El Clasico

Igår möttes Lugi och Ystad IF. Det som vi skåningar ibland kallar för El Clasico. Och det blev rätt så hett och intensivt som vanligt. Det var en av de roligaste matcherna för publiken på länge och minsann tände inte lundapubliken till på slutet. Det hör inte till vanligheterna. Det är dessutom inte så lätt att få tryck i hallen eftersom den inte är byggd för att skapa stämning. Min önskan om att Ystadfansen skulle komma besök besvarades. Det är alltid kul när Ystadfansen är på plats.
 
Och publiksiffran på 2300 är inte alls dålig. Och på måndag kommer Kristianstad. Då bör det komma minst lika många åskådare.
 
Större delen av matchen kändes Lugi som det bättre laget och man satt och väntade på rycket. Men Lugi fick aldrig en större ledning än två mål. Det berodde delvis på ett taggat och bra Ystadförsvar. Man jobbade verkligen i djupet och gick ut och smällde på Lugis skyttar. Det hade Lugi svårt att hitta en lösning på. Men det berodde också på att speldirigenten Anders Hallberg i Lugi inledde passivt och tveksamt. Det var ju typiskt att jag samma dag lyfte fram honom i den här bloggen. Men Anders kom tillbaka i slutet och på det hela så gjorde han som vanligt en bra match. I mitten av andra halvlek så spikade Ohlander igen Ystads mål och Ystad gick ikapp och förbi och ledde ett tag med fyra bollar. Då kändes matchen avgjord i Ystads favör. Men Lugi bytte ut Cleverly och satte åter in Christensen i målet. Och då var det hans tur att spika igen. Lugi lyckades komma ikapp. Sen hade lagen chans att avgöra matchen i slutet men oavgjort kändes trots allt som ett rättvist resultat. 
 
Kanske avgjordes matchen när Lugi bytte in Cleverly i andra halvlek. Han kom aldrig upp i samma standard som Christensen. Men det var kanske en bra investering för framtiden att låta honom spela. Men än har han inte varit bättre än Joakim Svensson som förvisades bort från laget.
 
Men en sak som Lugi måste få ordning på snabbt är spelet när man är övertaliga. För det fungerar ju inte alls och har inte heller gjort så under säsongen. Varje gång motståndarna åker ut så blir spelet passivt och långsamt. Det spelas ut till kanter som inte vågar ta avslut. Det spelas in till linjespelare som inte är frispelade. Det skjuts utifrån i fel lägen. Det är inte mycket som fungerar. Summerar man alla perioder under säsongen när Lugi var övertaliga så är jag inte säker på att man vunnit dessa.
 
Min vana trogen tänker jag klaga, även om det med största sannolikhet inte betyder något. Det finns väl ingen i Lugi som läser den här bloggen. Denna gång tänker jag ta upp försäljningen av 50/50-lotterna. Varför kan Lugi inte få bättre ordning på försäljningen? Det är ett mysterium och ett underbetyg när man match efter match ligger på runt 10 % sålda lotter i förhållande till publiksiffran. Det handlar ju trots allt om pengar in till föreningen. Det håller inte att några enstaka barn går runt i trapporna och säljer. Det blir aldrig fler än dem som sitter vid trapporna som köper. Man ska naturligtvis stå vid entrén eller i närheten av kioskerna. Och man måste vara fler som säljer. Får man inte mer snurr på försäljningen kan man lika gärna lägga ner idén.  
 
 
 
 

Grattis

Känner att jag måste ansluta mig till alla de som gratulerar H43 för sin återkomst till elitserien. Nu var det visserligen väntat redan sen när man anställde "Kos" som tränare men det är ändå riktigt roligt. Nu kan vi se fram emot nya Lundaderbyn under nästa säsong. Det har faktiskt känts lite tomt i år.
 
H43 har verkligen gått igenom allsvenskan på ett lysande sätt. Men mest imponerande är ändå att föreningen verkar gå stärkt ur nedflyttningen. För många föreningar så minskar ekonomin vilket gör att man tappar spelare och genast blir det svårt att komma tillbaka. H43 fick istället ihop ett bra lag som med något nyförvärv lär klara sig kvar i elitserien. Och så har man ju som sagt "Kos" tillbaka i tränarrollen. Han är utan tvekan en av de bästa tränarna i landet. Lägger man sedan till att H43 har fått bra snurr på ungdomsverksamheten så ser framtiden ljus ut för de blå. Kan man sedan få alla H43:s ungdomslag att inse att toppning och utslagning inte är rätt väg att få fram elitspelare så kommer den att se ännu ljusare ut.
 
Nu närmar sig några Skånederbyn för Lugis herrar. Trots den roliga andra halvleken mot Drott så tror jag inte att det kommer att gå så enkelt för Lugi i dessa derbyn. Men kanske drabbas Ystad och Kristianstad av samma förlamande respekt som Drottspelarna fick när Cleverly ställde sig i målet. Det var ju värst med vilken marginal man helt plötsligt fick i sina avslut.
 
Lugis damer spelade ett derby mot H65 i helgen. Inte heller denna gång blev det en vinst trots mer namnkunniga spelare i Lugi. H65 fortsätter att imponera.
 
Att inte Anders Hallberg i Lugi ges en landslagschans eller ens kommer med i veckans lag är ett mysterium. Han bär Lugi på sina axlar och ska Lugi kunna nå en final så krävs det att han inte blir skadad.
 
Nu börjar jag ladda inför kvällens derby! Hoppas det dyker upp några Ystadfans ikväll. Det blir roligare då.
 
 
 
 

Sömnpiller

Var rätt sugen på att se Lugi möta RIK igår. Humöret sjönk ner en smula när jag insåg att bröderna Gomér hade fått förtroendet att döma matchen eftersom de brukar förstöra matcherna. Den glädje som fortfarande fanns kvar efter att domarna sprungit in på plan försvann helt under första halvlek. Vilket sömnpiller! Det var en av de sämsta elitseriehalvlekar jag sett på länge. Tempofattigt, fantasilöst och helt utan vilja. Lugi ska vara glada att  RIK inte heller hade vaknat på rätt sida. Det är egentligen fullständigt obegripligt att två lag kan gå in på plan och inte ens försöka spela handboll. Vad har tränarna sysslat med före matchen?
 
Jag tänkte på Lugis nyförvärv, den danske målvakten Cleverly. Han måste ha fått en chock och börjat undra vad han hade gett sig in på.
 
Andra halvlek blev bättre. Antar att båda lagen fick höra ett och annat i pausen. Oavgjort kändes som ett rättvist resultat, men det är tydligt att Lugi är inne i den sedvanliga vårsvackan. För det måste ha varit svårt att hitta en kandidat till matchens lirare. Priset gick till Tingsvall och han gjorde ju några strutar, men kastade också bort bollen en herrans massa gånger. Bäst tyckte jag Joakim Svensson var när han fick chansen i mål. Det är synd om grabben att han kommer att hamna på läktaren resten av säsongen. Och vad sysslade Kristian Meijer med? Tre mål på sju lägen från kanten är inget lysande facit från ett fd utlandsproffs.
 
Det var ett tag sedan jag gnällde på Lugis speaker som också helt obegripligt är kvar säsong efter säsong. Det är sånt som gör att man inser att Lugi inte bryr sig särskilt mycket sina matcharrangemang. Hade Lugi den minsta lilla känsla för vad som går hem så hade man naturligtvis bytt speaker för länge sen. Intervjun med Cleverly i halvlek var till och med sämre än matchen. Och sen kan jag inte låta bli att reta mig på allt snack om att köpa 20/20-lotter och att man ska sätta nytt rekord i försäljning. Då hade det väl för fasen varit bra om det gick runt folk och sålde lotterna. Det dök inte upp en enda försäljare på den sidan av hallen jag satt under hela matchen. Resultatet blev också mycket riktigt inte fler än 129 sålda lotter. Lysande jobbat Lugi! Nu fick man hela 1290 kronor till sin ungdomsverksamhet! Kristianstad drar väl in det tjugodubbla varje match.
 
En helt annan sak. Var inne på Hamburgs hemsida för att se hur det gick för Carléns återkomst. Men det verkar som om han satt på bänken hela matchen. Hoppas dock att han kommer tillbaka för grabben har verkligen varit otursförföljd (om det nu bara handlar om otur). Och han är efterlängtad i landslaget. Och antagligen även av pappa Per. Ska Per överhuvudtaget få chansen att syssla med handboll fler gånger i livet så sker det bara om någon klubb är intresserad av Oscar och samtidigt dum nog att ge Per ett uppdrag.  
 
 
 
 
 

Lokala märkligheter

Lugi har värvat den danske landslagsmålvakten Marcus Cleverly. Ingen dålig värvning men jag och flera andra kan ändå inte låta bli att undra varför? Det är ju inte där Lugi har störst behov av att värva. Båda Lugis målvakter ligger högst bland målvakterna i elitserien med 42 och 41 i räddningsprocent.
 
Det är svårt att hitta en röd tråd i Lugis värvningar. Lugi har inte till vana att värva spelare till de positioner man är tunnast utan verkar värva de spelare som man av olika anledningar lyckas skriva kontrakt med, oavsett på vilken position de spelare. Inför denna säsong så stod det tydligt att Lugi främst behövde förstärka på nio meter och framförallt vänster nio. Och man har lyckats värva Hippe, vilket var en klockren förstärkning, men övriga två nyförvärv blev alltså en målvakt och en mittnia. Det känns inte optimalt. Hur bra spelarna än må vara.
 
Det är inte utan att jag tycker det är lite synd om Joakim Svensson i Lugis mål, som igår spikade igen målet mot Skånela för att troligen hamna på läktaren resten av säsongen.
 
Och så har H43 fått för sig att bygga en egen träningshall i Lund. Man verkar tycka att det är för dyrt att hyra in sig i Arenan. Detta är ytterligare ett bevis på hur feltänkt Arenan i Lund är. Förutom en halvmessyr till A-hall så håller inte heller B-hallen måttet varken bildligt och bokstavligt. Nu vill den lokala fastighetspampen och handbollssponsorn Arne Paulsson bygga en C-hall vid Arenan. Han brukar få som han vill, så det lär väl bli så.
 
 
 
 
 

Några snabba

Såg en hel del dansk handboll i helgen som var. Det handlade om herrarnas slutspet i den danska cupen. Som svensk är det helt obegripligt att ett cupspel kan skapa ett sådant intresse. Men varför kan det vara stort i Danmark och helt ointressant i Sverige med cupspel? Lite synd kan jag tycka. Även om det sliter på spelarna så hade det gett mer intäkter till klubbarna. 
 
Det var en hel del svenskar i de fyra semifinal lagen. I Aalborg spelade Johan Sjöstrand, Tobias Aren, Niklas Barud, Jan Lennartsson och Johan Jacobsson. I Aarhus spelade Fredrik Petterson. Bäst spelade Fredrik Petterson som också fick glädjen att bli dansk cupmästare efter finalvinsten mot Skjern. Aalborgs alla svenskar var rätt bleka, men fick alla mycket speltid. Men jag blir frustrerad på Johan Jacobsson som inte sköt ett enda skott i andra halvlek. Märkligt med tanke på att han är på plan för att just skjuta. Johan Sjöstrand och Niklas Barud fick däremot godkänt. Egentligen är det märkligt att Aalborg inte kunde prestera mer och ligger väl bara fyra i ligan med tanke på alla stjärnor man har i laget. Tränaren Nikolaj Jacobsen fick också kritik för att han hade suttit i tv-studion under VM istället för att träna laget. Han svar på kritiken var kort: "Det står i mitt kontrakt".
 
Axnér har också tillbringat tid i tv-studion istället för att träna Lugi under speluppehållet. Och Lugi har mycket riktigt inlett våren med två raka förluster. Fast det kanske i Lugis fall handlar om den sedvanliga djupdykningen på våren. Blir det så i år igen så måste man för fasen analysera vad man gör för fel. Det skulle vara helt obegripligt om man inte kan bryta vanan att underprestera var enda vår.
 
Matchen igår mot Guif beskrevs som en toppmatch men det blev ett riktigt bottennapp. Båda lagen var riktigt usla men Guif lyckades i alla fall samla ihop sig under andra halvlek. Hörde en röst i publiken säga: "Det här var en jävla dålig match". Precis så var det. Lugi kan kanske ursäktas av att varken Hippe eller Ernstsson spelade. De hade behövts. Och det är tydligt att Lugi saknar två spelar på varje position. Det finns inga alternativ till Hippe och Tingsvall. Och när Hippe är borta och Tingsvall gör en katastrofmatch så går det inte att vinna. Ett tag spelade Lugi med två niometersspelare och fyra på sexmeter. Det två niometersspelarna var väl de två kortaste i laget. Det var lönlöst från början. Det var bara ungdomarna i Lugi som kunde gå från plan utan skämmas. Simon Jeppsson, Anton Roth och Jonathan Leijonberg visade i all fall vilja.
 
Bäst på plan i går var GUIF: s Richard Larsson men Lugi gjorde också honom bra.
 
Nu väntar Skånela borta och RIK hemma för Lugi. Det kan mycket väl bli två nya förluster. För spelet i de två första matcherna efter VM har verkligen inte varit bra.
 
 
 
 

RSS 2.0