Status

Så var Lugis herrar klara för semifinal. Jag var ju tveksam före matcherna mot Sävehof men Lugi gick vidare fullt rättvist. Lugi var det klart bätte laget. Och måste erkänna att jag tycker det är extra skönt att slå ut just Sävehof.
 
Måste nämna domarinsatsen i onsdags. Det var länge sedan ett domarpar blev så utbuade i Lund. Nio utvisningar till Lugi och fyra till Sävehof i en match där Lugi på inget sätt spelade tuffare än Sävehof säger något om bristande konsekvens. Och att det dröjde så länge innan Niclas Fingren fick sin tredje utvisning var fegt av domarna. Osportslighet ska leda till utvisningar. Misstag kan alla göra men någon form av konsekvens borde man kunna hålla som domare. Det är faktiskt det viktigaste.
 
Lugis försvarsspel har vässats. Och Gudmundssons återkomst har blivit en härlig injektion. Finalplatsen känns inte längre lika ouppnåelig. Det mesta pekar på att det blir några tuffa matcher mot Kristianstad i semifinalerna. Jag känner att pulsen går upp vid tanken. Men måtte nu det komma lite mer folk till arenan än vad som var fallet i kvartsfinalerna! Jag vet att många i Lugi tycker att det är lätt för mig att bara sitta och gnälla på Lugis arrangemang och marknadsföring. Men istället för att surna till och tycka att jag borde hålla käft så borde man ju se över sitt eget arbete. När ska polletten trilla ner att man måste anstränga sig för att locka publik till arenan? Ibland vet ju inte ens gemene man att det ska spelas en match. Ett exempel. Det är verkligen inte varje dag som Lugi har chansen att gå till EHF-cupens finalspel. Det borde basuneras ut i hela Lund så att hallen fylls. Och så kan man inte ens köpa biljetter till dagens EHF-cupmatch via Lugis hemsida. Och jag är inte ensam om mitt gnäll. Grahn och Brännholm tyckte i veckans tv-sändning också att det var dåligt av Lugi att inte fylla arenan i slutspelet. Är de också några gnälliga typer som inte är värda att lyssnas på? Om nu Lugi gör allt rätt marknadsföringsmässigt så borde det åtminstone vara 2000 på läktarna ikväll och närmrae  3000 i semifinalerna. Vi får se hur det blir och om det finns någon substans i min kritik.
 
Nu lär Lugi få svårt att slå ut Constanta. Men har gjort det otroligt bra som gått så långt i år. Även denne gnällige bloggare är stolt över Lugis insatser i år. Både damer och herrar i semifinal. Och herrarna har gjort detta samtidigt som man spelat tuffa internationella matcher. Lugi har elitmässigt tagit ett stort steg framåt. Jag kommer att bära min vinröda tröja med stolthet på läktaren i kvällens match.
 
Hatten av för Hammarby och Malmö som tvingade fram en avgörande femte match. Hammarby lär få svårt borta men Malmö tror jag har chansen. Vilket arbete Magnus Andersson gjort i Malmö! Imponerande! Lika imponerande är Guifs Andrésson. År efter år får han fram ett topplag. Vad gör karln? Guif börjar verkligen smyga fram som favoriten till årets guld.
 
Kan konstatera att mitt inlägg om att H43 är på hugget när det gäller ungdomsverksamheten tydligen väckt en viss uppståndelse. Ungdomsverksamhet är alltid ett känsligt ämne. Med all rätt dessutom.
 
 
 
 

Framflyttade positioner

Lugi vann som bekant även den andra jämna matchen mot Sävehof. Det måste kännas skönt för de vinröda med tanke på att det har varit jämna tillställningar som med lite mer flyt kunde istället kunde ha blivit vinster för Sävehof. Men jag tycker att Lugi har varit aningen bättre i båda matcherna och att de trots allt har vunnit rättvist. Lugis försvarsspel har varit snäppet bättre än Sävehofs. Det var ett tag sedan Jernemuren var så stabil.
 
Nu tror jag att Lugi tar en semifinalplats även om det finns en del som behöver bli bättre om det även ska bli en finalplats. Det finns mycket mer att få ut av Tingsvall. Han har inte varit särskilt lyckad hittills. Och spelet en man mer behöver bli betydligt bättre. Skulle gissa att om man summerar alla tillfällen som Lugi varit i övertal mot Sävehof så har Sävehof några måls övervikt. Det är rätt förvånande att Lugi fortfarande inte är stabilare i övertalsspelet med tanke på att det inte är ett nytt problem. Det borde ha funnits tid att rätta till det som inte fungerar. Måste också skriva något om Jakob Wickman-Modigh. Det är svårt att förstå att han bara för tre säsonger sen såg så ohjälpligt klumpig och okordinerad ut på plan. Så bra han har blivit och all heder till Lugi för att man trodde på honom och gav honom chansen att utvecklas. Nu skulle Lugi inte klara sig utan honom. Och han lär behövas nästa år när Lugi ska klara sig utan både Anders Hallberg och Johannes Hippe. Det ska bli intressant att se vem man kommer att värva som ersättare.
 
Guif verkar precis som Lugi redan vara klara för en semifinal. Övriga kvartsfinaler känns mer ovissa. Hammarby fixade en fjärde match mot Kristianstad genom vinsten idag. Starkt gjort. Hammarby är ett märkligt svårspelat lag.. Men jag tror inte att Kristianstad kommer att tappa detta. Den fjärde kvarten mellan Malmö och Alingsås verkar mer oviss. Idag vann Alingsås även om det blev jämnt på slutet. Kan det gå till fem matcher?
 
Passade på att se H43 möta VästeråsIrsta idag. Tyckte faktiskt att det blev en rätt rolig och fartfylld match som kunde gått hur som helst. Så oavgjort var väl logiskt. Trots den tappade poängen kommer H43 fixa en ny plats i elitserien och detsamma gäller Ystad. Sista platsen står mellan Skånela och Önnered. Det känns hugget som stucket.
 
Gnällde ju senast på Lugis ointresse av att locka publik till Arenan och klubbens oförmåga att skapa en festlig inramning. Men det är ju inte bara när det gäller arrangemang som man är lite väl passiva. H43 har de senaste åren flyttat fram sina positioner när det gäller ungdomsverksamheten. Idag har H43 passerat Lugi i storlek, men ännu inte i kvalitet. H43 verkar vara mer på hugget än Lugi och provar nya grepp medan Lugi fortsätter i gamla hjulspår. Även om jag tycker att man förälder gör klokt i att låta Lugi ta hand om sina barn eftersom Lugi har en mer genomtänkt och en modernare syn på ungdomsverksamhet så måste Lugi här börja synas mer och sälja in sitt varumärke. Annars hotar man att tappa inte bara på ungdomsverksamheten utan även när det gäller publik och talanger till seniorlagen eftersom ungdoms- och seniorverksamhet hänger ihop. Dagens match mellan H43 och VästeråsIrsta var inte bara en kvalmatch utan också ett sätt för H43 att visa upp sin ungdomsverksamhet, se annonsen nedan. Tror aldrig att jag sett liknande aktiviteter när Lugi har match. I alla fall inte de senaste åren. Det finns helt klart saker att lära för Lugi hos grannen längre bort i korridoren. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slutspelshelg

Så är äntligen slutspelen igång både för damerna och herrarna. Det var upplagt för fest. Och så går jag laddad till tusen ner till arenan för att se Lugis herrar möta Sävehof för att till min stora besvikelse upptäcka att det var dött och tråkigt. Var var åskådarna? 1300 på läktarna är riktigt dåligt (även om Lugi som vana troget inte ansträngt sig något extra för att locka dit lundaborna). Var fanns livemusiken? Var fanns klacken? Jag fattar ingenting. Det är bara att jämföra med Kristianstads 5000 på plats, Lasse Stefanz som uppvärmare, flygande zeppelin, maskotar och cheerleaders så förstår man att det är skillnad på proffs och amatörer när det gäller arrangemang. Jag blir jäkligt irriterad på att Lugi fortsätter att vara så usla på att marknadsföra sina matcher och skapa bra arrangemang. Hur svårt kan det vara? Bara en sån detalj att ingen verkar korrekturläsa programbladen. Det fanns fel i bladen till herrarnas match i fredags och till damernas idag. Finns det verkligen ingen som kan granska dessa före tryck? Och hur lyckas man bara sälja 93 stycken 20/20 lotter i en slutspelsmatch? Ärligt talat vad sysslar man med i Lugi? Nu är det banne mig hög tid att ta till sig personer med driv och kompetens i arrangemangsfrågor. Och det är dags att sluta kalla Lund för en handbollsstad.
 
Det vore själve fan om det inte kan bli åtminstone minst 2000 i nästa hemmamatchen. Allt annat vore ett underbetyg för Lugi och för lundaborna.
 
Nu lyckades i alla fall Lugis herrar vinna första matchen efter en lysande första halvlek Men det kunde lika gärna ha blivit vinst för Sävehof för efter Anders Hallbergs skada så havererade Lugis spel. Segerreceptet var en smart coachning som satte Milosevic som vänsternia i slutet. Men det känns som om matcherna mot Sävehof kommer att bli lika tuffa som de flesta förutspått.
 
Lugis damer seglade däremot enkelt till semifinal. Även om jag kan tycka att det är pinsamt att det är så stor skillnad mellan de fyra bästa lagen och lagen 5-8. Lika enkelt gick Skuru till semifinal och det lär ju också Sävehof göra.
 
Pinsamt är också domarinsatserna. Det finns alltför många situationer där domarna fattar i ögonfallande helt tokiga beslut. Jag tänker på situationer där försvarsspelarna står långt innanför sexmeterslinjen eller drar i tröjorna så att de ser ut som segel på en båt utan att det blir en straff eller utvisning. Men framförallt retar jag upp mig på att domarna är inkonsekventa. Kristianstad hade helt klart domarna med sig mot Hammarby. Men jag är inte förvånad. Jag minns samma domarpar i förra årets semifinalspel mellan Lugi och Drott där de dömde till Drotts fördel. Men Kristianstad hade visserligen vunnit ändå, men fega domare stör mig. Guif vann också väntat även om det blev jämnare än vad jag hade trott.
 
Största överraskningen i helgen är Malmös seger mot Alingsås. Vad höll Alingsås på med i början av första halvlek? Magnus Grahn uttalade sig i lördags om att Alingsås skulle vinna i tre raka. Det visade sig feltippat redan dagen efter. Men visst är Alingsås fortfarande favoriter.
 
Flera har uttalat att Skövde hade chans att vinna en match mot H65. Och det var ju helt rätt gissat. Idag så tog man en seger i sista minuten. Men jag tror att H65 ändå blir fjärde lag till semifinal.
 
Ur ett Lundaperspektiv så noterade jag också att H43 vann första kvalmatchen. Självklart kommer man att säkra kontraktet. Det finns inte på kartan att de blå spelar bort sin elitserieplats.
 
 
 
 
 
 
 

Snark.......

Det kom 790 personer till arenan idag för att se Lugi möta Skövde. Normalt sett brukar jag bli förbannad på alla som stannar hemma men idag kan jag bara gratulera dem till att ha gjort ett bra val. Matchen blev med Lugiögon en avslagen historia. Matchen var ju utan betydelse för Lugi men kunde garantera nytt kontrakt för Skövde så det var ju rätt väntat att Lugi skulle få svårt att slå Skövde. Det var ju också väntat att Lugi skulle vila ett antal av sina bästa spelare. Idag så spelade inte Hippe, Tingsvall och Christensen samtidigt som många andra fick begränsad speltid. Jag vet inte vad jag tycker om det här. Det kanske är nödvändigt för Lugi med tanke på att de fortfarande spelare i EHF-cupen, men samtidigt så valde man att ge kontraktet till Skövde istället för till Ystad. Det lär ju inte göra Lugi mer populärt i Ystad. Och det är samtidigt ett hån mot de trogna åskådare som trots allt tog sig till arenan. Det är inte precis den bästa reklamen inför slutspelet att inte bjuda på ett bättre motstånd. Jag kan dock inte skälla på de Lugispelare som fick chansen idag. De försökte trots allt göra sitt bästa.
 
Inte trodde jag före säsongsstarten att Guif skulle vinna serien men man har gått som tåget sista tiden. Guif och Alingsås har varit de bästa lagen på slutet. Samtidigt som Kristianstad och Lugi haft det tyngre.
 
Jag trodde att Guif skulle välja Hammarby men valde RIK. Det stökade antagligen till valen för de andra. Det var väntat att Kristianstad då skulle välja Hammarby eftersom man haft problem med Malmö Och att Alingsås till sist skulle välja Malmö var ju givet. Och kvar blev det då Lugi mot Sävehof, precis som de flesta hade förutspått. Mycket pekar på att det blir Guif, Alingsås, Kristianstad och Sävehof som spelare semifinal. Nu tycker säkert många Lugifans att jag är en förrädare men jag tror faktiskt att Lugi får svårt mot Sävehof.
 
Den givna guldet till Kristianstad känns inte lika givet längre. Semifinalspelet lär bli en rysare mellan fyra jämna lag. Det börjar kännas som om det här kan sluta hur som helst.
 
Sajten Svenskhandboll är ju en rätt ful och klumpig historia. Men det som stör mig mest är att man är så dålig på att uppdatera sajten på helger och kvällar. Finns det ingen som vill jobba utanför kontorstid? Kvartsfinallagen fanns att läsa om ikväll på flera andra sajter innan det publicerades på svensk handbolls egna sajt. Känns lite konstigt att man från handbollens sida inte är mer intresserade av att ha en sajt som är på hugget. Nyheterna borde komma först på den egna sajten.
 

RSS 2.0