Heder

Jag tycker att Lugi har skött sig utmärkt efter det att pedofilskandalen som skedde för många, många år sedan dök upp i media. Styrelsen och inte minst Emme Adébo har gjort ett bra jobb genom att vara öppna för samtal och diskussioner och har förhoppningsvis delvis lyckats förbättra Lugis skamfilade rykte. Emme har som alla människor bra och dåliga sidor, men han är stark när det blåser. Och att han är en ärlig man som i mycket drivs av moral och etik märks i en sån här krissituation. Jag kan inte annat än ta av mig hatten för honom!

Nu återstår bara att se hur mycket det här har skadat Lugi. Tappar man sponsorer nu? Får man svårare att rekrytera ungdomar? Det kan bli ett hårt straff idag för synder som helt andra personer i en helt annan tid har orsakat. Men jag hoppas att allmänheten verkligen tar till sig att om det finns en klubb som noga aktar sig för hamna i en motsvarande situation igen så är det Lugi. Jag vågar påstå att barn och ungdomar inte riskerar mer i Lugi, snarare tvärtom.

Skandal

Vem hade trott att Lugi helt plötsligt skulle dras in i en offentlig pedofilskandal? Det trodde Lugis ledning antagligen inte heller när man sopade hela historien under mattan för många år sedan. 

Låt mig först tala om att jag tillhör dem som tror på historien och det som handbollsspelarna säger. Jag delar alltså inte författaren K A Bloms uppfattning att det är elakt förtal. Den som man haft trevligt tillsammans med under goda middagar vill man ju inte ska vara en pedofil, gåslevern får ju liksom en dålig bismak då.

För mig är det tveklöst så att den internationellt erkände handbollsprofilen utsatte spelarna för sexuellt ofredande. Och jag förstår att detta har satt sina spår i flera spelare. Historien är hemskt obehaglig på det viset handbollsledaren använde sin maktposition för att tillfredsställa sitt behov. Likaså gjorde Lugi fel som valde att tysta ner det hela och som inte gav någon hjälp till spelarna. Självklart så bör Lugi, och framförallt de ansvariga på den tiden, skämmas och den offentliga ursäkt som Lugi skrivit på sin hemsida är på sin plats. Det är bra att man bättre sent än aldrig erbjuder hjälp till de drabbade spelarna.

Men jag kan inte hjälpa att jag reagerar lite negativt på Sydsvenskan och övriga massmedias reaktion. Sydsvenskan säger att man vill publicera artiklarna för att få sportvärlden att inse att man inte ska tysta ner sådana här historier. Och det låter ju bra, problemet är att det här handlar om något som hände runt 20 år sedan plus/minus några år. Det går inte att applicera händelsen rakt av på dagens idrotts-Sverige. Det finns en annan medvetenhet idag. Lugi hade garanterat reagerat helt annorlunda om samma sak inträffat i dessa dagar. Och då känns det märkligt att Lugi sätts vid en skampåle och tvingas förklara sig, som t ex Lugis sportchef, Emme Adebo, tvingades göra i tv igår. Emme som faktiskt var en av dem som inte ville tysta ner affären då det begav sig. 

Det hade också varit klädsamt om Sydsvenskan också diskuterade sitt eget agerande då det begav sig. Varför har man inte skrivit dessa artiklar förrän nu? Varför skrev man dem inte då när det hände? Eller senare. Det som hände har knappast varit en hemlighet. Det har varit känt och öppet i Lugi och stora delar av handbolls-Sverige. Historien fanns där att ta tag i för en kritiskt granskande tidning. Men återigen, inte ens Sydsvenskan hade antagligen den medvetenheten då. Och frågan är om man ens hade skrivit om detta om inte Patrik Sjöberg hade fått uppmärksamhet. Jag blir lite kluven och kan inte släppa tanken att Sydsvenskans drivkraft inte bara är omtanke om barn och ungdomar, utan att det också handlar om att sälja tidningar.

Men ur perspektivet att klubbarna aldrig får slå sig till ro när det gäller att slå tillbaka mot pedofilerna så är det naturligtvis bra att det här debatteras. För kampen måste hela tiden pågå. Pedofilerna söker hela tiden sig till verksamheter där det finns barn och ungdomar. Det gäller alltså för klubbarna att aktivt och kontinuerligt jobba med att stoppa pedofilerna men jag är rädd att många klubbar är alldeles för naivia och underskattar risken eller saknar tillräcklig kompetens för att jobba med sådana här frågor.

Risken är stor att liknande historier inträffar just nu eller kommer att inträffa.

Som Lugi-fan är jag däremot säker på att Lugi är en av de klubbar som är bäst rustade för att undvika att något liknande inträffar igen. Det som hände då påverkar fortfarande verksamheten. Det finns en stark medvetenhet i dagens ungdomskommitté om problemet.


Gruppseger

Och så är det dags för sista herrlandskampen för denna säsong. Visst blir det vinst idag och gruppseger i EM-kvalet, även om chansen säkert kommer att ges till några debutanter. En gruppseger är inte helt utan betydelse, så jag hoppas att man ändå har fokus på vinst. Israel är kanske bättre än vad man tror, Sverige hade klara problem att vinna borta.

Matchen tidigare i veckan mot Montenegro blev ju en märklig tillställning när Montenegro inte gick för vinst och när publiken inte heller verkade bry sig. Men det var ändå roligt att se hur bra de skånska bidragen skötte sig. Kim Ekdahl du Rietz var riktigt het i början av matchen, Palicka spelade upp sig och var riktigt lysande i andra halvlek, och Niclas Ekberg blev återigen bästa målskytt och visade varför han blev vald till bästa H6:a i Danmark. Det blev en målrik och småtrevlig match.

Nu är det snart ett längre handbolls-uppehåll. Men dessa uppehåll verkar bli kortare och kortare för varje år. Och denna period på året utan handboll som jag tidigare tyckte var jobbig, känns numera som om den passerar fort. Snart är det dags igen för alla spekulationer inför säsongsstarten och alla förhoppningar om framgångar för Lugi.

Men allt handlar inte bara om elitserierna och Lugi. Det ska verkligen bli intressant att följa seniorlandslagen. Var det en tillfällig topp för damerna förra året? Jag tror inte det. Jag tror vi är världseliten för att stanna. Och var det bara hemmaplan som gjorde att herrarna lyfte? Nej, inte helt och hållet. Sveriges herrar är på väg uppåt, men jag tror inte att det blir någon medalj i nästa EM heller. Men det lär gå bättre än förra EM i Österrike ;-) .

Och hur blir det nu med den här bloggen? Ja, inte verkar den läggas ner helt och hållet. Snacka om att vara velig. Men det här formatet med att skriva då och då när andan faller på verkar fungera för mig. Så bloggen lär leva vidare. Men istället för inlägg varje dag så kanske det kan bli några i månaden. Hoppas att någon läsare stannar kvar.

Till sist kan jag nämna att Louise Lindholm i Eslöv har fått kontrakt med Aalborg DH. Det är bara att gratulera! Det är inte ett dåligt lag att hamna i. 

Dansk tv visar också två landskamper idag, om någon vill se mer än Sveriges match idag. De danska herrarna går för gruppvinst hemma mot Schweiz i EM-kvalet och damlandslaget spelar en avgörande match om VM-biljett mot Polen.


Några snabba

Och nej, bloggen har inte dött riktigt än. Här kommer några funderingar.

En poäng på två matcher och så är EM-biljetten klar. Självklart missar inte Sveriges herrar detta, även om halva landslaget verkar vara skadat.

Kul att Kim Ekdahl du Rietz till sist landade i en proffsklubb. Men visst var det en märkligt lång tid innan allt gick i hamn. Vet inte om Nantes är den bästa klubben för honom att fortsätta sin utveckling i. Det känns lite tveksamt. Och frågan är om det blir RNL säsongen därefter eller ej. Det hänger ju på hur det går för Kim i Nantes. Tiden får utvisa. Men ur Lugisynvinkel blir tappet av Kim Ekdahl du Rietz kännbart. Inte undra på att Lugi letar ersättare. Huvudspåret lär vara Novica Rudovic från Montenegro som vi kan se på i TV10 ikväll. Men har verkligen Lugi råd med honom? Jag mötte "glasmästarn" för ett tag sedan och han sa att han ville dra ner på sponsringen, men visst, han hade gett Lugi en halvmiljon till ett spelarköp. Räcker de pengarna till Rudovic? Plan B verkar vara H43: s Nemanja Milosevic och det är verkligen en plan B. Han är visserligen billig och trevlig, men utvecklingskurvan verkar vara på nedåtgående. Klart är dock att Nemanja lämnar H43 som inte har råd.

Men faller V9-positionen på plats så ser Lugis herrtrupp verkligen intressant ut nästa år. Och det gör även Lugis damer. Hagman och Wallter är kanonvärvningar. Överhuvudtaget är det ur skånsk synvinkel intressant med inte mindre än fyra damlag i elitserien. Många derbyn blir det. På det hela så gillar jag att Lugi värvat smart och offensivt i år.

Stefan Lövgren som general manager i förbundet? Ja, det är ingen tvekan om att han är kompetent nog, men jag är rädd för att det kan bli en kulturkrock och att Stefan kommer att tappa lusten ganska snabbt. Kommer han verkligen att mäkta med att bryta invanda mönster och inpinkade revir inom förbundet. Vi pratar trots allt om en organisation som tidigare visat en påfallande oförmåga att utvecklas. Men kanske är Stefan precis den man behövs för att skapa något nytt. Hans person och CV verkar rätt. Det ska bli spännande att följa.

Final 4 var en missräkning för tysk handboll. Det har inte varit en rolig vinter för Tyskland. Först ett fiasko både för damer och herrar i mästerskapen. Och sen en helspansk final i Champions League. Kommer handbollsintresset att minska nu i Tyskland? Det är väl rätt troligt, trots allt. Men varför går det sämre för tysk handboll? Jag tror att ungdomsverksamheten inte är så lysande. Och att man inte hängt med i utvecklingen av spelet. Det är lite för mycket hårt fysiskt spel kryddat med skytte. Men för lite individuell teknik och skicklighet. Och sen är det kanske för många utländska spelare i ligorna. Det blir ju svårt för ungdomarna att ta steget in i elitlagen. Jag tror att de tyska landslagens problem kommer att fortsätta. Spanien däremot verkar börja bli lika bra i handboll som i fotboll.

Apropå spansk handboll så var det kul att läsa på HEH idag att de svenska målvakterna i Spanien sköter sig: Fredrik Ohlander, Richard Kappelin, Johan Sjöstrand, Herdeiro Lucau och Tomas Svensson sköter sig. Ohlander hade faktiskt gjort flest räddningar av alla målvakter. Nicklas Grundsten utmärkte sig för övrigt med flest utvisningar.

Ansvariga i svenska klubbar tycker jag bör läsa http://www.heh.nu/Articles.aspx?id=37953 . Visst ligger det mycket i det Jan skriver.


RSS 2.0