Efterdyningar

Det känns som om jag först nu har lyckats bearbeta chocken från i fredags. Det var så absurt och obehagligt att se en spelare dö inför ens ögon. Det som skulle bli en handbollsfest var nära att bli en riktigt hemsk händelse att minnas för evigt. Men tack vare hjärtstartare och kunniga åskådare så gick det ju bra till sist. Kan inte låta bli att tänka vad som kunde hänt i andra sammanhang där den här hjälpen inte hade funnits att tillgå.
 
Sådana här händelser går inte att förbereda sig inför men jag tycker att Lugi hanterade situationen på ett mycket proffsigt vis. All heder åt speaker, funktionärer och personal från Lugi.
 
All heder också till Kristianstadfansen som trots att de troligen blev blåsta på en säker seger insåg allvaret i situationen och tysta och samlade lämnade arenan.
 
Det var skönt att se att vi handbollsfans kan uppföra sig i en krissituation. 
 
Hoppas nu att Joacim Ernstsson tar sitt förnuft till fånga och slutar spela handboll. Det har varit lite väl många hjärnskakningar och hjärtproblem sista tiden. Det finns inget som kan motivera att riskera sin hälsa på det här viset.
 
Hoppas nu också att Lugispelarna kommer över chocken och samlar ihop sig. Hur jobbigt det än kan kännas så måste "the show go on".
 
Den andra klubben från Lund hade en betydligt roligare helg. Man lyckades bärga två poäng mot Önnered i en match som kunde ha slutat hur som helst. Det var en viktig seger för de blå som nu lämnade jumboplatsen.
 
Passade också på att se Skjern möta BSV i lördags. Alltid lika kul att se danska ligan. Denna gång var jag extra nyfiken. Hade tänkt att se de fd Lugispelarna Linus Persson och Anders Hallberg spela för BSV. Linus kom in i andra halvlek och gjorde en strong insats i mål och medverkade verkligen till att BSV lyckades få med sig en poäng. Anders Hallberg däremot visade sig vara småskadad¨och satt på bänken.
 
Något som skiljer sig från svensk handboll är hur mycket mer danska spelare och tränare får klaga på domarna utan att det blir en påföljd. Det är helt otroligt hur mycket man får lov att skrika på domarna. Och vad säger ni om Skjernspelaren Daniel Svenssons kommentar på Twitter efter matchen: "Vil du da renden mig i i røven - fuck!!!".
 
Att Joacim Ernstsson gjort sig ett namn i Danmark stod klart för mig när de i danska tv2 inte bara pratade om vad som hänt utan också gjorde en extra tv-sändning om det inträffade.
 
 
 
 
 
 
 
 

Avslutning

Såg Hammarby mot Sävehof igår. Det var verkligen en cool avslutning på matchen. Sävehof ledde med tre bollar när det återstod sju minuter när Hammarby efter en time out börjar spela ett extrem offensivt försvar. Sävehof kom helt av sig och Hammarby kom ikapp för att sedan med en man mindre på plan avgöra på en japan i slutsekunderna. Hade jag varit ett Hammarbyfan på plats så hade jag varit överlycklig under långt tid framåt. Nu ligger Hammarby på trejde plats i serien. Vem hade trott det före säsongsstarten?
 
Och Sävehof fortsätter att blanda och ge. Lite skadeglädje känner jag ändå med tanke på att man kickade Mikael Franzen för att han inte passade in i Sävehof. Ett helt obegripligt beslut. Se hur bra det gått för Sävehof efter det beslutet!
 
Och se hur bra det går för Alingsås istället.Alingsås gjorde en mycket hedervärd insats mot Wisla Plock i helgen. Efter en usel start så kom man nästan ikapp. Helt klart lyckades man skaka polackerna. Vilken match Jesper Konradsson gjorde? Vad månde bliva?
 
Men det sliter ju att spela i Champions Legue. Jag skulle bli förvånad om Alingsås vinner serien.
 
Lugis damer fick sig ännu en knäpp på näsan igår. Förlust med 10 bollar mot Sävehof. Och då ska man veta att Sävehof vilade några av sina bästa. Imponerande av Sävehof även om Lugi inte är lika bra i år som tidigare år. Hur länge kommer Lugi envisas med att behålla Brljevic?
 
Och Kristianstad får möte Hamburg. Även om det talas om mardrömslottning så blir det ju roliga matcher. Tror inte att Kristianstad är helt chanslösa hemma.
 
Och nu försöker jag förbereda mig för en förlust för Lugis herrar mot Kristianstad i morgon. Är rädd att IFK tar en gruvlig revansch. Är rädd också att det blir fler Kristianstadfans än Lugifans i arenan.
 
 
 
 
 

Tronskifte

Var i gamla idrottshallen ikväll och såg damderbyt mellan Lugi och H65. Och det var en riktigt rolig tillställning mellan två bra lag. Det var länge sen jag hade lika roligt på en handbollsmatch. Bra stämning, fullt på läktarna, rolig match med högt tempo och spänning in i det sista. Finns inte många sporter som slår handboll när det är så här. Med tanke på herrlagets publiksiffror numera så skulle kanske alla matcher gå i idrottshallen.Saknar verkligen atmosfären.
 
H65 drog det längst strået och vann rättvist i en jämn match. Sett över hela matchen så var man lite bättre än Lugi. Och detta trots att Jasmina Djapanovic hade en mindre lyckad dag. Bäst i H65 var målvakten förra Lugispelaren Jessica Ryde, Jennie Linnell (tror aldrig jag sett henne så bra) och Anna Johansson.
 
Bäst i Lugi var målvakten Emma Friberg och Hanna Blomstrand (fd H65). Vilken härlig målvakt Friberg är! Jag gillar verkligen hennes spelintelligens.
 
Jag har skrivit det många gånger och gör det än en gång. Tycker fortfarande att det var ett misstag av Lugi att kicka Harris och ta in Brljevic. Det är så tydligt hur mycket mer Harris får ut av sitt lag än vad Brljevic får ut av sitt. När H65-tjejerna strålar av lagkänsla och glädje så hänger Lugi-tjejerna med huvudet. Om man ser till spelartruppen så borde Lugi vinna klart men det gäller ju att få ihop ett lag också. Hoppas verkligen inte att Lugi förlänger med Brljevic fler gånger.
 
Nu har H65 tagit över som etta i Skåne. Frågan är bara hur länge det varar. Med Lugis resurser så borde Lugi kunna ta tillbaka förstaplatsen.
 
Före matchen fick domarparet Widell och Åström blommor. Ja, inte var det för att man är ett skickligt domarpar. För man är nog bland de sämsta i Sverige. Dåliga var man också ikväll.
 
 
 
 
 
 

Förnedring

Lugi brukar visserligen ha svårt för Guif borta men det var ju ren förnedring igår. Det var ju löjligt hur uselt Lugi spelade. Det sved i en vinröd själ.
 
Är det Bastieffekten som börjar göra sig märkbar nu? Jag var som ni kanske minns mycket kritiskt till Lugis val av Basti som tränare. Det var ännu ett av en lång rad märkliga Lugibeslut som antagligen beror på att man inte har några uttalade mål för verksamheten än mindre hur man ska nå dit. Jag hade hellre sett att man tog in en tränare med lite nya idéer, varför inte en från andra sidan Öresund.
 
Men sen inledde Lugi med att slå Kristianstad och så rann det på och jag började tro att jag hade haft helt fel i mina misstankar även om det kändes som om segrarna berodde på en hel del flyt och en storspelande Espen Christensen i mål. Men nu verkar flytet ha upphört och verkligheten börjat göra sig gällande. Först en knapp seger mot jumbolaget H43, följt av en turlig poäng mot Ricoh och nu en utklassning från Guif. Och nu är jag riktigt orolig. Anfallsspelet har varit undermåligt under säsongen. Det känns som om bäst före datum har passerats för att köra ett oändligt antal växlar med skytte från 11-12 meter. Och Lugi har inte riktigt den typ av skyttar som behövs. Kanske blir det bättre när Simon Jeppsson är tillbaka. Valet att sätta Milosevic som v9 känns inte heller särskilt smart. Och Tingsvall har inte hittat formen än, om den överhuvudtaget kommer att komma tillbaka. Men försvarsspelet är också märkligt nog märkbart sämre än förra året. Kan det bero på att Milosevic numera både spelar i anfall och försvar?
 
Vi får se vad som händer men jag blir inte förvånad om Lugi nu kommer att dala i tabellen. Det känns ju så där och Lugi lär få svårt att vända de inledande dåliga publiksifforna på hemmamatcherna om laget börjar gå kräftgång i serien.
 
Nu ser jag istället fram mot damderbyt mellan Lugi och H 65. Det ska bli spännande att se vilket av lagen som kommer att skugga Sävehof i toppen. Hoppas att det blir lite stämning på läktarna även om det är en fredagkväll.
 
Och apropå löjligheter. Dåligt av Kim Ekdahl du Rietz att redan nu bojkotta landslaget resten av karriären. Känns som ett mycket märkligt beslut.
 
Och gårdagens mycket rutinerade domarpar i matchen mot Guif och Lugi kläddes av igår. Här har verligen bäst för datumet passerats. Vilka fullkomligt slumpmässiga domslut!
 
Var förresten lite besviken på damlandslaget i matcherna mot Island. Hade väntat mig mer av landslaget. Men det är ju träningsmatch och man vill säkert prova en hel del saker, men skärpning behövs garanterat i EM. Hoppas genrepet mot Brasilien kommer att kännas mer positivt.
 
 

RSS 2.0