Avgörandet

Så är vi framme vid sista omgången av både herrarnas och damernas elitserie. I början av säsongen tippade jag att Lugis herrar skulle åka ur medan Lugis damer skulle gå till kval. Mitt tips kan fortfarande hålla men just nu så ligger herrarna trots allt bättre till inför avgörandet. 
 
Det var starkt gjort av damerna att vinna borta mot Kungälv i förra omgången och på det sättet ändå ge sig själv chansen att undvika direkt nedflyttning. Men det blir tufft ändå att hålla sig kvar. De har väl stor chans att slå Västerås hemma men Kungälv har också stor chans att slå Aranäs. Tyvärr känns det som att det blir allsvenskan trots allt. Lite surt eftersom Lugis damer börjat prestera allt bättre.
 
Lugis herrar envisas med att vara alltför rädda för att förlora istället för att våga vinna. Hur många matcher under säsongen har man inte tappat poäng i slutet av matcherna? Samma visa senast hemma mot Alingsås. En ledning med fem mål i halvlek och med tre i slutet av matchen blev till sist ändå bara en poäng. Men eftersom Aranäs vann borta mot Guif så var poängen viktig. Fast nu måste man vinna borta mot Skövde för att slippa direkt nedflyttning, med två poäng mot Alingsås så hade det räckt med oavgjort. Aranäs verkar ha lyft sig nu i slutet av säsongen så de kan mycket väl slå ett Malmö som inte har så mycket att spela för. Lugis motståndare Skövde har däremot en topp-fyra plats att spela för så sammantaget gör det att jag tyvärr tror att herrarna gör damerna sällskap i allsvenskan.
 
Om det skulle gå så illa, vilket jag verkligen inte hoppas, så är det inte annat än en katastrof för handbollen i Lund. Det skulle göra så ont i mitt vinröda hjärta. Men jag kan inte tycka att det är en fullständig överraskning. Jag har fått kritik för att jag ofta varit kritisk eller gnällig mot Lugi men kurvorna de senaste åren har pekat mot samma håll och att inte vilja se vart åt det lutar och istället reta sig på de som pekat på brister är bara att lura sig själv.
 
Men med tanke på att herrarna inte har en trupp för elitserien nästa år så är det kanske bara bra att man börjar om i allsvenskan. Bara det inte går för Lugi som det gick för Drott när de åkter ur eller som det gick för RIK i år. 
 
Och damerna mår väl inte heller så dåligt av att starta om. Jag har svårt att tänka mig att de skulle åka ur allsvenskan. 
 
Och klubben kanske också mår bra av en omstart. Sent om sider så har man slimmat organisationen. Och kanske kan man börja jobba lite smartare och effektivare. Och jag hoppas att man blir bättre att ragga sponsorer och att dessa i sin fattar att om man vill ha en förening som tar hand och fostrar stadens ungdomar så får man vara beredd på att betala för detta. Lugi klarar sig inte utan ett ekonomiskt stöd. 
 

Flytt

Det var ett tag sedan jag skrev något. Det beror delvis på att jag är slö men mest för att jag precis flyttat. Och det är förvånansvärt jobbigt att flytta och tar sin lilla tid.
 
Under tiden så har både Lugis damer och herrar helt plötsligt vunnit varsin match. Plötsligt tändes hoppet att båda kanske inte åker ut direkt utan kan få chansen att kvala för att hålla sig kvar. Men som Skånesport skrev för någon dag sedan. Vilka ska spela för Lugis herrar i höst? De senaste årens förlust av spelare har verkligen accelerat i vinter. Skulle herrarna klara sig kvar kan det bli en ren katastrof nästa år. Då har damerna det lite bättre förspänt om de undviker nedflyttning. 
 
Man kan diskutera hur Lugi har hamnat i en sån här prekär situation.
 
Grundproblemet är väl att Lund är en påfallande dålig idrottsstad. Intresset för idrott är inte stort och företagen är av någon anledning inte särskilt intresserade av att sponsra. Det är märkligt att TetraPak inte sponsar mer för att inte tala om de stora företag som inte sponsrar överhuvudtaget. Det är närmast pinsamt att Axis överhuvudtaget inte sponsrar. Axis har råd att bygga ett stort flådigt huvudkontor men inga pengar till stadens största idrottslag som min sin gedigna och genomtänkta kloka ungdomsfilosofi fostrar stadens ungdomar. Jag ser Johan Wester på läktarna och det är ju kul men varför sponsrar inte Anagram? Och kommunen? Varför hjälper inte Lunds kommun till mer? Det är tur att det finns åtminstone några företag och eldsjälar som vill sponsra som t ex den lokala ICA-handlaren eller det lokala fastighetsbolaget.
 
Och sen jobbar handbollen i Sverige i motvind. Publikintresset sviker. Majoriteten på läktarna är medelålders och uppåt i åldrarna. Och nu har man även lyckats förvisa de rörliga bilderna från matcherna till en streamingtjänst som ingen vill prenumera på. Ett bra sätt att ytterligare minska intresset.
 
Men i ärlighetens namn så har Lugi också jobbat dåligt. Det känns som en vilsen klubb som har fattat det ena märkliga beslutet efter det andra. Man verkar glada över att överhuvudtaget hitta någon som vill engagera sig i klubben och verkar inte bry sig om vad personerna kan bidra med. Och det känns som om man är dåliga på att jobba med sponsring och med evenemang. Och hur har man kunnat ha haft så många anställda tidigare när man har ekonomiska problem är ett mysterium. Nu har man dragit ner på personalen och det verkar ju fungera ändå.
 
Det ser mörkt ut för Lugi. Hoppet är antingen att man mot förmodan får ett rejält lyft av ekonomin eller att ungdomsverksamheten fortsätter att producera en hel drös av nya talanger. I så fall kan det trots allt finnas en ljus framtid på sikt. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0