Slutet närmar sig

Nu närmar sig säsongen sitt slut. Det är lite tråkigt men också spännande för nu är det mycket som ska avgöras. Vilka kommer att bli svenska mästare? Vilka vinner Champions League?
 
Men först. Lugis herrar lyckades trots allt hålla sig kvar i elitserien medan OV precis som vanligt åkte ur.
 
För Lugis del återstår att se om man enbart sköt upp den oundvikliga nedflyttningen eller om man lyckas få ordning på både ekonomi och spelartrupp. Det ryktas om att det finns en del sponsorpengar på väg in. Som vinröd supporter håller jag tummarna för att ekonomin åtminstore blir bättre. Men när det gäller det sportsliga är jag fortsatt tveksam. Är Milosevic verkligen mogen uppgiften? Kommer Lugi göra vettiga värvningar? Framtiden får utvisa.
 
Och OV som trots allt har en bättre ekonomi än Lugi och en ungdomsverksamhet som börjar bli bättre borde väl kunna gå upp igen, även om det är nog så svårt, och någon gång hålla sig kvar. Men jag tycker att de gör lite knepiga värvningar. De verkar hellre värva äldre spelare på väg ner i karriären än yngre som är på väg upp. Senast i raden är Espen Christensen. Duktig målvakt men han närmar sig 40. 
 
I går vann Sverige rätt komfortabelt mot ett ungt och orutinerat Tyskland. Det mest positiva är ändå den harmoni som laget ändå utstrålar och att alla debutanter vågar ta för sig. Jag är ibland kritisk till Glenn Solberg men han gör mycket bra också. Det blev lite debatt om att Glenn nu även ska engagera sig i norsk klubbhandboll men det är ju idag ingen ovanlig kombination att man både tränar lands- och klubblag. Så det går säkert bra men allt snack om att det kommer gynna landslaget är trams. 
 
Apropå trams så undrar jag varför Carlsbogård blev utsedd till årets spelare. Borde inte det gå till antingen den bäste spelaren eller den som utvecklats mest? Carlsbogård uppfyller inte något av dessa krav. För mig hade valet stått mellan Gottfridsson eller Eric Johansson. 
 
Och nu tillbaka till de inledande frågorna. Finalen mellan herrarna kommer att stå mellan Kristianstad och Sävehof. Och mästare blir Kristianstad. Även om båda lagen kommer att få det tufft i semifinalerna. Både Hammarby och Ystad lär bita ifrån. Damernas kommer att stå mellan Sävehof och H65, där H65 kommer att få kämpa i seminfinalerna. Och inget kan rubba Sävehof från att ta ännu ett guld. 
 
Champions League vinns av Barcelona och Györi. Och sen väntar en lång handbollsfri sommar.

Nervöst

Lugi missade första chansen att hänga kvar i elitserien. Det var en jämn match där Skånela trots allt var i förarsätet under andra halvlek. Avgörande var ett antal missade frilägen för Lugi i andra halvlek, där Axel Andersson var den största syndaren. Nu är Lugi illa ute. Nu återstår bara en helt avgörande och säkert ångestladdad match där Lugi har allt att förlora och Skånela allt att vinna. Vi får hoppas att Lugi får ett stort publikstöd. Det lär de behöva.
 
Nu får vi se om OV lyckas avgöra redan i fjärde matchen eller om det också blir en femte och avgörande för Helsingborgarna. Jag tror att OV har större chans att klara kontraktet än Lugi. 
 
Såg semifinalerna i tyska cupen igår. Det är fascinerande att se vilket intresse det är för cupspelet i Tyskland. Fullsatt och festlig arena. Vår egen svenska cup är verkligen en blek kopia. Men jag tycker ändå att det är roligt att vi numera också har ett cupspel. GIllar dock inte att matcherna inleds med "shoot out". 
 
 

Lugi

Var på plats och såg Lugi vinna ytterligare en gång mot Skånela. Även om Lugi förbättrade sina chanser betydligt så känns det fortfarande ovisst vilket lag som går till elitserien. Det var jämnt mellan lagen även denna gång även om Lugi rann ifrån på slutet till en säker seger. Men det räcker nästan med att Skånela vinner målvaktsmatchen för att det ska bli helt jämnt. Det är inte så stor skillnad på lagen. Jag är imponerad av Skånelas snabba anfallsspel. De är roliga att se på. Lugi känns i jämförelse fortfarande lite tröttare och långsammare.
 
Imponerad blev jag också av Axel Månsson igår. VIlken lirare! Han ser inte mycket ut för världen men vilken blick för spelet och vilken härlig känsla med bollen! Han ska bli intressant att följa. 
 
Och igår tyckte jag även att Nemanja Milosevic coachade smart. Det inledande 5-1 försvaret verkade överraska Skånela och spelet 7-6 i andra halvlek avgjorde matchen. Bra gjort!
 
1200 på läktarna var väl ok även om jag hade förväntat mig fler. Men det var annandag påsk och fint väder så det fanns väl annat som lockade. Och klacken hade försvunnit. Till Prag sas det. Men det var ändå hyfsad stämning i biblioteket. Om det nu blir en femte och avgörande match så får vi hoppas att fler orkar ta sig till Arenan. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kvalfyllt

Såg både OV:s och Lugis kvalmatcher igår. Båda lagen inledde lite väl passivt och kördes inledningsvis över av de allsvenska lagen. Men till skillnad från Lugi så lyckades OV komma igång och vända till vinst. 
 
Jag trodde före matcherna att OV skulle förlora och Lugi vinna men så blev det alltså precis tvärtom. Starkt gjort av OV men frågan är om de klarar några fler skador. Nu blev Albert Månsson knäskadad och lär inte spela fler matcher i kvalet, vilket är ett stort avbräck. Men att inleda med en bortaseger i kvalet gör att OV chanser att bli kvar i elitserien ökade betydligt. 
 
Tvärtom gäller för Lugi. Visserligen satt säkert tågresan upp i både ben och huvud men det kändes också som att laget inte var mentalt på plats framförallt i början av matchen. Lugi kändes tungt och trögt hela matchen igenom. När Skånelaspelarna sprudlade av energi och spelglädje så såg Lugi enbart trötta och deppiga ut. Var de tagna av stundens allvar? Var det underskattning? De kan inte bara skylla på tågresan. Och varför åkte man inte upp dagen innan för säkerrställa att man skulle vara utvilade? Fanns det inga pengar till en extra övernattning? Det handlar trots allt om lagets överlevnad. Skånelas målvakt var betydligt bättre än Lugis men Lugispelarna gjorde honom också bra. Han räddade ett otal bollar på exakt samma sätt. Han lyckades få Lugispelarna att skjuta högt och så slängde han upp en arm och tog bollen. Att inte Lugispelarna började skjuta lågt är obegripligt. Det vill till en verklig skärpning annars kan kvalet gå riktigt illa. Det kan mycket väl bli så att två klassiska lag tvingas lämna elitserien. 
 
Måste säga att det känns konstigt att RIK tvingades lämna men man har hängt på gärdsgården flera säsonger nu så det var väl dags. RIsken är stor att RIK är på väg att förvisas en längre tid från elitserien, precis som det blev för Drott. Skulle Lugi åka ur så tror jag ändå att man har stora chanser att återkomma relativt snabbt. Ungdomsverksamheten är trots allt stark men skulle man misslyckas under några år så är jag rädd att handbollen kan börja dö ut i Lund. 
 
Det är konstigt ändå hur vissa lag går framåt och andra bakåt. Allt beror på hur skickliga klubbarna och deras styrelser är på att jobba. Tidigare framgångar är ingen garanti för att det ska gå bra i framtiden också. Hoppas både RIK och Lugi stannar upp och börjar tänka i banor om hur man ska bli mer framgångsrika. Båda måste ändra sitt sätt att driva verksamheten. Gör om, gör rätt som man säger. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0