Bredbandslöst

Typiskt nog så slutade mitt bredband att fungera dagen efter SM-finalerna så jag kunde inte skriva några reaktioner. Men det var kanske lika bra.
 
Först något om Drott. Man kan konstatera att ett lag behöver flyt för att ta ett guld. Det räcker inte med att vara bättre än motståndarna. Det är så lite som avgör. För visst har Drott haft en stor portion tur.
 
Drott går till final när Lugi får ett mål underkänt som görs 59:59 och själva vinner man guld på ett mål som görs 59:59 och som är enda gången man är i ledning. Vad är sannolikheten för detta? Man får hoppas att matchdelegaten hade samma järnkoll som Peter den Store.
 
Och flytet innebar också att motståndarlagen fick spelare skadade på löpande band. Seiffert och Hammarstrand försvann i Ystad, Hippe fick en hjärnskakning av Marne före den avgörande semifinalen och Lucau en boll i ögat av Stenmalm i finalen. Med Lucau på plan så är det tveksamt om det blivit guld till Drott.
 
Men en sak kan man inte ta ifrån Drott. Laget har haft en sällsynt moral och kämpaglöd. Vilket gäng fighters som vägrade att ge sig! För det har varit en tuff resa hela vägen. Där man flera gånger var nära att åka ur slutspelet.
 
Och man har en slug och erfaren tränare i Ulf Sivertsson.
 
Men vilken besvikelse det är om Drott väljer att inte spela i Champions League. Tråkigt att laget har så dålig ekonomi. 
 
Lugis damer blev bara bättre och bättre under slutspelet. Vilken otrolig insats man gjorde mot Sävehof i finalen. Det kunde mycket väl ha blivit guld till de vinröda om man hade haft lite mer skärpa i avsluten. Det blev lite för många stolpskott. Nu lämnar Adler och Skogsberg laget. Och antagligen även Hagman. Det ska bli intressant att se vilka som ersätter. Förstår inte riktigt varför Lugi vill värva Maria Olsson som målvakt. Man har ju redan två bra målvakter. Borde inte fokus vara på nio meter? Klart är att Emma Berntsson förstärker från H43. Hoppas även att Vanessa Tellenmark tillsluter. Tänk så snabbt det gick att upplösa ett elitserielag.
 
Sydsvenskan berömde förresten nyligen Nathalie Hagmans frispråkighet. Jag antar att man tänkte på hennes uttalande om att Lugi pissade på damlaget. Det var denna frispråkighet som satte skräck i Lugi och tvingade klubben till krismöten och rop på bestraffning. Det kändes verkligen som en storm i vattenglas. För Sydsvenskan (och Hagman) har rätt  när man också nämner att damlaget inte får samma stöttning som herrlaget. För det är naturligtvis så att klubben prioriterar herrarna. Kanske beror det på att Glasmästarn inte bryr sig om damerna, vad vet jag. Då blir det bara lite löjligt när Lugi förnekar att lagen behandlas olika. Lugi lägger visserligen inte ner damlaget som H43 brukar göra men visst satsar man betydligt mindre på damerna. Så är det bara. Sydsvenskans krönikör tycker att Lugi därmed missar chansen att visa omvärlden att Lugi är en klubb som ger lika förutsättningar till båda könen. Vilka positiva signaler hade det inte gett till alla unga tjejer i omkretsen.
 
Frågan är intressant. Vi är nog alla överens om att klubbar ska behandla killar och tjejer lika, men i realiteten så är inte alla sponsorer lika intresserade av att sponsra damer. Herrlagen är mer i fokus och det gäller även media inklusive Sydsvenskan. Det är lätt att kritisera Lugi för att prioritera herrarna men nog skrivs det också mer om herrverksamhet i Sydsvenskan och i andra tidningar.
 
 
 

Heja

Finaldags! Gissa om jag hejar på Lugis damer och Kristianstads herrar.
 
Det är inte bara för att jag hejar på Lugi som jag hoppas på vinst för de vinröda idag. Det hade varit bra för handbollen om Sävehofs dominans på damsidan kunde brytas.
 
Och idag inleder Kristianstad sin orangea era. Det första guldet av många den närmsta tiden. Om nu inte finalnerverna slår till igen, precis som de gjorde förra året. Drott har en annan vana av att vara i final och sånt spelar alltid roll. Men jag hoppas på guld för skåningarna. Jag tycker att Kristianstad är ett lyft för handbollen. Ett föredöme som många klubbar borde lära av istället för att vara avundsjuka eller rädda för. 
 
Den som vill snyfta lite innan finalen kan läsa artikeln: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/handboll/article16746518.ab
 
Äntligen något som tillför glädje till handbollen till skillnad från Peter den "store".
 
 

Heja

Finaldags! Gissa om jag hejar på Lugis damer och Kristianstads herrar.
 
Det är inte bara för att jag hejar på Lugi som jag hoppas på vinst för de vinröda idag. Det hade varit bra för handbollen om Sävehofs dominans på damsidan kunde brytas.
 
Och idag inleder Kristianstad sin orangea era. Det första guldet av många den närmsta tiden. Om nu inte finalnerverna slår till igen, precis som de gjorde förra året. Drott har en annan vana av att vara i final och sånt spelar alltid roll. Men jag hoppas på guld för skåningarna. Jag tycker att Kristianstad är ett lyft för handbollen. Ett föredöme som många klubbar borde lära av istället för att vara avundsjuka eller rädda för. 
 
Den som vill snyfta lite innan finalen kan läsa artikeln: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/handboll/article16746518.ab
 
Äntligen något som tillför glädje till handbollen till skillnad från Peter den "store".
 
 

Trött

Tänk att en man kunde döda mitt handbollsintresse så effektiv. Som ni märker har jag svårt att släppa Peter Hanssons agerande.
 
Ilskan ligger och pyr hela tiden. När jag läser på SvenskHandboll: "Peter (Hansson; delegaten) har koll på spelet och klockan på kortväggen. Han är helt övertygad om att till och med skottet kommer efter att tiden har gått ut, säger Ralf Lundberg, tävlingschef på SHF." så blossar ilskan upp igen. Det går inte att från den vinkeln som Peter hade i slutet av matchen ha den kontroll som Peter själv menar att han hade. Och tv sändningen visar tydligt att det inte går fyra sekunder innan bollen lämnar Tingsvalls hand, så hur kan karlen hävda tiden gått ut? En ren lögn! Fullständigt obegripligt.
 
Och ilskan blir inte mindre av att Ralf Lundberg antyder eftersom Peter säger att han är säker så har inget fel begåtts. Vad är det för trams? Peters ord bevisar inget. Varför kontrollmätte man inte istället tiden? Det är ju enda sättet att veta om det var ett felaktigt beslut eller ej.
 
Måtte publiken i Lund inte glömma bort det som hänt!  
 
Hoppas i alla fall att förbundet drar lärdom av det inträffade. Två matcher i slutspelet som där domare och delegater fattar fel beslut när det gäller tiden är två för mycket. Nu gäller det att säkra att det aldrig mer inträffar. Det måste finns någon teknik som man kan utnyttja för att avgöra om mål görs före eller efter slutsignalen. Och med tanke på att domarstandarden hela tiden verkar sjunka så måste man ändra praxis så att förfördelade lag kan få upprättelse. Det är dags att tillåta omspel av matcher när uppenbara misstag har gjorts av domare eller delegater annars kommer det här bli ett växande problem som i förlängningen hotar handbollens existens.
 
Nog om detta. Jag gör som kungen och vänder blad.
 
Finaldagens domarpar och delegater är utsedda. Utifrån svensk domarstandard så känns det som ett bra val.
DAMFINALEN mellan IK Sävehof - Lugi HF döms av:

Jonny Ahlvin & Mikael Eketjäll

Delegater: Lasse Berndtsson & Peter Olsson

HERRFINALEN mellan IFK Kristianstad - HK Drott Halmstad döms av:

Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik

Delegater: Björn Ericsson & Axel Wester

 

 

 

 
 
 
 

Förtroendekris

Nu är vi flera som har börjat prata om en förtroendekris inom handbollen. Det är bara att läsa Sydsvenskan, Skånska Dagbladet eller varför inte lyssna på Magnus Grahn. Det är logiskt för vad ska man annars säga om det lotteri som handbollsmatcherna börjar bli? När reglerna inte längre behöver följas av domare och delegater. Och när uppenbara felbeslut inte behöver rättas till.
 
Det var med viss nyfikenhet jag inväntade handbollsförbundets tävlingskommitté yttrande över Lugis protest. Att det skulle bli ett avslag var ju en självklarhet. Tävlingskommitténs funktion är inte att opartiskt behandla protester utan att fundera ut ett skäl till varför protester ska avslås. När hände det senast egentligen att en protest godkändes?
 
Så svaret var väntat. Kommittén går på samma linje som när Guif protesterade över ett mål som helt klart gjordes när matchtiden var slut. Matchdelegater har precis som dommarna rätt att fatta felaktiga domslut. 
 
Men jag är nog inte den ende som tycker att det hade varit bra för handbollen om kommittén någon gång yttrade sig om ett fel har eller inte har begåtts. Gjorde Lugi mål innan matchtiden tagit slut eller ej? Kan en matchdelegat som sitter 25 meter bort från situationen och med ögonen på klockan verkligen kan avgöra om ett mål görs i rätt tid eller ej? Det hade varit befriande att för en gångs skull höra ett omdöme i sakfrågan. Men nu när man istället väljer att bortse från om ett domslut är felaktigt eller ej så tror jag att det bara spär på den fortroendekris som börjar växa fram runt handbollen. Som det är nu så kan domarna döma hur som helst och hur uppseendeväckande fel som helst utan att de förfördelade lagen har någon som helst chans till upprättelse. Det är märkligt. Man vill alltså från förbundet hellre skydda domarna och delegaterna än själva handbollen. Det kan bara innebära att man väljer att riskera att handbollen tappar i popularitet.
 
Oavsett allt snack om att klockan i SVT: s sändning inte är tillförlitlig eller att matchsirenen ljöd innan Lugis mål gjordes så kvarstår fakta. Lugi hade fyra sekunder på sig att göra mål och bollen lämnar Tingsvall hand efter tre sekunder. Målet är alltså korrekt med marginal och borde ha godkänts. Det krävs ingen sofistikerad utrustning för att se att målet felaktigt dömdes bort. Det räcker med ett enkelt stoppur. 
 
Lika klart är det att Peter Hansson inte rimligt kunde avgöra om målet gjordes inte i tid eller inte. För det krävs övernaturliga krafter som Peter med största sannolikhet saknar. Tror inte att han är någon Stål- eller Spindelman. Och jag kan fortfarande inte ta till mig att Peter verkligen på allvar kunde tro att han var säker.
 
Händelsen visar bara hur snabbt man kan rasera ett livslångt uppbyggt förtroendekapital. Allt renomé som Peter har från sin domartid försvann på en sekund. Istället för att ha ett rykte om att vara en legendarisk domare så går numera Peter runt med en dumstrut på huvudet efter att försökt vara bror Duktig. Mannen har nu reducerats till ett skämt.
 
Jag är glad att Lugi väljer att överklaga tävlingskommitténs beslut till Riksidrottsförbundet.
 
Med tanke på att två matcher i slutspelet avgjorts på felaktiga grunder så borde förbundet fundera på hur man kan göra för att undvika att liknande situationer inträffar. Är det kanske dags att införa videogranskning? Utan tvekan så behöver domare och delegater bli skickligare. Idag ligger svensk domarstandard långt efter den internationella. Domarkåren behöver också lära sig att vara ödmjuka inför uppdraget så att man är försiktigare med att fatta tvärsäkra idiotbeslut.
 
Lite synd är det också om Drott som inte kunde gå till en final av egen kraft utan behövde domarhjälp i sista hemmamatchen och av Peter Hansson i den avgörande matchen. Det måste kännas så där även i Halmstad. Hur det än går i finalen så kommer Drott att för evigt att förknippas med en skandal.
 
Men måste också ge en känga till Lugi. Det kan dröja länge innan man får en chans igen att gå till final. Och man borde ha fixat en finalplats i år. Även om skadorna på Gummi, Hippe och Cleverly inte gjorde saken enklare.
 
I första bortamatchen mot Drott coachar Axnér bort segern genom att vara alltför passiv i slutet av matchen. Att Lugi kan spela fem minuter utan att göra mål utan att Axnér gör något som ledare är ett underbetyg.
 
I den avgörande matchen går det inte att snacka sig till en utvisning som Tingsvall gör eller att dra på sig en fullständig utvisning som Milosevic gjorde. Snacka om att ha fokus på fel ställe.
 
Man kan också se Drotts finalplats som en seger för en mer rutinerad tränare. Sivertssons många guld som tränare ger en erfarenhet som Axnér ännu inte kan matcha. Jag kan bara konstatera att Sivertsson coachade smartare än Axnér.
 
Man kan kanske också se Drotts finalplats som att Sivertsson väger tyngre än Axnér i handbolls-Sverige. Axnér har kanske trampat för många på tårna.
 
Nu kan det mycket väl istället bli starten på en lång rad av guld till Kristianstad. Kristianstad lär bara bli starkare och starkare de närmaste åren. Det blir svårt för andra lag att ta guld framöver. Men det är skönt att Sävehofs dominans på herrsidan är bruten. Det kan man bl a tacka Peter Möller för som ville ha Bagarn som tränare.
 
Det är förresten bara att konstatera att värvningen av Cleverly aldrig betalade sig. Ännu en av Lugis märkliga värvningar.
 
Det är också direkt löjeväckande av Lugis speaker säga att Lugis klack till hör Sverigeeliten. Lugi har ju inte ens klack. Det räcker inte med Kulan, Marco och Momma för att säga att man har en klack. Inte när resten består av några barn..Det krävs betydligt mer. Och för att vara en klack så måste man även stötta sitt lag i motgång. Det går inte att sitta tyst när bortalaget leder. Det är hög tid att Lugi gör ett allvarligt försöka att få en klack på plats. Dra ihop ett gång och låt dem gå på fotboll eller hockey så att de lär sig hur man stöttar sitt lag.
 
Det är också oroendeväckande att så få ungdomar vill stötta Lugi. Drott samlade 500 fans i den avgörande matchen. Lugi lyckades få med sig 100 stycken, där pensionärer och barnfamiljer dominerade, i den sista bortamatchen. Det är skillnad det.
 
Just nu är jag fortfarande förbannad på handbollsförbundet och Peter Hansson. Och är så innerligt trött på handbollen. Jag har därför allvarligt funderat på att lägga ner bloggen. Det känns inte särskilt lockande att försöka bidra till att öka handbollsintresset när det känns som om handbollen håller på att falla sönder pga inkompetens från domare och delegater. Kan tänka mig att det är många som säger att det inte är en dag för tidigt om bloggen läggs ner. Hur jag gör beror på om jag känner mig motiverad att se en handbollsmatch nästa år. Har jag återfått intresset så lär jag fortsätta att blogga och vara en böld i ..... för Lugi och förbundet. Vi får se hur det blir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arg

Kan fortfarande inte släppa Peter Hansson agerande. Det borde vara så att man måste vara helt säker för att kunna fatta ett sådant beslut i en sådan avgörande situation. Men hur kunde han vara så säker? Satt han och tittade på klockan samtidigt som han hade full överblick över bollbanan och mållinjen? Naturligtvis inte. Han kan alltså bara ha gissat. För han bör ha varit lika osäker på situationen som alla andra mer än 3000 åskådare i hallen. Och hur kan han då gå in och döma bort målet. Hur vågade han? Hur kan han sitta och gissa och fatta ett helt ogrundat beslut i en avgörande semifinal! Helt obegripligt! Och så fruktansvärt osportsligt!
 
 

Skandal

Har sett de sista fyra sekunderna av dagens herrfinal på sändningen från SVT och klockat tiden flera gånger från domarsignal tills det att bollen är inne. Och det är utan tvekan så att det inte går fyra sekunder. Målet skulle alltså ha godkänts. En ren stöld som ännu en gång drabbar Lugi i slutspelet. Dessutom tycker jag att om man som matchdelegat går in i en avgörande semifinalmatch och dömer bort ett kvitteringsmål så måste man vara 100 % säker på sin sak. Och det kan Peter Hansson knappast ha varit eftersom det inte gick att se med blotta ögat. Jäkligt uselt alltså av matchdelegaten Peter Hansson! Men han saknar väl sin domartid och ville vara i fokus en gång till. Hoppas han skäms! Det mest sportsliga hade varit att godkänna målet och låta lagen själva avgöra vilket lag som ska gå till final i en förlängning.
 
Inte för att det kommer att spela någon roll men jag hoppas Lugi lämnar in en protest så att skandalen lyfts fram och diskuteras.
 
Nu är jag alldeles för förbannad för att skriva ett inlägg om matchen.  Det får bli i morgon när jag lugnat ner mig. Just nu är jag så trött på alla dessa halvfigurer som springer omkring och dömer eller sitter bakom funktionärsbord och som saknar både mod och moral. De är på god väg att få mig att sluta bry mig om handboll.

H43 igen

H43: s ansvarige för damverksamheten Lars Eklöv håller i dagens Sydsvenskan fortfarande fast vid att H43: s damlag läggs ner för att två spelare lämnat laget och att några andra ännu inte hade skrivit på kontrakten. Tror fortfarande inte på den versionen. Bristen på pengar har garanterat påverkat. Sen finns det säkert fler skäl som att det blev turbulent i laget när far och dotter Engdahl inte skulle vara kvar. Lars Eklöv säger att de tittat på alla scenarier och vänt upp och ner och ut och in på allt. Tror det är tomma ord. Det skulle vara intressant att få veta exakt vilka dessa åtgärder var. Nu lär det dröja innan H43 har ett damlag i elitserien igen. Hade jag varit förälder med en handbollsintresserad dotter så inte fasen hade jag låtit henne spela i H43. H43 är och förblir en manlig bastion.
 
Undrar förresten vad Kent Engdahl tycker om att hans livsverk raserades på några veckor.
 
Apropå att SVT missade upplösningen av matchen mellan Skuru och Lugi i onsdags. En jäkla skandal naturligtvis. Men jag är inte förvånad. Handbollen väger lätt bland alla hockeytokiga i TV-huset. Det hade aldrig hänt om det varit en annan sport. Sen kan Jacob Hård ursäkta sig hur mycket han vill. Det är inte första gången detta händer och garanterat inte den sista.
 
Det ska bli kul att se hur mycket SM-finalerna uppmärksammas nu när det går hockey-VM på hemmaplan. Jag lär kräkas på all hockey de närmsta dagarna.
 
 
 
 

Slutspel

Har inte skrivit något på ett bra tag. Det har varit lite för många intryck senaste tiden att smälta för en man med dumstrut på huvudet.
 
Men något har jag ändå lyckats ta till mig mentalt.
 
Att H43 lägger ner damlaget är ingen överraskning. Det har man gjort förr och redan för två år sedan skrev jag i den här bloggen att det bara är en tidsfråga innan damlaget läggs ner. Det som förvånar är att det tog så lång tid och på vilket sätt det gjordes denna gång. Det verkliga skälet är säkert även denna gång att man inte har råd med ett damlag. Att skylla på att man tappat spelare och att man inte har i elitserien att göra är bara svepskäl. Men jag undrar hur turerna har gått den senaste tiden. Varför kickade man Kent Engdahl? Och förstod man inte att det skulle innebära att man skulle tappa dottern Ebba? Och varför ta in en meriterad tränare, Birthe "Buttan" Hansson om man inte hade pengar? Men nu får förhoppningsvis Vanessa Tellenmark en ny klubbtillhörighet. Det kommer hon att må bra av. Det har varit helt obegripligt att hon ville stanna kvar i H43 nästa säsong. Men nu får hon chansen att fortsätta utvecklas.
 
Lugis damer visade att man är bra på att slå i underläge. Jag trodde aldrig att man skulle klara av att gå till en SM-final. Men med kniven på strupen så lyfte man som lag. Starkt gjort. Så bra som man har spelat på slutet har man inte gjort tidigare i år. Men man lär vara chanslösa i finalen mot Sävehof. Men det är alls inte dåligt att bli tvåa i Sverige.
 
Lugis herrar var ytterst nära att gå till final igår. Ledning med två bollar med mindre än två minuter kvar att spela samtidigt som man är i anfall ska man inte kunna tappa. Hade Andrers Hallberg gjort mål i friläget i anfallet så hade Lugi också vunnit. Men det går inte att göra tekniska fel i de två sista anfallen. Inte när Drott samtidigt får en gåva av Jasmin Kliko som visar ut Ernstsson för att han placerade bollen 3 decimeter! fel i slutminuten. Det känns som om Lugi varit det bättre laget i alla fyra matcher och ändå står det 2-2 i matcher. Jag får som Lugist dåliga vibbar och tänker att Drott någon gång måste vara det bättre laget och det kan man mycket väl bli i den avgörande matchen. Hoppas nu Lugi åtminstone försöker locka lite publik till hallen t ex genom att informera staden om den avgörande matchen. För det kan behövas ett rejält publikstöd. Men fan tro´t.
 
Några ord om domarna matchen mellan Drott och Lugi. Jag har ju några gånger skrivit i den här bloggen att domarstandarden är sämre nu än tidigare och att domarna är fega i slutspelet. Man vågar inte döma till hemmalagets nackdel om det är jämnt i matcherna. Och inte motbevisade Jasmin Kliko och Mikael Johansson min tes igår. För det är upprörande hur domarparet rakt igenom matchen i likartade situationer konsekvent kan döma till hemmalagets fördel. Att Diego Perez Marne inte fick en enda utvisning sticker verligen i ögonen. Hur kan han dra i skottarmen på Anders Hallberg när Hallberg ska skjuta i ett friläge utan att åka ut? Hur kan han trycka ner Andreas Hippe i golvet så att han får en hjärnskakning och därmed missar den avgörande matchen utan att bli utvisad? Varför blir det offensivt fel när Ernstsson springer in i en Drottspelare men utvisning på en stillastående Ernstsson när det är en Drottspelare springer in i honom? Varför åker Ernstsson ut när han lägger bollen några decimeter fel medan Perez Marne kan stå och hålla i bollen utan att lämna över den till en Lugispelare för att döda tid utan att åka ut? Listan kan göras längre. Likartade situationer där Lugi hela tiden förfördelas. Jag tycker det är fegt, ynkligt och jäkligt skamligt.
 
Det värsta är att de inte är ensamma om att vara fega. Domarstandarden är ett de största problemen handbollen har. Om man dessutom tänker på att filmandet börjar öka inom handbollen och på att tränare och spelare mer och mer aktivt försöker påverka domarna så inser man att det här är en ekvation som inte går ihop. Handbollen gynnas verkligen inte av att det blir kaos på matcherna pga domare som inte är mogna uppgiften.
 
Vilka lag går nu till SM-final? Jag tror att det blir Sävehof och Drott. Men jag skulle bli jäkligt glad om jag hade fel.

RSS 2.0