Fredag

Så här på fredag och med tankarna på en efterlängtad helg så sitter jag och funderar på varför vi handbollfans gillar just handboll. Det beror nog inte enbart på att spelet numera är snabbt eller att det är hårt fysiskt men ändå schysst. Det handlar inte heller bara om teknik, taktik och inövade spelmönster. Det finns något annat också. Jag har svårt att peka på vad det är men jag tror det handlar om att handbollen trots allt är en liten sport jämfört med andra. Handboll är något som man kan ha för sig själv och som skapar någon slags identitet hos oss fans. Vi håller ihop för att vi blir irriterade när fotboll och hockey roffar åt sig medias intresse, publik och sponsorpengar. Och vi blir lika glada när vi stöter på någon annan som också gillar handboll. För då vet man ju att den personen är rätt lik en själv. Vad det än är som håller ihop oss så är jag rätt säker på att det är mer än själva spelet på plan som gör att vi gillar handboll.

Förutom en del konstiga resultat i de svenska elitserierna så har det ju hänt andra märkligheter senaste tiden. Det var ju mycket tråkigt med den danske handbollsspelaren som dog. Fick en påminnelse om hur nära det var för Stavstens Linus Asu för något år sedan. Och så har vi historien om spelarna i Hellton som fick mordhot via SMS före matchen Boden Handboll. Vad handlade det om? Konstigt också att det skedde mot Boden, det lag som jag då och då skriver om i den här bloggen. Matchen vanns för övrigt ändå av Hellton trots hoten.

Brukar ju skriva lite om Danmark. AGK har inlett precis som väntat med enbart vinster. Det ska bli intressant att se hur laget klarar sig i Champions League. De har hamnat i en grupp som tränaren i Ademar Leon kallar för dödens grupp och ska bl a möta Kiel, Ademar Leon och Montpellier. Vilka som kommer att toppa den gruppen är inte lätt att veta. Och på damsidan vinner förra årets silvermedaljörer Randers allt hittills. Isabelle Gulldén har förresten inlett bra i Danmark och fått mycket beröm. De danska damlandslaget har onekligen tappat lite fart de senaste åren, även om de slog Sverige i World Cup. Alla utländska proffs i ligan har kanske inte varit så nyttigt för de egna spelarnas utveckling. Det är en svår balansgång. Spelarna gynnas också av en bra liga men det gäller ju att få tillräckligt med speltid.

Bäst i Lund just nu är H43. Det vill till att Lugi börjar vinna både på herr- och damsidan annars blir det tufft att vara Lugisupporter i Lund. I morgon ska jag på middag hos H43-fans. Om nu Lugi förlorar mot Malmö ikväll så kommer jag få det svårt att värja mig mot alla spydigheter som lär komma. Men jag tror faktiskt inte att Lugi vinner ikväll heller. Man brukar ha svårt mot Malmö även när laget presterar bättre än vad det gjort i upptakten. Måtte det vända nu så att det inte förlusterna börjar sätta sig i huvudet på spelarna.

Eftersnack

I dagens Sydsvenska finns det en artikel om Lugidamernas förlust igår. Jag reagar på två uttalanden. För det första skyller Natalie Hagman på den tunna!!! truppen. Vad är det för trams? Även om Sabina Jacobsen, Sanna Åstrand och Mia Rademacher är borta så spelar man ju med systrarna Larsson, Hagman själv och Therese Wallter. Då kan man knappast skylla på skador och tunn trupp. Och dessutom hade Spårvägen också ett antal spelar borta pga sjukdom och skador.

Men det som retar mig mest är Dragan Brljevic. Han går ut och skyller förlusterna på att nyförvärven är för dåligt tränade och att de har fel fokus. Han till och med drar till med att han inte förstår hur de gamla klubbarna skött spelarnas träning. Det är inget särskilt lysande ledarskap att hänga ut nyförvärven på det här viset. Hur mycket mer självförtroende får man av det? Och hur välkommen känner man sig? Det här gör det inte mycket lättare att prestera precis. Och dessutom håller inte logiken. Hur dåligt tränade kan man vara när man värvas till Lugi som förstärkningar? Antingen har man värvat fel eller så klarar man inte av att utnyttja deras kapacitet. Var är förresten självkritiken? Finns det inget som Dragan själv kunde gjort bättre? Togs time-outen vid rätt tillfälle? De ideliga spelarbytena och rokaderna på plan, var de effektiva?

Jag gillade inte Dragan speciellt mycket innan och gör det definitivt ännu mindre nu. Med en sådan attityd finns det en stor risk att det Påhlmanska guldprojektet inte når sitt mål i år heller. 
Real Lugi

Så blev det ännu en förlust för Lugis damer. Tänk att jag var så positiv efter första matchen! Men nu kärvar det en hel del.

Det mest förbluffande är att laget helt verkar sakna någon form av spelidé. Spelet hänger inte alls ihop och det mesta framåt skapas helt och hållet efter individuella prestationer. Med så många bra spelare på plan borde laget kunna prestera mer. Och det är inte bara vilset och förvirrat på plan. Brljevic och Jacobsen på bänken verkar lika handlingsförlamade. Det enda som händer att det byts spelare på löpande band, in och ut och på olika positioner. Det är en enda röra. Och det är ett mysterium att det inte togs en time-out när Lugis spel rasade samman i början av andra halvlek. I matchprogrammet stod det att Lugis problem var försvarsspelet men idag så rasade anfallsspelet också samman.

Som sagt det räcker inte att bara värva spelare. Man måste också ha en tränare som klarar av att skapa ett lag och ett spel med materialet. Men jag kanske inte ska vara för kritisk. Det tar naturligtvis tid att träna samman så många nya spelare. Och just mängden av bra spelare kanske är en förklaring till problemen. Det finns kanske för mycket att välja på. Det kanske gör det ännu svårare att få ihop ett lag. Men mängden spelare kommer säkert att betala sig under säsongen. För det kommer skador i alla lag. Dessutom tror jag att laget kommer att bli mycket mer stabilt när Sabina Jacobsen är tillbaka.

Undrar förresten hur kul Natalie Hagman tycker det är att spela i Lugi. Idag gjorde hon inte mycket väsen av sig på kanten men märktes mer när hon fick spela som mitt 9:a. I övrigt ska jag kanske undvika spelarkritik. Men jag hade önskat att Maria Adler sköt mer utifrån och istället minskade på sina ständiga genombrottsförsök.

Lugi har bra spelare på de flesta positioner men är svagast när det gäller en spelförande mitt 9:a och i målvaktsspelet. Det kanske hade behövts några förstärkningar på de platserna också för att det ska bli det förväntade guldet.

Men än är det för tidigt att döma ut laget. Det kan bara inte gå att missa en topp-4 placering med alla dessa duktiga spelarna.

Spårvägen var roliga att se. Man drog upp ett högt tempo och ibland gick det för snabbt. Det var många tekniska fel, men när det fungerade så hängde inte Lugi med. Bäst på plan var lagets målvakt Filippa Idéhn. Coolt dessutom att se henne spela i kortbyxor. Matilda Boson är alltid stabil och håller hög klass. Jag blev också imponerad av skytten Ulrika Olsson.

Tuff start

Tredje raka och klara förlusten för både Lugi och Skövde. Vad är det som händer? Skövdes första seger kommer antagligen mot Hammarby. Skövde kan i alla fall skylla på en tuff inledning genom. Det är verkligen en tuff start att möta Guif, Alingsås och Sävehof.

Men Lugi har haft ett enklare program och mött lag som man bör slå om man vill gå till slutspel. Nu är det upp till bevis för Lugi i de kommande derbyna mot Malmö, Kristianstad och H43. Men jag får dåliga vibbar och kan mycket väl tänka mig att det ytterligare förluster. Särskilt oroväckande tyckte jag att det var att Albin Tingsvall spelade för första gången och ändå torskar Lugi med åtta bollar. 

En tappad haka till

Tänk att Real Lugi förlorade mot Heid. Det räcker tydligen inte bara att värva en massa bra spelare. 

Apropå publiksiffrorna på herrsidan i Lunds arena:

H43-Ystad 1 336
H43-Drott 1275
Lugi-Aranäs 891

Även här har H43 inlett bäst. Det hade jag inte heller trott. Ska bli intressant om Lugi mot Malmö klarar av att locka lite mer publik eller om arenaeffekten helt ebbat ut.Tappad haka

Väl tillbaka från en vecka i Italien så måste jag erkänna att jag tappade hakan. För till min förvåning så kunde jag läsa om några förvånande resultat.

Att Lugi har inlett med två raka förluster är inget som förvånar mig, även om jag börjar tycka att det är märkligt att två så kaxiga tränare som Zanotti och Axnér verkar ha problem med att förmedla detta självförtroende till spelarna. För det är inte första gången de senaste säsongerna som spelarna verkar sakna självförtroende. Men däremot är det förvånande att H43 har inlett med två klara vinster och nästan en tredje i den jämna matchen mot Drott. Är det en Sivertsson-effekt? Räckte det att Tomas lärde mitt6:orna hur man fångar en boll och rör sig på linjen för att H43 skulle inleda säsongen lysande. Och tänk att H43 vann lätt mot Aranäs, samma Aranäs som vann mot Lugi borta. På herrsidan så kan H43 för tillfället titulera sig bäst i stan. Frågan är hur länge det varar? 

Och hur kunde RIK spöa Sävehof? Även om det ibland blir skrällar i derbyn så tyckte jag det var mycket oväntat. Sävehof är antagligen inte lika starka i år.

Att Skövde skulle ligga i botten kändes först också oväntat, men så såg jag att de mött både Alingsås och Guif. Och det är ju minst sagt en tuff inledning. Man lär klättra i tabellen.

Och i morgon är det toppmöte mellan Alingsås och Guif. Det ska bli intressant att se vilket av lagen som kommer att ta kommandot i serien.


Publiksiffra

Jag hinner med ett sista inlägg innan det bär av mot Italien. Det var ingen dålig publiksiffra Malmö hade mot Drott i veckan. Undrar om det var ett trendbrott i det svårflörtade Malmö att komma upp till 1 688 åskådare. Hoppas de kommer tillbaka trots Malmös förlust. Malmös satsning är värd en större publik än vad de brukar ha på matcherna. 

Undrar om hemma-vm i februari, damernas silver i EM och allt fler nya arenor kommer att märkas i publiksiffrorna. Hade varit kul om uppsvinget i handbollens publiksiffror fortsätter även i år.   

Uppehåll

Nu kommer jag inte att blogga på ett tag. Men denna gång handlar det inte om att jag inte har tid, utan för att jag tänker åka till Italien för att se några fotbollsmatcher. Ja, det finns annat än handboll.

Så jag missar både Lugis premiärmatch borta mot ett Ystad som jag inte längre vet var jag har och första hemmamatchen för Lugi. Det känns lite surt, men Italien är kanske inte så dumt ändå.
Inte så tokigt ändå

Jag gissade trots allt inte så fel i premiären. Det var bara vinsterna för H43: s båda lag som jag missade. I övrigt så blev det rätt. Men vem hade trott att båda H43-lagen skulle vinna så övertygande? Men det var starkt gjort av de blå. När det gäller damerna så var det kanske inte så oväntat ändå. Elitserierutin brukar väga tungt. Men jag trodde att alla Lugiförvärven i H65 skulle väga tyngre än vad de gjorde. Och när H43 saknade Vanessa Tellenmark så kändes det absolut som om H65 skulle ha en chans. Men icke. H43 kommer garanterat inte åka ur damernas elitserie.

Men att H43: s herrar skulle vinna mot Ystad var en större skräll. Men det återstår att se om det var en engångsföreteelse.

Och lika säker på att H43 skulle förlora är jag att Lindesberg kommer att klara av att gå upp i elitserien. Och jag hoppas faktiskt att det går vägen, för jag saknar faktiskt Lindesbergarna.

Svårare blir det för det nystartande Trelleborg, även om man har Pelle Käll som tränare.

Jag saknar förresten mer än Lindesberg. Det känns konstigt att Jimmy Jansson inte längre spelar i elitserien.

Gå in på http://www.guif.nu/main.php?menuId=235 och känns saknaden.


Västsverige igen

Jag skrev ju tidigare idag att västsverige kommer att dominera i toppen i år. Jag skrev inget om Aranäs och RIK eftersom de inte kommer att hamna topp-4. Men jag räknar in dem i västsverige, om någon undrar.

Kul att ha fel

Jag gillar att bli överraskad även om det innebär att jag har helt fel. I dagens match mellan H43 och Ystad var jag säker på att Ystad skulle vinna och att det skulle bli glest på läktarna. Och så vinner H43 lätt och det blir hyfsade 1336 på läktarna. Men jag tror inte att jag är den ende som blev överraskad. Och återigen undrar jag vad är det med detta Ystad? Ska nu den här säsongen bli lika ojämn som de tidigare. Ja, vi får se. Men vilken härlig start för de blå. Och ska jag vara ärlig så tror jag att man behöver den här starten, för säsongen blir nog tuff för H43.

I morgon är det H43: s damers tur att premiärspela mot nykomlingarna H65. Det kan bli tufft och jag är inte säker på att det blir en blå vinst i morgon. Jag kan tänka mig att satsa en slant på att H65 vinner på hemmaplan. 


Västsverige rular fett

Alla verkar tro att Sävehof tar guld i år också. Och visst är man en av huvudfavoriterna, men jag är inte alls lika säker på saken. Avsaknaden av Jakobsson och Stenbäcken tror jag blir för stor. Och även om Fredrik Larsson tillkommit så räcker det inte hela vägen i år.

Men jag tror på västsverige i år ändå. Mitt tips till guldet är Alingsås. Det har inte varit så stor ruljangs på spelarna och kontinuiteten under Robert Wedberg borde ge resultat. Enda minuset är kanske att truppen är aningen tunn, men när Alingsås mönstrar sina bästa så finns det knappt något lag som kan matcha dem. Intressantantaste värvningen är Àsbjorn Fridriksson från Island. Han är garanterat en välutbildad spelare som mycket väl kan slå igenom i elitserien.

Och vid sidan av Alingsås så tror jag även på Skövde. Nu är visserligen Linus Lake skadad, men den unga truppen känns intressant med både Warvne ochWremer i laget. Och Mikael Appelgren lär ta ytterligare ett steg i utvecklingen. Dags att varna för Skövde alltså. Men även här så är truppen kanske lite väl smal. Det gäller att undvika skador.

Det pratas mycket om alla skånelag och att handbollen domineras av Skåne men västra delen av Sverige släpper inte taget så lätt. I år kommer de västsvenska att dominera med ett undantag: Guif.


Real Lugi

Jag passade på att se Lugis damer premiärvinna mot Örebro ikväll. Jag måste säga att jag var riktigt nyfiken på det nya Lugi. Och jag blev imponerad! Lugi har lyckats komplettera laget med kanonspelare på de platser man tidigare varit lite sämre. Vilka förstärkningar Therese Wallter, Nathalie Hagman och tvillingarna Larsson blir för laget. Det är naturligtvis alldeles för tidigt att kora Lugi till Sveriges bästa lag, men jag ser verkligen fram emot mötena med Sävehof. För vilket tungt lag Lugi har blivit. Allt handlar dessutom inte bara om nyförvärven. Lugi har en fantastiskt bred trupp och det är nog så viktigt under säsongen.

Så nu har Lugi spelarna för att kunna ta guld. Nu gäller det bara att få ihop ett lag och det är här jag är tveksam till tränaren Dragan Brljevic. Han är väl inte världens bästa lagbyggare precis. Idag så fick alla chansen att spela men inte blev Elin Lundin så mycket gladare för det. Hon fick chansen och var väl lite nervös. Gjorde en miss och så fick hon inte spela mer. Allt tog väl en ca 20 sekunder. Undrar hur Elin känner sig nästa gång hon får göra ett inhopp, om hon nu får fler chanser. Förra årets slutspel visade också att han har vissa taktiska brister, så nästa steg för Lugi borde kanske vara att byta tränare.

Bäst i Lugi ikväll var Nathalie Hagman. Förra året vann hon skytteligan i ett sämre lag än vad Lugi är. Hon kommer säkert fortsätta att ösa in mål på det här viset och kan mycket väl sätta ett nytt skytteligerekord i år.

Men Örebro var en pigg nykomling. Det säger en del om svensk damhandboll när en nykomling som dessutom tappat tvillingarna Larsson till Lugi ändå kan spela en så pass bra och sevärd handboll. Om man lyckas behålla spelet, spelglädjen och tron på sig själva så kan man nog klara av kontraktet.

Matchen idag lockade inte fler än en bit över 600 personer. Det var sämre än förväntat med tanke på att Lugi delat ut fribiljetter. Men vädret skrämde säkert bort en och annan. Undrar nu om H43: s herrar kan slå publiksiffran i morgon.

Och nu lite sedvanligt gnäll.

Jag var också nyfiken på om det hade skett några förbättringar i arrangemanget sen förra året, men icke. Kan inte hjälpa det men det stör mig att flera toaletter var stängda och att bara en kiosk var öppen. Men det som retar mig allra mest är de förbannade parkeringsautomaterna som Lunds kommun har runt arenan. Sämre maskiner får man leta efter och jag skulle vilja möta den ansvarige tjänstemannen och prata med honom mellan fyra ögon. För långsammare automater får man leta efter. Och detta när de fungerar. Ofta fungerar de inte ens. Och det är verkligen inte så lockande för publiken att springa omkring i regn och leta efter en maskin som fungerar.

Och jag hade hoppats att Lugi slutat med tramset att låta publiken messa in matchens lirare. Fattar inte varför man envisas med att behålla idiotin. Förklara för mig varför jag ska betala för att få chansen att påverka valet av matchens lirare. Jag kan inte bry mig mindre.

Två lag till

Dags att titta på två till till, denna gång Ystad och Drott. Två lag som kommer att gå ungefär lika bra i elitserien.

Ystad är ju ett märkligt lag som är topptippade varje år men som inte klarar av att uppfylla förväntningarna. Det känns som om man inte vetat vad man vill att laget ska spela för slags handboll och då har man inte heller haft en klar linje när man letat tränare, utan istället tagit in den man får tag på. För hur i hela friden kunde man få för sig att värva Pelle Käll förra året? Nu tar Mats Engblom över och det är en tränare som jag gillar, men även denna gång så tror jag det blir fel, min magkänsla säger att det inte kommer att gå så bra med Mats heller. Ystad kommer säkert att ligga i toppen, men det blir inget guld i år. Ystad har gjort en intressant värvning i Jim Gottfridsson från IFK Ystad. Här snackar man talang! Killen kan bli hur bra som helst. Det ska bli kul att se honom i elitserien. Man har även värvat Julius Martinsson från Hästö, Gustav Thulin från IFK Ystad och Martin Bager från AG Köpenhamn. Och så har man tappat Konrad Rasmussen till Lindesberg och skadedrabbade Linus Rasmussen som slutar. Ystad inleder med två raka matcher mot Lundalagen. Det kan mycket väl bli fyra poäng.

Drott hade en kanonsäsong för två år sedan och borde ha vunnit SM-finalen. Det var ack så nära. Men så förra året kom överraskande en reaktion. Och hur blir det nu i år? Jag vet inte, jag tycker att Drott är svårbedömda. Men det mesta pekar väl på att det kommer att gå bättre i år än förra året. Förlusten av Stephen Nielsen i målet kommer att märkas men så får man tillbaka den förlorade sonen Daniel Lindgren från Drammen. Var han verkligen orsaken till att det gick sämre förra året? Andra nyförvärv är: Killian Grubits IVH Västerås, Albin Stenberg Halmstad HP, Dennis Ljungberg HK Hök och Philip Stenmalm Växjö HF. På det hela taget ser Drott intressant ut. Kontinuiteten med Sveriges bäste? tränare och spelare gör att jag tror mer på Drott än vad tränarna själva gjorde. Visst känns Drott på gång och då tänker jag inte bara på laget utan hela klubben. Från att hålla på att somna in helt eller rent av gå under så har man spottat upp sig. Men så är man också en klubb som fått en ny arena att spela i. Jag tror att de lag som inte får chansen att spela i nya arenor på sikt kommer att försvinna. Det är dags att vakna i Stockholm, om man nu vill att handboll ska spelas i huvudstan.Premiär

Så var handbollen äntligen igång igen. I damernas elitserie vann ikväll Spårvägen mot Heid med 28-23, inte helt oväntat. Och i herrarnas allsvenska vann Skånela mot Djurgården med 30-29 efter att ha satt en straff i slutsekunderna. Känns skönt att det drar igång nu. Och är det inte hög tid att HEH uppdatera sin resultatflik. Ser inte särskilt professionellt ut när förra årets resultat fortfarande ligger kvar. Hallå! Säsongen har börjat nu! Och inte blir det bättre när man fortfarande inte lagt ut resultatet från dagens andra match i allsvenskan mellan Hästö och Rimbo. Överhuvudtaget så känns det som om HEH har tappat fart. Antalet inlägg har minskat betydligt. Undrar vad det beror på? Hoppas att man tar tag i webbsajten och gör den mer aktiv och intressant nu när säsongen har startat. Apropå sajter. Undrar hur många läsare Skånska Dagbladet tappade på nätet när man gjorde sig ovän med Axnér? Som det blev nu innebar Axnérs bloggande rena lyckoträffen för honom. Utan Skånskans blogg hade det dröjt betydligt innan han hade fått chansen i tv. Men så här i efterhand, vad tjänade Skånskan på det hela? Man borde nog inte ha haft så bråttom med att försöka censurera Axnér.

I morgon tänker jag se Lugis damer möta Örebro. Det borde bli en klar seger. Bra att Lugi delat ut gratisbiljetter inför mötet. Förhoppningsvis innebär det en hel del folk på läktarna. Det blir nog tuffare för H43:s herrar att locka åskådare till derbyt mot Ystad. Skulle gissa att Champions League-fotbollen lockar mer.

Hur går då första omgången:

Ystad slår H43
Guif slår RIK
Sävehof vinner över Hammarby.
Malmö mot Drott känns mer ovisst. Det kan bli en intressant värdemätare på två lag som bör hamna topp-8. Jag tror att Drott vinner.
Alingsås vinner mot Caperiotumba. (Gillar förresten verkligen inte Tumbas nya namn).
Och Kristianstad slår Aranäs.

Och antagligen gissar jag fel i flera matcher. Mycket pekar på att serien blir lika jämn och oviss i år också.
En uppgörelse

H43 torskade i går på 120 000 när man kom överens med Ljubomir Pavlovic om en ersättning för det brutna avtalet från vintern 2009/2010. Hela den historien var ju mycket märklig. Hur kunde H43 när man var på konkursens brant få för sig att värva en spelare från utlandet? Jag har svårt att tänka mig att man hade så jäkla dålig koll på finanserna, inte för att H43 brukar utmärka sig som en förening som har järnkoll, men inte ens de blå kan ha missat så grundligt. Så jag har börjat undra om man inte spelade ett spel för att lura av Arne Paulsson så mycket pengar som möjligt för att täcka skulderna. Det fanns egentligen ingen tanke på att värva någon. Det spelar egentligen ingen roll vad som egentligen var sanningen. Båda tolkningarna pekar på en styrelse som grovt misskött sitt uppdrag. Inte undra på att man inte fick sitta kvar.

Tränarnas tips

Så har den årliga träffen med massmedia inför elitseriestarten genomförts. När det gäller herrarna så trodde tränarna att det kommer att gå så här:

1. IK Sävehof
2. Eskilstuna Guif

3. IFK Skövde
4. Alingsås HK
5. Ystads IF
6. LUGI
7. HK Malmö
8. HK Drott ______
9. Redbergslids IK
10. IFK Kristianstad
11. HK Aranäs
12. H43
13. Caperiotumba
14. Hammarby IF

I år så har jag nästan samma bild.

Min lista ser ut så här:

1. Alingsås
2. Sävehof

3. Guif
4. Skövde
5. Drott
6. Ystad
7. HK Malmö
8._Lugi_____
9. Redbergslid
10. Kristianstad
11. HK Aranäs
12. H43
13. Hammarby
14. Caperiotumba

 

 Äntligen

Det blir inte alltid som man tänkt sig. För ett tag sedan skrev jag att nu ska jag börja skriva igen och vad händer? Får så mycket att göra på jobbet att jag inte hinner skriva en rad. Men nu hoppas jag att det börjar lugna ner sig så att det kan bli något inlägg i veckan. För nu börjar det hända saker. Äntligen är handbollen på gång igen. Jag tycker att speluppehållet är en låååång tid.

I helgen såg jag Lugis herrar träningsspela och det visade sig vara en ovanligt tråkig träningsmatch. Och jag blev inte direkt imponerad av Lugi. Albin Tingsvall var tydligen skadad och oroar mig. Hur skadebenägen är killen? Hur mycket kommer han att kunna spela för Lugi under säsongen? Nykomlingen från Bosnien verkade vara en hyfsad spelare som kommer att klara sig i elitserien, men han verkade inte vara en lysande stjärna. Men det tar kanske tid för honom att komma in i laget och i spelet. Glad blev jag däremot av se unge Johan Larsson i målet. Han kan nog bli något. 

Sen såg jag Sävehofs herrar lite turligt, tack vare junioren Peter Johanneson, kvalificera sig för Champions League. En viktig vinst för både Sävehof och Sverige. Det var kul att se Emil Berggren blomma upp, nu när Stenbäcken och Jacobsson är borta. Han var bäst i Sävehof. Bra också var Fredrik Larsson, som Sävehof kommer att ha mycket nytta av. Och frågan är om inte Forsell Schefvert kommer att bli årets komet. Vilken härlig lirare han är. Däremot blir jag frustrerad över att kantspelarna Johansson och Fridén, framförallt den sistnämnde, missar så mycket. Båda är med i diskussionerna kring landslaget men det känns som om de viker ner sig när det blir tal om internationellt spel. Det var likadant förra säsongen, så för min del så platsar de inte i landslaget. Men det känns onekligen lite tomt utan Stenbäcken och Jacobsson. Tror inte att guldet är lika självklart i år.

Och Sydsvenskan hade minsann en handbollsbilaga idag. Ur ett lokalt perspektiv är det kul att konstatera att det inte längre bara är Skånska Dagbladet som skriver om handboll. 

Kan gratulera H43: s damer till nyförvärvet av serbiska U-landslagsspelaren Popovic. Här handlade det verkligen om att ta chansen när den kom. Jag tror att H43 kommer att placera sig högre i år, men av träningsmatchen mot Lugi att döma, så kommer de vara långt från Lugi. 

I damernas elitserie är den stora frågan om Lugi kommer att ta guld i år. Nu har man seriens bästa trupp, ett riktigt dreamteam. Vinner man inte i år så är det riktigt dåligt av tränare och ledning. Men förväntningarna kan mycket väl bli svåra att hantera. Det är inte lätt att gå in i en säsong och känna att allt annat än guld är dåligt. Men jag är ändå inte säker på guldet. Jag undrar som ni vet om Dragan Brljevic verkligen är rätt person att leda laget. Men jag är mer säker på är att satsningen på damlaget kostar internt. Hur många årskullar tänker Lugi nonchalera och behandla dåligt i sin strävan att nå guld? För A-tjejerna och juniorerna har det inte så roligt just nu.  

Men mer om damernas elitserie senare. Likaså övriga lag i herrarnas serie. Jag har ju bara hunnit beta av fyra.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att citera Peter Gentzel från Sydsvenskans handbollsbilaga: "Vi måste bli mycket bättre på kringarrangemang i elitserien." No shit? Snacka om understatement!

  


RSS 2.0