Nästa två lag

Skrev som bekant i förra veckan om Lugi och H43. Nu tänkte jag fortsätta med ytterligare två skånska lag: HK Malmö och IFK Kristianstad. Det är två spännande lag som på var sitt sätt är på väg att skapa slagfärdiga lag. Malmö pratar ju om SM-final 2013. Det är redan om två säsonger och det är väl tveksamt om man når dit. Men jag gillar att man spänner bågen. HK Malmö bygger ju sakta upp med kloka värvninar, spelare som är relativt unga och kanske inte så kända. Och det har ju gått bra hittills. Kristianstad har gått vägen att värva flitigt. Ibland har det känts som att man värvat utan större eftertanke. Målet har antagligen varit att snabbt få ett bra lag.

HK Malmö nådde slutspelet för första gången förra året. I år har man fortsatt de kloka värvningarna denna gång med fokus på danske spelare. Nya är Stephen Nielsen från Drott, Kasper Olsen från FIF, Linus Persson från OV och Matias Pape Granvik från Sönderjyske. Den sistnämnde är en intressant spelare som jag tror blir förstavalet på högernio. Linus Persson lär väl ta platsen på högerkanten istället för Johan Green som aldrig verkar bli frisk. Jag tycker att laget ser intressant ut med i princip två bra spelare på varje position. Jag tror att Malmö återigen går till slutspel och kan mycket väl utmana om att bli bland de fyra bästa. Hoppas nu att Malmö får några åskådare på läktarna. Det verkar ju vara hopplöst för Malmö att locka publik till hemmamatcherna.

IFK Kristianstad är ett av mina favoritlag. Jag gillar deras kaxighet, snabba och ibland rätt tuffa fysiska spel. I år har man nog inte förstärkt truppen så där markant. Nya utifrån är: André Olsson från IFK Ystad, Johan Persson från Önnered, Daniel Milakovic från Åhus och Joakim Hykkerud från Bjerringebro. Den sistnämnde är den stora värvningen och tanken är att han ska förstärka både i försvaret och som mittsexa. Det ska bli intressant att se om man lyckas får igång Möller Madsen i år. En fd dansk landslagsspelare borde ha kapacitet att göra avtryck i elitserien. Men förra året så var han verkligen blek. Man har också flyttat upp några egna talanger och där är målvaktstalangen Henrik Nordlander mest intressant. Han gjorde ju nyligen en lysande VM-turnering för U19-landslaget. Jag vet inte jag. Jag har längre trott att Kristianstad ska blomma ut och gå långt i slutspelet, men så missar man slutspelet år efter år. Det vore ju märkligt om det inte skulle gå vägen, men man är alldeles för ojämna för att hamna topp-6. Men kanske kan den fantastiska hemmapubliken lyfta laget till stordåd. Publiken är kanske lagets stora styrka.

Det var för väl

När jag åter började blogga i förra veckan så inledde jag med att efterlysa en vänsternia i Lugi och blev till min stora förvåning och glädje omedelbart bönhörd. En 23-årig man med namnet Goran Garic från Banja Luca i Bosnien kompletterar truppen och det var en värvning som verkligen var nödvändig. Nu hoppas jag bara att man värvat en spelare som man sett med egna ögon. Det har ju tyvärr hänt förr att Lugi värvat spelare som man inte har sett spela med mindre lyckat resultat.


Nystart

Har som förhoppningsvis någon märkt gjort ett längre avbrott i bloggandet. Men jag har även gjort ett längre uppehåll med handbollen. Jag har varken tittat på handboll eller läst om handboll sen i maj. Jag förstår inte riktigt vad som hände men jag kände mig jäkligt mätt på handboll i våras, men nu börjar suget infinna sig igen. Men jag inser att jag tappat en hel del om vad som hänt de senaste månaderna och har om möjligt ännu mindre koll på läget än vanligt.

Jag hade först tänkt att försöka summera vad jag missat i det här första inlägget för säsongen, men så blir det inte. Så det blir inga kommentarer om värvningar, mästerskapslottningar, pedofiler mm. Nej, istället tänkte jag börja med herrarnas elitserie. Hur kommer det att gå under året?

Först ut är Lundalagen.

H43 lär få det tufft. De har varit på gränsen att åka ur två säsonger i rad. Det är kanske dags nu. En redan tunn trupp har blivit tunnare. Förlusterna av: Andreas Bamberg (IVH Västerås), Gustaf Ekström (LIF Lindesberg), Nemanja Milosevic (LUGI HF) och Ola Anto (LIF Lindesberg) har man inte kunnat ersätta med likvärdiga spelare. Och frågan är hur länge Zoran Roganovic håller? Någon gång måste åldern börja märkas. Men han har ju börjat bra under försäsongen. Men en skada på Zoran skulle slå hårt mot H43. Och hur har H43 det med ekonomin? Blir det ännu ett ansträngt år? Prognosen för H43: s herrar ser inte så ljus ut. Jag tillhör de som vill ha två lundalag i elitserien eftersom rivaliteten ökar intresset för handboll i Lund, men börjar tvivla på H43 chanser att överleva som elitlag.

Lugi lär gå sämre i år än förra, även om man snarast gick stärkt ur den trots allt lite märkliga pedofilskandalen i början av sommaren. Spelarförlusterna är ovanligt många: Björn Nordmark, Kim Ekdahl Du Rietz, Kim Johansson, Sebastian Lindell, Viktor Sandberg, Mikael Söndergaard och Henrik Wellbring. Frågan är hur mycket Kim Ekdahl kommer att saknas? Ersättaren Nemanja Milosevic från H43 är till skillnad från Kim på väg neråt i kvalitet. Däremot så håller Kristian Meijer hög klass som ersättaren för Sebastian Lindell. Det ska bli kul att se Meijer spela igen på hemmaplan. Och på H9 så blir det ett lyft med Albin Tingsvall. Av de egna uppflyttade talangerna så ser jag fram emot att få följa Jonathan Leijonberg på M6. På det hela så ser truppen hyfsad ut. Men den känns lite tunnare än förra året och blir därmed mer känslig för skador. Vad händer t ex om Albin blir skadad? Lugi känns som ett mittenlag och lär få svårt att gå långt i ett eventuellt slutspel.

Gemensamt för H43 och Lugi är att det lär gå bättre för damlagen. Ett intressant trendbrott. Är för att damverksamheten är billigare som gör att klubbarna relativt sett verkar satsa mer på damerna? Eller beror det på ett genuint intresse? Oavsett vad så tycker jag det är kul att det satsas mer på damhandboll. Framtiden för svensk damhandboll ser ljus ut.

Är det förresten fler än jag som har problem med HEH: s kantspel? Ofta när jag klickar på en artikel så kommer det inte upp någon text i fönstret, utan bara rubriken. Sen verkar det som om artiklar ibland försvinner i kolumnen för kantspel. 

Nu när jag har börjat blogga igen så smått, så ska det bli intressant att se om några läsare hittar tillbaks. Jag ska nog inte vara för optimistisk ;-) .RSS 2.0