Gick som väntat

Slutresultaten blev de förväntade. Men O/V gjorde kanske ett bättre motstånd än vad jag hade trott och Lugi spjärnade emot längre än väntat. Men hur kan man tappa så mycket på slutet?

Alingsås-rätt
RIK-rätt
Drott
Sävehof
Hammarby
Lindesberg
Ystad

Hittills två rätt alltså. Lite synd att jag inte hann satsa ikväll, men det hade antagligen inte gett så mycket pengar.

Omgång 3

  2009-09-30 3 19:00 Alingsås Lugi Nolhagahallen
  2009-09-30 3 19:30 OV Helsingborg Redbergslid Idrottens Hus
  2009-10-02 3 19:00 H43 Drott Halmstad Fofsparbankarena
  2009-10-02 3 19:00 Sävehof HK Malmö Partillebohallen
  2009-10-04   3 17:00     Guif                       Hammarby         Eskilstuna Sporthall
  2009-10-04 3 17:15 IFK Kristianstad LIF Lindesberg Kristianstads Idrottshall
  2009-10-06 3 19:00 IFK Skövde Ystads IF Arena Skövde

Nästa omgång är uppdelad på flera dagar. Det är synd för det förstör spänningen och publikintresset.

Hur går det denna gång då? Vilka blir vinnarna? Känns lite lättare att tippa denna gång. 

Alingsås
RIK
Drott
Sävehof
Hammarby
Lindesberg
Ystad

Jag hann tyvärr inte satsa några pengar ikväll. Men det fanns ju inte så mycket att spela på heller. Jäkligt dåligt av Svenska Spel. Det är inte bara SVT som missgynnar handbollen. Får se om jag satsar något på de kommande matcherna.Handbollsintresset i Lund

H43: s sportchef Rolf Månsson uttalade sig i media i helgen. Han menade att handbollsintresset i Lund inte vaknat än.

Och inte lär intresset öka senare i år heller. Lundalagen har börjat klent och båda lär få problem i serien. Det kommer verkligen inte att locka den tröga Lundapubliken till Arenan.

Men att man inte lyckades få fler besökare ens i premiärmatcherna faller tillbaka på klubbarnas marknads/event ansvariga. Jag fattar inte att man inte marknadsför matcherna bättre. Lugi är sämst men H43 är inte så imponerande de heller. Det går inte att skylla på att man saknar pengar eftersom en ökad marknadsföring med största sannolikhet går att räkna hem. Och allt handlar inte om pengar. Eftersom klubbarna i princip inte marknadsför matcherna alls idag så krävs det inte mycket för att det ska bli bättre.

Som sagt, jag fattar det bara inte.

En ursäkt och en handbollsmatch på webben

Signaturen Anonym menar att jag och Avbytarbänken förvanskat hans kommentar i ett tidigare inlägg (jag antar att det är vi som är bloggkompisarna som han hänvisar till).

Jag för min del hakade upp mig på formuleringen: "Hade Rustan tränat någon annan förening än HEH´s gullpojkar så hade han varit avstängd för länge sedan."" och tolkade det som att HEH missat att stänga av honom. Men jag förstår nu att det var inte detta som Anonym menade. Han precis som jag tycker att vissa tränare har mer inflytande i HEH än andra och så tror jag faktiskt det är. Jag vill därför be Anonym om ursäkt. Det skrivna ordet är lätt att missförstå ibland.

Jag såg delar av matchen RIK - Kristianstad på Handbollskanalen igår. Bildproduktionen var väl ok och bisittaren/expertkommentatorn skötte sig. Men det hade inte skadat att huvudkommentatorn kunde lite mer om handboll. Det blir lite pinsamt när han blandar ihop lag och spelare. Kallar mål för poäng, andra halvlek för andra omgången och noll koll på vad domarna dömer. Det drar ner helhetsintrycket rejält.


Rustan

Avbytarbänken har i en kommentar avspisat en med signaturen Anonym som menar att Rustan & Co uppfört sig illa i Ystad samt att HEH gynnar Sävehof. Signaturen Anonym är visserligen ute och cyklar. Det är inte HEH som hanterar regelfrågor i Sverige. Men kommentaren får mig också att minnas episoden i våras när Rustan fick tillfälle att gå till attack mot Axnér på just HEH: s sajt. Det kändes lite märkligt att HEH upplät utrymme på det viset. Jag kan inte låta bli att undra om alla tränare hade kunnat få samma chans.

Vi som brukar se handboll vet också att Rustan är en av de gnälligaste tränarna när domarna inte dömer som han vill. Men det är också så att Sävehofs framgångar i både ungdoms- och seniorverksamheten föder avundsjuka. Sävehofs framgångar gör inte Rustan populärare precis.Rond 1 till Avbytarbänken

Första tipsomgången vanns av Avbytarbänken trots att min hundring nu är uppe i svindlade 101 kronor. Egentligen var det mycket dåligt förvaltat eftersom jag bara tippade fel segrare i en match. Idiotiskt att välja Sävehof som vinnare.

Hammarby-rätt
Sävehof-fel
Malmö-rätt
Guif-rätt
Drott-rätt
Alingsås-rätt
RIK-rätt

Efter 7-8 minuter idag när Kristianstad ledde med fem bollar så tändes ett litet hopp om att det kanske kunde bli några extraslantar men det hoppet släcktes lika snabbt som det tändes.

Det blir till att ta nya tipstag i nästa omgång. 

Undrar vilket av Lundalagen som blir först att ta poäng? Det lutar åt H43 mot HK Malmö. 
Ystad vann

Och Ystad vann, precis som några Ystadbor kommenterat i bloggen. Verkar ha varit en riktigt bra match med mycket kamp. Ystad blir nog att räkna med trots allt. Jag trodde på dem som serievinnare en månad före säsongsstart men sen började jag tänka på tränaren och Ystad förr inte gått hela vägen enda fram. Och så blev jag nog påverkad av att många andra också inte riktigt trodde på Ystad. Men vi får väl se hur det ser ut i april.

Båda Lundalagen ligger i botten. Inte särskilt förvånande. De kommer att få det svårt. Hur mycket publik kommer man att tappa?

Lugi utan Kim Ekdahl (och hur länge är han borta? Stämmer ryktet om att han är borta till mars?) har inget att falla tillbaka på anfallsmässigt. Vad har man sysslat med på träningarna? Och Zanotti verkar mer fokuserad på sin egen person än laget. Och är verkligen Sandgren riktigt frisk? Han ser minst sagt anorektisk ut. Jag tror inte heller på det här med dubbla tränare. Någon måste ha huvudansvaret.

H43 har för dålig kompetens i laget. Och en tränare, som även om han är kompis med Axnér, inte håller måttet. 

Och hur går det med hundring? Mina satsade 40 kronor på triplarna gav 11 kronor i vinst. Jag grämer mig att jag inte valde H43  istället för Ystad. Nu har jag en satsad 10: a kvar på att Kristianstad skräller. Missar jag den så är mina 100 kronor uppe i 101 kronor. Inte så lysande precis, men går den in så har jag däremot 127 kronor.

Dessa lag trodde jag som sagt skulle vinna:

Hammarby-rätt
Sävehof-fel
Malmö-rätt
Guif-rätt
Drott-rätt
Alingsås-rätt
RIK-?

Hittills bara ett fel alltså.Utmaning

Avbytarbänken verkar ha utmanat mig. Vem av oss kan förvalta sin hundring bäst? Det bör vara Avbytarbänken som verkar vara betydligt mer insatt i handboll än jag. Men jag ska göra ett försök. Nu vet jag inte riktigt hur Avbytarbänken har tänkt sig reglerna, om man måste satsa hela hundralappen eller om man kan nöja sig med delar av den en omgång eller rent av hoppa över en omgång. Men jag antar att det helt enkelt handlar om att förvalta hundralappen på valfritt sätt och sen får vi se hur länge den räcker eller i bästa fall hur mycket den har vuxit när säsongen är över. Vi får väl räkna bort första omgången, även om jag lyckades bättre då.

Så här ser andra omgången ut:
  2009-09-27 2 16:00 Hammarby IFK Skövde Eriksdalshallen
  2009-09-27 2 16:00 Ystads IF Sävehof Österportshallen
  2009-09-27 2 17:00 HK Malmö OV Helsingborg Baltiska Hallen
  2009-09-27 2 17:00 H43 Guif Fofsparbankarena
  2009-09-27 2 16:30 Drott Halmstad Lugi Halmstad Sporthall
  2009-09-27 2 18:00 LIF Lindesberg Alingsås Idrottshuset, örebro
  2009-09-28 2 19:00 Redbergslid IFK Kristianstad Lisebergshallen


Några matcher känns rätt ovissa. Hur tror jag nu att det går? Följande blir vinnare:

Hammarby
Sävehof
Malmö
Guif
Drott
Alingsås
RIK

Men den här gången tror jag inte att jag får så många rätt.

Jag väljer därför att inte satsa hela hundralappen i denna omgång.

Jag satsar 40 kronor på fyra tripplar med Hammarby, Sävehof, Drott och Alingsås som vinnare. Och så 10 kronor på att Kristianstad skräller. Allt på Svenska spel. Jag ser fram emot Avbytarbänkens val.


Mailadress

Om någon skulle vilja kontakta mig och ge mig lite tips och råd eller rent av kräkas av lite så går det att nå mig på sturmerfoul.handboll@gmail.com.

Ni är mycket välkomna att höra av er!


Boden handboll IF

Damlaget i norr som jag lovade följa eftersom de hade den goda smaken att länka till denna blogg spelar snart sin första match i div 2 Norra. Den 2/10 är det derby mot Bodens BK HF. En roligt detalj är att motståndarna enligt sin hemsida tror att matchen börjar dagen efter. Undrar om de hinner upptäcka att de ska spela dagen innan.

Känns lite konstigt att det finns två damlag i Boden. Är inte det ett för mycket? Men Boden handboll IF verkar ha bildats i år. Kan det vara så att de har brutit sig ur Bodens BK? I så fall blir ju derbyt ännu mer intressant.


Markus Olsson

Lägg IFK Kristianstads Markus Olsson på minnet! En intressant spelare med ett jäkligt snärtigt skott. Han kommer att vålla många motståndarlag problem.


Damernas landslag

Några ord om våra damer som är i Danmark och spelar i World Cup. Först vinner man mot Ryssland i en match där det svenska spelet verkligen pendlar mellan uselt och bra. Sen möter man Danmark och gör ännu en lyckad match även om försvarsspelet inte sitter lika bra. Leder med 1 boll när det är 48 sekunder kvar och förlorar genom att bl a tappa bollen när det är 10 sekunder kvar. Och så igår så fullständigt krossas man av Rumänien, får stryk med 17 bollar och då har Rumänien ändå slagit av på takten i slutet av matchen.

Jag fattar inte hur spelet kan vara så instabilt. Hur är det möjligt att vara så ojämna? Jag upphör inte att förvånas av alla tappade bollar, felbeslut och idiotgrejer som händer under matcherna. Och så ibland så glimtar det till och spelet är riktigt bra. Tränarna har ett tufft jobb framför sig.

Linnea Torstensson är en bra symbol för landslaget. En mer ojämn spelare får man leta efter. Hon har ett skott i världsklass men bollarna kan likagärna hamna flera meter utanför. Men utan skottet är hon rätt dåligt. Hon fumlar med bollen, slår urusla passningar och verkar ha ett märkligt humör. Hon ser alltid sur och grinig ut. Det känns som om hon tycker att hon är bättre än vad hon är. Jag börjar tro att tjejen är rätt ointelligent.

Men veckans tre matcher bjöd dock på två intressanta nykomnlingar: Wallén och Jacobsen. De bör ha spelat till sig en plats i VM-truppen.

Första omgången

Ja, då var alltså första omgången i herrarnas elitserie avklarad.

Mitt tips gick väl hyfsat ändå. Missade två matcher: Drotts och Kristianstads vinster. Kristianstads var väl inte helt oväntad, medan Drotts kändes som en skräll.

Övriga matcher gick rätt programenligt. Att Lugi utan Kim Ekdahl du Rietz skulle förlora hemma mot Lindesberg var ju väntat och att H43 skulle torska mot Skövde likaså. Lundalagen kommer inte att hamna i topp 6.

Ystad vann lika förväntat mot O/V, även om det var förvånansvärt jämnt långt in i matchen. RIK spjärnade emot länge mot Alingsås, men föga förvånande vann AHK till sist. Och Sävehofs vinst mot Hammarby var väl också väntad egentligen, båda bevisade att de kommer att vara topplag.

Avbytarbänken har börjat redovisa tips på bra spelobjekt. Hans första dubbel gick dock inte in. Själv satsade jag på tre singlar: Lindesberg vinst, IFK Ystad vinst i allsvenskan och HK Malmö vinst. Det gick på plus även om jag missade HK Malmö. Jag berättar inte hur mycket jag satsade men en 50-lapp på varje match hade gett följande resultat: 177,5 + 100 + 0, dvs efter insats en vinst på 127,5. Inte så dåligt.

 


En Lugimatch i Arenan

Tillbringade kvällen i Lunds Arena och såg Lugi förlora mot Lindesberg. Här följer några observationer.

Arenan

Ett nytt idiotiskt kösystem till Knakeförsäljningen (korvförsäljning för utsocknes), á la Sovjet, hade premiär. Först fick man köa för att betala, sen fick man gå till en annan kö och vänta på att få Knaken levererad. När man väl hade den i sin hand var den kall. Och till Knake ska det serveras stark senap, men någon sådan går inte längre att få. Det blir till att handla något på vägen ner till hallen framöver.

Storbildsskärmarna var lika ljussvaga som alltid. Lugi presenterade truppen på en av skärmarna, men det gick inte att läsa något av spelarpresentationen. Vilket företag är så korkat att de vill lägga ut annonser på de skärmarna?

Speakern var lika dålig som vanligt. Fattar inte att Lugi vill ha en speaker som ingen hör vad han säger.

Matchen

Lugi för dagen iklädda tröjor som mest påminde om sjömanskostymer var lika tama och blyga som tröjorna gav sken av. Matchen var avgjord efter 10 minuter när Lindesberg ryckte ifrån. Att Zanotti och Sandgren inte tog time-out då är ett rent tjänstefel. Antagligen kommer de att vara lika tröga med time-out korten i år som förra säsongen. Idag tog de sin första time-out när det återstod 3,5 minuter vid ett underläge med fem mål. Det var ju så dags då. Jag tror att dubbelkommandot vid matcherna gör att de har svårt att bestämma sig för att ta time-out. De måste först komma överens och då har det ofta gått för långt. Och det är väl tveksamt om det är bästa laddningen före match att göra som Zanotti och fria till sin flickvän inför publiken. Det var ju tur att hon sa ja annars hade väl kvällen varit helt förstörd för Zanotti. Kim Ekdahl spelade några minuter försvar annars satt han på bänken, varför var han överhuvudtaget med på bänken? Och hur är det med axeln? Kommer han att spela något överhuvudtaget i höst? Utan honom kommer Lugi att få det svårt. Anfallsspelet känns väldigt vilset när det inte funkar individuellt. Det finns liksom inget grundspel att falla tillbaka på.

Lindesberg kämpade på som vanligt och anfallsmässigt var det inga större överraskningar förutom Jonathan Jepsson som gjorde ett starkt inhopp i andra halvlek. Kul däremot att se hur duktig Warvne har blivit bakåt. Hur många Lugianfall fastnade inte på honom. Och det som kom förbi räddade Ehnevid som gjorde en stormatch i målet.

Mitt tips att Lindesberg kommer före Lugi i serien känns inte helt fel.

Hur gick det?

Missade att Kristianstad möter Malmö först i morgon, men hittills har mitt tips gått rätt bra.

Alingsås - rätt
Guif - fel
Ystad - rätt
Skövde - rätt
Malmö -
Sävehof - rätt
Lindesberg - rätt

Fem rätt av sex är inte så dåligt, om jag får säga det själv.

Resterande matcher i första omgången

Ikväll avgörs resten av herrarnas första omgång. Jag tippade som bekant följande vinnare:

Alingsås - rätt
Guif - fel
Ystad -
Skövde -
Malmö -
Sävehof -
Lindesberg -

Undrar hur många rätt jag får?

Och så möter damlandslaget Danmark i kväll. Kan mycket väl bli svensk vinst igen.


Damernas World Cup

Idag så var det Sveriges första match i World Cup i Århus. Vi var väl många som trodde att Sverige skulle vara chanslösa mot Ryssland utan Madeleine Gustafsson, Therese Isla Helgesson och Johanna Wiberg. Och

Och starten var katastrofal anfallsmässigt men efter underläge i början av matchen så kom Sverige tillbaka. När Gabriella Kain spikade igen i början av andra halvlek så gick Sverige ikapp och förbi. Slutresultatet blev 25-23 till Sverige.

Sabina Jacobsen som legat i skyttetoppen i svenska serien de senaste åren fick idag sin första riktiga chans i landslaget, vilket hon förvaltade väl med fem mål. Och försvarsmässigt skötte hon sig också rätt väl efter en lite skakig början. Wallén gjorde också ett piggt inhopp med bl a två straffmål. Men bäst ändå var Gabriella Kain i målet.

Det kanske kan bli ett svensk roligt VM trots alla skador. Men antagligen måste damerna bli stabilare framåt för att kunna gå långt. Det är märkligt hur tjejerna kan tappa anfallsspelet helt och hållet. Hur är det möjligt att tappa så många bollar? Men bakåt känns det verkligen stabilt.

Med tanke på hur unga de flesta tjejerna är så borde Sverige om något år kunna hamna i den absoluta världstoppen.


Vikt

Lite småkul artikel på HEH idag om herrspelarnas vikter.

Jens Eriksson i Hammarby är tyngst med imponerande 117 kilo. Lättast är James Blondell i HK Malmö med futtiga 62 kilo.

Snittvikten i lagen är inte så imponerande trots allt. Det är förvånansvärt att hälften av lagen väger under 90 kilo i snitt. Men vikten säger ju trots allt inte allt om hur bra ett lag är.

Genomsnittlig vikt i kilo
1-Ystads IF 92,8
2-OV Helsingborg 91,7
3-IFK Skövde 91,4
4-Hammarby 91,1
5-HK Malmö 90,6
6-Drott Halmstad 90,1
7-Guif 89,9
8-Sävehof 89,7
9-H43 89,5
10-IFK Kristianstad 88,5
11-Alingsås HK 88,3
12-Lugi 88,2
13-Redbergslid 88,1
14-LIF Lindesberg 85,6

Sveriges Television

Och så kan man ju notera vilken skillnad det är i mediabevakning i SVT. Ett litet inslag Sportspegeln igår inklämt strax innan slutet av programmet. Ett kortare referat från Alingsås-RIK och en kortare intevju med allas vår expert Grahn. Så presenterade man alltså att elitserien börjar.

Och så ikväll. Direktsändning i bästa sändningstid av hockeymatchen mellan Färjestad och Skellefteå. Det är lite skillnad på exponering det.

Vilket jobb vi handbollsälskare har framför oss innan vi kan få samma exponering som hockeyn.

Jag är rätt undrande till snacket från SVT: s sport om att man visst satsar på handboll och att handboll har fler minuter i sändning än vad som kan motiveras av allmänhetens intresse. För jämfört med hockeyn så ligger handbollen i lä. Hockeyns tusenfallt större exponering kan knappast motiveras av allmänhetens intresse är så mycket större.


Lite småskrälligt

Kul start på herrarnas elitserie. Drott besegrade överraskande Guif borta. Kan Drott bli årets överraskning? Kan verkligen Ulf Sivertsson betyda så mycket? Eller var det Guif som underpresterade? Kanske underskattade man Drott? I vilket fall som helst blir det intressant att se om den här matchen var en engångsföreteelse för båda lagen. Fin publiksiffra dock: 2058!

Och så var RIK nära att skrälla mot själva svenska mästarna. Av referatet låter det om om RIK hade lite otur med bl a missade straffar, men så enkelt är det nog inte. Alingsås kommer att vända många matcher i hemmahallen. Det är nog liksom helt otänkbart att kunna förlora hemma. Men jag har ju i ett tidigare inlägg börjat misstänka att jag kanske tippat RIK för högt, men nu känns det lugnare igen. RIK kommer kanske högre än vad många
experter trott. Publiksiffran känns dock så där: 962! Är Alingsåsarna redan mätta på framgång?

Hoppas inte dessa två matcher var engångshändelser utan att serien verkligen blir så här jämn.
Avbytarbänken igen

Hoppas att varken jag eller någon annan avslöjar identiteten bakom Avbytarbänken om nu konsekvensen blir att bloggen läggs ner, för jag skulle sakna den. Så det var ju rätt korkat av mig, som vanligt, att börja fundera över vem det kunde vara. Det är alltid skönt med seriösa och kunniga bloggare som inte är ute efter enkla poäng genom att dissa allt och alla. Och jag tycker dessutom att Avbytarbänken är duktig på att skriva och formulera sig.

Men det är faktiskt rätt svårt att vara anonym en längre tid. Observanta och framförallt initierade läsare kan ofta lägga ihop ett och annat och komma på vem står bakom en blogg. I denna blogg har det ju t ex funnits en och annan ledtråd som går att följa.

Några noteringar

Rimbo-Skuru 18-54!! Hur är det möjligt att göra så många mål i en match?? Är verkligen damernas elitserie så ojämn? Det känns rätt oroväckande.

Börjar ana att jag antagligen tippat RIK för högt. Och nu tappar RIK dessutom Fredrik Pettersson till TSV Hannover-Burgsdorff, åtminstone till 2010-01-31.

Ibland undrar jag vilka prioriteringar klubbarna gör. På onsdag nästa vecka spelar Lugi sin första hemmamatch. Är det inte konstigt att man först dagen innan kan hämta ut sina säsongskort? Och att man fortfarande 2009 måste gå ner till kansliet och betala kontant. Är pengar in till klubben inte viktigare? Borde man inte satsa på att göra det lättare att köpa säsongskort? Och Lugi är säkert inte enda klubben i Sverige som fortfarande jobbar rätt stenåldersmässigt med marknadsföring och biljett/säsongskortsförsäljning. Ett litet lyft blev det dock förra året när det blev möjligt att köpa biljetter på internet, men det finns alltså mer att utveckla.

Första omgångens matcher

2009-09-20 1 16:15 Alingsås Redbergslid Nolhagahallen
2009-09-20 1 17:00 Guif Drott Halmstad Eskilstuna Sporthall
2009-09-23 1 19:00 IFK Skövde H43 Arena Skövde
2009-09-23 1 19:00 Sävehof Hammarby Partillebohallen
2009-09-23 1 19:00 Lugi LIF Lindesberg Fofsparbankarena
2009-09-23 1 19:30 OV Helsingborg Ystads IF Idrottens Hus
2009-09-24 1 19:00 IFK Kristianstad HK Malmö Kristianstads Idrottshall

Så här ser alltså första omgången ut i herrarnas elitserie. Alingsås, Guif och Ystad lär vinna sina första segrar för i år. Men sen är det  svårare att tippa. Skövde mot H43, Kristianstad mot Malmö, Sävehof mot Hammarby och Lugi mot Lindesberg är alla intressanta värdemätare. Rätt kul att redan första omgången bjuder på ett antal intressanta matcher. Jag tror Skövde, Malmö, Sävehof och Lindesberg kommer att gå segrande ur mötena.

Avbytarbänken?

Inte för att jag vilj avslöja någon egentligen, men jag gillar att lösa gåtor, så jag sitter här och grunnar på vem som kan gömma sig bakom signaturen Avbytarbänken. Han (jag är rätt säker på att det är en han) kallar sig hobbybloggare och han kanske är ovan att skriva, men handboll verkar inte vara någon hobby. Det verkar vara någon som är engagerad i någon av elitserieklubbarna och antagligen på rätt hög nivå. För vem är annars med på elitserieupptakten i Malmö igår? Det skulle kunna vara en journalist men han är alldeles för insatt i handboll. En gissning således är Avbytarbänken är en man med inflytande inom Alingsås. Men jag lär väl aldrig få det bekräftat.


GlädjeJa, nu jäklar börjar äntligen handbollsäsongen.

Damernas elitserie började igår, herrallsvenskan idag och herrarnas elitserie på söndag.
Äntligen är livet värt att leva igen.

Och ett grattis till IFK Trelleborg som började med att vinna över Hallby idag.


Boden handboll

Till min stora glädje upptäckte jag nyss att Boden handboll IF har länkat till min blogg. Det känns som en tanke. Jag är faktiskt är född i Boden och jag vill också verkligen att handbollen ska överleva i norr. Handbollen var ju tyvärr mycket starkare i landets norra delar förr i tiden, men har tynat bort i konkurrensen med ishockey.

Jag kommer nu att följa hur det går för detta damlag och kommer att återkomma till dem i denna blogg under säsongen.

Ranking igen

Tänkte samla ihop mig och lämna ett sista förslag på hur det kommer att gå i herrarnas elitserie. Avbytarbänken håller som bäst på att presentera sin ranking och jag tycker att hans förslag känns mycket genomtänkt. Men jag är inte helt överens.

Jag kan precis som Avbytarbänken konstatera att det är svårtippat i år. Men jag tycker att man kan urskilja fyra skikt. Och vilka lag som hamnar i respektive skikt känns rätt så säkert, men placeringen inom varje skikt är däremot mycket osäkert.

Skikt 1: Alingsås, Sävehof, Ystad IF, Guif och Hammarby.
Skikt 2: Lindesberg, Lugi, Redbergslid, Malmö HK
Skikt 3: H43, Skövde, Kristianstad, Drott
Skikt 4: O/V.

Lagen i skikt 1 kommer att stå i en särklass i år. De kommer dominera i serien.
Malmö blir helt klart bästa nykomling och kommer att slåss med H43 om vem som hamnar i skikt 2 eller 3. Men H43 kanske lyfter i år när de inte är tippade i toppen. O/V kommer bli sist i särklass.

Mitt förslag till ranking är därför följande:

Alingsås (Plus: bred och bra spelartrupp, vässas av spel i CL, ökat självförtroende av SM-titeln. Minus: kan bli slitna av spelet i CL)
Ystad (Plus: bred och bra spelartrupp. Minus: svårt att få ihop alla stjärnor, kompetent tränare men som verkar ha brister socialt)
Sävehof (Plus: ungdomarna är ett år äldre, bra spelartrupp. Minus: avsaknad av Fahlgren, vem är ledaren på plan?)
Guif (Plus: ungdomarna är ett år äldre, bästa tränaren?, annorlunda handboll. Minus: skyttet och avsaknad av Lucau)
Hammarby (Plus: bra tränare, intressant trupp. Minus: vem ska vara M9:a, ingen direkt stjärna)

Lindesberg (Plus: Är alltid bättre än väntat. Minus: Tunt på kanterna och även tunn trupp)
Lugi (Plus: Kim Ekdahl du Rietz, bra skytte. Minus: Kim Ekdahl du Rietz-mycket står och faller med honom. Och förra året var han ytterst ojämn.)
RIK (Plus: Talangfulla ungdomar, bra tränare. Minus: avsaknad av rutin och ledare på plan)
Malmö (Plus: Gediget lag och bra tränare. Minus: Finns spetskompetensen?)

H43 (Plus: juggarna. Minus: tränaren och klent på kanterna.)
Skövde (Vet faktiskt inte hur de är i år. Svårtippat lag.)
Kristianstad (Plus: hemmahallen, entusiasm, tempostarkt spel. Minus: orutin och tunn trupp).
Drott (Plus: bra tränare, intressant trupp. Minus: linjespelet, tunn trupp)
O/V (Plus: Thynell. Minus: orutin och finns viljan och glöden när det börjar gå dåligt?)

Undrar hur många rätt jag kommer att få?


H43 - IFK Kristianstad

Jämn träningsmatch idag, 28-28.

Fortfarande stämmer inte de blåas spel. Nemanja spelade inte så något vajsing är det antagligen med hans näsa. Zoran sköt inte särskilt mycket utan spelade mest i sidled. Kan man gissa att han fortfarande inte är helt fit for fight. Men jag tycker ändå att de blå är på rätt väg. Det går åtminstone framåt.

IFK är fortfarande riktigt pigga. De har förvånasvärt högt tempo i sitt spel och verkar vara ett härligt harmonisk gäng som kommer att kämpa tills de dör. Men truppen känns tunn. Ska de komma en bit upp i tabellen så krävs det att de klarar sig utan skador. Men som sagt, de kommer att bli en obehaglig överraskning för många i sin hemmahall.

Hysch hysch

Varför gillar tränare och klubbar att ofta lägga locket på? Enligt uppgift dementerar t ex H43 att Nemanja Milosevic skadat näsan, men samtidigt kan man se honom gå ute på stan med stort plåster på näsan och ryktet gör gällande att näsan är knäckt. Vi får se om han spelar i dagens träningsmatch mot IFK Kristianstad. Och är han skadad förstår jag inte varför detta hålls hemligt.

Likaså är Lugi inte helt uppriktiga om hur mycket Kim Ekdahl du Rietz är skadad? Varför inte gå ut och säga hur det ligger till?

Varför är sådant här hemlighetsmakeri så populärt? Vad vill man uppnå? Tror det är ett typisk manligt beteende. Kanske vill man göra sig och det man sysslar med mera märkvärdigt.

Ingen dansk spelarstrejk

Spelarna i danska herrlandslaget och danska handbollsförbundet har nu kommit överens, så det blev ingen strejk och äntligen ett slut på den långa konflikten. Innehållet i överenskommelsen är ännu inte officiellt. Det enda som sipprat ut är att avtalet är kopplat till den ekonomiska utvecklingen på något sätt samt att man kommit överens om att inrätta ett gemensamt samarbetsorgan mellan förbundet och spelarna.

Nu kan alltså herrlandslaget fullt ut fokusera på EM.

Från danska ligorna

Herrarnas toppmöte igår mellan BSV och FCK vanns som bekant av BSV. Mycket tack vare Andy Schmidts spel. Anders Persson bidrog också genom att spika igen i första halvlek. Båda blir garanterat topplag i år också.

GOG har börjat bra och toppar efter två omgångar. Kan antagligen bli ett topplag i år också, trots ekonomiska problem och utan Ulf Schefvert som tränare.

På damsidan kan man notera att silvervinnarna förra året, svensklaget Aalborg, har börjat med två raka förluster. Undrar hur länge Björn Blomquist får sitta kvar om förlusterna fortsätter att komma?


Spelarstrejk?

Igår gick danska herrlandslagets tidsfrist ut. Hade man inte kommit överens med handbollsförbundet tills dess så kunde det bli tal om spelarstrejk. Idag så är det meningen att landslaget ska träffas och träna. Men frågan är alltså om spelarna dyker upp eller ej. Det ska bli intressant att se. Frågan är hur mycket det här bråket påverkar landslagets uppladdning inför EM.

Dansk handboll forts

Efter det att Jyllands-Posten avslöjat förekomsten av svarta pengar i dansk handboll har det varit en hel del skriverier i ämnet. Nu senast utpekas Ajax för att använda sig av svarta pengar. En fd klubbdirektör i klubben har gjort hemliga inspelningar där ibland den ökände tränaren Christian Dalmose hörs ta emot svarta pengar. Det danska skatteverket ska nu utreda historien. Och danska handbollsförbundet blir allt mer pressat. De har haft ett tufft år med bråk mellan landslagsspelarna och förbundet, omdiskuterade avstängningar, kritiserade domartillsättningar och nu även en stor risk för skandal med svarta pengar.

Andy Schmidt

I ett tidigare inlägg var jag rätt förvånad över att Bent Nyegaard rankat schweizaren Andy Schmidt bland de fem största profilerna i den danska ligan. Jag hade aldrig hört talas om karln. Nu har jag sett honom spela i den danska toppmatchen mellan BSV och FCK. Och jag förstår nu varför han blev så högt rankad. 8 egna mål mot FCK och ett otal inspel till linjen imponerar. Han kan mycket väl bli årets bästa värvning i den danska ligan.

Tråkig handboll

Signaturen "Rulle" menar att en svårighet med att få handboll populärt är reglerna och domarnas stora inflytande på spelet. Så kan det nog vara. För en oinvigd kan det nog vara mycket förvirrande med alla avblåsningar. Men reglerna i sig är ju inte så konstiga, men antagligen rätt okända för gemene man. Sen kan jag tänka mig att domartolkningarna ofta verkar förvirrande (även vi som är rätt insatta fattar ibland inte hur domarna dömer).

Sen är det antagligen också så att vi som gillar handboll uppskattar spelsystem och andra detaljer i spelet. Och det tar en viss tid att lära sig. Det kanske är rent av det som vi handbollsälskare uppskattar mest.

För att summera det hela så är det kanske så att handboll sällan älskas direkt. Det tar tid att uppskatta handboll. Handboll har antagligen en rätt hög tröskel som man måste över innan man börjar bli frälst.

Men för att fortsätta jämförelsen med andra idrotter så är ju den fotboll som Sverige presterade mot Malta inte i närheten av ens den sämsta handbollsmatch.

Dansk handboll igen

Och debatten om svarta pengar fortsätter i Danmark. Efter Jyllands-Postens avslöjande så träder nu spelare fram och vittnar om att svarta pengar förekommer i stor utsträckning.

Och ersättningsbråket mellan Danska handbollsförbundet och landslagsspelarna är ännu inte löst.

Apropå dålig ekonomi så lämnar som bekant Snorri Gudjonnson GOG och går till Rhein Neckar Löwen. Vilka ikväll möter Kiel. Hur ska det gå för Ola Lindgrens lag? Verkligen en intressant värdemätare.

Viborg med en skuld på sju miljoner säljer Gábor Csaszár till franska Chambery där han ska ersätta Daniel Narcisse.

Med tanke på många av de danska elitserieklubbarnas dåliga ekonomi så kan man inte undra annat än hur det hela ska sluta? Vilket lag blir det första att gå i konkurs?

Madeleine Gustafsson (Grundström)

Verkligen tråkigt att ryggproblemen tvingar henne att avsluta sin karriär i förväg. Både tråkigt för hennes egen del och för landslaget. Vilket avbräck det blir inför VM!!


Handboll

Frågade mina kollegor igår om de ville hänga med på handboll. Nästan alla svarade att det ville de absolut inte eftersom det inte fanns något tråkigare. De tyckte att fotboll och ishockey var det enda som gick att se. Ishockey  var ju kul eftersom det var högt tempo och hårda tag. Och jag fattar ingenting. Det är ju minst sagt samma tempo och lika hårda tag i handboll. Och betydligt mer mål. Det enda som hockeyn har som handbollen saknar är slagsmål. Kan det var det som lockar? Varför har handbollen varit så dåligt på att marknadsföra sig? Eller, hemska tanke, har vi handbollsälskare helt fel. Är handboll tråkigt?

Umeå kulturhuvudstad

Vilken tur att Umeå vann och inte Lund! Vilken befängd idé att en kommun som nedrustar på fritids-  och kulturområdet kan få för sig att vilja bli kulturhuvudstad i Europa.

Nu bör man ju ha en större ekonomisk möjlighet att komma rätta med sina problem. Hoppas man börjar fokusera på nuläget och den dagliga verksamheten och slutar med alla drömmar om grandiosa och orealistiska kulturprojekt.

Lugis ungdomslagssatsning på tjejsidan

Så här skrev jag i juni i denna blogg:

En intressant nyhet igår att notera är att Dragan Brljevic (IFK Trelleborgs förra tränare) kommer att träna Lugis damjuniorer under nästa säsong. Lugis satsning på damhandbollen med en mycket kvalificerad tränare och konceptet med utvecklingslag visar att Lugi verkligen vill satsa på damhandbollen. En snygg markering och signal till alla ungdomar att även tjejer har chans att nå elitframgångar.

Då var jag imponerad. Idag är jag inte lika imponerad. Jag gillade tanken på ett ungdomslag så att den sedvanliga utslagningen av de fd juniorer som inte platsar i damlaget skulle utebli. Men det blev ingen satsning på ett ungdomslag, utan som vanligt en satsning på dem som är nära att platsa i damlaget. Så det blev samma utslagning som det brukar bli. Dragan själv har visat sig vara en märklig person som inte är särskilt social precis. Han vägrade t ex presentera sig själv på den första träningen och har än idag ännu inte ens pratat med alla som tränar. Inte konstigt då att många av de tjejer som inte har chans till damlaget redan har slutat eller funderar på att sluta.

Inte så snyggt skött av Lugi precis.

 


Alingsås CL grupp

Nu när Fyllingen kvalade in till Champions League så är Alingsås alla motståndare klara.

Champions League grupp C

BM Ciudad Real (ESP)
HC Croatia Osiguranje-Zagreb (CRO)
HSV Hamburg (GER)
FCK Handbold A/S (DEN)
Alingsås HK (SWE)
Fyllingen Håndball (NOR)

Det är verkligen ingen lätt grupp, men Fyllingen bör Alingsås slå och man har en god chans mot FCK. Hur det än går så ska det bli intressant att följa Alingsås och jag kan mycket väl tänka mig att man kan skrälla hemma även mot något av topplagen.

Ranking

Nu har som bekant Avbytarbänken börjat presentera sin ranking med lagen i "ingenmansland". Platserna ges till Skövde och H43. Jag kan hålla med Avbytarbänken om att serien i år känns ovanligt svårtippad. Dock skulle jag vilja tippa Skövde och H43 snäppet längre ner än Avbytarbänken. Den observante kan då se att jag ändrat mig sen mitt första förslag till ranking. Mitt nya förslag kommer inom kort, troligen i helgen.

Jag har fått en kommentar i mitt inlägg om Prologen dag 4. Signaturen "En reflektion" säger att O/V kommer att floppa, Lugi kommer att bli topp 6 och att man ska se upp för HK Malmö samt IFK Kristianstad. Och han/hon hävdar dessutom att Ystad IF kommer att ligga i topp. Han/hon nämner att ingen verkar ha upptäckt att Ystad IF spelat med två uppsättningar i Prologen och inte med alla sina bästa på plan samtidigt. Kan hålla med om en del. Tror fortfarande inte att Lugi blir topp 6. De har för tunn trupp och spelar allt för lite strukturerat. H43 kommer att få svårt. De har tappat i slagkraft och jag hävdar fortfarande att Pelle Käll inte håller måttet. HK Malmö och IFK Kristianstad blir bästa nykomlingar. Och Ystad IF blir ett topplag. De borde bli bäst men jag har börjat tveka.


Domare som arbetstagare

HEH oroar sig fortfarande för att Tingsrätten eller Arbetsdomstolen kommer att döma till Sandblom/Janssons fördel mot SHF. Och att domare därmed kommer att likställas med arbetstagare med allt vad det innebär.

Jag förstår fortfarande inte oron. Arvodestagare är en etablerad roll som jag knappast tror kommer att omvärderas. Det handlar i förlängningen inte bara om handbollsdomare utan om alla andra arvodestagare i samhället oavsett om det handlar om idrott eller andra områden som t ex valförrättare.

Kan inte tänka mig att allt detta rivs upp. Och jag förstår inte varför inte HEH ligger lågt i frågan. Varför dessa panikartade artiklar? 


Avbytarbänken vs Marcus Haglund

Marcus Haglund kritiserar enligt Avbytarbänken både hobbybloggare och alla vettvillingar som utan omdöme kommenterar i handbollsbloggar. Han gillar inte att många är anonyma. Orsaken till kritiken verkar vara att Avbytarbänken i ett inlägg nämnt att Marcus H publicerat ett kontroversiellt inlägg på HEH. Marcus H dementerar att han skrivit detta inlägg och menar att Avbytarbänken kunde ha kontrollerat fakta först.

Jag kan tycka att det är lite tråkigt med Marcus H: s reaktion. Avbytarbänken är en av de mest seriösa hobbybloggarna. Dessutom måste Marcus H veta att han har en helt annan maktposition än Avbytarbänken. Det blir en debatt på olika villkor eftersom Marcus H har ett helt annat genomslag än Avbytarbänken (utan att för den skull förringa Avbytarbänken). Min personliga fundering är att inlägget på HEH kanske skapat en del turbulens kring Marcus, även om han är oskyldig till att det publicerades, och då är det lätt att vilja ge tillbaka på någon.

Jag vill också nämna att jag mycket gärna och med stor behållning läser Marcus Haglund som jag tycker är ytterst kunnig och påläst när det gäller handboll.

Avbytarbänken motiverar i ett inlägg varför en bloggar mycket väl kan vara anonym.

Han nämner tre skäl:

Han tror inte att hobbybloggare har någon större inflytande på dem som bestämmer.

Anonymiteten kan stärka bloggens trovärdighet, om man vet vem det är som skriver så är det lättare att bli förkastad, samt man måste stå tillsvars för sina "egna" om man är aktiv i en förening.

Hobbybloggar drivs utan kommersiella intressen. Hobbybloggare representerar bara sig själva och behöver inte stå tillsvars för någon annan och då är offentligheten inte lika viktig.

Som hobbybloggare kan jag inget annat än att dela hans åsikter. Jag skulle också vilja lägga till att alla vi hobbybloggare och även de som kommenterar olika inlägg i bloggar eller artiklar, ökar intresset för det bloggarna eller artiklarna handlar om. Utan t ex oss handbollsbloggare skulle det bli betydligt tystare och tråkigare med handboll.

Däremot delar jag inte riktigt hans uppfattning att man ska akta sig för att spekulera kring uttalanden och kommentarer. Jag tycker att man mycket väl kan spekulera men det ska i så fall framgå att det är spekulationer. Jag tycker också att bloggare gott kan ta sig vissa friheter och t ex vara lite raljanta i tonen.

Man får ta en blogg för vad det är. De ska alltid läsas med en nypa salt. Det handlar om personliga tankar och åsikter i något ämne och inte alltid om oantastlig fakta. 

För egen del har jag valt att vara anonym efter faktiskt en hel del funderande fram och tillbaka. Jag skulle gärna vilja vara offentlig men jag vet att bloggen skulle väga betydligt lättare om jag blev känd. Jag skulle dessutom få svårare att få fram fakta, framförallt från föreningarna i Lund. Nu hör jag ett och annat som jag annars garanterat inte skulle få höra. Men det är möjligt att jag kan komma att bryta anonymiteten i framtiden.

Avbytarbänken

Det är äntligen dags för avbytarbänken att presentera sitt tips om hur det kommer att gå i serien. Det är också dags för mig att presentera mitt slutgiltiga förslag. Undrar hur mycket våra tips kommer att skilja sig åt?

H43

Då och då ger jag H43 en känga i denna blogg. Det beror delvis på att jag håller på Lugi, men den opartiske kan se att jag också kritiserar de vinröda. Men jag vill passa på att säga att det finns mycket som är bra i det blå laget och att det finns saker som Lugi borde ta efter. Att jag ger en känga då och då är för att de blå ibland fortfarande beter sig som kusinen från landet. Det är t ex inte lika många lugister som dissar sitt eget lag som de blå fansen gör. Det är otroligt att vissa fortfarande tror att man stöttar sitt lag genom att klaga och skrika förolämpningar mot sina egna under matcherna.

Jag hoppas att det går bra för båda föreningarna för de behövs båda två. Mycket av handbollsintresset i Lund beror på rivaliteten mellan dessa föreningar. Och lite ledsen blir jag att se att H43: s fd klubblokal är till salu. Och det borde svida även i de blå leden att samlingspunkten kommer att försvinna.

Jag hoppas att H43 reder ut sina nuvarande ekonomiska problem, så att man bl a kommer att ha råd med sitt damlag som är på uppgång i seriesystemet.


Lunds arena

Efter några dagar i Arenan så måste jag säga att det stör mig att man inte bytt ut resultattavlan på ena kortsidan. Hur mycket pengar sparade man på att ha en tavla där man inte kan se utvisningsminuter?

Och projektorerna är för ljussvaga. Det är ibland omöjligt att se budskapet på dukarna. Det blir inte lättare av att de trots allt är rätt små för en hall av denna storlek. En jumbotron är visserligen svindyr men hade behövts i hallen.

Och så ser det för skräpigt ut utanför arenan. De nyplanterade träden har dött. Varför plantera så pass dyra träd för att sedan inte ge dem vatten? Och grusplanen utanför är inte heller snygg.

Och så borde man ha särskilda damtoaletter, så som man har i Malmös arena.

Lite surt att man bygger en så pass fin hall och så går man inte riktigt i mål genom att småspara på slutet.


Prologen dag 4

Och HK Malmö vann finalen mot Lugi. Malmö känns verkligen som ett homogent lag. Tror fortfarande att de kommer att bli bästa nykomling på en plats runt 8 plus minus 2 placeringar, trots att de vann Prologen, vilket brukar innebära problem i serien. Jag gillar deras t-shirts med texten att de ska spela SM-final 2013. Smart sätt att plantera möjligheten att nå toppen.

Lugi blir jag inte riktigt klok på. Mycket pekar på att det kommer att gå som förra året. De kommer att varva lysande insatser med bottennapp. Lugis spel bygger mycket på individuell skicklighet och är inte lika uppstyrt som andra lag i serien. Matcherna kommer att bli rena berg- och dalbanan. Och så verkar man fortfarande ha svårt med utgrupperat försvar. Men försvarsspelet känns trots många insläppta mål idag rätt stabilt.

IFK Kristianstad är också en pigg nykomling. Spelar en rätt kul och fartfull handboll. Kommer garanterat inte att åka ur serien. Kan tänka mig att de kommer att plocka många poäng i hemmahallen. Kul också att se att hockeyfrillan fortfarande är populär bland deras fans.

Ystad IF blir jag inte heller klok på. Förlust idag mot Kristianstad. Berodde det bara på motivation eller är det något som inte riktigt stämmer i laget?

H43 vann mot O/V men det satt rätt hårt inne. H43 borde vinna lättare över O/V som jag fortfarande tror blir sist i serien. Men H43 är antagligen inte bättre.

IFK Trelleborg vann mot IFK Ystad. Men även här stretade Ystad emot länge. Så har det varit i alla matcher. Det verkar som om de inte har ork för 60 minuter.

Prologen dag 3

Lugi vann en jämn match mot IFK Kristianstad. IFK var handlingsförlamade de första minuterna men respekten för Lugi försvann allt mer. Det var först i slutet av matchen när skärpan försvann som Lugi lyckades gå förbi.

H43 tog ett stort steg framåt och vann lätt mot IFK Trelleborgs unga lag.

HK Malmö vann relativt förvånande mot Ystad IF. Malmö känns ovanligt stabila för att vara en nykomling.

Och O/V vann klart mot IFK Ystad.

Finallagen blev alltså Lugi och HK Malmö.

Prologen dag 2

Först måste jag konstatera, även om det svider, att jag är en idiot. Hur kan jag tippa Ystad IF och HK Malmö i final när de är i samma grupp och alltså inte kan mötas i final?

Sen måste jag konstatera att Zanotti är en tönt. Vad är vitsen med att bråka med och provocera två relativt orutinerade domare och kalla dem för jävla idioter och sedan dessutom vara stolt över sitt beteende? Jäkligt omoget beteende.

H43 föll mot HK Malmö, men visade i alla fall bättre kämpaglöd idag. Stundtals stämde dessutom spelet. Men det är något som inte riktigt verkar stämma. Men som sagt, jag är tveksam till Pelle Källs kompetens. HK Malmö verkar betydligt mer homogena i år. De bör kunna hamna i mitten av serien.

Lugi låg under mot IFK Ystad större delen av matchen men lyckades gå förbi på slutet. IFK Ystad verkar vara på gång igen. Det kommer säkert att gå bra under säsongen. Deras rödhåriga 92:a verkar vara en sällsynt stortalang.

Ystad IF vann knappt mot IFK Trelleborg, som också visat framfötterna i försäsongen. De lär hålla IFK Ystad sällskap i toppen. 

I nykomlingsmatchen vann IFK Kristianstad övertygande mot O/V, som jag fortfarande tror blir elitseriens slagpåse.

Eftersom jag tyvärr är en idiot så måste jag korrigera mitt tips om finallagen. Det blir Lugi mot Ystad IF. Men jag tror att HK Malmö kommer att ge Ystad IF en hård match.

 

Min namne

När jag startade denna blogg i april, så startade en annan, troligen en Lindesbergare, en blogg med nästan samma namn. Det som skiljde var att den slutade med bloggagratis.se. Bloggaren hånade mig i början att jag inte riktigt nådde hela vägen fram.

Efter fem månader är det ju enkelt att se vem som inte nådde fram. Denna blogg lever, medan den andra verkar ha dött. Dess enda syfte verkar ha varit att dissa Alingsås. Och hur kul är det i längden, så det är inte konstigt att bloggaren har tappat lusten.


Axnér vs Aftonbladet

Axnér välkomnar i gårdagens blogg Johan Flincks blogg i Aftonbladet. Men passar samtidigt på att ge en känga till Flinck och tidningens övriga journalister. Axnér är tydligen fortfarande lite sur över att han inte kunde genomskåda Flinck när Flinck ringde upp Axnér och ställde en massa frågor. Sen fick han se Flinck rakt av planka hans svar i Aftonbladets blogg, utan att ange källan. Börjar Axnér kanske bli lite mediakåt, som inte vill låta någon annan ta äran av hans åsikter? Men det säger också något om Johan Flinck, som utan att skämmas plankar från andra. Fast i ärlighetens namn så har jag säkert också gjort samma sak några gånger.


Prologen dag 1 forts

Handboll är en märklig sport. Det finns inget roligare att se på när den är som bäst, men när det inte gäller något särskilt, som nu i Prologen, så försvinner mycket av glansen. Handboll är en kampsport som behöver glöden, tempot och kämpatakterna för att bli sevärt, utan dessa så blir det rätt trist att titta på. Dessutom är det i en träningsturnering mycket testande och letande, och när man lägger till alla småskador som finns före säsongstarten, så resultatet blir otroligt sömniga matcher.

Tidigare har det varit gratis att titta på Prologen. I år kostar det 40 spänn per dag alternativt 100 spänn för alla dagarna. Enligt uppgift så ska intäkterna gå till ungdomsverksamhet. Men var? Antagligen till H43 som verkar vara arrangören, men då kan man alls inte vara säker på att pengarna går till ungdomarna. Det har hänt förr att pengar som varit avsedda till ungdomarna hamnar hos herrarna.

Mycket rykten om Kim Ekdahl. Igår surrades det att han inte kunde spela förrän tidigast i mars. I Skånskan idag antyds att han är klar till seriepremiären. Och Axnér nämnde i sin blogg att Kim tränar som en galning. Undrar hur läget är egentligen?


Danska damligans toppspelare

Bent Nyegaard har också rankat de fem bästa spelarna i danska damligan.

1. Bojana Popovic, som nu är tillbaka från ett långt skadeuppehåll
2. Carmen Amariei
3. Linn-Kristin Riegelhuth
4. Johanna Ahlm. Glädjande med en svensk bland de fem.
5. Sabine Englert

Inte en enda danska bland de fem alltså. Det är antagligen en förklaring till varför det går sämre för det danska landslaget. Inga danskor tillhör de ledande spelarna i sina lag och får därmed inte möjligheten att växa genom att ta ansvar. Det blir inte samma utveckling när man spelar andra fiolen i sitt lag.

 

 


Mysteriet Andy Schmidt

Signaturen Marcus förklarar i en kommentar att "Andy Schmidt kom till BSV från Amicitia Zürich och blev utsedd till bäste spelare förra säsongen i den schweiziska ligan. Har fått enorma höga omdömen där nere." Jag tackar för informationen. Men det är ändå lite förvånande att Bent rankar honom så högt. Det är trots allt skillnad på schweiziska ligan och den danska. Vi får se hur det går.

Diverse

Från danska premiären kan jag notera att BSV vann mot svensklaget AaB i den första toppmatchen, men det satt hårt inne med en uddamålsvinst. Båda lagen lär hamna i topp.

Nordsjälland med Fredrik Wahlström kan nog bli en överraskning i år.

Det är glädjande att se hur Joacim Ernstsson blommat upp sen han lämnade Kolding. Fem mål igår visar att han kommer ligga högt upp i den danska skytteligan även i år. Det samma kommer också att gälla Fredrik Petersen, nio mål igår imponerar.

Och så måste jag gratulera Johan Sjöstrand för hans lysande debut i Tyskland.

Prologen dag 1

Det blev idel förväntade vinster under dagens spel i Prologen.

Lugi slog O/V rätt lätt. Men det berodde antagligen mest på att O/V som inte håller elitserieklass. Har svårt att tänka mig att de inte kommer att hamna sist i serien.

HK Malmö vann komfortabelt mot IFK Trelleborg.

Ystad IF var klassen bättre än H43 och vann lika övertygande. Och då var ändå H43: s målvakt lagets bästa spelare.

Men i dagens sista match var det jämnare. Först i slutet av matchen kunde IFK Kristianstad gå förbi och vinna över IFK Ystad.

Det är anmärkningsvärt hur många skador det är i de skånska lagen. Båda Lundalagen spelar med ovanligt många juniorer. Har man kanske tränat för hårt under försäsongen?

Enligt ryktet är Lugis Kim Ekdahl du Rietz borta större delen av säsongen pga axelskada. Det kommer att kosta Lugi många placeringar.

Man kunde också notera att Tomas Axnér inte spelade. Han vaktade istället sina döttrar. Och Zoran och Nemanja satt på bänken större delen av matchen.

Mitt tips att Ystad IF och HK Malmö möts i finalen känns fortfarande rätt.Och dags för tysk premiär

Även i Tyskland så sparkar seriespelet igång idag. Det ska bli spännande att följa Ola Lindgren i Rhein Neckar Löwen. Kan de ta upp kampen med Kiel och Hamburg?

Och det känns rätt fräckt att Peter Genzel avslutar sin karriär i Kiel. Det är han verkligen värd.

Nu kör handbollen alltså igång. Äntligen! Känns dock lite segt att behöva vänta ytterligare två veckor innan det börjar i Sverige. Men vi skåningar har i alla fall Prologen att se fram emot, en sista värdemätare för de skånska lagen innan seriestart. Det blir att bege sig till Lunds arena torsdag till söndag.


Dags för dansk premiär

I morgon sparkar både herr och damligan igång i Danmark. Jag gillar dansk handboll. Damligan håller högst klass i världen och herrligan är antagligen den bästa efter den spanska och tyska. I år har ett antal danska profiler vänt hem, så en handbollsfest är att vänta. Jag ser fram emot alla tv sändningar i dansk tv.

Handbollsprofilen Bent Nyegaard har inför premiären rankat herrligans fem största profiler.

Enligt Bent är dessa:
Kasper Hvidt
Kristian Kjelling
Andy Schmidt (men vem fan är det?)
Milutin Dragicevic
Claus Möller Jakobsen och Bo Spellerberg

Det blev alltså sex spelare och inte fem. Som bubblare nämnde han Fredrik Petersen och Martin Boquist. Jag tycker att han kunde tagit med Lukas Karlsson, som jag tror kommer att göra ett lysande säsong i år igen, om nu bara axeln håller.

Vilket målvaktspar Magnus Andersson förresten disponerar i FCK! Steinar Ege och Kasper Hvidt. Säg det motståndarlag som inte kommer att känna respekt.

Redan i morgon är det en toppmatch i herrligan. Aab tar emot BSV hemma.

Men bra spelare kostar pengar och de ekonomiska problemen är som bekant stora i dansk handboll. Nu avslöjar Jyllands Posten att det är vanligt med svarta pengar. Danska handbollsförbundet säger säger sig vara överraskade, men lovar att undersöka saken omgående. Men det kan rimligen inte vara förvånande. Självklart förekommer svarta pengar Danmark. Det gör det säkert i andra ligor också inklusive den svenska.


RSS 2.0