Dagen efter

Så var säsongen slut för Lugis herrar. Det känns snopet. Men grattis till Sävehof som trots allt rättvist slog ut Lugi. Sävehof var aningen bättre, inte väldigt mycket bättre som Bagarn sa efter matchen, men lite bättre och lite smartare. Men Lugi kunde ändå ha gått till semifinal. Man hade två missade straffar och sex stolpträffar, hade hälften av dessa gått in så hade Lugi vunnit. Och lite oflyt hade Lugi dessutom med Mirza Kurtagic domslut, som t ex domslutet i Lugis sista anfall där han blåste av för offensivt fel, men där Sävehof spelaren stod en halvmeter in i målområdet. För mig borde det ha varit en klar straff till Lugi. Sånt avgör när det är små marginaler.
 
Och nog var det så att Lugi också tappat en del av den form man hade direkt efter EM. Den största besvikelsen var Simon Jeppsson som varit genomgående blek i matcherna mot Sävehof. Det är ett fullständigt mysterium och ett hån mot sina lagkamrater att han utsågs till matchens lirare igår. Jag är tveksam över hans framtid. Han har de fysiska förutsättningarna för att bli både proffs och landslagsspelare men jag undrar om psyket håller. Det hade räckt att han hade haft en bråkdel av Lukas Nilsson mentala styrka så hade han blivit en mycket bättre spelare. Jag blir alltid frustrerad när en spelare som kan hoppa upp och dunka in mål efter mål från 11.12 meter envisas med att försöka tråckla sig in på sex meter eller ger sig på att skjuta underarmsskott. Eller att hellre passa till medspelare än att gå på egna avslut. Det handlar om att våga utnyttja sin potential.
 
Helt klart dessutom att Torbjörn Sittriup-Bergerud också tappade lite styrfart mot Sävehof. Igår vann Per Sandström klart målvaktsmatchen. 
 
Nu blir det en lång och tråkig väntan på nästa säsong. Undrar vilken trupp Lugi har då. Det är ju klart att flera spelare slutar så Lugi måste trots allt värva ett antal spelare, men har man pengarna till det? Jag skulle vilja att man värvade en målvakt, en vänsternia, en vänstersexa och gärna två högernior. Men det lär ju inte hända.  
 
En eloge till publiken igår. Det var riktigt bra stämning. Mycket tack vare Sävehofklacken. Tänk om alla matcher kunde ha samma inramning!! Synd dock att man byggt arenan så att mycket av ljudet försvinner bort. Obegripligt att man inte valde att bygga en "gryta". Och kan inte någon köpa in en jumbotron så att vi slipper projektorerna som man sällan verkar ha råd att byta lampor på.
 
Nu får alltså Sävehof möta Kristianstad. Det lär bli 3-0 till Kristianstad. Tror inte att Sävehof klarar av att ladda om. Och i den andra semifinalen slår Alingsås ut Ystad med 3-1.
 
Nu får Lugi sätta sitt hopp till damerna. De hade chansen i förra matchen att ta ledningen med 2-0 i matcher för Sävehof var inte bra då heller. Men Lugi var tyvärr ännu sämre. Men det var nära att Lugitjejerna hade kunnat dra ifrån rejält i första halvlek om man bl a inte hade missat flera straffar. Och då hade det kunnat gå vägen. Nu tror jag tyvärr att det blir 3.1 i matcher till Sävehof. Men än finns chansen!
 
OS-lottningen är ju klar nu. Damerna fick en tuff lottning med Holland, Frankrike och Ryssland i samma grupp. Herrarnas är kanske aningen enklare med Polen, Slovenien och Tyskland, men den är tuff den med. Inte är Sverige favorit mot Polen och Tyskland. Och Slovenien verkar vara på uppgång och kan mycket väl slå Sverige i OS. Jag tror att både damerna och herrarna blir trea i sina grupper. Jag ser fram emot OS då handbollen för en gångs skull får uppmärksamhet i svensk media. Ja, till och med i SVT eftersom det inte är säsong för vintersporter. Hockey i NHL verkar annars vara det viktigaste som finns i tv-huset.
 
 
 
 

Ömsom sol, ömsom regn

Först det absolut roligaste. Vilken rysare det blev mot Spanien i söndags och så otroligt härligt det var med OS-platsen. Jag har sällan varit så nervös. Men Niclas Ekberg verkade ju däremot inte särskilt nervös. Jag hade aldrig vågat slå den straffen! 
 
Men det var ett märkligt kval. Spanien verkade omotiverade. Vet inte vad det beror på. Börjar de bli för gamla? Gillar de inte tränaren? Var det underskattning? Oavsett vad så tycker jag det är kul att de inte lyckades kvala in. Jag är ingen fan av spansk handboll, som jag tycker är otroligt tråkig att se på.
 
Slovenien spelade smart och småfult i matcherna mot Spanien och Sverige. Men det lyckades! Till rätt stor del fick man hjälp av domarna, i alla fall i matchen mot Sverige. Det tjeckiska paret var ett skämt. 
 
Men pajasdomare har vi ju gott om i svensk handboll också. Tycker fortfarande att domarnivån är alldeles för låg i landet. Gårdagens par i matchen mellan Lugi och Sävehof var riktigt usla. Svensk handboll måste ta tag i problemet för på sikt hotar domarna handbollsintresset. Med tanke på att Jasmin Kliko väl rankas som den bäste domaren så förstår man problemet. Om Kliko är bäst hur dåliga är då inte de andra. Det röda kortet direkt på Östanbäck i matchen mot Kristianstad var ett klockrent misstag. 
 
Sävehof vann rättvist mot Lugi igår. De var det bättre laget i större delen av matchen men ändå så var det nära att Lugi kom ikapp. Matchen avgjordes av ett domarmisstag i Sävehofs nästsista anfall och av hjärnblödningar på Axnér och Milosevic. Domarmisstaget var att att godkänna Sävehofs mål, tydligare offensivt fel får man leta efter. Och varför tog inte Axnér time-out när man fick bollen med 12 sekunder kvar. Och varför i hela friden får Milosevic för sig att bli match-hjälte och ge sig på att skjuta från 15 meter? Orutinerat till max av båda.
 
Var tidigare säker på att Lugi skulle slå ut Sävehof men efter gårdagen så får man hålla Sävehof som favorit.
 
Igår avtackades också Emme Adebo. Det kommer att bli tomt utan honom. Lugi kommer inte att bli sig likt. Undrar hur det kommer att gå med Lugis mjuka värden framöver? Risken är väl stor att man kommer att börja kompromissa med allt som Emme stått för. 
 
Kan inte låta bli att bli imponerad av Lugis nuvarande enmanna-hejaklack. Det är ju fasen vad mannen sliter. Hur länge kommer han att orka? Något som jag tycker är riktigt trevligt är att han skakar hand med besökarna efter matchen och tackar för att de kom. Verkligen en fin gest!
 
Malmö förlorade mot Ystad. Väntat med tanke på att Pecikoza inte spelade. För att Malmö ska gå vidare krävs att han är tillbaka i laget. Malmö behöver en bredare trupp. 
 
Kristianstad hade svårare än väntat mot RIK och kan tacka Jasmin Kliko för hjälpen.
 
Alingsås visade återigen att man har lätt för Guif.  
 
 

Grattis

Stort grattis Boden Handboll! Det gick ju vägen. Elitserien nästa! Verkligen kul med ett lag från norr i eltiserien även om många andra klubbar säkert beklagar sig över ökade reskostnader, men tänk då på Boden som får resa land och rike runt.
 
Och så har vi herrarnas slutspel. Det blev ju väntade kvartsfinaler.
Kristianstad vinner i tre raka mot RIK.
Alingsås får det tuffare mot Guif. Det är så pass öppet att jag inte är säker på vem som går till semi. 
Lugi vinner med 3-1 i matcher mot Sävehof.
Och Malmö vinner också med 3-1 i matcher mot Ystad. Om nu inte någon i Malmös förstauppställning blir skadad. 
 
Börjar tro på en final mellan Kristianstad och Lugi.
 
I damernas slutspel så går Sävehof, Västerås och Skuru garanterat till semifinal. Men det är helt öppet mellan H65 och Lugi. Vi får se hur det gå på onsdag.
 
Och så något om Drott. Inte nog att man åker ur, snällt av Lugi att ge Drott en sista seger, man klarar inte heller av elitlicensen. Det är verligen sorgligt hur man kan missköta en historisk klubb på det här viset. Frågan är kanske inte när utan om Drott kommer tillbaka i finrummet.  
 
 
 
 

Boden Handboll

Det var ett tag sen jag bloggade. Men nu kan jag inte hålla mig längre. Jag måste skriva någon om damlaget Boden Handboll som gått som en raket genom seriesystemet sen klubben bildades 2009. Nu står man snubblande nära en plats i elitserien efter vinsten mot Önnered i kvalet. Jag hoppas verkligen att man når målet. 
 
Det finns mycket som imponerar och är glädjande med klubben. För det första är det riktigt härligt med ett damlag från de nordliga delarna av vårt land. Det behöver svensk handboll. Och klubben har jobbat jäkligt proffsigt från dag ett. Klubben har haft tydlig målsättning redan från start. Man har varit duktig på marknadsföring och att använda sociala medier. Hela andan i klubben känns ungdomlig och fräsch, i tiden som man brukar säga. Här finns mycket för andra klubbar att ta efter.
 
Bara en sån sak som att man hade 1500 åskådare i kvalmatchen mot Önnered. Hur många andra klubbar kan stoltsera med sådana siffror? Jag håller tummarna i returen!
 
Och Lugis herrar går också som tåget efter uppehållet. Den breda truppen med två bra spelare på alla positioner verkar betala sig. Lugi byter runt på nästan alla spelare på bänken och har börjat rycka loss i slutet av matcherna när motståndarna börjar bli trötta. Jag börjar så smått tro att Lugi kan överraska i slutspelet. Nu blir man dessutom tre i tabellen och får både hemmaplans-fördel och möjlighet att välja mellan två lag. En semifinal känns trolig. 
 
Lugis damer vann borta mot H65. Visserligen lär det bli jämt i de kommande matcherna men Lugi känns som favorit. H65 har varit en besvikelse i år. Jag trodde att de skulle ta steget och ta över från Sävehof och så tappade man istället. Undrar vad det kan bero på? Kan det vara för att Niclas Harris tidigt signalerade att han kommer att lämna laget för att vara pappaledig?
 
OS-kvalet. Kul att damerna fixade OS-platsen. Nu håller vi tummarna för att herrarna också får åka till Brasilien i sommar. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0