betyda så mycket för att lyckas.

Och samtidigt är det en jäkla skandal att Holland drar sig ur arrangemanget av damernas EM 2012. Man skyller på att EHF krav på vettiga arenor blev för dyrt för arrangörerna. Men man måste ha känt till att man saknade tillräckligt bra arenor när man sökte, så varför ansökte man och varför fick man mästerskapet? Känns som om någon inte gjort sitt jobb. Men jag tycker att EHF gör helt rätt. Handbollen förtjänar inte arrangörer som inte tar ett arrangemang på allvar. Sen är det en helt annan sak att det säkert hade gynnat handbollen i Holland, men det är trots allt viktigare att flytta fram handbollens positioner arrangemangsmässigt.

Kul att H43 lyckas värva spelare trots nedflyttningen. Efter Stoffe Geissler, Joakim Bååk och Simon Nyberg så blev det känt att Nemanja Cvetinovic blir ny V6:a. H43 verkar få ihop ett bra lag och kan mycket väl gå stärkt ur degraderingen. Jag blir inte förvånad om Kos tar upp laget ännu en gång.

Maria Adler stannar i Lugi i åtminstone ett år till. Det är klokt av henne. Hon behöver utvecklas en hel del till innan hon blir proffs. Varför inte träna lite mer fys och samtidigt bygga upp självförtroendet?


Söndag

Det blev till sist en gruppvinst för damerna i EM-kvalet. Nu får man hoppas att den bättre rankingen ger en lättare grupp än vad man fick i OS. För vilket oflyt man hade i OS-lottningen. Jag är ledsen men jag tror inte att det kommer att gå så bra. För samtidigt som lottningen är tuff så tycker jag att spelet inte fungerar särskilt bra just nu. Försvarsspelet läcker och framåt så är det som vanligt slarvigt och alldeles för ofta riktigt tamt och statiskt. Och varför har Linnea Torstensson slutat skjuta och gå på mål? Undrar hur många spelare det blir i OS-truppen  

Men herrarna fick å andra sidan en drömlottning. Laget borde hamna högt i gruppen, men sen känns det ju öppet i finalspelet.

Även om det är fantastikst roligt med två lag med i OS, så ska vi inte förvänta oss några medaljer.

Lite orolig är jag för herrarnas VM play-off mot Montenegro. Det kan gå illa.

Och vad har Larholm sysslat med i Aalborg? Det ska till en hel del innan man får kicken.

Det råder värvningstider. Förstår inte Sävehofs rekord-dyra värvning av Tönnessen. Var det en mitt 9:a man behövde? Och hur bra är han?

Lugi tycker jag behöver en skytt på vänstersidan medan mitt 9:e positionen redan är bra. Och då värvar klubben Joacim Ernstsson som de senaste åren har spelat mitt 9:a. Även om Ernstsson är en riktigt bra spelare som gjort succé i danska ligan och som kommer att lyfta Lugi så känns inte värvningen klockren. Lugi vill tydligen fortsatta på den inslagna linjen att inte ha några skyttar i laget. Känns faktiskt lite så där att man envisas med att fortsätta sitt spel med temposkiften och genombrott.

Lugis damer har värvat Anna Olsson. Också en bra värvning som inte känns riktigt klockren. På samma position så finns Maria Adler. Men Anna kanske ska byta position eller så lämnar kanske Maria Lugi.

HK Malmö har däremot gjort två bra värvningar tycker jag. Carl-Johan Andersson och Robert Månsson kommer att komplettera laget. Carl-Johan var en stor personlig favorit under Lugitiden. En tuff och elak linjespelare som kommer att passa utmärkt i Malmö.

Samtidigt så lämnar Christoffer Geissler Malmö och går tillbaka till H43. Han lär behövas i H43 om klubben ska kunna ta sig upp i elitserien igen. Det kommer att bli tufft för de blå.

Känns verkligen konstigt att det inte blir några Lundaderbyn nästa säsong.

AG blev som väntat danska mästare. Krossade BSV i första matchen och sen var det avgjort. En sak som hakat upp mig på när AG spelar är att man spelar musik när laget går till anfall. Det blir faktiskt jobbigt att lyssna på. Och är det sportsligt? Jag gillar att man skapar stämning under matcherna men det här blir för mycket. Och nästa år spelar alltså Kim Andersson i AG. Det kan mycket väl bli guld i Champions League nästa år. Men hur kul är det för de andra lagen i danska ligan? AG: s dominans är nog inte så bra för handbollsintresset. Vem vill gå in och sponsra i en liga som redan från början saknar spänning?RSS 2.0