Hatten av

Inte ville danskarna vara snälla mot Sverige idag. Jag noterade busvisslingarna under Sveriges nationalsång från troligen den danska klacken.
 
Och Danmark gick verkligen för vinst idag. Men svenskarna kämpade som vanligt och lyckades göra matchen jämn. Tyder på stor lagmoral. Överhuvudtaget så tycker jag att Sverige spelat bättre i EM än förväntat. Även om spelet ibland hacker så finns det i alla fall en fighting spirit. Helt klart finns det flera i laget som man kan bygga vidare på.
 
Förresten det hade kanske kunnat bli vinst idag om svenskarna inte inlett med att spela ett 4-2 försvar. Det var inte så lyckat. Eller så var det just det som gjorde att Sverige kunde ta en poäng. Det gick kanske för enkelt i början för Danmark och sen när Sverige började spela tuffare så kunde de inte ställa om.
 
Jag har länge tyckt att Zachrisson borde vara förstavalet på högerkanten. Matchen idag borde ge honom den platsen nu. Zache är en betydligt bättre försvarsspelare än Ekberg.och betydligt säkrare i läget framåt.
 
Poängen idag gör ju att Sverige har OS-kvalplatsen i egna händer. Men Ungern blir ett tufft motstånd. Men Ungern har ju inget att spela för så förhoppningsvis kan Sveriges större motivation fälla avgörandet.
 
Jag håller tummarna.
 
 

Förnedring?

Snart match mot Danmark. Frågan är hur elaka danskarna kommer att vara. Hur förnedrade kommer svenskarna att bli? Måtte det inte rasa iväg! Inte för att det har någon större betydelse för att nå ett OS-kval. För Sverige lär inte klara av att nå OS-kvalet. Har svårt att tänka mig att man slår Ungern. Och det är inte alls säkert att Spanien slår Ryssland.
 
Norge hade chansen att nå semifinal igår. Men troligen missade man semifinalen när man tappade en poäng mot Makedonien. Nu gav man istället Polen chansen att knipa platsen. För inte vinner Norge väl mot Frankrike i morgon?
 
Spanien som såg så starka ut före EM verkar ha mattats. Tror inte längre på någon medalj för spanjorerna.
 
Apropå förnedring. Det är klart förnedrande för handbollen att fusket ökar. Det är alldeles för många kantspelare som står i målgården innan de skjuter. Och det är alldeles för många som kastar sig tillbaka för att försöka få domarna att blåsa för offensivt fel. Handbollen måste försöka få stopp på fusket. Om det här tramset fortsätter att öka så hotas handbollen. Vem vill gå och titta på en sport där det fuskas hela tiden? För att inte tala om hur svårt det kommer att bli för domarna att döma. Handbollen som en gentlemannasport är på väg att försvinna. Och det tycker jag är otroligt sorgligt.
 
 
 
 

Vad händer?

Thomas Sivertsson fick kicken från damlandslaget. Det kom oväntat. Men jag tror det är bra om förbundet vill öka sina chanser att nå OS. Men jag förstår fortfarande inte hur man resonerar i förbundet. Varför gav man honom uppdraget från början? Han hade knappast tillräckliga meriter. Och varför får han kicken nu? Så dålig har han inte varit som ledare. Herrlandslaget rosar ju inte heller marknaden men Ola och Staffan får vara kvar år efter år. Men som sagt jag tror man gjorde rätt nu, 
 
Och så ska Emme Adebo sluta i Lugi för att bli utvecklingschef i Skånska handbollsförbundet. Det gör mig uppriktigt ledsen, Jag har svårt att tänka mig ett Lugi utan Emme, De är synonymer. Emme har väl jobbat minst 60 timmar i veckan under alla sina år. Och till det kan man lägga ett otroligt kontaktnät.samt ett brinnande socialt- och handbollsengagemang, En unik människa, en verklig eldsjäl, som det egentligen inte går att ersätta, Det blir verkligen inte enkelt för efträdaren att ta över, Om jag får önska något så är det att Lugi anställer någon som är bra på att utveckla föreningen. En som vet hur man marknadsför Lugi, som kan dra in sponsorpengar och som kan se till att publiken åter ökar på matcherna. Vi får se vem det blir. Men jag blir inte förvånad om man kommer att leta efter någon som är nöjd med en låg lön. 
 
I EM så fortsätter Norge och Tyskland att ta poäng. Två unga lag som verkar ha ett härligt go. Lagen utstrålar självförtroende och glädje. Gillar båda lagen verkligen går för det och inte tvekar när de går på anfall. Här tvekar man inte och spelar sällan i sidled. Jämfört med Sverige så inser man att svenskarna har en bit kvar.
 
Tänk att Omeyer och Sterbik fortfarande håller måttet. Det är förvånande. Och tänk att Frankrike trots skador ändå kommer att ligga i toppen och lär väl gå till final mot Danmark. Ett Danmark som vann förvånansvärt stort mot Spanien. Det var också oväntat.
 
Och Sverige fortsätter att harva runt plats 10 i Europa. Efter alla dessa år med Ola och Staffan har man fortfarande inte närmat sig världstoppen. Något måste göras fel. Är det inte dags att ta in en ny kraft med nya idéer?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EM

Nu har vi avverkat en stor del av EM. Hittills är jag riktigt glad! Vilken härlig handboll det har varit! Och så många jämna matcher! Och vilken fantastisk stämning! Helt otroligt! Bra jobbat Polen! Och det får man väl även säga gällde matchen mot Frankrike igår. Alltid kul att se fransmännen får spö. Även om man kanske inte ska dra för många växlar på en match så nog verkar laget inte lika oövervinnligt längre. Åldern börjar nog ta ut sin rätt och inga storhetstider varar för evigt. För eller senare så lär sig motståndarna hantera ett lags framgångsfaktorer.
 
Det är svårt att tro att Polen var samma lag som spelade så uselt i Spanien före EM och som inledde så svagt mot Serbien. Är fortfarande inte säker på att Polen tar medalj. Kanske brände man krutet igår.
 
Måste också be Sverige om ursäkt. Jag kallade laget för sämst någonsin och det var väl att ta i. Man har precis som Polen lyft sig i EM. Två fantastiska halvlekar både mot Slovenien och Tyskland. Det var verkligen förargligt att det inte resulterade i vinst mot Tyskland också. Tyckte att Tyskland hade lite tur med en storspelande målvakt och domarna på sin sida. Men tyvärr finns det en hel del feghet kvar i laget. Varför vågar inte Cederholm och Östlund gå på avslut? Varför spelar de hellre i sidled? Tur då att både Lukas Nilsson alltid vågar och Johan Jakobsson helt plötsligt också vågade mot Tyskland. Med lite mer mod i laget så hade man vunnit mot Tyskland. Ikväll blir det nog en förlust mot Spanien. Vi får hoppas att Tyskland slår Slovenien, men det tror jag faktiskt att de gör.
 
Går Sverige vidare så blir det Ryssland; Ungern och Danmark. Det blir tufft..Ryssland verkar vara på gång och Ungern är alltid svåra att möta och Danmark spelar i en annan division än Sverige. Men det unga laget behöver ju mästerskapsrutin så det blir nyttiga matcher ändå.
 
Bäst i Sverige hittills har Mattias Andersson, Lukas Nilsson och Tobias Karlsson varit.
 
Kantspelare som medvetet står i målgården när de skjuter retar mig, som Thomas och Abalo. Domarna måste bli bättre på att blåsa av sådant ofog. Och filmningarna ökar också så smått. Också jäkligt irriterande. Och på sikt hotar det hela sporten. Handboll är så intensivt och snabbt att domarna har svårt att skilja på filmningar och riktiga smällar.
 
Och så hoppas jag att handbollen fattar att mästerskapen bara ska spelas vart annat år. Spelarna blir för slitna. Med mästerskap vart annat år så blir det ändå tre mästerskap på fyra år. Det borde räcka. Intresset för mästerskapen ökar också då.
 
 
 

Sämst någonsin?

Är årets EM-trupp det sämsta herrlandslag Sverige någonsin haft? Frågan är berättigad. De fem träningsmatcherna inför EM avslöjade ett otroligt svagt landslag. Truppen är tunn, spelet svagt och spelarna fega och utan självförtroende. Vi kan glömma allt snack om OS-kval och spel i mellanrundan. Sverige kommer att bli sist i gruppen. 
 
Och den här truppen lär inte heller kvala in till ett VM. 
 
Frågan är också om det inte är dags att byta ut Staffan och Ola. De verkade lika vilsna som laget under träningsmatcherna. Istället för att spela ihop en första uppställning så letade de in i det sista efter en uppställning som skulle fungera. Och det är antagligen omöjligt med den trupp som plockats ut. Och hur tänker man när man går till EM med enbart en mittnia?? Och varför tar man ut spelare som man vet inte håller internationellt som t ex Markus Olsson? Det här kommer att bli en katastrof.
 
I skymundan av landslaget så har Lugis herrar fått pyspunka. Spelet hackar och laget sjunker så sakta i tabellen. Man får nog vara glad om man går till slutspel. Och publikantalet sjunker. I början av säsongen var mycket folk på läktarna, bra stämning och några nya grepp i arrangemanget men nu har det varit flera matcher med färre än tusen åskådare. Uselt! Och sin vana trogen så försöker inte ens Lugi att locka publik till matcherna utan man försöket vara så anonyma som möjligt. Hur svårt kan det vara? Går alla krafter till Lundaspelen? Lundaspelen är annars däremot något som Lugi gör bra och som man verkligen kan och ska vara stolt över. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0