Herrar

Nu är det dags igen för matcher i herrarnas serie.

H43 lär få storstryk mot Sävehof men kan vinna över Hammarby. Det kan behövas om H43 vill undvika bottenstriden.

Och jag undrar om Lugi klarar av att bli första lag som slår Kristianstad i den nya arenan. Det kan bli en tuff vecka för Lugi för efter Kristianstad så väntar Drott. Jag tror inte att Lugi vinnar två matcher i rad mot Drott.

Och sen känns HK Malmös matcher mot Guif och RIK som en värdemätare för var Malmö hamnar i år.

Det samma kan man väl säga om Ystad som också möter Guif.

Och Lindesberg behöver verkligen vinna över Aranäs, men det tror jag inte att man fixar.

Och vad ska Axnér skriva nu när herrlandslaget bara vinner med fyra bollar mot Israel? Det imponerar verkligen inte. Tydligen hade Sverige problem med Israels offensiva försvar. När ska vi lära oss att hantera detta?

Och Slovakien spöar Montenegro borta med 10 bollar! Hur mycket kommer de att spöa Sverige med?

En dammatch

Såg Lugi vinna över Västerås idag. För att vara en toppmatch så var det en märklig match. Den var avgjord redan efter 5-6 minuter. Västerås var inte mentalt på plats och slängde bort bollar hela matchen igenom. Men även om Västerås inte hade haft så många tekniska fel, så hade Lugi antagligen ändå vunnit. Lugi känns som ett bättre lag. Lugi kan mycket väl gå längre än vad jag trodde före säsongen. Jag var rädd för att Lugi skulle ha svårt att slussa in alla 92-93:or i laget, men det verkar funka hur bra som helst.

Och Anna Lagerquist blir bara bättre och bättre. Vad månde bliva? Men hon är inte den ende av ungdomarna som utvecklas, Maria Adler tar för sig mer och mer. Det ska verkligen bli intressant att följa Lugis damer i framtiden.

Vi som gillar handboll utgör trots allt en liten familj. Det är rätt lustigt. Ofta ser man samma personer överallt. Idag såg jag bl a Proppen och Eslövs Ola Månsson. Och Mels-ungen Anton Månsson.


Uppgivenhet

Vad har hänt? En jämn match mot Montenegro och helt plötsligt är det rena undergångsstämningen. Man får inte glömma att Montenegro är bättre än vad många verkar tro. Och då är det inte så konstigt att matchen blev jämn. Så varför går Axnér och Hellgren helt plötsligt ut och säger att Sverige suger? Jag förstår det inte riktigt. Vad är man ute efter? Uppmärksamhet kring den egna personen? Eller är det uttryck för besvikelse över att Sverige just nu inte dominerar i världen?

Axnér skriver att vårt landslag tillhör bottenskrapet i Europa. Och att vår chans i det kommande hemma-mästerskapet är att vi kommer med något nytt och eget.

Hellgren hakar på säger på HEH att Sverige måste komma på något nytt och revolutionerande och att vi tappat i slagkraft på målvaktssidan.

Riktig så illa är det inte. Å andra sidan är Lövgren lika fel på det när han i tv säger att Sverige borde bli 1:a, 2:a och 3:a i kvalgruppen.

Sanningen är väl att Sverige ligger strax under topplagen, men absolut inte i bottenskrapet. Sverige kommer att gå till mellanrundan, men det blir inget semifinalspel. Så är det. Och det är väl ingen katastrof. Och det betyder inte heller att Sverige aldrig mer kommer att nå toppen.

Visst nyckeln till en återkomst i världstoppen kan vara att komma på något nytt och revolutionerande, men framgången kan också komma av att vi någon gång helt enkelt råkar få ett antal världsstjärnor samtidigt i landslaget. Jag tror att slumpen har stor betydelse.

Men ska jag vara ärligt så tycker jag också att det finns mycket som kan göras bättre i svensk handboll.

Handbollen måste bli bättre på att marknadsföra sig och på det viset skaffa sig ett större ekonomiskt utrymme.

Man bör också prova nya grepp. Kanske ska man avdramatisera SM-spelen för barn och ungdomar som i praktiken leder till utslagning i alltför tidiga år. På nära håll kan jag se hur många talanger som kasseras i Lugi eftersom de just nu inte anses platsa i SM-lagen eller i seniorlagen. Och likadant är det väl i alla andra klubbar i Sverige.

Spelarutvecklingen måste bli bättre. Vi når fortfarande framgångar med våra ungdomslandslag, men vad händer sen? Hur många når landslaget?

Och så har vi det här med inställning. Axnér är inte fel ute när han säger att dagens elitspelare inte är beredda att satsa fullt ut på handboll. Och satsar man inte fullt ut så når man inte heller så långt som man skulle kunna. Men det här handlar mer om hur det är i samhället i stort. Det är verkligen en utmaning att försöka ändra den sk tidsandan.

En gång i tiden så tog Danmark efter det som vi gjorde i Sverige. Nu är det hög tid att vi åker över sundet och börjar studera vad de håller på med. Det känns som om vårt grannland mer är i fronten när det gäller att utveckla handbollen än vad vi svenskar är. Hoppas inte att stoltheten hindrar oss från att ta efter det som danskarna gör bättre.

Men nog fan behöver vi lite framtidstro. Man kan inte deppa ner sig som Axnér och Hellgren verkar göra. 

Dagen efter

Har lite småångest. Kommer det att bli en antiklimax i hemma-VM? Börjar få lite dåliga vibbar. In med Jernemyr i försvaret!

Håller verkligen duon Staffan och Ola måttet? Jag tycker inte att landslaget lyft sig under deras ledning.

Tänk att Magnus Anderssons Österrike tog en poäng borta mot Tyskland. Och Tyskland kvitterade i slutsekunderna. Bra start för Magnus!

Och det var inte bara Sverige som hade problem igår. Islands tvåmåls seger över Lettland imponerar inte.

Och att Ryssland inte är så lysande längre bevisades av deras knappa vinst över Schweiz, där schweizarna kände sig bortdömda av en matchdelegat.

Något helt annat. Melsungens Anton Månsson kommer hem till Lund i helgen. Är det för gott?
En annan landskamp

Oups! Det var nära ett misslyckande idag. Före matchen spådde Lövgren att Sverige skulle vinna enkelt. Men så blev det alltså inte. Ett mer taggat Montenegro men också med visst flyt var som bekant nära att vinna. Första halvlek var frustrerande att se på när Montenegro nästan sköt Sverige sönder och samman. Men som tur var hade vi Mattias Andersson att slänga in. Han räddade Sverige idag. 

Förutom Mattias Andersson så var Jonas Källman duktig i 5-1 försvaret. Ekberg och Larholm skötte sig också framåt.

Men det här spelet håller inte i VM. Jämfört med Danmark igår så kan man tro att Sverige ligga en bra bit efter toppen i världen. Vi får verkligen hoppas att Sverige hade en ovanligt dålig dag.

Men Montenegro är nog på väg uppåt. Konkurrensen i världen växer sig starkare. Och det har säkert ett samband med det som Axnér skrev om, när han skrev att det blir fler spelare internationellt som har namn som slutar på vic och färre som har namn som slutar på son.

Varför var det förresten så tyst i Kristianstads Arena? Identifierar man sig mer med klubblaget än landslaget?En landskamp

Igår möttes Danmark och Vitryssland i EM-kvalet. Det var en del snack om Siarhei Rutenka före matchen. Kunde han lyfta Vitryssland så pass att de kunde utmana Danmark. Men det kunde han inte. I Barcelona konkurrerade han ut Mikkel Hansen men i gårdagens match var Mikkel totalt överlägsen. Mikkel gjorde mål när det behagade honom. Efter att ha gjort 10 stycken så fick han vila resten av matchen. Rutenka däremot var rätt osynlig och kom upp i 4 mål. Det måste ha kännts skönt för Mikkel att få lite revansch för tiden i Barcelona.

Danmark vann rätt enkelt och hade fullständig kontroll över matchen och de flesta spelarna fick tid på plan. Vid sidan av Mikkel Hansen så skötte sig René Toft Hansen och evigt unge Lars Christiansen alldeles utmärkt. Toft Hansen kommer att bli en bra ersättare för Michael Knudsen. Det var också intressant att se Kasper Irming ta för sig på plan. Han är från början kantspelare men spelade i går på nio meter. Det han saknar i längd kompenserar han med speed.

På söndag så spelar Danmark mot Schweiz. Det lär väl bli vinst då också och då är EM-platsen i princip redan klar. Det enda lag i gruppen som kan hota Danmark är Ryssland, men de är ju inte längre vad de en gång var.
Lathet

I senaste blogginlägget så diskuterar Axnér det uttalande som Johan Pettersson gått ut med där han hävdar att dagens elitseriespelare är sämre tränade än förr. Frågan är intressant. Jag vet inte om man är bättre tränade nu än förr, men man är definitivt inte lika bra tränade som spelare i de utländska ligorna.

Axnér menar att det inte är rättvisande att jämföra testresultat. Elitseriespelarna idag är yngre och de har därmed inte hunnit bli lika bra tränade. Så kan det mycket väl vara, men han kommer också in på några andra förklaringar som delvis motsäger hans teori om var man befinner sig i utvecklingsfasen.

Axnér menar att spelarna inte är mer lata nu än förr, men att de istället är mer bekväma. (Jag vet inte riktigt vad skillnaden är mellan lat och bekväm. Är inte det väldigt snarlika begrepp?) Men bekvämheten beror enligt Axnér på att dagens elitspelare inte vill satsa fullt ut på handbollen. Det finns för mycket annat som lockar och man vill inte satsa om det innebär att man måste offra något. Och så är det antagligen. Det är roligare roligare att festa, träffa kompisar, umgås med flickvännen, resa utomlands än att träna. Axner tror att det är unikt för Sverige men det tror inte jag. Samma tendens finns säkert i de stora ligornas länder. Vi har det för bra i väst-Europa för att vilja lägga ner så mycket tid på handboll. Däremot finns det andra länder där handbollen lockar mer som en väg att få det bättre ställt. Axnér skriver att det blir fler spelare utländska ligorna som har namn som slutar på vic och färre som slutar på son.

På sikt kommer detta naturligtvis märkas i VM- och EM. Vi kommer att få allt svårare att få fram storspelare, samtidigt som konkurrensen kommer att öka från andra länder.


Kristianstad Arena

På torsdag EM-kvalar Sveriges herrar mot Montenegro i Kristianstad. Nu vet jag inte hur det gått med biljettförsäljningen men helt klart hotar Kristianstad att konkurrera ut Lund när det gäller landskamper. Den nyfikne kan gå in på: http://www.kristianstadarena.nu/fakta.asp  eller varför inte göra ett besök. Då kanske till och med den mest hängivna FOF Arena-fantasten kan börja inse att det finns bättre Arenor. Bara en sån sak som att det finns en jumbotron i Kristianstad eller att den tar 1000 fler åskådare.

Måndagskväll

H43/Lundagårds damer imponerar. Bra gjort att spela jämnt med Västerås borta igår. Surt att förlora med uddamålet.

Min bloggarkollega Snickesnack har tagit upp frågan om varför domarna gör en annan bedömning av fysiskt starka spelare. Kim Ekdahl du Rietz t ex får utan tvekan mycket stryk utan att domarna alltid reagerar. Det ligger något i att ju större man är desto mer verkar det legalt att puckla på en. Kim borde utan tvekan få fler frikast med sig och motståndarna borde åka ut oftare.

En annan fråga Snickesnack ställer är varför Söndergaard får så mycket speltid på Wahlströms bekostnad. Den frågan har jag också ställt i både bloggen och direkt till Zanotti. Jag fick inget svar, men Snickesnack kanske lyckas bättre. Misstänker att han är mer populär i Lugileden.

Lindesberg fick en nödvändig poäng igår. Men det är snart hög tid för första vinsten. Men förr eller senare så vinner man väl någon hemmamatch.

Såg Berlin möta Rhein Neckar Löwen igår. Vilken skillnad det är mellan tysk och svensk handboll. Heinevetter i Berlins mål var lysande och överglänste Szmal i RNL. Och Heinevetter har tydligen varit bra hela säsongen och är en förklaring till varför det går bra för Berlin. Men vilken märlig målvaktsstil han har. Finns det någon som har någon liknande? Måste också säga att det är imponerande att Bielecki är på plan igen efter sin otäcka ögonskada.Toppmatch i Danmark

Idag möttes BSV och AG Köpenhamn i Pokalturneringen, en cup som är nästan lika viktig att vinna som det danska mästerskapet. I Danmark har man alltså lyckats få en cup att bli nästan lika intressant som seriespelet. Varför är det omöjligt att skapa ett intresse för cuper i Sverige? Men det är inget som är typiskt för handboll utan gäller lika mycket för fotbollen. Men utomlands så lockar ett cupspel lika mycket publik som seriespelet. Hade man lyckats att skapa ett intresse för ett inhemskt cupspel i Sverige så hade man också lyckats med att öka antalet matcher och sluppit hålla på med en poolindelning.

Nåväl, hur gick det då i matchen mellan BSV och AG Köpenhamn. AG vann efter att ha lett större delen av matchen. Matchvinnare var Kasper Hvidt som är lika bra som förr. Vilken målvakt! Det är tur att han inte längre spelare i det danska landslaget eller synd om man nu håller på Danmark. I BSV: s mål stod hans efterträdare Niclas Landin. Han gjorde också en bra match men hade väl en räddningsprocent som var 10-15 % sämre.

På plan syntes också svenskarna Fredrik Petersen och Niclas Ekberg. Men ingen av dem gjorde så mycket väsen av sig. Ekberg kommer inte med i spelet särskilt mycket men får ändå spela non-stop. Petersen syntes lite mer men inte enbart positivt. Han fick inte spela de sista minuterna efter att ha missat några avslut på Hvidt.

Nu närmar sig EM-kvalmatcherna. Danmark möter Vitryssland med bl a Rutenka i laget på onsdag och verkar faktiskt lite nervösa. Men det finns det antagligen ingen anledning att vara för visst kommer man att vinna hemmamatchen i Gigantum.

Torsk för Lundalagen

Det var väl trots allt rätt väntat att båda Lundalagen skulle förlora idag.

Ett Alingsås på väg uppåt bör ju vinna över H43. Alingsås - H 43 33-23. Märklig sifferkombination.

Och att Lugi skulle få en reaktion efter fem raka vinster var inte heller oväntat. Framförallt inte mot ett Skövde som brukar vinna hemma. Men efter att ha sett matchen så kan jag inte låta bli att tycka att Lugi borde ha vunnit. Det var synd att så många spelare var bleka och att man missade så många lägen. Men Anders Hallberg behöver inte skämmas för sin insats. Han var klart bäst i laget och visade mest vilja. Efter en vilsen start de första matcherna så är han verkligen på gång. Johan Follin var som vanligt också bra. Men vad höll Kim Ekdahl på med? Han verkar ha en glappkontakt mentalt. Ibland är han på men ibland också helt av. Och detta dessutom alldeles för ofta. På det hela taget så verkade Lugi vilset i anfallet. Och försvarsspelet var inte heller alltid på plats.

Skövde verkar ha en tunn trupp, mycket hänger på Forsmoo, Nilsson och Appelgren. Men idag räckte det ju till för vinst. Och fortsätter man att vinna hemma så lär man hamna i slutspelet. Jag har ju tippat dem som 6:a i serien.

Den sportsligt orättvisa poolindelningen kanske har betydelse ändå. Det verkar som om de bästa lagen finns i poolen med Alingsås, Sävehof, Guif m fl. Det kanske gör att det är svårare för dessa lag att vinna sina matcher. Sen är det lite trist att poolindelningen gör att det blir en massa derbyn under en kort tidsperiod. Det är inte så upplyftande att Lugi snart ska möta Kristianstad, Malmö, H43, Ystad och Drott igen. Ja, jag gillar inte poolindelningen.Lite från Danmark

Kolding har börjat komma igång igen efter den usla starten. Nu har man tre raka vinster, den senaste kom igår mot förra årets finalmotståndare AaB. Man fick alltså revansch för finalförlusten. Och Ingemar Linnell sitter väl säkert ett tag till nu. AaB däremot kanske inte ens finns som herrlag nästa år. Klubben funderar faktiskt på att lägga ner herrverksamheten som dras med ett stort underskott. I så fall får Larholm, Lennartsson, Wremer och Ask se sig om efter nya klubbar. Kanske gjorde de svenskar som lämnade AaB förra året rätt som stack i tid.

Skjerns linjespelare Thomas Klitgaard spräckte förresten sin ena testikel i förra matchen. Fy fasiken, vad det måste ha gjort ont. Det var honom som Anton Månsson skulle ersätta i Melsungen, men så blev det inte som bekant.

Och AG Köpenhamn fortsätter att vinna.


Publiksiffror

Sävehof-Hammarby 810 åskådare.
Alingsås-Guif 952 åskådare.
RIK-Drott 671 åskådare.

Jäkligt usla siffror. Och så undrar handbollen varför ishockey får mer uppmärksamhet? Att inte Alingsås eller Sävehof kan locka fler åskådare är ett mysterium. De verkar ju annars ha trogna fans. När kommer handbollen att börja ta för sig mer och bli bättre på att sälja in sin produkt?


Vad hände där?

Hammarby spöar Sävehof borta. Fattar inget, vad hände egentligen i Partille igår? Och jag som börjat tro att Sävehof skulle gå obesegrade genom serien. Men antagligen sliter det att spela i Champions League precis som Alingsås fick uppleva förra säsongen. Det sliter fysiskt men också mentalt. Hur sexigt är det att möta Hammarby efter att precis ha mött Hamburg?

Resultatet gör att Lindesberg börjar bli isolerat i botten. Det ser tufft ut för de orangefärgade laget.

Att Alingsås och Guif spelar oavgjort visar att både kommer att tillhöra toppen. Alingsås har börjat sin vandring uppåt.

Och Drott fick en behövlig vinst mot RIK. Börjar klättringen uppåt nu?

Och när hände det senast att både Lugis herrar och Lugis damer ligger topp-3 i serien?


Ett derby

Det gick trots allt som väntat. Lugi vann rättvist efter att ha kontrollerat matchen under nästan hela matchtiden. Lugi var det bättre laget. Försvarsspelet och framförallt "förrädaren" Linus Perssons målvaktsspel avgjorde. Men det blev ändå lite spänning på slutet. Lugi fick plötsligt problem med H43: s utgrupperade försvar och H43 kom allt närmare på slutet. Det var starkt gjort av H43 att kämpa ända in till slutet.

Men det är konstigt att hemmapubliken inte kämpade lika mycket. Hemmafansen satt tysta nästan hela matchen och tillät Lugis klack att dominera. Bra jobbat av Lugis klack.

Men jag måste säga att H43 är bättre än vad jag trodde att de skulle vara i år. De känns mer som ett lag jämfört med förra säsongen. Och årets nyförvärv har fyllt upp luckorna bra. Och så har man Zoran Roganovic. Han är fortfarande ruggigt bra. H43 bör inte ha några problem med att hålla sig kvar i år. 

Lugi kändes stabila för första gången i år. Förutom Linus Persson så var Kim Ekdahl stundtals riktigt bra. Och Johan Follin har tagit ett steg framåt i år. Han är otroligt nyttig för Lugi både framåt och bakåt. Han manar på sina medspelare och är otroligt spelintelligent. Och jag undrar om inte Lugis nya spel börjar sitta där så smått. Och så är det kul att se att Zanotti fortsätter att vara engagerad under matcherna och att han verkar ha kommit över den press han verkade känna de första matcherna. 

På vägen ut ur hallen hörde jag en hemmafan säga: "Jag avskyr Lugi något så otroligt. Jag hatar dem mer och mer. Får jag se en vinröd tröja så vet jag inte vad jag gör.". Ett derby kan alltså fortfarande väcka en hel del känslor. 

Men är det någon som vet hur många det var i publiken? Det sades inte under matchen och det står inget på HEH heller. Men det kändes som en bit över 2000.

 


Tänk

att HK Malmö vann mot Hammarby och att man kan vinna några matcher i rad.

att Hammarby därför fortfarande ligger kvar i bottenträsket. Lindesberg är alltså ännu inte helt akterseglat.

att jag ändå får några kommentarer som håller med när jag klagar på Lunds Arena och Lundaklubbarnas jobb med marknadsföring. Istället för att tycka att jag är en jobbig och gnällig jävel så kanske berörda parter ändå borde fråga sig om det finns något som de kan göra annorlunda. Men så klart, det är bekvämare att tycka att jag borde lägga ner.

att Lundaderbyt idag ändå känns lite ovisst. Men Lugi är ändå favoriter och H43: s chans är väl att mobilisera samma inställning som man t ex hade mot Ystad.

att samtliga sex svenska landslag - junior-, ungdoms- och seniorlandslag är 2010-2011 kvalificerade till de EM och VM som arrangeras. Det är min själ inte dåligt. Det finns återväxt i Sverige.

att Svenska Handbollförbundet och TV4-Gruppen har slutit avtal om sändningsrättigheter avseende herrlandslagets EM-kvalmatcher och damlandslagets VM-kval. Men jag undrar hur mycket pengar förbundet får in?

att nedanstående danska bruttotrupp till EM-kvalet ändå känns lite svagare än vanligt. Jag tror att man kommer att få problem framöver med generationsskiftet. Det borde vara så att man tar något steg tillbaka. Undrar hur sponsorer och allmänheten tacklar det i Danmark.

Målvakter:
Niklas Landin, BSV
Sørenn Rasmussen, Flensburg-Handewitt
Jannick Green, AaB Håndbold

Utespelare:
Thomas Mogensen, SG Flensburg-Handewitt
Mads Christiansen, AaB Håndbold
Lasse Boesen, SG Flensburg-Handewitt
Lars Christiansen, KIF Kolding
Anders Eggert, SG Flensburg-Handewitt
Bo Spellerberg, KIF Kolding
Lasse Svan Hansen, SG Flensburg-Handewitt
Hans Lindberg, HSV Hamburg
René Toft Hansen, AG Håndbold
Henrik Møllgaard, AaB Håndbold
Mikkel Hansen, AG Håndbold
Kasper Nielsen, BSV
Kasper Irming, Århus Håndbold
Morten Olsen, Hannover/Burgdorf
Rasmus Lauge Schmidt, BSV
Jesper Nøddesbo, FC Barcelona


Diverse

Füchse Berlin förlorade igår mot Hamburg och åkte ner till tredjeplatsen i ligan. Som vanligt kommer ligan att toppas av Kiel och Hamburg.

AG Köpenhamns ägare Kase-Jesper försöker få Ólafur Stefánsson till Danmark i samband med att Krzysztof Lijewski kommer till Rhein Neckar Löwen.

AG satte förresten nytt publikrekord för dansk handboll i fredags. 7500 åskådare såg dem vinna med 10 bollar över Nordsjälland. Återigen, detta i en stad där FCK bara brukade något 100-tal åskådare. Undrar om om svenska klubbar månne har något att lära av AG Köpenhamn?

Och Kolding förlorade som väntat mot Veszprem borta, men man ledde faktiskt i halvtid.

Men AaB vann med 33-29 över Dinamo Minsk och enligt uppgift gjorde Jan Lennartsson en lysande match.

Inför derbyt

I morgon har vi årets första herrderby. Det första damderbyt vanns av Lugi. Och jag tror att Lugis herrar också vinner morgondagens match. Traditionen säger att bortalaget ska vinna. Men Lugi känns också som ett bredare och jämnare lag. Får Lugi bara stopp på Zoran Roganovic så bör det bli vinst. Det ska bli intressant att se publiksiffran. Nog sjutton borde det komma fler än 2000 personer. Men jag är inte säker. Jag tycker inte att det har pratats lika mycket om derbyt på stan som det brukar.

I vilket fall som helst så hoppas jag på en bra match och en riktig derbyfight i morgon med rejäla smällar i närkamperna. Kort sagt handboll när den är som bäst.


Skånes damlag

Det var en bra dag för Skånes damlag igår. Eslöv krossade jumbon Tyresö med 25 bollar. H43/Lundagård vann mot Kroppskultur och tog därmed sin andra seger. Man vände ett underläge med nio bollar till en klar vinst. Jag upphör aldrig att imponeras av lagets vilja och förmåga att vända matcher. Och Lugis damer vann stort i Cupvinnarcupen.

Jag måste säga några ord om Lugis Anna Lagerquist, 17 år och fortfarande utan en hel del muskler, så är hon ändå lysande i sitt försvarsspel. Snacka om bra fotarbete och spelintelligens. Vilken talang! Lägg namnet på minnet. Jag blir inte förvånad om vi här har en kommande stjärna i landslaget.


4775 åskådare

Så spelades äntligen första matchen i Kristianstads nya hall. Och vilken uppslutning, 4775 åskådare imponerar. Det hade varit närmast varit ett antiklimax om hemmalaget hade förlorat och förlusten var faktiskt nära i går. Men premiärmatchen slutade till sist oavgjort vilket antagligen ändå måste ha känts skönt. Nu är man fortfarande obesegrade i den nya Arenan.

Men nu återstår om Kristianstad lyckas bättre än Lund när det gäller att använda de möjligheter som en ny Arena ger för att locka folk till matcherna. Man kan naturligtvis inte räkna med att det ska bli slutsålt även i framtiden men en ny Arena bör ge ökade åskådarsiffror. Jag gillade idén att dela ut Kristianstad-tröjor till publiken med siffran 8 på ryggen. Fortsätter man på den vägen med nya grepp så kommer också publiken.

4775 åskådare. Jag kan inte hjälpa det men Lunds Arena känns genast rätt liten.

Kos

Såg gamle H43-tränaren Kos coacha Skjern i dansk tv i lördags. Han fick mycket beröm. Skjern har ju börjat bra i ligan och är det enda lag som plockat en poäng från AG Köpenhamn, på bortaplan dessutom. Det är kul att se hans prägel på försvarsspelet. De danska motståndarna lär få det lika jobbigt som de svenska fick när Kos införde 3-2-1 försvaret i H43. Kos är utan tvekan en riktigt meriterad tränare. När hamnar han i Sverige igen?

Annars går ju AG Köpenhamn som tåget just nu. Jag trodde att Bjerringbro och Kolding skulle kunna ge dem en match om titeln, men som det ser ut nu så lär det danska mästerskapet hamna i Köpenhamn.

Har den senaste tiden fått ovanligt många kommentarer. Det är fortfarande intressant att se att läsarsiffror och kommentarer ökar när jag skriver något som irriterar människor. Vi vill tydligen hellre läsa sådant som gör oss upprörda än sådant som vi själva håller med om.

Lundaspelen

Som jag skrev i fredags så hade Sydsvenskan en artikel om de kommande Lundaspelen i veckan. Lundaspelen är verkligen en höjdpunkt under året. Hela staden blommar upp när alla handbollsungdomar väller in från när och fjärran. Själv tar jag alltid ledigt från jobbet för att gå runt och se så många matcher som möjligt från morgon till sena kvällar. Det är härligt att se spelglädjen och kärleken till handboll. För att inte tala om alla talanger på plan.

Lugi har all anledning att känna sig stolt över Lundaspelen. Det kräver verkligen en bra organisation, många frivilliga och en helhjärtad insats för att ro hem en så stor turnering. Det är inte så många handbollsklubbar som hade klarat av att genomföra detta år efter år.

Det är dock synd att Lunds kommun inte riktigt förstått PR-värdet. Man borde stötta turneringen ekonomiskt. Nu ställer man visserligen upp med både lokaler och personal, men man missar inte att ta betalt.


Matchprogram

Avbytarbänken diskuterade klubbarnas matchprogram förra året. Det var slående hur dåliga dessa var i de flesta fall. Lugi provar i år ett nytt grepp och jag tycker att man har gjort helt rätt. Man har tagit fram ett påkostat säsongsprogram som man säljer för 40 spänn. Och så delar man gratis ut ett litet matchprogram. Men detta lilla program fyller helt och hållet sin funktion. Det hela känns som en riktigt bra lösning. Det enda som jag kan tillägga är att det gott kunde ha funnis lite mer text i säsongsprogrammet. Nu består det mest av fotografier och några korta kommentarer från Lugifolk och några kända Lundabor. Men det kanske kommer mer text till nästa år. Varför inte ta chansen att berätta mer om Lugis verksamhet?

Fredag kväll

Alingsås var imponerande igår. Ystad var totalt chanslösa och Hellgren har nog rätt när han säger att Alingsås kommer att klättra uppåt i serien. Som de spelade igår så blir de farliga i ett slutspel. Ystad var riktigt bleka, framförallt i början. Men hur många skott i trävirket hade man inte? För att inte tala om skott på Aggefors i mål.

Och den poäng som Drott tog mot Guif igår var antagligen nödvändig för laget. Nu kanske de slipper att deppa ner sig totalt. Axnér skriver i sin blogg att spelarna pissar på spelidén. Ja, det kan ju var och en se. Men varför pissar de på idén? Det hade varit mer intressant att utveckla. För egen del tror jag att det gick för bra på slutet förra året. Spelarna tror att de kommer att vinna utan att behöva anstränga sig.

Axnér har i de senaste inläggen avglorifierat Marcus Ahlm. Jag tror ändå att han hade varit ett lyft för landslaget i kommande hemma-VM. För det finns ännu inget lysande alternativ på den positionen.

Hammarby kvitterade idag mot Aranäs när det var 3 sekunder kvar och det ska nog Hammarby vara glada över. När serien är slut ligger Aranäs före Hammarby.

Fick en klok kommentar från signaturen I Norr. Det hade antagligen varit mer lyckat att driva frågan om öppenhet och tolerans. För det hade man nog kunnat vinna. För där var förbundet ute på hal is, men att jämställa ett domaruppdrag med att vara anställd var långsökt. Men det var väl de eventuella skadeståndspengarna som lockade.

Lugis klubbdirektör, Emme Adébo, formulerade omedvetet Lugis marknadsföringspolicy häromdagen i en intervju i Sydsvenskan. Artikeln handlade om Lundaspelen, världens största inomhusturnering i handboll. Emme sa att man inte marknadsför turneringen utan man tror istället på mun till mun principen. Samma princip verkar även gälla representationslagen. Man marknadsför inte utan hoppas istället locka publik genom snacket på stan. Det är så man lyckas locka runt 1000 åskådare till matcherna.

Prejudikat

Sydsvenska Dagbladet skriver: "De sparkade handbollsdomarna Mattias Jansson och Christian Sandblom förlorade stämningen mot Svenska handbollsförbundet. Jansson och Sandblom hade krävt skadestånd på 2,6 miljoner kronor för brott mot lagen om anställningsskydd och förlorad arbetsinkomst. Enligt tingsrättens dom ska de i stället betala förbundets rättegångskostnader på 190 274 kronor."

Domen var väntad eftersom en vinst för domarna hade fått stora konsekvenser för hela idrotts-Sverige om förtroendeuppdrag hade likställts med anställningar.

Men faktum kvarstår att det var ynkligt av Handbollsförbundet att sparka Jansson för att han skrev saker i sin blogg som inte uppskattades av förbundet. Censur kan aldrig gynna handbollen eller förbundet för den delen.

Och om Janssons homosexualitet dessutom spelade roll så är det i det närmaste en skandal.

Men det är inte säkert än att frågan är avgjord. Det går att överklaga domen till Arbetsdomstolen.

Käftsmäll

Förlorade verkligen Drott med 36-19 mot Malmö ikväll? Otroligt! Vad är det med Drott? Och hur ska Sivertsson kunna vända på denna trend?

Kan tänka mig att Malmöpubliken gick belåtna hem efter matchen.

Inställning

Jag fick ett mail igår där brevskrivaren ställde två frågor.

1. Den ena frågan gällde Lugi killarnas inställning, "....vad är det som är fel när ledarna inte tillräckligt ofta kan få spelarna att tända till"?
2. Den andra frågan gällde Axnérs telefonsamtal med Rustan Lundbäck i pausen. "Är inte det konstigt när två ledare måste inhämta tips från någon som ser matchen på TV"?

Den första frågan har jag också funderat på. De två senaste säsongerna så har Lugi havererat mentalt efter halva säsongen. Och i år så har man inte varit mentalt på plats i hälften av matcherna. Och detta med att engagera borde ändå vara Zanottis och Axnérs styrka. Det är märkligt. Något står inte rätt till i herrtruppen. Damerna verkar ha en helt annan glöd och vilja att kämpa.

När det gäller den andra frågan vet jag inte vad jag tycker. Jag vet för lite om hur samarbetet fungerar och hur rollfördelningen är. Rustan är ju en erfaren och kompetent handbollstränare. Han har säkert mycket nyttigt att förmedla till de båda Lugitränarna. Men samtidigt är jag rädd att den här formen samarbete kan få negativa konsekvenser. Hur mycket påverkar Rustan och hur mycket vågar Lugis tränare stå på egna ben och köra sin egen linje? Framtiden får väl utvisa om det positiva med samarbetet överväger det negativa.

Dagen efter

Sydsvenskan har en artikel på nästan två helsidor om att publiken svek igår på Lugis båda matcher. Man kan alltså konstatera att det Lugi uppnådde med sin exponering i tv var två sömniga matcher inför glest besatta läktare utan någon som helst festlig inramning. Och ett eftermäle i den största tidningen i närområdet om hur dålig publikuppslutning man fick. Behöver jag säga mer?

Jan Gustafson i Sydsvenska lyfter fram söndagen och konkurrensen med Sävehof på tv som de största skälen till varför så få kom till Arenan. Och ja, de är bidragande orsaker. Men det viktigaste skälet är att Lugi inte jobbar aktivt med att locka folk till matcherna, att man inte vågar prova några nya grepp.

Jan Gustafson nämner att Lugi kanske lär sig till nästa dubbelmöte i November. Fan tro´t. Ska vi slå vad? Vem tror att det händer något nytt då?

Men annars är jag gladare idag. Det är kul att både Lugis herrar och damer är uppe och nosar i toppen av serierna.


Konsten att sälja in handboll

Nu är jag en sur gubbe igen.

Handbollen brukar beklaga sig över att man aldrig får den uppmärksamhet i media som man förtjänar. Något som gör det svårare att sälja produkten handboll till sponsorer och allmänheten. Men vad händer när man får chansen att visa upp sig i tv? Vad gjorde Lugi idag för att visa för omvärlden hur kul det kan vara att se handboll? Hur mycket ansträngde man sig för att det skulle bli mycket folk i Arenan? Hur mycket ansträngde man sig för att göra arrangemanget till den fest som man med jämna mellanrum brukar säga att Arenan gör möjligt? Inte ett smack! Vilket tjänstefel! Tror fan att man inte får den uppmärksamhet i media som man tycker att man är värd.

Det går inte att skylla på att det var fint väder ute och tv-sändning. Man kunde ju t ex provat att bjuda på fritt inträde idag, så att man kunde fått fler besökare än 562 på dammatchen och 1048 på herrmatchen.

Och varför inte göra ett enda ynka försöka med någon form av festlig inramning.

Var detta det bästa som man kunde erbjuda tv-tittarna??? Var detta det budskap man ville förmedla? Så här roligt och festligt är det alltså att se elithandboll.

Jag upphör aldrig att förvånas över denna passivitet, denna ovilja eller rent av oförmåga. Jag börjar ge upp. Jag börjar tvivla på om handbollen överhuvudtaget kan växa sig starkare eller om Lugi kommer att lyfta.

Och vad gjorde spelarna för att marknadsföra handbollen? Inte ett smack. Två sömnpiller till matcher. Och killarna var värst. Det var tur att Lindesberg var så dåliga annars hade det blivit en tredje förlust. Och hade inte Axelsson fått sin tredje utvisning i slutet av matchen och hade inte Linus Persson gjort två snygga räddningar på två frilägen så hade det kanske aldrig blivit några två poäng. 

Och Lindesberg kommer att få det svårt i år. Tror aldrig att jag sett ett sämre Lindesberg.

Starkt ändå av damerna att vinna mot Spårvägen utan Sabina Jacobsen. Ungdomarna från 92 och 93-kullen tar för sig allt mer.

Och jag saknar Lugi-klacken. Kul ändå att det finns några tappra entusiaster kvar.

Lite festligare var det i Göteborg med i alla fall mer än 2000 åskådare. Och en betydligt bättre inställning från spelarna.

Skönt att Sävehofs herrar vann sin match idag. En märklig match som blåstes sönder av domarna. Ett tag verkade det bli en förkrossande storseger men så blev det till slut bara en uddamålsseger i en nervös avslutning. Appelgren var rätt kass i början av matchen, men så är det ändå han som avgör matchen. Segern var nyttig även för svensk handboll. Allt som kan förbättra rankingen är välkommet. 

Att Sävehofs damer däremot skulle förlora var väntat. Viborg visade återigen skillnaden mellan dansk och svensk handboll. Vinst med 13 bollar trots 6 missade straffar. Men jag tyckte ändå att det fanns mycket positivt i Sävehofs spel. Det ska bli intressant att följa damerna i Champions League-spelet.

Tankar

Stenbecken fick inte plats i EM-kval truppen. Men däremot Rickard Lönn.

Fortfarande ingen Järnemyr i truppen, vilket är en skandal.

Andreas Nilsson in i truppen. Det var som fan.

Och varför är Jan Lennartsson med?

Ikväll får Lindesberg stryk igen. Det gör faktiskt lite ont att tänka på att laget mycket väl kan åka ur. Nu när man har en ny fin hall och allt.

Och Sävehofs herrar och damer torskar i båda sina matcher i Champions League. Men det är kul att båda matcherna sänds i tv. Och att även Lugis matcher sänds. Vilken handbollssöndag!


Kolding

Märkligt med handboll ibland. Kolding har börjat uselt i den danska ligan, men spelar istället riktigt bra i Champions League. Igår vann man helt rättvist mot Hamburg. Men det var ett nästan pinsamt oengagerat Hamburg som Kolding mötte. Inte ens ett av de bästa lagen i världen kan vinna om man inte anstränger sig lite grann. Man trodde väl att det skulle gå lika lätt som i träningsmatchen mellan lagen i somras där Kolding fick stryk med 25 bollar. Framförallt hade tyskarna inte ens en tillstymmelse till försvarsspel. Det mest märkliga var att inte heller tränaren Martin Schwalb verkade bry sig om man vann eller ej. Är man så säkra på att vinna gruppen trots förlusten mot Kolding?

Kolding har nu alltså full pott efter tre omgångar. Men i nästa match blir det svårare. Det är antagligen helt omöjligt att ta poäng borta mot Vezprem.

Under matchen diskuterade de danska kommentatorerna om Oscar och Per Carlén skulle gå till Hamburg till nästa säsong. Hamburg ska byta tränare till nästa år och Per är tydligen ett hett tips.


Drott - Ystad

Vad är det med Drott i år? Snacka om ojämnt spel. Laget har otroligt djupa svackor i spelet, men spelar stundtals lika bra som förra året. Det måste vara något i inställningen/mentaliteten som inte stämmer. Hann laget bli mätt på framgångar efter några veckors storspel förra året? För det är precis som ingen vågar sticka in näsan och ta en smäll. Det är alldeles för lite fysik och satsningar i spelet. Och de inledande förlusterna verkar redan ha börjat sätta sig i huvudet. Det kan bli tufft för Sivertsson att ta laget ur den här negativa spiralen.

Men Ystad var bra igår. Framförallt var den tyske importen Jürgen Müller grym i målet. Jag blev imponerad av att han kunde vara så snabb och smidig trots sin storlek. Här har Ystad gjort en kanonvärvning. Har fått en kommentar från Pelle som undrar hur länge den andra Pelle (Käll) får vara kvar som tränare i Ystad. Jag tror nog att har får vara kvar ett tag till. Det har ju inte gått så dåligt för Ystad ändå. Jag brukar kritisera Käll och tycker fortfarande att han äver överskattad som tränare, men jag tyckte att han gjorde ett bra jobb igår, t ex en time-out vid rätt tillfälle i första halvlek.

Det är kul att TV4 visar handboll, men jag är inte särskilt förtjust i besöken i omklädningsrummen. Det känns rätt pinsamt och konstruerat. Tränarna verkar nervösa över att prata till laget inför en kamera och hur mycket vettigt sägs egentligen i spelarintervjuerna? Och Ystads sång och hejaramsor efter matchen kändes inte äkta för fem öre.

Och vad gav egentligen mikrofonerna på tränarna under matchen? Det blir bara ett bakgrundsmummel som jag klarar mig bra utan.

Sen kan jag konstatera att Åström/Widell inte är mitt favoritdomarpar precis.


Boden handboll

Med ojämna mellanrum brukar jag ju skriva om Boden Handboll IF. Damlaget i div 1 Norra. Nu har man spelat sin första match i serien. Man startade direkt med ett derby mot Bodens BK. Förra året vill jag minnas att man inledde med en förlust i derbyt, men i år vann man klart med 30-20. Nu är man bäst i Boden. Men ärligt talat så var väl segern väntad, Boden Handboll verkar ha gjort bra värvningar. Följande spelare är nya jämfört med förra året.

Lindfors, Ida från Malmbergets AIF
Bergdahl, Karin   Gjövik og Vardal HK
Ryngmark, Linnéa   Skånela IF
Vikman, Elin   Skånela IF
Fahlgren Viklund, Pernilla   Lillpite IF
Wiksten, Pernilla   Bodens BK HF
Sellin, Helena   Bodens BK HF
Johanna S Hedberg   Comeback
Josefina Schmidt   Comeback

Nu håller jag tummarna att det går bra i år och att man tar sig upp i seriesystemet. Ingen skulle bli gladare än jag om även de norra delarna av Sverige får ett elitserielag.

Och apropå bloggande handbollstjejer så har spelarna i Boden Handboll en blogg som inte verkar censurerad, bhiff.blogg.se. En blogg som verkar ha betydligt fler besökare än min egen tråkiga blogg.

Några ord till

Några sista ord om Lunds Arena.

Niklas påtalade i en kommentar att Lugis insläpp är bakom trappan. Jag förstår inte riktigt kommentaren, men när jag skrev att biljettkön gjorde det svårt att komma in i hallen, så menade jag inte själva insläppet/biljettkontrollen utan entrén in i själva Arenan/huset.

Alla ni som tycker att Lunds Arena är jättefin, och den är otroligt mycket bättre än den gamla Idrottshallen, måste inse att den inte är så fin som det kunde ha blivit. Och att den inte håller samma klass som Halmstads eller Kristianstads arenor. Två städer som faktiskt är mindre än Lund har alltså haft kraft att bygga något som är bättre. Jag tycker det är frustrerande. Inte minst när man tänker på att Lund har två elitserielag.


Lövgren tippar

Under gårdagens handbollssändning tippade Stefan Lövgren hur det komme att gå i serien.

1. Sävehof
2. Drott
3. Guif
4. Lugi
5. Alingsås
6. Ystad
7. Kristianstad
8. Malmö
9. RIK
10. Skövde
11. H43
12. Hammarby
13. Aranäs
14. Lindesberg

I ett kommande inlägg ska jag sammanställa Axnérs, Avbytarbänkens, tränarnas, Lövgrens tips. Kan ju vara kul att jämföra.


Aranäs

Och så kan jag bara notera att Aranäs fortsätter att ta den ena skalpen efter den andra. Det lag som inte visar vilja förlorar mot Kungsbackagänget. HK Malmö borde ha varit förvarnade.Bloggande tjejer

Handbollsförbundet har i ett samarbete med en PR-byrå kommit på att utveckla några handbollstjejers bloggar, t ex Sabina Jacobsen, genom att låta dem filma sin vardag. Syftet är att unga tjejer ska bli intresserade av handboll genom att unga handbollstjejer visar att man kan leva ett annat liv än fester och smink.

Syftet är gott, men som vanligt vågar man inte riktigt gå fullt ut. Filmandet och bloggandet följs naturligtvis av en del restriktioner. Om jag drar det till sin spets så ska tjejerna inte blogga/filma om handboll och inte föra fram några åsikter. Utan man det ska vara harmlöst och skildra det vardagliga livet.

Det är möjligt att det är rätt väg att nå målgruppen, men jag hade annars hellre sätt att man var intresserade av att tjejerna hade lite mer substans och egna åsikter i bloggarna. Det är lite tråkigt att det ska behöva vara så utslätat och mesigt.

Mels ungen

Kom att tänka på H43: s Anton Månsson som gick till Melsungen i år. Han kan inte ha det allt för roligt. Tränaren som tog dit honom fick kicken i somras. Och den nya tränaren verkar inte gilla Anton. Och spelarna i laget verkar inte gilla tränaren. Laget ligger sist i ligan utan några poäng och spelade uruselt mot Flensburg i tisdags. Men fastän laget underpresterar så platsar Anton inte ens på bänken. Hoppas verkligen att han åtminstone lånas ut. Ibland är proffslivet verkligen inte särskilt roligt.

Stöd

Fick två kommentarer från Oskar och Anna, som höll med om min kritik mot marknadsföringen och matcharrangemangen i Lunds Arena. Det piggade upp eftersom jag börjat tro att jag var ensam om mina åsikter. Då är vi alla fall tre personer som längtar efter förbättringar.

Nu är det inte bara Lugi och H43 som har sina brister, utan det har ju också själva Arenan samt driften av den. Jag kan inte låta bli att tycka att det är synd att när Lund äntligen fick en ny Arena så räckte inte pengarna till för att göra den perfekt. Jag tycker det är ett resursslöser när man lägger ut runt 250 miljoner, men där kanske 10 miljoner till hade inneburit en mycket bättre Arena.

Jag har nämnt bristerna förr men här kommer några exempel igen:

Placeringen av biljettkassorna är dålig. Vid lång kö till kassorna så blockerar kön Arenans entré. Är det mycket folk i kö så kan man knappt komma in.

Det är för trångt mellan bänkraderna. De extra centimetrar som t ex Malmös Arena har gör stor skillnad

Det saknas en gång bakom sittplatserna på den sidan där lagen sitter, vilket gör det svårt att ta sig till platserna. Nu är där visserligen ofta glest på den läktaren eftersom stora delar av den är reserverad för sponsorer och Lugifolk. Två grupper som inte alltid vill gå och se på handboll.

Bildskärmarna är för ljussvaga. Mycket av den text som visas går inte att läsa. Tänk om det hade funnits pengar till en jumbotron.

Pelarna bakom läktaren där lagen inte sitter hade varit bra om de byggts bort. Jag hade hoppats att man skulle slippa problemet som Idrottshallen hade att man inte kunde se hela banan från ståplats. Och så bygger man in samma problem i Arenan.

Att man inte kan se utvisningsminuterna på den ena matchtavlan. Hur mycket pengar sparade man där?

Om man jämför toaletterna med Malmö Arenas toaletter så inser man att de kunde gjorts bättre, t ex kranar som man inte behöver trycka på. Och det borde åtminstone finnas särskilda damtoaletter.

För få cykelställ. Vad skulle det kosta att sätta dit några till?

Lite annat gnäll. 

Varför i hela friden envisas man med tvåkö-systemet för att få en korv? Jag trodde att detta försvann med Sovjet. Jag kan inte förstå syftet. Malmö Arena är på väg att införa att man kan köpa en "korvbiljett" i en automat som man sedan kan använda för att hämta ut sin korv. Det kan antagligen innebära att mängden arbete minskar i kioskerna, men i Lunds Arena så förstår jag inte att först en person ska sälja biljetten och sedan en annan ska dela ut den. Det kan knappast innebära en effektivisering. Som kund tycker jag i alla fall att det är otroligt irriterande att behöva köa två gånger.

Eftersom kioskerna inne i Arenan inte alltid är igång så borde man informera redan när man kommer in i Arenan om dessa kiosker är öppna eller ej. Vi som vill köpa något före matchen vågar inte chansa på att kioskerna är öppna inne i Arenan, utan handlar alltid istället i entrén. Ett exempel: i Lugis match mot Kristianstad så var det långa köer till kiosken i entrén samtidigt som väldigt få handlade i den öppna kiosken inne i Arenan.

Irriterande också att alla toaletter inte alltid är öppna. 

 


Lugis damer

Före säsongen så tippade jag att Eslöv skulle placera sig före Lugi i serien. Ett av skälen var att jag trodde att Eslöv skulle fungera bättre som kollektiv, att Lugis damer skulle ha brister i lagkänslan. Men så går Lugi in och vinner en kämpamatch mot Skövde och vänder ett stort underläge mot Eslöv till en poäng. Det tyder på att man har just den laganda som jag trodde att man saknade. Ibland är det kul att ha fel.  

H43

Vad ska man säga om H43:s herrar? Snacka om svårtippat lag. Ärligt talat så trodde jag att de skulle förlora hemma mot Skövde, som inlett serien på ett bra sätt. Men så går man och vinner fullt rättvist mot Skövde. Något har hänt med laget sen Pelle Käll försvann. Killarna verkar mycket mer harmoniska och har hittills lyckats plocka fram en helt annan vilja under matcherna, än vad man gjorde förra året. Det ska bli spännande att följa H43 i årets serie.

Och H43/Lundagård gick igår och hämtade sina första poäng någonsin i elitserien. Grattis! Men det var egentligen väntat. Det finns ingen risk att man åker ur. Det är det unga laget alldeles för bra för.  

Lite från Danmark

AG Köpenhamn gick upp i topp i serien efter dagens storseger mot Lemvig. Man har bara tappat en poäng hittills, och detta mot Skjern som tränas av gamle H43-tränaren "Kos". AG Köpenhamn blir trots allt svåra att tas med i år. Försvarsspelet med Boldsen i topp och med Hvidt/Ege i mål är rena Berlinmuren.

FIF som har gått i konkurs men ändå fortsatt spela i både damernas och herrarnas elitserie har drabbats av fler olyckor. Man har fått 50000 DKR i böter samt blivit av med alla poäng både för damerna och herrarna. Man har använt spelare som fått lön och det får man inte när man har gått i konkurs. Alla spelarna är fria att lämna FIF, men hittills är det bara Rasmus Overby, som lämnat klulbben och gått till Viborg.

Den tidigare Barca-spelaren och serbiske landslagsspelaren Petar Nenadic har bytt till Team Tvis Holstebro. Tänk om vi kunde göra samma värvningar i Sverige.

Kolding som vann lätt över Sävehof fortsätter att förlora i Danmark. En poäng efter fem matcher gör att Ingemar Linnell sitter löst. Och inte nog med det. Nu hotas spelarna av rejäla lönesänkningar när säsongen är slut. Förra säsongen slutade med ett underskott på 17 miljoner DKR och det håller inte längre.

Men det är inte bara Kolding som börjat säsongen skakigt. BSV och mästarna AaB är fortfarande på den nedre halvan av tabellen. I AaB: s fall är det kanske inte så konstigt med tanke på att man tappat många spelare, men BSV borde ha börjat bättre. De och Kolding har ju sagt att man tänkt utmana AG Köpenhamn om titeln.

En högre växel

Lugis herrar är på väg uppåt. Det går bättre och bättre dag för dag, som man sjöng för i tiden. Det fanns mycket positivt i gårdagens vinst mot Kristianstad. Där fanns vilja och kämpaglöd, men inte minst stundtals riktigt bra spel både framåt och bakåt. Det är som natt och dag jämfört med de fiaskot mot HK Malmö. Kim Ekdahl var riktigt lysande. Hoppas det håller i sig nu, så att han verkligen lyfter både sig själv och laget. Hallberg verkar äntligen vara på väg mot storformen och skötte sig utmärkt igår. Jag har i tidigare inlägg glömt att nämna Johan Folin, men vilken nyttig spelare han är. Han gör ett utmärkt jobb både i anfall och försvar. Hans bläckfiskarmar suger åt sig otroligt många bollar. För första gången i år kan jag inte komma på någon som gjorde en dålig insats. Zanotti fortsatte också på den inslagna vägen och var aktiv i sitt coachande. Till och med Axnér lyfte från bänken och bl a  vid ett tillfälle slängde käft med Kristianstads Jesper Larsson.  

I Kristianstad var det kul att se Johan Pettersson på kanten. Gamlingen håller än, var som vanligt säker i straffskyttet och missade bara en straff när matchen ändå var redan körd. Fast han sov lite i försvaret vid något tillfälle. Kristianstad känns tyngre i år, men verkar ha tappat lite i tempo och omväxlande anfallsspel. Men de kan mycket väl gå till slutspel i år.

Det är inte bara läsare som blir lite trötta på den här bloggen. Det blir jag också. Det har varit alldeles för mycket Lugi hittills under säsongen. Och det har varit för mycket klagande på Lugis förmåga att marknadsföra sig själv och genomföra matcharrangemangen. Det fanns för mer än 2000 år sedan en romersk politiker vid namn Cato (den äldre). Han avslutade alltid sina tal med att säga: "För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras". Han lyckades tjata till sig ett krig mot Karthago. Jag har också försökt tjata mig till förändringar, men inser att det är hopplöst. Lugi vill helt tydligt inte ändra på något. Jag kan bara för sista gången på ett bra tag konstatera:

att Lugi inte vill utnyttja de möjligheter Arenan ger till häftigare matcharrangemang. Man fortsätter med samma arrangemang som man kört med de senaste decennierna.
att Lugi inte vill byta ut sin rätt dåliga speaker.
att Lugi fortsätter med tramset att försöka få publiken att messa in matchens lirare.
att Lugi av någon märklig anledning återgått till tidigare säsongers inspringsfilm (dock hade man plockat bort spelare som inte längre spelar i laget), istället för den betydligt roligare och häftigare som man hade i den första matchen i år. Kan tänka mig att någon/några av styrelsens konservativa och besuttna ledamöter inte gillade den ungdomliga stilen.
att man inte vill prova några nya grepp för att marknadsföra matcherna, man tror fortfarande att det räcker med några små annonser i tidningarna samt några affischer på stan.

Jag såg AG Köpenhamn krossa Lemvig i den danska ligan idag. Runt 6000 på läktarna och ett jäkla tryck. Och detta i en stad där FCK tidigare bara lyckades locka 5-600 åskådare. Vad är skillnaden? Jo, man jobbar professionellt med att göra ett häftigt arrangemang. Och det går faktiskt hem, folk kommer och tittar. Kasi-Jesper sa före matchen att det viktigaste inte är att vinna, utan att vinna stort. Det handlar om att underhålla åskådarna. Underförstått handbollen kommer i andra hand, showen i första hand. Kan man lyckas i Köpenhamn så kan man också lyckas i Sverige, och även i Lund. Tänk om ansvariga i Lugi och H43 skulle ta tåget över till Köpenhamn och göra ett studiebesök. Men det är väl att hoppas för mycket.

Roade mig förresten med att titta på de styrelseledamöter som tittade på matchen. Jag såg dem inte klappa i händerna en enda gång. Och ordföranden var nog snabbast av alla att lämna Arenan. Snacka om att ge signaler till laget.

Men nog om detta. Jag ska försöka lyfta blicken till andra lag och handbollen som helhet.


RSS 2.0